Szíriai aranyhörcsög

71 értékelés alapján
Szíriai aranyhörcsög
Felnőtt szíriai
Szíriai aranyhörcsög
Mesocricetus auratus, Syrian Hamster
Szíria

A gyermekek körében az egyik legkedveltebb fajta.
Puha bundájának és fekete gombszemeinek köszönhetően a legismertebb hörcsögök között, de vadon élő populációja veszélyben van.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Szíriai aranyhörcsög eredete

származás: Szíria
1839-ben Szíriában fedezte fel George Robert Waterhouse brit zoológus, de csak 1930-ban kezdték el tenyészteni.
Egy érdekesség róla, hogy Izraeben egy laboratóriumban néhány példány megszökött és valószínűleg Izrael aranyhörcsög populációja ennek a néhány példánynak köszönhető.
A szíriai aranyhörcsög a legnépszerűbb a hörcsögök között, szinte rögtön felfedezésük után már háziállatként használták. Az ellenőrzött tenyésztés során sokféle színben fellelhető. Tudományos kísérleteknél gyakran használják ma is. Hazánkban ez a legkeresettebb hörcsögfaj.

Megjelenés

Méret

Leírás

Eredetileg egyetlen színváltozata létezett amely a barna, fekete és az arany szín keveréke. Neve is innen származik.

Mostanra számos színváltozatát tenyésztették ki.

Ezeknek az apró állatoknak a farkuk apró, szemük gombszem. 

24-35 grammos kis állatok rövid, de izmos lábaikkal gyorsan szaladnak és ügyesen ásnak.

Villámgyorsak és igen hajlékonyak henger alakú testüknek köszönhetően.

Szőrzet: rövid

Bársonyos puha bundája van. Alapszínei az arany, fekete, szürke, sárga, albínó, és sötét fülű fehér. Változatos színek mellett különböző minták is létrejöttek.

Szíriai aranyhörcsög természete

Barátságos, kíváncsi természetük és kis méretük miatt rendkívül népszerű háziállatok. Az aranyhörcsög területvédő ösztöne nagyon erős. A szelíd példányok is megtámadják, sőt akár meg is ölhetik felnőtt fajtársaikat. Hathetes koruktól kezdve egynemű csoportokban ajánlott a tartásuk, tízhetes koruktól kezdve pedig teljesen el kell őket különíteni egymástól. Viszont társaságkedvelőek is, időnként igénylik az ellenkező neműek társaságát. Éjszakai állat, ezért napközben bevackolja magát és szinte egész nap alszik. Éjszaka azonban megélénkül és folyamatosan szöszmötöl, mozog, sportol, futkározik. Könnyen szelídíthető, békés állatok. Ha mégis megharapja gondozóját az a gondozó helytelen reakciója miatt lehetséges. Ezt kiválthatja ha ételszagot érez kezünkön ha akarat ellenére akarjuk megfogni, ha felébresztjük, ha rosszul fogjuk meg vagy ha veszélyben érzi kicsinyeit.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Tartás, életkörülmények

Ezeket a hörcsögöket műanyag tartályban, vagy terráriumban ajánlott tartani, mert egy drótketrecben fennáll annak a veszélye, hogy átbújnak a rácsok között. Kiszabadulhatnak és megszökhetnek, vagy beszorulhatnak a rácsok közé. A terrárium mérete legalább 35-40 cm-es legyen két állat esetén, de ha sok tárgyat helyezünk el benne akkor figyeljünk, hogy legyen elég helye. Azért hogy ne unatkozzon szüksége lehet különböző tárgyakra, mászóka, mókuskerékre. Egy házikó mindenképpen elengedhetetlen kellék, mivel szereti magát bevackolni, szeret mindenhová bebújni. Az alagutat is nagyon kedveli, ami akár egy vécépapír guriga is lehet. A ketrec elhelyezésénél különös tekintettel kell lennünk arra, hogy ne kerüljön huzatos helyre vagy ne érjen közvetlenül napfény, mert a nagy hőmérsékleten elpusztulhatnak. 20-25 C°-os szobában érzik jól magunkat leginkább. Sajnos a hörcsög éjszakai állat így nappal bevackolja magát és szinte egész nap alszik, de éjszaka felélénkül és innentől kezdve leállítani sem lehet őket. Képesek egész éjjel motoszkálni, futkározni és szöszmötölni ami nem mindig kellemes éjszaka közepén, ezért nem ajánlott abban a szobában tartani ahol alszunk. Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk vele. Könnyen leeshet egy asztalról vagy székről.

Ápolás, tisztántartás

Alomként jó minőségű, préselt faforgácsot használjunk. Ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Papírt, szénát is lehet neki berakni, amit szétrághat és kibéleli vele a házát. Olyan puha papírt mint például a papír zsebkendő ne tegyünk a ketrecébe, mert beleragadhat a szájába! Könnyű tisztán tartani, mert rendszeresen rendszeresen tisztítja magát. Nagyon rendes, tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot és mindig oda végzi a dolgát. Naponta tisztítsuk ki a helyét. Vegyük ki a nedves forgácsot és cseréljük a romlandó ételt. Ne hagyjuk megromlani a zöldséget, gyümölcsöt, mert megbetegszik tőle! A teljes almot egy-két hetente cseréljük, így nem lesz hörcsögszag a lakásban. Mindig tiszta kézzel nyúljunk a hörcsöghöz, mert ha ételszagot érez, akkor haraphat.

Táplálás

Legmegfelelőbb számára a kifejezetten hörcsögöknek előállított magkeverék. A vitaminokat tartalmazó csomag a legideálisabb számukra. A díszmadarak számára készített halcsont nekik is kiváló a kalcium pótlására. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. Friss zöldség, gyümölcs mindig legyen nála, ami segít a folyadékpótlásra, mert ivóvízre nincs szüksége. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát és hagymát se. Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik. A csemegekukorica is nagy kedvence nyersen. A napraforgót is szereti, amit akár napokig bent is hagyhatunk nála. Kaphat még diót, mogyorót, szárított banánt, sajtot, kekszet, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás veszélye miatt. Állati eredetű fehérjét is kaphat amely általában az eleségekben is megtalálható. Ha mégis szeretnénk kiegészíteni eledelét állati eredetű fehérjével, akkor adhatunk neki lisztkukacot, tejfölt, túrót minden ízesítés nélkül. Nagy melegben különösen figyeljünk oda, hogy mindig friss gyümölcs vagy zöldség legyen előtte. Próbálkozhatunk itatással, de a rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehörcsögöknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra. Vizespalack használata megfelelő lehet.

A legjobb tápok kedvenced számára

Egészség

Sok mozgásra van igényük. A napi mozgásigényének levezetése érdekében tegyünk a ketrecébe mókuskereket. Kis tömege miatt a zárt gömb használata nem ajánlott, az nagyobb testű rokonainál használható. Az egészséges hörcsögnek értelmes, élénk tekintete van, bundája finom, puha, száraz és tiszta. A beteg egyedek általában a sarokba húzódva gubbasztanak, bundájuk matt, nedves, felborzolódik, hátukat megemelten tartják járás közben is.

Betegségek, amire hajlamos

Szíriai aranyhörcsög tenyésztése

Várható élettartam

2 - 3 év

Átlagos alomszám

8 - 20 db

Kölyök szíriai aranyhörcsög képek

Kölyök

Az ivarérett nőstényeknek négynaponta van peteérésük. Ha szaporítani szeretnénk, akkor mindig a nőstényt helyezzük a hímhez, mert ha eltévesztettük és mégsem ivarzik a nőstény akkor a saját helyén megtámadja a hímet és megöli. A hímmel csak addig maradjon együtt míg a párzás bekövetkezik, ha nem látjuk akkor maximum egy hétig, mert a két hetes vemhességi idő lejárta után a hím megeszi a kicsiket. Az anya is megeszi őket ha nem kap elég zöldséget és gyümölcsöt születésük után.

Forrás

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 7
  írta 1 év, 10 hónap ezelőtt

  Az interneten keringő információkhoz képest elég korrekt írás, összességében pedig kihámozni a sok hülyeség közül az igazat nagyon nehéz.

  Észleltem néhány helytelen információt, illetve lehetne még részletesebb.

  A képen, amelyiken egy hörcsög napraforgót eszik, nem egy szíriai aranyhörcsög látható. Tömegük 80-200 gramm, a 24 gramm egy roborovszki törpehörcsög esetében is egy kisebb egyedet jelentene, nagyságuk 12-18 cm. "Viszont társaságkedvelőek is, időnként igénylik az ellenkező neműek társaságát." - olvasható a cikkben. Ez sajnos nem igaz. Még szívesen segítenék, ill. fűznék hasznos tanácsokat a cikkhez, de nincs elegendő karakterem. Nyugodt szívvel ajánlom informálódásra a horcsoginfo.pe.hu oldalt

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Szíriai aranyhörcsög tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Szíriai aranyhörcsög tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Szíriai aranyhörcsög tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.