Dzsungáriai törpehörcsög

Dzsungáriai törpehörcsög
Dzsungáriai törpehörcsög
Dwarf Hamster, Winter White, Russian White, Russian Dwarf Hamster
Oroszország

A dzsungáriai törpehörcsög vásárlása előtt tegyük be kezünket a terráriumba és figyeljük meg az állatok viselkedését. Ha nem menekülnek el, hanem odajönnek a kezünkhöz, akkor szelídek. De ha két lábra áll, és kerregő hangot ad, akkor harapni is fog. Az ilyen hörcsögöt ne vegyünk meg, mert már nem lesz szelíd. Figyeljük meg mozgásukat, szőrüket, és hogy nincs-e rajtuk sebhely.
Ha minden feltételnek megfelel a hörcsög, akkor vásároljuk meg.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Dzsungáriai törpehörcsög eredete

származás: Oroszország
A törpehörcsögök eredeti élőhelye Közép-Ázsia, Mongólia, Kazahsztán és Szibéria. Az agyagos löszös talajt kedvelik, tehát a legjobb gabonaföldeket. A mezőgazdasági területeken kártékony állatoknak tartják, mert megdézsmálják a gabonát.
A dzsungáriai törpehörcsög él a legészakabbra a törpehörcsögök közül. Eredeti élőhelye Belső Ázsia és az Orosz sztyeppék. 1770 körül már ismert faj volt, de csak 1900 körül vált házi kedvenccé.
Az első példányokat a németországi Max Planck Intézet hozta szibériából és később innen került ki a laboratoriumokból a házi ketrecekbe.

Megjelenés

Méret

Leírás

24-35 grammos kisállatok.

Lábaik rövidek de izmosak, amelyekkel gyorsan szaladnak és ügyesen ásnak. Ennek köszönhetően villámgyosan be tudnak bújni az üregükbe. Mindezt hajlékony henger alakú testüknek köszönhetik.

A dzsungáriai törpehörcsög gömbölyded, kis labda formájú, farka rövid.

Feje zömök, kiálló gombszerű szeme fekete, fejükhöz viszonyítva nagy, füle apró, kerekded.

Bundája gyapjas, eredetileg szürkés-barnás színű. Télen változhat a színe.

 

Szőrzet: rövid

Gyapjas bundája nem igényel külön ápolást, mert mindig tisztálkodik, mosakszik. Három színváltozata ismert, a vadas, a winter-white és a zafír. De előfordulhat bézs, mandarin és szatén változatban is, ami a Campbell hörcsögökkel való keresztezés esetén jött létre. Hasa fehér színű.

Dzsungáriai törpehörcsög természete

A dzsungáriai törpehörcsög éjszakai állat, ezért napközben bevackolja magát és szinte egész nap alszik. Viszont éjszaka megélénkül és folyamatosan szöszmötöl, mozog, sportol, futkározik. Társaságkedvelő, azonban csak az ellenkező nemű egyedek tudnak békésen élni egymás mellett. Az azonos neműek területükért verekedhetnek és vadakká válhatnak. A kiskorukban összeszokott párt ne válasszuk szét több napra, mert könnyen elfelejtik egymást és ha ismét összerakjuk őket, lehet, harcolni fognak a területükért. Megszelidítve nagyon aranyosak, szeretetreméltóak. De alapvető természetük a bizonytalanság, mivel természetes élőhelyükön sok veszélnyek vannak kitéve. Párzási időszakon kívűl magányosak, megjelölik területüket és megvédik azt. De könnyen szelidíthető, békés állatok. Ha mégis megharapja gondozóját az a gondozó helytelen reakciója miatt lehetséges. Ezt kiválthatja ha ételszagot érez kezünkön ha akarat ellenére akarjuk megfogni, ha felébresztjük, ha rosszul fogjuk meg, ha veszélyben érzi kicsinyeit.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Tartás, életkörülmények

Ezeket a hörcsögöket műanyag tartályban, vagy terráriumban ajánlott tartani, mert egy drótketrecben fennáll annak a veszélye, hogy átbújnak a rácsok között. Kiszabadulhatnak és megszökhetnek, vagy beszorulhatnak a rácsok közé. A terrárium mérete legalább 35-40 cm-es legyen két állat esetén, de ha sok tárgyat helyezünk el benne akkor figyeljünk, hogy legyen elég helye. Azért hogy ne unatkozzon szüksége lehet különböző tárgyakra, mászóka, mókuskerékre. Egy házikó mindenképpen elengedhetetlen kellék, mivel szereti magát bevackolni, szeret mindenhová bebújni. Az alagutat is nagyon kedveli, ami akár egy vécépapír guriga is lehet. A ketrec elhelyezésénél különös tekintettel kell lennünk arra, hogy ne kerüljön huzatos helyre vagy ne érjen közvetlenül napfény, mert a nagy hőmérsékleten elpusztulhatnak. 20-25 C°-os szobában érzik jól magunkat leginkább. Sajnos a hörcsög éjszakai állat így nappal bevackolja magát és szinte egész nap alszik, de éjszaka felélénkül és innentől kezdve leállítani sem lehet őket. Képesek egész éjjel motoszkálni, futkározni és szöszmötölni ami nem mindig kellemes éjszaka közepén, ezért nem ajánlott abban a szobában tartani ahol alszunk. Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk vele. Könnyen leeshet egy asztalról vagy székről.

Ápolás, tisztántartás

Alomként jó minőségű, préselt faforgácsot használjunk. Ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Papírt, szénát is lehet neki berakni, amit szétrághat és kibéleli vele a házát. Olyan puha papírt mint például a papír zsebkendő ne tegyünk a ketrecébe, mert beleragadhat a szájába! Könnyű tisztán tartani, mert rendszeresen rendszeresen tisztítja magát. Nagyon rendes, tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot és mindig oda végzi a dolgát. Naponta tisztítsuk ki a helyét. Vegyük ki a nedves forgácsot és cseréljük a romlandó ételt. Ne hagyjuk megromlani a zöldséget, gyümölcsöt, mert megbetegszik tőle! A teljes almot egy-két hetente cseréljük, így nem lesz hörcsögszag a lakásban. Mindig tiszta kézzel nyúljunk a hörcsöghöz, mert ha ételszagot érez, akkor haraphat.

Táplálás

Legmegfelelőbb számára a kifejezetten hörcsögöknek előállított magkeverék. A vitaminokat tartalmazó csomag a legideálisabb számukra. A díszmadarak számára készített halcsont nekik is kiváló a kalcium pótlására. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. Friss zöldség, gyümölcs mindig legyen nála, ami segít a folyadékpótlásra, mert ivóvízre nincs szüksége. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát és hagymát se. Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik. A csemegekukorica is nagy kedvence nyersen. A napraforgót is szereti, amit akár napokig bent is hagyhatunk nála. Kaphat még diót, mogyorót, szárított banánt, sajtot, kekszet, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás veszélye miatt. Állati eredetű fehérjét is kaphat amely általában az eleségekben is megtalálható. Ha mégis szeretnénk kiegészíteni eledelét állati eredetű fehérjével, akkor adhatunk neki lisztkukacot, tejfölt, túrót minden ízesítés nélkül. Nagy melegben különösen figyeljünk oda, hogy mindig friss gyümölcs vagy zöldség legyen előtte. Próbálkozhatunk itatással, de a rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehörcsögöknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra. Vizespalack használata megfelelő lehet.

A legjobb tápok kedvenced számára

Egészség

Sok mozgásra van igényük. A napi mozgásigényének levezetése érdekében tegyünk a ketrecébe mókuskereket. Kis tömege miatt a zárt gömb használata nem ajánlott, az nagyobb testű rokonainál használható. Az egészséges hörcsögnek értelmes, élénk tekintete van, bundája finom, puha, száraz és tiszta. A beteg egyedek általában a sarokba húzódva gubbasztanak, bundájuk matt, nedves, felborzolódik, hátukat megemelten tartják járás közben is.

Betegségek, amire hajlamos

Dzsungáriai törpehörcsög tenyésztése

Várható élettartam

1 - 3 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

A szakirodalom szerint az egészséges állatok 3 évig élnek, de ha nem tudjuk honnan származnak, akkor fel kell készülnünk rá, hogy másfél-két év után elpusztulhat kedvencünk. A nősténynek a szoptatás ideje alatt több folyadékra van szüksége, ezért különösen figyeljünk oda a friss gyümölcs és zöldség biztosítására. Rendkívül gyorsan válnak ivaréretté. (2-3 hónapos korban) A vemhességi idő is nagyon rövid, 20-22 napig tart. Ha 2-3 hónapos koruk előtt akarjuk tenyészteni őket akkor előfordulhat, hogy az anya felfalja az újszülötteit. Fontos, hogy tenyésztésnél, fizikailag és phszichikailag is fejlettek legyenek, mert csak akkor lesznek egészséges utódaik.

Forrás

Felhasználóink véleménye vélemény írása

Még nincsenek részletes értékelések. Legyél Te az első, aki leírja véleményét!

magyarországi Dzsungáriai törpehörcsög tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Dzsungáriai törpehörcsög tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Dzsungáriai törpehörcsög tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.