Alpesi tacskókopó

102 értékelés alapján
Alpesi tacskókopó
Alpesi tacskókopó kölyök kutyák
Alpesi tacskókopó
Alpesi tacskókopó felnőt kutya
Alpesi tacskókopó
Alpesi tacskókopó
Basset des Alpes, Alpine-Erzebrigs – Dachsbracke, Alpine Dachsbracke, Alpenlandischer Dachsbracke, Österreichische Dachsbracke, Alpenländische Dachsbracke, Alpine Basset Hound, Alpenländische-Erzgebirgler Dachsbracke, Alpesi tacskókopó, Osztrák tacskókopó
Ausztria

Az alpesi tacskókopó egy univerzálisan alkalmazható, rendkívül robusztus és időjárásálló keményen dolgozó kutyafajta. Rettenthetetlen fajta, így sűrűn alkalmazzák róka és nyúl vadászatokhoz.
Használhatósága: családi kutya és vadászkutya.
Imádja a gyerekeket, és ha kell vadul védelmezi családját.

Az alpesi tacskókopót elsősorban nyomkövetésre tenyésztették. Kiváló szaglóérzékkel rendelkezik. Habsburg Rudolf ilyen kutyát használt a törökországi és egyiptomi vadászataihoz.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Alpesi tacskókopó eredete

származás: Ausztria
Az alpesi tacskókopó valamikor a 18. században alakulhatott ki. Nagytestű kutyákat keresztezték kopókkal. Egykor a német nemesség kedvenc kutyája volt. Habsburg Rudolf ilyen kutyát használt a Törökországi és Egyiptomi vadászataihoz.

A tacskókopó kitenyésztésére valamikor a 19. század közepén került sor, nagytestű kutyákat kereszteztek kopókkal. Egykor a német nemesség kedvenc kutyája volt, elsősorban kiváló szaglóérzéke miatt. Az 1880-as években Rudolf koronaherceg alpesi tacskókopók társaságában ment vadászexpedíciókra Egyiptomba és Törökországba.

1932-ben Ausztriában hivatalosan is elismerték a kopók harmadik alfajtájaként. Ezt a kistermetű kutyát elsősorban nyomkövetésre tenyésztették, mert a többi kopóhoz hasonlóan kiváló szaglóérzékkel rendelkezik.

Eredetileg szarvas, nyúl, vaddisznó és rókavadászatra használták. Vadkacsavadászatra is használják.

A fajtát 1896-ban ismerték el hivatalosan, a Fédération Cynologique Internationale az alpesi tacskókopót a VI. csoport (Kopók és rokon fajták) 2. szekciójába (Vérebek) sorolta be a Bajor hegyi véreb (Bayrischer Gebirgsschweisshund) és a Hannoveri véreb (Hannover’scher Schweisshund) társaságában.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az alpesi tacskokopó egy erős, hosszú testű, de kis termetű, apró lábú szívós fajkutya, amit eredetileg vadászati célokra használtak.

Feje hosszúkás, füle lelóg, pofáján egyenes orrnyereg és arányos orr található. Szeme sötét gesztenyebarna, füle lelóg. Jól kifejlett fogai ollószerűen záródnak.

Teste erőteljes, de szabályos felépítésű, Mellső végtagjai kissé görbék, vastag csontozatúak, hátulsó végtagjai hosszabbak, mint az elsők és izmosak.Farkát vízszintesen tartja.

Szőrzete a testen rövid, farok és nyaktájon hosszú, sűrű és kemény. Több színben is előfordulhat, világosbarna, sötétbarna, vörösesbarna, fekete vagy aranyvörös. A vörösesbarna a legelterjetebb változat.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste bírja a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor fontos a napi rendszeres mozgás biztosítása, hogy egészségét megőrizhessük.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktiv gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: nagyobb, 6-8 év feletti gyerekeknek ajánlott. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Az alpesi tacskókopó dupla fedőréteggel rendelkezik, amely vastag felsőbőrből és egy sűrű alsóbőrből áll. Több színben is előfordulhatnak, világosbarna, vöröses barna, fekete vagy aranyvörös, de a legelterjedtebb a vörösesbarnás árnyalat.

vörösesbarna, vörös jelzéssel

Alpesi tacskókopó természete

Az alpesi tacskókopó egy okos, bátor és barátságos kutyafajta.

A gyerekeket és más háziállatokat szereti, de néha előtör belőle a vadászösztön.

Munkaképessége erős és a szélsőséges időjárást is jól viseli. Intelligens, vidám, alázatos állat, természetének köszönhetően nevelése könnyű. Nem ismert, hogy más kutyákkal szemben területi problémái lennének, de a nem kívánt viselkedési problémák elkerülése érdekében ügyelni kell a kutya magabiztossága miatt, a falkavezér pozíció megtartására.

Nagyon jó társ, szórakoztató, "Örök gyerek" személyiség.

Megbízható, hűséges és hatékony házőrző. Ismert környezetben barátságos, társaságkedvelő, de idegenekkel szemben tartózkodó.

Meglehetősen ellentmondó “egyéniség”. Munka közben konok és kötekedő, családi körben szeretetre méltó és melegszívű.

Félelmet nem ismerő, de barátságos és intelligens személyisége van. A gyerekekkel és a háziállatokkal szemben barátságos, de időnként előtörhet belőle a vadászösztön.

 

Legfőbb tulajdonságai: Értelmes, komoly, barátságos, csupa figyelem a gazdájával szemben.
 
Alkalmazása: Vadászkutya. Meglehetősen ritka, hazáján kívül alig-alig ismerik.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a alpesi tacskókopó korát emberi években!

Egy 1 éves alpesi tacskókopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mérsékelten aktív, ezért hajlamos elfogadni a mozgásszegény életmódot, amely alkalmassá teszi egy lakásban vagy kisebb otthonban való tartását. De fontos megadni neki a rendszeres testmozgást az elhízás elkerülése végett. Mozgásigénye közepes, napi 45 perc mozgásra mindenképp szüksége van, hogy megőrizhesse testi és lelki egészségét. Miközben élénk és energikus séta vagy játék közben, otthon inkább nyugodt, különösen akkor, ha megfelelő napi edzésben volt része. Ha nem kap elegendő emberi interakciót, akkor unalmában és bánatában nem kívánt viselkedésformák jelentkezhetnek.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete kevés ápolást igényel, elég hetente egyszer átfésülni, fülét rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos, akkor erre gyártott készítménnyel ki kell törölni. Karmait röviden kell tartani. Szőrzete nem hipoallergén. Az alpesi tacskókopó nem rendelkezik erős kutyaszaggal, nyolc hetente ajánlott fürdetni kímélő samponnal. Fürdetések között szárazsampon használható. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. A napi fogmosás még jobb, ugyanis segít az ínybetegségek megelőzésében és a rossz lehelet kialakulásában. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincsen különösebb genetikai rendellenessége. Csontváz szerkezete egyedülálló, amely egy meglehetősen hosszú testet, gerincoszlopot és rövid bordákat tartalmaz, ez könnyen vezethet hátsérülésekhez. Leggyakoribb betegsége a porckorong sérülés. Elhízásra hajlamos, tehát sok mozgásra van szüksége. Mint minden fajta, nála is jelentkezhet diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Alpesi tacskókopó tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök alpesi tacskókopó képek

Alpesi tacskókopó kölyök kutyákAlpesi tacskókopó kölyökAlpesi tacskókopó kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Bohókás gyerek, igaz családtag, imádom.

  Nehezen tudom lefárasztani :D

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Fáradhatatlan kis bohöc

  Öntudatos, vidám, energikus, gyönyörű!

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Alpesi tacskókopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Alpesi tacskókopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Alpesi tacskókopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.