Alopekisz

101 értékelés alapján
Alopekisz
Alopekisz kutya
Alopekisz kölyök kutya
Alopekisz felnőtt kutya
Alopekisz
Alopekisz
Moropa, Venetaki, Alepouditsa, Bobis, Bouboudi, Alopekis, Alopecis
Görögország

Az Alopekis egy éber, játékos, tanulékony, bátor, barátságos, intelligens, élénk, szeretetteljes, hűséges, és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-fehér, kék, barna, krém, őz, arany és fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, terelés.

Az Alopekisz legrégebbi ábrázolása ie. 3000 nyúlik vissza, egy Theszáliából származó terrakotta edényen ábrázolták, ami jelenleg az athéni Régészeti Múzeumban található.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Alopekisz eredete

származás: Görögország
Legrégebbi ábrázolása ie. 3000 nyúlik vissza, egy Theszáliából származó terrakotta edényen ábrázolták, ami jelenleg az athéni Régészeti Múzeumban található.

Az ősi írók, mint például Aristophanes és Ariszthotelész is említette ezt a fajtát, valamint számos régészeti lelet is megtalálható a fajtáról. Szobrok, sírok, faragványok is reprezentálják ennek a kis róka-szerű kutyának a létezését.
Ezt a kutyát a görögök háziasították a 7. évezredben.
Valószínű ez az egyik legelső háziasított kutyafajta. Az Alopekisz kutyák nagyon gyakoriak voltak Görögországban. A kis kártevők elpusztításában volt kulcsszerepük.

2005 óta Spyros Chleiounakis professzor által vezetett kutatócsoport tanulmányozza az Észak-görögországban élő Alopekist.
Kutatásuknak köszönhető, hogy a Görög Kennelklub együtt dolgozik a csoporttal, hogy mentse a fajtát a kihalástól.

Megjelenés

Méret

Leírás

Enyhén ék alakú feje, hosszú elvékonyodó szája hasonlít egy rókához, fülei háromszőg alakúak és felállnak.

Álkapcsa erős, ollószerű harapása van. Szemei nagyok és különböző színűek lehetnek. Testük erős, hosszú, mellkasuk széles, lábaik egyenesek, vastagon párnázott, térdük erős.

Hosszú, elegánsan ívelt farka van sűrű alsó szörzettel. Minden színben előfordulhat, de leggyakoribb a fekete, bézs, fehér vagy ezek kombinációja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt szőrhullás jellemzi: a bunda rendszeres kefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Közepesen védelmező fajta.
 • Alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás.
 • Közepesen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A nagy séták elengedhetetlenek számukra.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Háziállatok mellé is javasolt fajta.

Szőrzet: közepes

Három különböző szőrrel fordul elő, ezek mindegyike kétrétegű. 1. rövid, erős 2. félhosszú, dús 3. félhosszú, drótszőrű. Az alsó bunda mindig dús és puha.

minden szin

Alopekisz természete

Az alopekisz nagyon hűséges és odaadó, mindig készen áll a gazdi kérésének teljesítésére. Nagyon okos, ezért könnyen kiképezhető és kezelhető, gyorsan alkalmazkodik és emellett barátságos és játékos.

Bátor, leleményes és gyorsak a reflexei, atletikus, jó házőrző kutya. De ha lakásban tartjuk akkor hosszú sétákat igényel. Kiváló ösztöneinek köszönhetően jó patkányozó kutya is.

Barátságos más kutyákkal és a többi háziállattal is ha együtt nevelkedtek. Szeretetteljes, barátságos és kellemes személyiségű és a városi lakosok számára is kiváló társ. De terelésre és vadászatokon is alkalmazható. Gondoskodó és játékos típus, csodás társa lehet a gyerekeknek. Kiváló megfigyelő.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a alopekisz korát emberi években!

Egy 1 éves alopekisz emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Könnyen alkalmazkodik minden környezethez. Ennek a sportos kutyáknak rendszeres fizikai aktivitásra van szüksége. Ide tartozik a rendszeres játék és a napi hosszú séták. Bár kis háztartásokhoz is képesek alkalmazkodni, nagyon fontos számukra a gyakori séták bevezetése a frusztráció és az unalom megelőzése érdekében. Amennyiben unatkozni kezd, az rossz magatartásformák felvételéhez vezethet. Érzékenyek a hideg időjárásra.

Ápolás, tisztántartás

Könnyen ápolható, könnyű tisztán tartani, nem igényel nagy odafigyelést. A rövidebb szőrű kutyánál puhább kefével való átsimítás ajánlott, hogy a vedlést csökkentsük. a hosszabb szőrű fajtánál hetente érdemes átfésülni és az összegubancolódott szőrt kifésülni. Fürdetés ritkán ajánlott. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Oda kell figyelni a mértékletes táplálására mert hízásra hajlamos. Naponta kétszer javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincs ismert genetikai problémája. Hosszú életű kutya, akár 18 évig is élhet.

Betegségek, amire hajlamos

Alopekisz tenyésztése

Várható élettartam

15 - 18 év

Átlagos alomszám

3 - 7 db

Kölyök alopekisz képek

Alopekisz kölyök kutya

Évente egyszer ivarérett a nőstény. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 8 hónap ezelőtt

  Hihetetlen jól érzi magát bárhol, ahová megyek. Könnyen alkalmazkodik.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Alopekisz tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Alopekisz tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Alopekisz tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.