Akita inu

98 értékelés alapján
Akita inu
Akita inu kölyök kutya
Akita inu cuki kölyök kutya
Akita inu felnőtt kutya
Akita inu gyönyörű felnőtt kutya
Akita inu kutya
Akita inu kölyök kutyák
Akita inu
Great Japanese Dog, Akita, Japanese Akita, Japán Akita
Japán

Az Akita egy agresszív, éber, bátor, barátságos, önálló, hűséges, akaratos, védelmező és készséges fajta.
A leggyakoribb színek: őzbarna, fehér, piros.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: őrző-védő, vadászat.

A leghíresebb Akita egy japán nevű Hachiko volt, akit a mai napig tisztelnek az országban. Életéről film is készült.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Akita inu eredete

származás: Japán
Az Akita egy ősi japán kutyafajta, amit nagyobb vadakra való vadászatra, - mint például: medve, jávorszarvas, vaddisznó - tenyésztettek ki, amely a japán Honshu szigetéről származik.

Állítólag a szamurájok mellett is harcoltak, majd a japán kormány 1931-ben nemzeti kinccsé nyilvánította a fajtát.

Az Egyesült Államokban Helen Keller író jóvoltából vált ismertté a fajta, aki egy Japánban töltött utazása során ismerkedett meg az Akitával 1937-ben. Egy kiskutyát magával is vitt az államokba.

Sajnos a második világháborúban sok Akitát megöltek a szép szőre miatt, de a fajtának sikerült túlélnie, és az amerikai katonák körében nagy népszerűségnek örvendett, akik több kiskutyát is hazavittek az államokba.

Az Akitát 1973-ban ismerte el Az American Kennel Club. Manapság házőrzésre vagy rendőrkutyaként alkalmazzák.

Érdekesség: A leghíresebb Akita egy japán nevű Hachiko, akit a mai napig tisztelnek az országban. Hachi minden nap kikísérte gazdáját a vonatállomásra, majd minden délután elé ment, és együtt mentek haza. Az egyik alkalommal a gazdája nem jött a vonattal, meghalt, de ő kitartóan várt és várt. Az egész hátralévő életét a vasútállomáson töltötte, remélve, hogy egyszer visszatér gazdája. Életéről filmet is készítettek Richard Gere főszereplésével.

Megjelenés

Méret

Leírás

Megjelenése határozott és méltóságteli.

Feje ék alakú, testével arányos, széles. Szemei sötétbarnák, kicsik és ferde metszésűek. Fülei majdnem a feje tetején helyezkednek el, méretéhez képest kicsik, vastagok, háromszög alakúak, előre felé fordulnak.

Nyaka erős, izmos. Háta egyenes, mellkasa mély, a szegycsont hangsúlyos, ágyéka széles, teste téglalap alakú. Lábait párhumazosak, egyenesen tartja. Mancsa kör alakú, lábujjai szorosak.

Farka közepesen hosszú, magasan tűzött, befelé, a hátára kunkorodik.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára a megfelelő mozgásmennyiséget.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: közepes

Bundája sűrű, egyenes, vízlepergetős. Aljszőrzete puha, fedőszőre viszont érdes tapintású. A farok résznél a szőr valamivel hosszabb. Fontos, hogy a hosszú szőrű kutyákat, a szépségversenyekből kizárják. Szőrzete rövid, a testéhez simuló. Színe fehér, rőt, szürke, tigriscsíkos, szürkésfekete, ill. fehér alapon fekete foltokkal tarkított.

Fehér, tarka, vöröses-őzbarna, csíkos és szezám. A fehér kivételével minden színnél lennie kell "urajiro"-nak, azaz egy fehéres színnek, ami az arcorri részen, a száj alatt, a pofa két oldalán, a nyakon, a hason, a lábak belső oldalán és a farok alsó részén található. Ez a fajta egyik fő jellegzetessége, a fekete maszk nem megengedett.

Akita inu természete

Híresen hűséges kutyafajta, nagyon ragaszkodik a gazdájához.

Kezdő kutyatulajdonosoknak nem ajánljuk. Nevelésüknél gondosan kell eljárni, hiszen független és nagyon akaratos, domináns fajtáról van szó, határozottnak kell lennünk, de durva kiképzési módszereket nem szabad alkalmazni és büntetni sem szabad az Akitát. Mindig pozitívan és szeretettel álljunk a kutyához. Az Akita képzése sok türelmet és elszántságot igényel. Néha egyszerűen úgy dönt, hogy a saját gondolatait hajtja végre és nem a gazdiét.

Kiskoruktól kezdve hozzá kell szoktatni más emberekhez és állatokhoz, különben nem lesz egy barátkozós fajta. Ha van mellette egy másik kutya, hajlamos dominánsan és nem túl barátságosan viselkedni. Nem ugat túl sokat, és a vadászösztöneire figyelni kell, hozzá kell szoktatni a macskákhoz és egyéb háziállatokhoz.

A gyerekeket inkább védelmezni, nem játszótársnak való. Sportversenyekre nem alkalmas, mert szeret független lenni és a maga feje után menni. Kiegyensúlyozott, józan, értelmes kutya. A család iránt odaadó, de inkább barátságos családtagként tekint magára, mintsem egy házikutyára. Az Akita bátor, családja természetes őrzője.

A hosszantartó szemkontaktust az Akita kihívásnak tartja, ezért agresszíven reagálhat.

Legfőbb tulajdonságai: Tanulékony, bátor, harcias.
 
Alkalmazása: Nagy múltú harci eb. Eleinte kutyaviadalok népszerű főszereplője volt, s emiatt majdnem kipusztult. Később a véres viadalokat betiltották, és a fajta újból felvirágzott. Ma már szinte kizárólag kedvencként vagy sportkutyaként tartják.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges, mondhatnánk, létfontosságú, hogy minél korábban szocializáljuk; már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülnek nála.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a akita inu korát emberi években!

Egy 1 éves akita inu emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagyobb lakásban vagy házban tartása ideális, azonban egy kisebb lakásba is boldogan él, de ugyanakkor ügyelni kell a mindennapos 20-30 perces sétára, vagy egy kiadós futásra, naponta 2-3 alkalommal. A kutyapark látogatása nem jó ötlet, tekintettel az Akita más kutyákkal szembeni agresszív hajlamára. Nagyon nagy a mozgásigénye, és a jó kondícióhoz szüksége van a kiadós testmozgásra minden nap. Ha egy Akita unatkozik, romboló magatartás felvételére képes (ásás, rágás, agresszió).

Ápolás, tisztántartás

Szokatlan, macskára jellemző tulajdonsága, hogy úgy nyalogatja/tisztogatja magát mint egy cica. Tavasszal és ősszel vedlik, méghozzá elég jelentősen. Ilyenkor dupla fogú kefével kell eltávolítani az elhalt vagy laza szőrszálakat. Ezen időszakon kívül elég hetente egyszer átkefélni a szőrét. Fogait és körmeit tartsuk tisztán, füleit szárazon. Egy egészséges kutyának szüksége van a mancsára, a fülére és testük minden részére. Ezért javasolt a körmök ápolása, bunda átnézése séták után és a fülük rendszeres ellenőrzése. Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Nem válogatós fajta, méretükhöz képest keveset esznek. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Az Akita általában egészséges kutyafajta. Vásárlás előtt kérdezzünk rá a betegségekre. Előfordulhat autoimmun betegség, süketség, Von Willebrand-kór, de ismert a törpeség. A leggyakoribb halálok a rák, de hajlamosak a szív és a gyomor-bélrendszeri betegségekre (gyomorcsavarodás) is. Alapvetően igen szívós, ellenálló fajta, de hajlamos a csípőtorzulásra. Érzékeny a különböző allergiás bőrbetegségekre, ezek azonban viszonylag könnyen kezelhetők. Veleszületett szemrendellenesség is előfordulhat.

Betegségek, amire hajlamos

Akita inu tenyésztése

Várható élettartam

9 - 15 év

Átlagos alomszám

4 - 10 db

Kölyök akita inu képek

Akita inu kölyök kutyaAkita inu cuki kölyök kutyaAkita inu kölyök kutyák

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 6 hónap ezelőtt

  Nagyon hűséges, a gazdáját nagyon szereti, értelmes,figyelemes,jó házőrző,tanulékony,okos,szépéges,elragadó,személyiség

  Makacs (nem vészes)

  Úgy gondolom ,hogy életem egyik legjobb döntése volt mikor akitát vettem egy oroszországi tenyésztőtől (ha jót akarsz magadnak akkor tk-s kutyát veszel). Kedves, nagyon vár rám, imádnivaló kutyus. Legcsodásabb dolog az ,hogy jellemre hasonló mint én. :D makacs

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 3 hónap ezelőtt

  Nagyon jó házőrző, hűséges társ, gyönyörű és karakteres kutya

  Makacs, nem gyermekbarát (családtagokat kivéve)

  15 éves koráig élt velünk a mi kis akitánk. Imádtuk őt, a világ legszebb kutyája volt, egy külön kis egyéniség. Nem egy játékos kutya, de méltóságteljes és nagyszerű társ. Makacs természetű, viszont remek házőrző, csak akkor ugat ha baj van. Nagyon szerettük őt és hiányzik nekünk!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Okos

  Önfejű, szabadulóművész

  Kedves Koko, soha nem fog bemenni a házba.:) bírják a -20 fokot is..inkább valami szőrmés pokrócra szeret csak feküdni.. Vigyázni kell milyen tenyésztőtől veszünk kutyát, mert, a túltenyésztéstől van egy fajta akita betegség, amitől megvakulnak. Műtét után is kiújul szürke hályog szerű valami lesz a szemükön.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt
  Most már lassan 8 hónapos, még mindig imádom a büszke jellemét, de házat őrizni nem igazán akar, mindenkivel barátságos még az idegenekkel szemben is. Csak változik remélem.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 2 év, 6 hónap ezelőtt
  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Akita inu tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Akita inu tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Akita inu tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.