Amerikai bulldog

7.76 értékelés alapján
Amerikai bulldog
Amerikai bulldog
American bulldog, Amerikanischer bulldog, Pibble, Bully
Amerikai egyesült államok

Az amerikai bulldog egy éber, makacs, játékos, gyengéd, figyelmes, bátor, energikus, kedves, szerető és szociális kutya.
A leggyakoribb színek: csíkos, barna, fakó és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: őrző-védő, vadászat, engedelmességi versenyek, nyomkövetés, súlyhúzás.

Az Amerikai bulldogot a középkorban mészáros kutyaként is emlegetik, mert a mészárosok is ezt a kutyát foglalkoztatták a nagytestű, veszélyes állatok hajtására.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Egyedül hagyható:
 • Kezdő gazdiknak:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Játékosság:

Amerikai bulldog eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Származása a 400-as évekre tehető. Ekkortájt kezdett elkülönülni a masztiff jellegű kutyákból egy olyan típus, melyet a buldogok őseinek tekinthetünk.
Az 1700-as években az Amerikába kivándorlók vitték magukkal, mert akkoriban eléggé zordnak tűnt az Újvilág és szükségük volt egy kitartó, erős, kemény kutyára, aki a marhákra és a rabszolgákra felügyelt. Emellett viadalokon is küzdött.
A középkorban mészáros kutyaként is emlegetik, mert a mészárosok is ezt a kutyát foglalkoztatták a nagytestű, veszélyes állatok hajtására. Harciassága, kitartása és fogókészsége miatt képesek voltak az elszabaduló nagy testű patások megzabolázására. Az angol nyelvben később pedig a „bull” (bika) és a „dog” (kutya)” szavak összevonásával, már bulldogként aposztrofálták őket.
Az amerikai polgárháború alatt a kihalás szélére került, mert a vesztes déli oldal proli viadalkutyájának tekintették.
A fajta néhány lelkes híve összegyűjtötte a megmaradt kutyákat és sikerült megőrizniük az utókornak. A 80-as években ismét népszerű lett és tenyészteni kezdték Európában is.
Mellőzöttsége ellenére az amerikai bulldog mindmáig őrzi ősei örökségét és rendelkezik mindazokkal a kiváló tulajdonságokkal, melyek a „bulldog leszármazottakat” mindig is magukénak tudhattak. Talán ő őrzi a legtisztábban a bulldogság lényegét, de a Nemzetközi Ebtenyésztő szövetség (FCI) a nem elismert fajták közé sorolja.

Megjelenés

Méret

Leírás

Alapvetően két típus létezik. Az egyik a standard", amely könnyebb felépítésű, atletikusabb kutya és a 2bully", amely nehezebb szélesebb.

Orruk alapján lehet őket megkülönböztetni, a standard orra hosszabb, a bully rövidebb orru. Ránézésre joggal feltételezhetjük róla, hogy képes a nagytestű állatok megfékezésére.

Erőteljes felépítésű, zömök testű, rövid, erős, széles háttal. Hasa kissé felhúzott, mellkasa mély, lábai egyenesek, vastag csontúak és izmosak. Könyökei a test mellett helyezkednek el.

A bulldog feje nagy és széles, koponyájának teteje pedig lapos. Fülei lelógnak vagy visszahajlanak, szemei egymástól távol ülők, mandula vagy kerekvágásúak.Sötét színűek és a szemek pereme és az orra is feket. Előreharap.

Szőrzete puha, rövidszárú. Fehér csíkos, fekete vagy vörös foltokkal a leggyakoribb színe, de előfordul tiszta fehérben is.

Szőrzet: rövid

Leggyakrabban fehér színű csíkos, fekete vagy vörös foltokkal, melyek az egészen világostól a nagyon sötétig terjedhetnek. Létezik tiszta fehér színben is. Szőre rövid, puha tapintású, 2,5 cm hosszúra nőnek maximum.

fehér, színes foltokkal

Amerikai bulldog természete

Bár külsejének félelmetes a kisugárzása az amerikai bulldog nagyon emberközpontú kutya. Gazdáját imádja és testi erejével soha nem él vissza, elfogadja a családi rangsorban a helyét. De ettől az amerikai bulldog tartása egy felelősségteljes erős gazdát igényel. Időnként akaratos, de jól nevelhető. Kiskorában meg kell tanítani a pórázon való viselkedésre, hogy felnőttként ne húzza maga után röpülve gazdáját ha éppen az utca túloldalán meglátott egy kóborgó macskát. Mivel fájdalomküszöbe nagy ezért a gyerekek nyugodtan ráncigálhatják, igazán jó játszópajtás. Gyerekekkel szemben nagyon elnéző és barátságos. A többi háziállattal csak akkor jön ki jól, ha fél éves kora előtt összeszoktatták őket, egyébként nagyon agresszíven lép fel ellenük. Természetes ösztönei miatt nagyon jó házőrző. A gazdájához, családhoz nagyon ragaszkodik, őket élete árán is megvédi. Idegeneket éberen figyeli, de ha gazdája tudtára adja, hogy minden rendben akkor elfogadja őket.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a amerikai bulldog korát emberi években!

Egy 1 éves amerikai bulldog emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban is nyugodtan viselkedik, de mozgásigénye nagy. Órákon át képes sétálni, de egy kertben mozgásigénye nagy részét ki tudja elégíteni. Imád labdázni. Nevelése során határozottnak kell lenni és következetesnek, de nem alkalmazható a durvaság. Veréssel nevelni nem lehet, mert fájdalomküszöbe nagyon nagy. A rideg tartást nem kedveli, általában a családdal együtt a lakásban szeret élni.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagyobb törődést. Karmait röviden kell tartani és vedlési időszakban ajánlott bundáját kikefélni. Egy egészséges kutyának szüksége van a mancsára, a fülére és testük minden részére. Ezért javasolt a körmök ápolása, bunda átnézése séták után és a fülük rendszeres ellenőrzése. Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Nincs igénye különösebb etetési praktikákra. Gyerekkutyaként ajánlott alacsony fehérjetartalmú, de magas biológiai értékű táppal etetni. Az Amerikai bulldog súlya megnőhet ivartalanítás után. Ezért fontos szem előtt tartanunk kutyánk derékvonalának változását. Ha egy kutya hízni kezd a beavatkozás után, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincs különösebb betegsége. Fajtájából adódóan, mivel az orra rövidebb, ezért a hőguta jobban fenyegeti, mint más kutyákat. Nyitottabb szájzuga miatt pedig a nyála látványosan és hamar beindul. Előfordulhat csípőizületi diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Amerikai bulldog tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

3 - 10 db

Kölyök amerikai bulldog képek

Gyakori náluk a császármetszés szülésnél.

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 8
  írta 3 év, 1 hónap ezelőtt
  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Következetese nevelés mellett ez a kutya kiszámítható, nagyon jó társ tud lenni. Temészetesen figyelni kell a korai szocializációra és a ranglétra alján kell lennie ahhoz, hogy hibátlan és könnyed élete legyen neki és nekünk is.

  Nem negatívum, de kiemelem, hogy én nem ajánlom gyengekezű elsőkutyás gazdinak!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Erőteljes, a lakásban nyugodtan viselkedik, a szabadban egy igazi játékos mackó.

  Előfordul, hogy makacs.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Félelmetes kinézete ellenére imádnivaló társ, a gyerekeim húzhatják minden porcikáját, mégsem mordul rájuk.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 7
  írta 2 év, 7 hónap ezelőtt

  pozitiv

  nrgetiv

  nincs

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Amerikai bulldog tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Amerikai bulldog tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Amerikai bulldog tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.