Kínai csíkos törpehörcsög

Kínai csíkos törpehörcsög
Kínai csíkos törpehörcsög
Cricetulus barabensis, Chinese dwarf hamster
Kína

A Kínai csíkos törpehörcsög igazi szociális fajta, ezért lehet párban vagy csoportosan is tartani. Azonban mégis figyelnünk kell arra, nehogy nézeteltérés alakuljon ki a terráriumban.
javasolt korban összeillő nőstényeket vagy hímeket vásárolni, mivel a nőstények dominánsak. Ezért előfordulhat, hogy a hímeket megsebesítik és ez a pusztulásukhoz vezethet.
Éjszakai állat, ezért napközben pihen.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Kínai csíkos törpehörcsög eredete

származás: Kína
Ázsia középső és keleti részéről származik. Nemcsak Kínában hanem Mongóliában és Kazahsztánban is honos.
Tudományos iratokban már 1867-ben lehetett róla olvasni, de rendszeres tenyésztése 1920 körülre tehető. Tartásukat számos országban korlátozzák, például az Egyesült Államokban is, mert ha a kínai csíkos hörcsög elszaporodik, nagy károkat okozhat a mezőgazdasági kultúrákban, főként a gabonafélékben.

Megjelenés

Méret

Leírás

A hosszúfarkú hörcsögök csoportjába tartozik, farkának hossza akár 2.5 cm is lehet.

Méretük:

Hosszuk elérheti a17 centimétert.

Súlyuk 130 gramm körüli.

Testfelépítése:

  • teste hosszabb és keskenyebb mint a többi törpehörcsögé
  • feje és testének felső vonala szürkésbarna, hasa fehér, háta közepén fekete csík fut végig
  • jobban hasonlít egy egérre, mint hörcsögre

 

Nagyon jól mászik, ügyesen használja a farkát egyensúlyozásra és kapaszkodásra. 

Szőrzet: rövid

A kínai csíkos hörcsög általában szürkés-barna színű, gerince mentén fekete csík húzódik, a hasa pedig fehér. Annak ellenére, hogy régebben tartják őket fogságban mint a szíriai hörcsögöt, csak két szín-mutációja létezik. Ez a domináns amely fehér, szürke foltokkal valamint fekete szemű fehér színváltozatban létezik.

szürkés barna

Kínai csíkos törpehörcsög természete

Szociális lény, ezért lehet párban vagy csoportosan is tartani, de ebben az esetben is előfordulhatnak nézeteltérések. A kíni csíkos törpehörcsög esetén a két fiatal, korban összeillő nőstény nagyobb valószínűséggel fog jól együttélni , mint egy hím egy nősténnyel. A kínai hörcsögközösségben a nőstény a domináns nem, így a hím súlyosan megsebesülhet, sőt el is pusztulhat. A törpehörcsög éjszakai állat, ezért napközben bevackolja magát és szinte egész nap alszik. Viszont éjszaka megélénkül és folyamatosan szöszmötöl, mozog, sportol, futkározik. Nem mindig könnyű megszelídíteni vagy idomítani őket. Ezek az állatok gyakran agresszívek, idegesek és agilisek, nem ajánlott kezdő rágcsálótartók számára. A törpehörcsög vásárlása előtt tegyük be kezünket a terráriumba és figyeljük meg az állatok viselkedését. Ha nem menekülnek el, hanem odajönnek a kezünkhöz, akkor szelídek. De ha két lábra áll, és kerregő hangot ad, akkor harapni is fog. Az ilyen hörcsögöt ne vegyünk meg, mert már nem lesz szelíd. Figyeljük meg mozgásukat, szőrüket és hogy nincs-e rajtuk sebhely. Ha minden feltételnek megfelel a hörcsög, akkor vásároljuk meg.

Így gondoskodj róla

Tartás, életkörülmények

Ezeket a hörcsögöket műanyag tartályban, vagy terráriumban ajánlott tartani, mert egy drótketrecben fennáll annak a veszélye, hogy átbújnak a rácsok között. Kiszabadulhatnak és megszökhetnek, vagy beszorulhatnak a rácsok közé. A terrárium mérete legalább 35-40 cm-es legyen két állat esetén, de ha sok tárgyat helyezünk el benne akkor figyeljünk, hogy legyen elég helye. Azért hogy ne unatkozzon szüksége lehet különböző tárgyakra, mászóka, mókuskerékre. Egy házikó mindenképpen elengedhetetlen kellék, mivel szereti magát bevackolni, szeret mindenhová bebújni. Az alagutat is nagyon kedveli, ami akár egy vécépapír guriga is lehet. A ketrec elhelyezésénél különös tekintettel kell lennünk arra, hogy ne kerüljön huzatos helyre vagy ne érjen közvetlenül napfény, mert a nagy hőmérsékleten elpusztulhatnak. 20-25 C°-os szobában érzik jól magunkat leginkább. Sajnos a hörcsög éjszakai állat így nappal bevackolja magát és szinte egész nap alszik, de éjszaka felélénkül és innentől kezdve leállítani sem lehet őket. Képesek egész éjjel motoszkálni, futkározni és szöszmötölni ami nem mindig kellemes éjszaka közepén, ezért nem ajánlott abban a szobában tartani ahol alszunk. Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk vele. Könnyen leeshet egy asztalról vagy székről.

Ápolás, tisztántartás

Alomként jó minőségű, préselt faforgácsot használjunk. Ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Papírt, szénát is lehet neki berakni, amit szétrághat és kibéleli vele a házát. Olyan puha papírt mint például a papír zsebkendő ne tegyünk a ketrecébe, mert beleragadhat a szájába! Könnyű tisztán tartani, mert rendszeresen rendszeresen tisztítja magát. Nagyon rendes, tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot és mindig oda végzi a dolgát. Naponta tisztítsuk ki a helyét. Vegyük ki a nedves forgácsot és cseréljük a romlandó ételt. Ne hagyjuk megromlani a zöldséget, gyümölcsöt, mert megbetegszik tőle! A teljes almot egy-két hetente cseréljük, így nem lesz hörcsögszag a lakásban. Mindig tiszta kézzel nyúljunk a hörcsöghöz, mert ha ételszagot érez, akkor haraphat.

Táplálás

Legmegfelelőbb számára a kifejezetten hörcsögöknek előállított magkeverék. A vitaminokat tartalmazó csomag a legideálisabb számukra. A díszmadarak számára készített halcsont nekik is kiváló a kalcium pótlására. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. Friss zöldség, gyümölcs mindig legyen nála, ami segít a folyadékpótlásra, mert ivóvízre nincs szüksége. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát és hagymát se. Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik. A csemegekukorica is nagy kedvence nyersen. A napraforgót is szereti, amit akár napokig bent is hagyhatunk nála. Kaphat még diót, mogyorót, szárított banánt, sajtot, kekszet, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás veszélye miatt. Állati eredetű fehérjét is kaphat amely általában az eleségekben is megtalálható. Ha mégis szeretnénk kiegészíteni eledelét állati eredetű fehérjével, akkor adhatunk neki lisztkukacot, tejfölt, túrót minden ízesítés nélkül. Nagy melegben különösen figyeljünk oda, hogy mindig friss gyümölcs vagy zöldség legyen előtte. Próbálkozhatunk itatással, de a rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehörcsögöknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra. Vizespalack használata megfelelő lehet.

A legjobb tápok kedvenced számára

Egészség

Sok mozgásra van igényük. A napi mozgásigényének levezetése érdekében tegyünk a ketrecébe mókuskereket. Kis tömege miatt a zárt gömb használata nem ajánlott, az nagyobb testű rokonainál használható. Az egészséges hörcsögnek értelmes, élénk tekintete van, bundája finom, puha, száraz és tiszta. A beteg egyedek általában a sarokba húzódva gubbasztanak, bundájuk matt, nedves, felborzolódik, hátukat megemelten tartják járás közben is.

Betegségek, amire hajlamos

Kínai csíkos törpehörcsög tenyésztése

Várható élettartam

3 - 4 év

Átlagos alomszám

5 - 6 db

A kínai csíkos hörcsög szaporodási időszaka márciustól októberig tart. A vemhességi idő 21 nap. A kicsik csupaszon és vakon születnek. Súlyuk 2-3 gramm. 6-8 naposan testüket selymes szőrpihe borítja. Szemüket 9 napos korukban nyitják ki. 2 hetesen már kezdenek szilárd táplálékot fogyasztani. A nőstény 3 hetes korukban választja el a kölyköket, amelyek 6-8 hetes korukban válnak ivaréretté.

Forrás

Felhasználóink véleménye vélemény írása

Még nincsenek részletes értékelések. Legyél Te az első, aki leírja véleményét!

magyarországi Kínai csíkos törpehörcsög tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Kínai csíkos törpehörcsög tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Kínai csíkos törpehörcsög tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.