Amerikai akita inu

8.52 értékelés alapján
Amerikai akita inu
Amerikai akita inu
Akita Inu, American Akita, Akita ken
Amerikai egyesült államok

Az Akita egy agresszív, éber, bátor, barátságos, önálló, hűséges, védelmező és készséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, piros és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: őrző-védő, vadászat.

Az Amerikai Akita inu a szamurájok kutyája volt, az egészség és a jólét jelképe. Tőlük merítettek bátorságot, így készültek fel az előttük álló küzdelmekre.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Amerikai akita inu eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Az akita inu nevét az Észak-Japánban lévő Akita tartományról kapta. Matagi inunak is nevezik medvevadász múltja miatt. Vaddisznó és medvevadászatra tenyésztették. Az Akita a szamurájok kutyája volt, az egészség és a jólét jelképe. Tőlük merítettek bátorságot, így készültek fel az előttük álló küzdelmekre. De a császárok kedvenc kutyájaként vált ismertté és kapta meg a "királyi kutya" elnevezést is. Testfelépítése és bátorsága miatt nagy vadász kutyává vált.
Az akiták az Egyesült Államokban a második világháború után lettek ismertek, amikor az amerikai katonák Japánból magukkal hozták őket. 1972-ben törzskönyvezték és azóta vehet részt kutyakiállításokon. A ma is ismert fajtát masztiffokkal és német juhászokkal való keresztezéssel nyerték.1999 óta különböztetik meg az amerikai és a japán akitát. Az amerikai akiták külön fajtaként való kezeléséről hosszas viták folynak. Ma az FCI (federation cynologique internationale) az akitát japán fajtának, az amerikai akitát pedig egyesült államokbeli fajtának ismeri el. Az amerikai akita nagyobb, vaskosabb.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az akita egy hatalmas, erős, izmos kutya, nehéz csontozattal, erőteljes megjelenéssel. nagyon impozáns kinézetű.

Feje széles, szeme viszonylag kicsi és ferde metszésű és sötétbarna, fülei felállnak és előre néznek, kicsik, de vaskosak. Sokak szerint feje egy medvére emlékeztet. Fogazata ollószerűen záródik.

Háta rövid, vízszintes, lábai erősek és egyenesek, könyekei a testéhez simulnak. A nyaka is vastag és izmos.

Farka magasan tűzött és felkunkorodik. Fedőszőrzete durva tapintású.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára a megfelelő mozgásmennyiséget.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Szőrzet: közepes

Bundája kétrétegű. Durva tapintású és egyenes fedőszőrzet és puha és sűrű aljszőrzet. Évente általában kétszer, háromszor vedlik. A fehér egyedeket leszámítva az akita inu fontos jellegzetessége a fehér szőrzet a pofa szélső oldalain és az arcon, az állkapocs alatt, a torkon, a mellkason és a hason, a farok alsó vonalán és a lábak belső oldalain, ez az úgynevezett urajiró.

vörös vagy csikos urajiróval

Amerikai akita inu természete

Kiegyensúlyozott, okos, barátságos kutya.
Engedelmes, odaadó családjával, de nem alázatos. Időnként hatalmaskodó.
Idegenekkel szemben tartózkodó, más kutyákkal szemben pedig dominánsan viselkedik, fajtársaival sem barátságos.
Gyerekekkel való viselkedésére inkább a védelmező jelző illik, nem jó játszópajtás. Bár háziállatokkal szemben vadászösztöne domináns, de megfelelő szocializálódás esetén jól megvan velük.
Az akita nagyon ritkán ugat.
Természetéből adódóan védi területét, erre nem kell külön képezni.
Nagyon intelligens, könnyen tanul, de olykor makacskodik. Tanítását a gazdájának kell végeznie. Alkalmatlan a kutyaiskolára. Csak olyan gazdinak ajánlott, akinek nem jelent gondot a kutya makacssága, hogy a kiadott feladatokat, a kutya újra és újra felülvizsgálja.
Az akita nem érzi jól magát egyedül, imád a gazdájával lenni. Nagyon hűséges, amely legendás is. Tokió egyik pályaudvarán egy Hacsiko nevezetű akita szobra áll, aki annyira hűséges volt gazdájához, hogy kilenc éven minden nap ugyanazon a helyen várta haza japánban tanító amerikai gazdáját, aki az egyik napon nem tért vissza a vasútállomásra, mert elhunyt. A kutya a végsőkig ott várt a vasútállomáson, ugyanazon a helyen ahol mindennap elváltak. Történetét meg is filmesítették.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a amerikai akita inu korát emberi években!

Egy 1 éves amerikai akita inu emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Erélyesen, kíméletesen kell fegyelmezni. Engedelmes, ugyanakkor önállósággal is rendelkezik, ezért az erőszakos, agresszív módszerek helyett, a változatosságra épülő, ismétlődésektől mentes feladatokat válasszuk számára. Nincs igénye hosszú sétákra, de rendszeres testmozgásra igen. kennelben nem tartható. nagy udvarban érzi igazán jól magát.

Ápolás, tisztántartás

Évente kétszer vedlik, ebben az időszakban egy kártolókefével érdemes eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Máskor elég hetente egyszer átfésülni. Fürdetni csak akkor ha feltétlenül szükséges.

Táplálás

A rizst és szóját lehetőség szerint kerülni kell táplálása során. Jó minőségű, alacsony kalóriatartalmú száraz eledel és konzerv ajánlott. Etetése naponta többször javasolt a felfúvódás és bélcsavarodás elkerülése végett.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Az akita egy nagyon egészséges kutya, de mint minden fajtakutya ő is hajlamos különböző betegségekre. Előfordulhatnak: csípőízületi problémák, gyomorbetegség (felfúvódás, gyomorcsavarodás), pajzsmirigyproblémák, szembetegség, faggyúmirigy daganat.

Betegségek, amire hajlamos

Amerikai akita inu tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök amerikai akita inu képek

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 8
  írta 9 hónap, 2 hét ezelőtt

  Ha jól van szocializálva nagyon baratságos és odaadó,okos és nagyon játékos

  Agreszív és makacs tud lenni más emberekkel,állatokkal

  Olyan embereknek ajánlom akinek sok ideje van hozzá ,mert rengeteg figyelmet igényel de nagyon odaadó barát válhat belőle megfelelő tanítás mellett. Nem első kutyának való olyanok válaszák ezt a fajtát akinek már van egy nagyobb tapasztalata. 😀😉

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 6 hónap, 1 hét ezelőtt
  Mikor alakul ki az őrző-védő hajlam idegenekkel szemben? Az enyém most 8 hónapos és rendkívül barátságos még az idegenekkel szemben is! De azért így is imádom, mert rendkívül okos kutyus.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Amerikai akita inu tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Amerikai akita inu tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Amerikai akita inu tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.