Campbell törpehörcsög

51 értékelés alapján
Campbell törpehörcsög
Campbell törpehörcsög
Campbell's, Phodopus Sungorus Campbelli, Russian Dwarf Hamster
Ázsia

Éjszakai állat, nappal inkább pihenéssel tölti idejét.
Nagy-Brittaniában Pit-Bull hörcsögnek is nevezik, mivel harapósabb fajta.
Több állat egyidejű tartására javasolt az azonos nemű egyedek összeköltöztetése, hogy megelőzzük a harcokat.

Harapóssága miatt a Campbell törpehörcsögöt Pit-bull hörcsögnek is nevezik.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Campbell törpehörcsög eredete

származás: Ázsia
A törpehörcsögök eredeti élőhelye Közép-Ázsia, Mongólia, Kazahsztán és Szibéria. Az agyagos löszös talajt kedvelik, tehát a legjobb gabonaföldeket dézsmálják éppen ezért a mezőgazdasági területeken kártékony állatoknak tartják.
A Campbell törpehörcsögöt W.C. Campbell fedezte fel Tuvában.
A Dzsungáriai törpehörcsögtől nehéz megkülönböztetni. Manapság pedig nagyon sok campbell-dzsungáriai hörcsög kapható, mivel képesek egymással szaporodni.
A dzsungáriai sokkal elterjedtebb hörcsög a kereskedésekben, mivel a Campbell kicsivel harapósabb fajta. Nagy-Brittaniában Pit-Bull hörcsögnek is nevezik. A campbell törpehörcsög természetes élőhelye Mongólia, Mandzsúria és Közép-Szibéria.

Megjelenés

Méret

Leírás

30-35 grammos kisállat, amely kissé robosztusabb.

Nnyújtottabb testfelépítésű, mint a vele könnyen összetéveszthető dzsungáriai törpehörcsögé.

Feje háromszög formájú, orra hegyesebb, füle nagyobb, szemei pedig mélyen ülőek.

Bundája simább és nem változik a színe télen. Eredeti színe a barnás sárga.

Csak két különböző nemű hörcsögöt lehet együtt tartani, viszont a nemek megállapítása nem könnyű feladat. Legegyszerűbben a nemi szerv és a végbélnyílás közötti távolságból lehet megállapítani, hogy nőstény vagy hím példányról beszélünk. A nősténynél közelebb, a hímnél távolabb van egymástól. A nőstények nemi szervének környéke majdnem szőrtelen, míg a hímeknek szőrösebb. A kifejlett hímeknél jól lehet látni a kiálló heréket.

Szőrzet: rövid

Bundája sima, sűrű, nem változik a színe télen. Eredetileg barnás sárga színű, de lehet hátuk szürke, fekete csíkkal, hasuk pedig fehér.

barnás sárga

Campbell törpehörcsög természete

A campbell törpehörcsög éjszakai állat, ezért napközben bevackolja magát és szinte egész nap alszik. Éjszaka viszont megélénkül és folyamatosan szöszmötöl, mozog, sportol, futkározik. Társaságkedvelő, azonban csak az ellenkező nemű egyedek tudnak békésen egymás mellett élni. Az azonos neműek területükért verekedhetnek és vadakká válhatnak. A kiskorukban összeszokott párt ne válasszuk szét több napra, mert könnyen elfelejthetik egymást és ha ismét összerakjuk őket, lehet hogy harcolni fognak a területükért. Megszelídítve nagyon aranyosak, szeretetreméltóak, de sokkal kevésbé megbízható mint a dzsungáriai hörcsög. Alapvető természetük a bizonytalanság, mivel természetes élőhelyükön sok veszélynek vannak kitéve. Párzási időszakon kívül magányosak, megjelölik területüket és megvédik azt. Feltételezik, hogy nem lát jól és ezért fordul bizalmatlanul mindenhez és kevésbé szelíd, mint a dzsungáriai törpehörcsög.

Így gondoskodj róla

Tartás, életkörülmények

Ezeket a hörcsögöket műanyag tartályban, vagy terráriumban ajánlott tartani, mert egy drótketrecben fennáll annak a veszélye, hogy átbújnak a rácsok között. Kiszabadulhatnak és megszökhetnek, vagy beszorulhatnak a rácsok közé. A terrárium mérete legalább 35-40 cm-es legyen két állat esetén, de ha sok tárgyat helyezünk el benne akkor figyeljünk, hogy legyen elég helye. Azért hogy ne unatkozzon szüksége lehet különböző tárgyakra, mászóka, mókuskerékre. Egy házikó mindenképpen elengedhetetlen kellék, mivel szereti magát bevackolni, szeret mindenhová bebújni. Az alagutat is nagyon kedveli, ami akár egy vécépapír guriga is lehet. A ketrec elhelyezésénél különös tekintettel kell lennünk arra, hogy ne kerüljön huzatos helyre vagy ne érjen közvetlenül napfény, mert a nagy hőmérsékleten elpusztulhatnak. 20-25 C°-os szobában érzik jól magunkat leginkább. Sajnos a hörcsög éjszakai állat így nappal bevackolja magát és szinte egész nap alszik, de éjszaka felélénkül és innentől kezdve leállítani sem lehet őket. Képesek egész éjjel motoszkálni, futkározni és szöszmötölni ami nem mindig kellemes éjszaka közepén, ezért nem ajánlott abban a szobában tartani ahol alszunk. Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk vele. Könnyen leeshet egy asztalról vagy székről.

Ápolás, tisztántartás

Alomként jó minőségű, préselt faforgácsot használjunk. Ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Papírt, szénát is lehet neki berakni, amit szétrághat és kibéleli vele a házát. Olyan puha papírt mint például a papír zsebkendő ne tegyünk a ketrecébe, mert beleragadhat a szájába! Könnyű tisztán tartani, mert rendszeresen rendszeresen tisztítja magát. Nagyon rendes, tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot és mindig oda végzi a dolgát. Naponta tisztítsuk ki a helyét. Vegyük ki a nedves forgácsot és cseréljük a romlandó ételt. Ne hagyjuk megromlani a zöldséget, gyümölcsöt, mert megbetegszik tőle! A teljes almot egy-két hetente cseréljük, így nem lesz hörcsögszag a lakásban. Mindig tiszta kézzel nyúljunk a hörcsöghöz, mert ha ételszagot érez, akkor haraphat.

Táplálás

Legmegfelelőbb számára a kifejezetten hörcsögöknek előállított magkeverék. A vitaminokat tartalmazó csomag a legideálisabb számukra. A díszmadarak számára készített halcsont nekik is kiváló a kalcium pótlására. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. Friss zöldség, gyümölcs mindig legyen nála, ami segít a folyadékpótlásra, mert ivóvízre nincs szüksége. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát és hagymát se. Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik. A csemegekukorica is nagy kedvence nyersen. A napraforgót is szereti, amit akár napokig bent is hagyhatunk nála. Kaphat még diót, mogyorót, szárított banánt, sajtot, kekszet, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás veszélye miatt. Állati eredetű fehérjét is kaphat amely általában az eleségekben is megtalálható. Ha mégis szeretnénk kiegészíteni eledelét állati eredetű fehérjével, akkor adhatunk neki lisztkukacot, tejfölt, túrót minden ízesítés nélkül. Nagy melegben különösen figyeljünk oda, hogy mindig friss gyümölcs vagy zöldség legyen előtte. Próbálkozhatunk itatással, de a rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehörcsögöknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra. Vizespalack használata megfelelő lehet.

A legjobb tápok kedvenced számára

Egészség

Sok mozgásra van igényük. A napi mozgásigényének levezetése érdekében tegyünk a ketrecébe mókuskereket. Kis tömege miatt a zárt gömb használata nem ajánlott, az nagyobb testű rokonainál használható. Az egészséges hörcsögnek értelmes, élénk tekintete van, bundája finom, puha, száraz és tiszta. A beteg egyedek általában a sarokba húzódva gubbasztanak, bundájuk matt, nedves, felborzolódik, hátukat megemelten tartják járás közben is.

Betegségek, amire hajlamos

Campbell törpehörcsög tenyésztése

Várható élettartam

1 - 3 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

A szakirodalom szerint az egészséges állatok 3 évig élnek, de ha nem tudjuk honnan származnak, akkor fel kell készülnünk arra, hogy másfél-két év után elpusztulhat kedvencünk. A nősténynek a szoptatás ideje alatt több folyadékra van szüksége, ezért különösen figyeljünk oda a friss gyümölcs és zöldség biztosítására. Rendkívül gyorsan válnak ivaréretté (2-3 hó). A vemhesség ideje nagyon rövid, 20-22 napig tart. Fontos, hogy tenyésztésnél fizikailag és pszichikailag is fejlettek legyenek, mert csak akkor lesznek egészséges utódaik.

Forrás

Felhasználóink véleménye vélemény írása

  • 5
    írta 10 hónap, 3 hét ezelőtt
    A 35-40 cm-es ketrec/terrárium maximum hordozónak jó, de semmilyen állat hosszú távú tartására nem alkalmas. Min. 60x40 cm alapterületű! hely szükséges számukra, de inkább nagyobb. A hörcsögök rendkívül nagy mozgásigénnyel rendelkező állatok, egy éjszaka alatt 5-8 km-t is megtesznek!

    Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Campbell törpehörcsög tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Campbell törpehörcsög tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Campbell törpehörcsög tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.