Alaszkai malamut

94 értékelés alapján
Alaszkan malamute
Alaszkai malamut
Alaszkai malamut gyermekszerető kutya
Alaszkai malamut kutya
Alaszkai malamut kölyök kutyák
Alaszkai malamut kölykök
Kölyök Alaszkai malamut
Alaszkan malamute
Mally, Alaskan, Alaskan Malamute, Malamute, Mal
Amerikai egyesült államok

Az Alaszkai malamut egy szeretetteljes, agresszív, barátságos, önálló, hűséges, játékos, csendes és társasági fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, szürke, piros és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága széleskörű: kutatás, mentés, szánhúzás, súlyhúzás.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Alaszkai malamut eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Ahogyan a neve is mutatja a fajta Alaszkából származik, és feltehetően az eszkimókat segítették teherhordásban, vadászatban a Kotzebeu-öböl északnyugati részén.

Nem ismeretes, hogy az eszkimók mikor érték el a Sarkvidéket és honnan kerültek oda; de az biztos, hogy szánhúzó kutyáikat magukkal kellett vinniük, mert különben nem tudtak volna megmaradni az örök jég birodalmában.

Egy sarkutazó naplójában olvashatjuk: "Az eszkimók általában jó barátságban élnek kutyáikkal, hallatlan gondossággal őrködnek fölöttük munka közben. A legmetszőbb hidegben is órákat töltenek halászattal, hogy dolgozó ebeiket bőségesen elláthassák élelemmel. Kutyájuk, az alaszkai malamut pedig, ha vadabb is, mint civilizált társai, éppoly szeretetteljes, éppúgy vágyik szeretetre, mint amazok. Mi is valamennyien összebarátkoztunk ezekkel az ebekkel... és ha az ember megszerettette magát velük, akkor a legnehezebb feladatokat is elvégezték, mindenhová követték."
A leírás jól érzékelteti, hogy milyenek is lehettek és hogyan élhettek valamikor az alaszkai malamutok, amelyek az egymáshoz nagyon hasonlító sarki szánhúzó kutyák csoportjába tartoznak.

Az alaszkai malamut a legnagyobb testű sarkvidéki kutya, és a legalkalmasabb nehéz terhek vontatására; a fajta eredeti példányai a Kotzebue-öböl mentén élnek. Ezek a kutyák tökéletes biztonsággal tájékozódnak a zord és végtelen tájakon még vad hóviharban vagy teljes sötétségben is, a hideget is rendkívül jól bírják; a legnagyobb fagyban is leheverednek a hóba, és akár -40-50 °C-os hidegben is nyugodtan alszanak.

Hajtóik előszeretettel kérkednek azzal, hogy kutyáik szelídített farkas és házikutya kereszteződéséből születtek. Ezek a történetek azonban minden bizonnyal csupán a fantázia szüleményei.

1896-ban amikor az alaszkai aranyláz volt, a kutya közkedvelté vált, és nagyon sok pénzt fizettek egy ilyen kutyáért, hogy az arannyal megrakott szánkókat húzza.

Állítólag megpróbálták több fajtával is keresztezni, hogy gyorsaságát növeljék, ám ezt a tenyésztési irányt nem fogadták el, és igyekeztek visszaállítani az eredeti vérvonalat.

Az Alaszkai Malamutra jellemző az erős állóképesség, így bármilyen fizikai eltérés problémának számít a fajtánál.
Manapság házikedvencként tartják, de szánhúzóversenyekre is neveznek vele.

Megjelenés

Méret

Leírás

Általában nyugodt, "komoly", megfontolt; külsőleg a farkasra hasonlít, de megjelenése, szinte "mosolygós" feje rendkívül vonzó, kedves, barátságos természetre utal. Nem összetévesztendő a szibériai haskyval, vagy egy farkassal.

A teljes kutya arányos, határozott megjelenés, izmos testfelépítés.

Feje spiccszerű, arcorri része elhegyesedő. Orrtükre fekete, ajkai feszesek, fogazata ollós záródású. Szeme barna, mandula alakú, közepesen nagy. Füle hegyes, felálló.

Nyaka izmos, viszonylag rövid, mérsékelten ívelő. Mellkasa mély, erőteljes, törzse tömör. Háta egyenes, enyhén lejt a csípő felé, ágyéka izmos.

Mellső végtagjai párhuzamosak, erőteljes csontozatúak, függőlegesek, hátulsó végtagjai széles állásúak, rendkívül izmosak.

Csánkja mérsékelt szögellésű, mélyen fekvő, erőteljes, mancsa széles, tömör, talppárnája vastag "hótalpszerű".

Farkát a hátára kunkorítva tartja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Állandó és szezonális vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: legoptimálisabb számára a kertben tartás. Amennyiben lakásban él a rendszeres testmozgás elengedhetetlen számára. Teste nehezen kezeli a meleg időjárást.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Bundája vastag, időjárás álló, két rétegű. "Takaró szőrének" tapintása kissé durva, aljszőrzete dús, plüss hatású. Szőrzete rendkívül vastag és durva, nem túl hosszú, az aljszőrzete sűrű; színe eléggé változatos, de legtöbbször farkasszürke vagy fekete és fehér, a has, a végtagok egy része és a maszk mindig fehér!

Világos szürkétől a feketéig, illetve napbarnától vörösig, minden árnyalatban. Szürke, fekete fehér jegyekkel. Fehér részek találhatók a homlokon, az arcon maszk formában, a hason és a végtagokon.

Alaszkai malamut természete

Méltóságteljes megjelenés jellemzi. Barátságos, hűséges, szeretetteljes. Nagyon fogékony a tanításra, nyugodt természetű, önálló és nagyon kíváncsi.

Ne felejtsük el, hogy alapjába véve egy szabad kutyafajta, így nem annyira érzi jól magát rácsok között. Amíg nem tanítottuk meg neki, mit szabad és mit nem, addig ne hagyjuk egyedül például a kertben, mert kihívásként tekint minden akadályra és képes felásni a kertet vagy lyukat fúrni a kerítésen. Javasolt chippel ellátni, noha nem elszökni akar, csak mozogni egy kicsit.

A tanítását 10-12 hetesen már el kell kezdeni, de a 6. hónapot már ne várjuk meg, mert akkor elkezdi önállóan felfedezni a dolgokat. Fontos, hogy a macskákhoz is mihamarabb hozzászoktassuk, különben elképzelhető, hogy a jövőben vadászni fog rájuk. Kezdő kutyatulajdonosoknak nem ajánlott fajta. A vele azonos nemű más kutyákkal szemben domináns módon viselkedhet. Gazdájának tisztában kell lennie ezzel, már egészen kicsi korától kezdve el kell vennie a kutya kedvét az idegen kutyákkal szembeni domináns viselkedéstől. Macskát nem érdemes vele egy házban tartani, hacsak a kutya kölyökkora óta hozzá nem szokott e háziállat jelenlétéhez - ez utóbbi esetben gond nélkül együtt élhetnek.

Értelmes, viszonylag önálló természetű fajta, barátságos és hűséges, ugyanakkor méltóságteljes is; megvan a saját akarata, s olykor domináns módon viselkedik. A szolgalelkűség távol áll a természetétől.

Általában igen magabiztos és kiegyensúlyozott kutya. Józan és szívós, bundája minden időben kellő védelmet nyújt. Az alaszkai malamut nem szeret egyedül lenni. Általában nem jön ki a gyerekekkel (csecsemőket meg is marhat), és mindenki mással is elég barátságos, így házőrzőnek teljesen alkalmatlan. Mivel a malamut vadászösztöne még igen erős, nem árt a szocializációja során minél többféle állattal megismertetni, még a szarvasmarhákkal is.

Legfőbb tulajdonságai: Kissé tartózkodó, de jóindulatú, nyugodt, könnyen képezhető, tanulékony, önálló, szívós, munkabíró.
 
Alkalmazása: Elsősorban nehéz terhek vontatására használták, de napjainkban főként kedvencként tartják. Gyakran szerepel a szánhúzó versenyeken.
 
Profil: szánhúzó kutya.
 

Nagyon lényeges, hogy minél korábban szocializáljuk; már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a alaszkai malamut korát emberi években!

Egy 1 éves alaszkai malamut emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Származásából adódóan fontos számára a hűvösebb időjárás, valamint a nagy mozgástér. Lakásban nem célszerű tartani, inkább kertes házban. Fontos a mindennapi futás. Nagy mozgástért igénnyel, de kis lakásban is elél. Gyakran kell sétáltatni, főleg azokat, amelyek kis helyen laknak. Igazi menekülőművészek, ami azt jelenti, hogy a hátsó kerteknek rendkívül biztonságosnak kell lenniük ahhoz, hogy ezek a kiváló ásási képességekkel rendelkező kutyák alagutak révén ne szökjenek ki a kertből akkor, amikor csak akarnak.

Ápolás, tisztántartás

Amennyiben a vedlést nem nézzük, elég hetente 2-3x átfésülni, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk. Fürdetni néhány havonta javasolt, vagy amikor piszkos lesz az állat szőre. Szezonálisan vedlik, viszont akkor nagyon sokat. Emellett tartsuk be az általános tisztítási szabályokat, tisztítsuk meg a fogait, a fülét mindig töröljük szárazra, a körmeit havonta vágjuk. Egy egészséges kutyának szüksége van a mancsára, a fülére és testük minden részére. Ezért javasolt a körmök ápolása, bunda átnézése séták után és a fülük rendszeres ellenőrzése. Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Amennyiben szánhúzásra alkalmazzuk, figyeljünk arra, hogy ebben az esetben nagy mennyiségű kalóriát éget a kutya, ezért az eledel adagolásánál erre figyelni kell. Kiskorától fogva javasolt speciális eledellel etetni, amely megelőzi az ízületi és csont problémák kialakulását. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Viszonylag szívós, egészséges kutyafajta. Hajlamosak csípő problémára (örökletes), szembetegségekre és idegrendszeri zavarokra. Figyelni kell a kutya testsúlyát is, mert gyakori a túletetés, amivel a kutya életét megrövidíthetjük. Nehezen tűri a meleget, ekcémára hajlamos.

Betegségek, amire hajlamos

Alaszkai malamut tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

4 - 10 db

Kölyök alaszkai malamut képek

Alaszkai malamut kölyök kutyákAlaszkai malamut kölykökKölyök Alaszkai malamut

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év ezelőtt

  Csak jókat tudok róla elmondani. Kitűnő társat találtam meg benne. Mivel rendszeresen futok, és ő imád futni, így nagyon jól kiegészítjük egymást. CSak olyan gazdinak ajánlom, aki sokat mozog.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Mérhetetlen intelligenciával rendelkező csodás kutya

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 6
  írta 3 év, 7 hónap ezelőtt

  Érthetö és rövid

  Nekem is volt egy szukám, sajnos amig apám élt csokit és kekszet is sokat adott neki enni . Szerettűk , sok vidámságot hozott . Sajnos 13 évesen már olyan beteg volt hogy el kellett altatnunk , fájt nagyon , még most is,de már nem anyira . Ami részben igaz az az okosága . Enek kisé mondanék ellent ,mert én mást tapasztaltam . Például amikor a ház eléértűnk akkor nem ált meg ha nem tovább ment . De például ha az atom zaját meg hallotta jelzett .

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 5 hónap ezelőtt
  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Alaszkai malamut tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Alaszkai malamut tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Alaszkai malamut tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.