Amerikai cocker spániel

101 értékelés alapján
Amerikai cocker spániel
Amerikai cocker spániel
Amerikai cocker spániel kölyök kutya
Amerikai cocker spániel kölykök
Amerikai cocker spániel kölyök kutya
Amerikai cocker spániel kutya
Amerikai cocker spániel
Amerikai cocker spániel
Merry Cocker, Cocker Spaniel, Cocker, Amerikanischer Cocker Spaniel, american cocker spaniel
Amerikai egyesült államok

Az amerikai cocker spániel egy vidám, intelligens, játékos kutya.
Nagyon tanulékony állat, amely igen engedelmes gazdájának. Gyerekeknek is ajánlott fajta.
Naponta 3x javasolt sétáltatni nagy mozgásigénye miatt.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Energia szint:

Amerikai cocker spániel eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Az angol cocker spánielből tenyésztették ki. A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető. Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható. Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak. De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat. A cocker spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spaniel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza, a cocker pedig a woodcock vagyis erdei szalonka nevéből származhat.
Dr. Johannes Caius Erzsébet királynő udvari orvosának 1570-ben latinul megjelenő könyvében lehet olvasni arról, hogy hogyan csoportosítják a spánieleket. Ebben olvasható, hogy vannak a szárazföldi spánielek, akik solymászásnál, madarak hálóval való fogásánál segédkeznek, illetve a vízispánielek, akik vízben is dolgoznak. a szárazföldi spánieleket pedig később méretük alapján is csoportosítják. A nagyobbak, melyeket inkább a madarak űzésére használtak springereknek hívják, a kisebbek pedig a cocker nevet kapták, akik a hálóval megfogott madarak felé kúsznak.

Amerikában a cocker spánielek a 19. század végén kezdtek elterjedni, amikor is egy angol tenyésztő 1882-ben behozott egy szukát az Államokba. Ő tőle született Obo II., akit az összes Amerikában nyilvántartott cocker spániel ősének neveznek. Az 1920-as évekre már szinte minden cocker Amerikában az Obo II. őstől származott, amelyek viszont eltérőek lettek az angolok által létrehozott cocker típustól. Leginkább fejformájukban mutatkozott lényeges különbség. Az amerikai cocker koponyája gömbölyűbb, orra pedig nyomottabb. 1946-ban ismerte el az AKC külön fajként az amerikai és angol cocker spánielt.

1968-ban pedig külön "Challenge Certificat" kapott a kiállításokon és önálló fajtabesorolást nyer. Azóta is Amerikában a tíz legnépszerűbb fajta között szerepel.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az amerikai cocker spániel kisebb, mint az angol.

Erőteljes, tömör testfelépítésű, hátvonala erőteljes, egyenes mellső lábakkal, amitől szép tartása van. Háta lejt, csípője izmos és széles, mellkasa mély, hasa felhúzott.

Feje arányos a testével, koponyája domború, arccori része egyenes. Szemei nagyok, sötétbarnák, tekintete kifejező, szelídséget, intelligenciát tükröz. Fogazata ollós záródású.

Orrszíne megegyező a kutya színével. Ha fekete akkor fekete az orra. Fülei hosszúak és lelógnak. Szőrzete a testén közepesen hosszú, fején pedig rövid és selymes.
 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás, trimmelés szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: közepes/hosszú

Fején rövid és selymes, testén közepesen hosszú. A szőrtakaró selymes, sima. Színe lehet fekete vagy más egyszínű, (krémszíntől a legsötétebb vörösig), vagy fekete-fehér, vörös-fehér, barna-fehér. Klasszikus színük a barack, amely az angol cocker spánielekre nem jellemző.

Amerikai cocker spániel természete

Az amerikai cocker spániel, vidám, intelligens, játékos kutya. Nagyon szelíd, semmilyen agresszivitás nincs benne. Kiegyensúlyozott, engedelmes, könnyen tanítható kutya.

Jól kijön a gyerekekkel, a többi háziállattal és az idegenekkel. Jöttünket ugyan ugatással jelzi, de aztán lelkesen üdvözli őket, nem félénk. Rendkívül türelmes, jóindulatú, barátságos.

Házőrzőnek nem használható, de gyerekeknek nagyon jó játszópajtás. Vidám személyiségéről híres, ezért népszerű választás családi kedvencnek is.

Energikus és intelligens karakter, ami azt jelenti, hogy sok játékra és mentális stimulációra van szüksége ahhoz, hogy boldog lehessen. Ha hosszabb ideig marad egyedül, képes nem kívánt viselkedési formákat felvenni. Nagyon gyengéd és érzékeny természetű.

Tiszteletteljes, és gyorsan megérti a szabályokat, ezért nagyon fontos a korai életkorban kapott oktatás és szocializáció. Oktatásának következetesnek kell lenni, hogy megértse a gazdi elvárásait. Még kölykökként meg kell tanulnia, hogy az ápolás kellemes élmény.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, fürge, kiegyensúlyozott természetű, játékos.
 
Alkalmazása: Amerikában mint vadászkutya is népszerű. Európában kedvtelésből tartják.
 
Profil: kedvenc.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a amerikai cocker spániel korát emberi években!

Egy 1 éves amerikai cocker spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tartható lakásban. Ha kellőképpen kifutkározta magát akkor a lakásban már nyugodtan viselkedik. Nem alkalmas arra, hogy kennelben tartsák kint a kertben. Szeret labdázni, szereti a hosszú sétákat. Ugyan régen vadászatra képezték őket, mára a vadászösztön teljesen hiányzik belőlük. Nagyon engedelmes, de némi akaratosság jellemzi. Érzékeny a lakásban lévő hangulatra, gazdája hanghordozására, ezért szelíden kell nevelni.

Ápolás, tisztántartás

A kutya egészsége érdekében naponta ki kell fésülni a szőrét, és a gubancokat levágni. Havonta érdemes szakemberrel megnyíratni. A fül alatt és a hallójárat környékén jól le kell nyírni a szőrt, a füleket is rendszeresen kell tisztítani. A szemek alatti részt is gyakran meg kell törölni. Karmukat érdemes havonta vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Fogékony a fül és szembetegségekre. Progresszív retina atrófia (PRA) egy genetikai öröklődésű szembetegség,az ideghártya visszafordíthatatlan károsodását okozza. Glaukóma, szárazszem-betegség, szürkehályog és zöldhályog is jellemző náluk. Érdemes évente szemvizsgálatot végezni náluk. Autoimmun hemolitikus anémia (AIHA) is előfordulhat náluk, ami egy olyan betegség, mely során a test a saját vörös vérsejtjeit támadja meg. Hajlamosak a kutya epilepsziára és a rage szindrómára. A "rage" szindróma esetén, amikor a kutya minden előzmény nélkül, dühöngő agresszivitásba lendül. A fajtában azonosítottak kardiomiopátiát és sick sinus szindrómát. A kardiomiopátia (CMP) a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amely az izom saját betegségére vezethető vissza. Sick sinus szindróma. A ritmuszavar e formája a szinusz csomó rendezetlen jelküldése miatt alakul ki. Csípő dysplasia.

Betegségek, amire hajlamos

Amerikai cocker spániel tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

3 - 7 db

Kölyök amerikai cocker spániel képek

Amerikai cocker spániel kölyök kutyaAmerikai cocker spániel kölykökAmerikai cocker spániel kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 8 hónap, 4 hét ezelőtt

  imádom Suzyt :D egy tünemény, aki imád játszani és velem lenni

  bundáját ápolni kell, nem szabad elhanyagolni

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Amerikai cocker spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Amerikai cocker spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Amerikai cocker spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.