Amerikai akita inu

7.47 értékelés alapján
Amerikai akita inu
Amerikai akita inu
Amerikai akita inu kutya
Amerikai akita inu kölyök kutya
Amerikai akita inu kölyökkutya
Amerikai akita inu felnőtt kutya
Amerikai akita inu cuki kölyök kutya
Amerikai akita inu
Akita Inu, American Akita, Akita ken
Amerikai egyesült államok

Az Akita egy agresszív, éber, bátor, barátságos, önálló, hűséges, védelmező és készséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, piros és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: őrző-védő, vadászat.

Az Amerikai Akita inu a szamurájok kutyája volt, az egészség és a jólét jelképe. Tőlük merítettek bátorságot, így készültek fel az előttük álló küzdelmekre.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Könnyen ápolható:
 • Nyáladzás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Amerikai akita inu eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Az akita inu nevét az Észak-Japánban lévő Akita tartományról kapta. Matagi inunak is nevezik medvevadász múltja miatt. Vaddisznó és medvevadászatra tenyésztették. Az Akita a szamurájok kutyája volt, az egészség és a jólét jelképe. Tőlük merítettek bátorságot, így készültek fel az előttük álló küzdelmekre. De a császárok kedvenc kutyájaként vált ismertté és kapta meg a "királyi kutya" elnevezést is. Testfelépítése és bátorsága miatt nagy vadász kutyává vált.

Az akiták az Egyesült Államokban a második világháború után lettek ismertek, amikor az amerikai katonák Japánból magukkal hozták őket. 1972-ben törzskönyvezték és azóta vehet részt kutyakiállításokon. A ma is ismert fajtát masztiffokkal és német juhászokkal való keresztezéssel nyerték.1999 óta különböztetik meg az amerikai és a japán akitát. Az amerikai akiták külön fajtaként való kezeléséről hosszas viták folynak.
Ma az FCI (federation cynologique internationale) az akitát japán fajtának, az amerikai akitát pedig egyesült államokbeli fajtának ismeri el. Az amerikai akita nagyobb, vaskosabb.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az akita egy hatalmas, erős, izmos kutya, nehéz csontozattal, erőteljes megjelenéssel. nagyon impozáns kinézetű.

Feje széles, szeme viszonylag kicsi és ferde metszésű és sötétbarna, fülei felállnak és előre néznek, kicsik, de vaskosak. Sokak szerint feje egy medvére emlékeztet. Fogazata ollószerűen záródik.

Háta rövid, vízszintes, lábai erősek és egyenesek, könyekei a testéhez simulnak. A nyaka is vastag és izmos.

Farka magasan tűzött és felkunkorodik. Fedőszőrzete durva tapintású.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Folyamatos vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára a megfelelő mozgásmennyiséget.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: közepes

Bundája kétrétegű. Durva tapintású és egyenes fedőszőrzet és puha és sűrű aljszőrzet. Évente általában kétszer, háromszor vedlik. A fehér egyedeket leszámítva az akita inu fontos jellegzetessége a fehér szőrzet a pofa szélső oldalain és az arcon, az állkapocs alatt, a torkon, a mellkason és a hason, a farok alsó vonalán és a lábak belső oldalain, ez az úgynevezett urajiró.

vörös vagy csikos urajiróval

Amerikai akita inu természete

Kiegyensúlyozott, okos, barátságos kutya.

Engedelmes, odaadó családjával, de nem alázatos. Időnként hatalmaskodó. Idegenekkel szemben tartózkodó, más kutyákkal szemben pedig dominánsan viselkedik, fajtársaival sem barátságos. Gyerekekkel való viselkedésére inkább a védelmező jelző illik, nem jó játszópajtás. Bár háziállatokkal szemben vadászösztöne domináns, de megfelelő szocializálódás esetén jól megvan velük.

Az akita nagyon ritkán ugat.

Természetéből adódóan védi területét, erre nem kell külön képezni. Nagyon intelligens, könnyen tanul, de olykor makacskodik. Tanítását a gazdájának kell végeznie. Alkalmatlan a kutyaiskolára. Csak olyan gazdinak ajánlott, akinek nem jelent gondot a kutya makacssága, hogy a kiadott feladatokat, a kutya újra és újra felülvizsgálja.

Az akita nem érzi jól magát egyedül, imád a gazdájával lenni. Nagyon hűséges, amely legendás is. Tokió egyik pályaudvarán egy Hacsiko nevezetű akita szobra áll, aki annyira hűséges volt gazdájához, hogy kilenc éven minden nap ugyanazon a helyen várta haza japánban tanító amerikai gazdáját, aki az egyik napon nem tért vissza a vasútállomásra, mert elhunyt. A kutya a végsőkig ott várt a vasútállomáson, ugyanazon a helyen ahol mindennap elváltak. Történetét meg is filmesítették.

Nagyon lényeges, mondhatnánk, létfontosságú, hogy minél korábban szocializáljuk; már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülnek nála.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a amerikai akita inu korát emberi években!

Egy 1 éves amerikai akita inu emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Erélyesen, kíméletesen kell fegyelmezni. Engedelmes, ugyanakkor önállósággal is rendelkezik, ezért az erőszakos, agresszív módszerek helyett, a változatosságra épülő, ismétlődésektől mentes feladatokat válasszuk számára. Nincs igénye hosszú sétákra, de rendszeres testmozgásra igen. Kennelben nem tartható. Nagy udvarban érzi igazán jól magát. Nagyobb lakásban vagy házban tartása ideális, azonban egy kisebb lakásba is boldogan él, de ugyanakkor ügyelni kell a mindennapos 20-30 perces sétára, vagy egy kiadós futásra, naponta 2-3 alkalommal. A kutyapark látogatása nem jó ötlet, tekintettel az Akita más kutyákkal szembeni agresszív hajlamára. Nagyon nagy a mozgásigénye, és a jó kondícióhoz szüksége van a kiadós testmozgásra minden nap. Ha egy Akita unatkozik, romboló magatartás felvételére képes (ásás, rágás, agresszió).

Ápolás, tisztántartás

Tavasszal és ősszel vedlik, méghozzá elég jelentősen. Ilyenkor dupla fogú kefével kell eltávolítani az elhalt vagy laza szőrszálakat. Ezen időszakon kívül elég hetente egyszer átkefélni a szőrét. Fürdetni csak akkor ajánlott, ha feltétlenül szükséges. Ha körmei kopognak a padlón, akkor le kell vágni azokat. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

A rizst és szóját lehetőség szerint kerülni kell táplálása során. Jó minőségű, alacsony kalóriatartalmú száraz eledel és konzerv ajánlott. Nem válogatós fajta, méretükhöz képest keveset esznek. Naponta 2x javasolt etetni, hogy ezzel elkerülhessük a felfúvódást és a bélcsavarodást. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Az akita egy nagyon egészséges kutya, de mint minden fajtakutya ő is hajlamos különböző betegségekre. Előfordulhatnak: csípőízületi problémák, gyomorbetegség (felfúvódás, gyomorcsavarodás), pajzsmirigyproblémák, szembetegség, faggyúmirigy daganat.

Betegségek, amire hajlamos

Amerikai akita inu tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök amerikai akita inu képek

Amerikai akita inu kölyök kutyaAmerikai akita inu kölyökkutyaAmerikai akita inu cuki kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 8
  írta 2 év, 5 hónap ezelőtt

  Ha jól van szocializálva nagyon baratságos és odaadó,okos és nagyon játékos

  Agreszív és makacs tud lenni más emberekkel,állatokkal

  Olyan embereknek ajánlom akinek sok ideje van hozzá ,mert rengeteg figyelmet igényel de nagyon odaadó barát válhat belőle megfelelő tanítás mellett. Nem első kutyának való olyanok válaszák ezt a fajtát akinek már van egy nagyobb tapasztalata. 😀😉

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt
  Mikor alakul ki az őrző-védő hajlam idegenekkel szemben? Az enyém most 8 hónapos és rendkívül barátságos még az idegenekkel szemben is! De azért így is imádom, mert rendkívül okos kutyus.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 5
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt
  Én sajnos a mi kutyánkat nem tudom hová tenni. Egyszerűen nem tudjuk megnevelni, már elkeseredettségünkben segítséget is kértünk hozzáértőktől,de nem mentünk vele sajnos semmire. 8 hetes kora óta velünk van, mára már 6 hónapos, ha reggel elmegyünk dolgozni, akkor mire hazaérünk mindent szétszed, ami elé kerül. Már odáig jutottunk, hogy elkezdte lerágni a ház sarkát, az ajtót, mindent. A másik dolog, hogy harap, minket is.Tipp, hogy mit csinálhatnánk?

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  A kutyákon kívül mindenkivel barátságos de ha veszélyt érez akkor ugat, és védi a területét családját(ő úgy áll hozzá hogy a család tagja és nem egy házörző)

  Makacs, más rossz dolog semmi sincs

  Az én Akitám 6 hónapos. rendkívül játékos és sok örömteli pillanatot okozott az életemben szinte már a legjobb barátommá vált. :)

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 8 hónap ezelőtt

  Azt gondolom, hogy a kölykök szocializációja a legfontosabb. Ha ez megvan, akkor nem lesz vele gond. Az enyém tökéletes társ, és nagyszerű házőrző.

  Makacssággal találkozhatunk olykor :D

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Amerikai akita inu tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Amerikai akita inu tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Amerikai akita inu tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.