Amerikai kopasz terrier

101 értékelés alapján
Amerikai kopasz terrier
Amerikai kopasz terrier kölyök
Cuki Amerikai kopasz terrier kölyök
Amerikai kopasz terrier
Édes Amerikai kopasz terrier kölykök
Amerikai kopasz terrier
Amerikai meztelen terrier, AHT, American hairless terrier
Amerikai egyesült államok

Az amerikai kopasz terrier egy éber, intelligens, élénk, szeretetteljes és vidám kutya.
A leggyakoribb színek: fekete, foltos, pöttyös és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága széleskörű: agility, kocogás, coursing, engedelmességi versenyek.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Amerikai kopasz terrier eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Más kopasz kutyáktól eltérően ennek a fajtának a kialakulása pontosan behatárolható. 1972-ben az Edwin Scott tulajdonában levő rat terrier szukának egy teljesen meztelen kiskutyája született. A tenyésztők Josephine-nek keresztelték el a kutyalányt, majd – más érdeklődő híján – Scottéknál maradt és az egész család kedvencévé vált.
Az azt követő években Josephine egypár kopasz kiskutyát hozott napvilágra, és így új kutyafajta megalapítójává lett. Ezt a kopasz terriert eleinte a rat terrierek meztelen változataként tartották nyilván, ám a fáradhatatlan tenyésztői igyekezetnek köszönhetően
2004. január 1-i hatállyal „amerikai meztelen terrier” néven önálló fajtaként jegyezték be. Hasonló a helyzet a kínai kopasz kutyáknál is, melyek meztelen és szőrös változatban egyaránt előfordulnak.
Mindkettő el van ismerve, és a kutyakiállításokon elkülönítve értékelik őket.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az amerikai meztelen terrier fejlett izomzatú, aktív, erélyes és fürge kutya.

A testhossz és a testmagasság preferált aránya 10: 9. Ez azt jelenti, hogy a kutya hosszának minden esetben meg kell haladnia a magasságot.

Járásával vidám benyomást kelt, ami a kutya gyorsaságáról és erejéről tanúskodik. Az amerikai meztelen terrier kiegyensúlyozottan, erőltetés nélkül, a mellső lábak előrehelyezésével jár, anélkül, hogy nehézkes benyomást keltsen.

Nagyobb sebességek mellett a lábak a test középvonala felé tartanak. Feje széles, enyhén ívelt, ék alakú, a test méreteivel arányos.

Fülei fordított V alakúak, a koponya külső szélein helyezkednek el, és a kutya egyenesen, kihegyezve vagy lekerekítve hordja őket. A

szőrös változatnál a leengedett fül teljesen megszokott, a meztelennél elfogadott dolog. A lekonyuló fül viszont elfogadhatatlan hiányosságnak számít.

Farka természetes, tövénél erős, vége felé keskenyedő. Bármilyen helyzetben hordható, sőt a hát irányába is felcsavarodhat, amennyiben a kutya lesben áll.

forrás: http://www.americanhairlessterrier.eu

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas bőrápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nem képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás és a nagy mozgástér biztosítása lehet az akár kert vagy nagy szabad terület.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Amerikai kopasz terrier természete

Az AHT egy élénk, elbűvölő és játékos fajta. Kíváncsi és okos természetének köszönhetően könnyen kezelhető.

Tökéletes társ, amely imádja a gyerekeket illetve egyéb kutyákkal és macskákkal is jól kijön. Szükségük van az ember társaságára és minden gazdival együtt töltött időt élveznek.

Nagyon szeretik az Agility-t!

Az Amerikai kopasz terrier egy intelligens, könnyen tanul, éber, játékos és szerető kutya. Nagyon kíváncsi és élénk. Kiváló társa mindenkinek. A legtöbb esetben barátságos az idegenekkel. Jó megfigyelő, de jellemzően nem jó úszó.

Gyors és nagyon játékos.Temperamentuma igazi terrier.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a amerikai kopasz terrier korát emberi években!

Egy 1 éves amerikai kopasz terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban tartása javasolt. Nyáron bőre könnyen leéghet a napon. Nagy mozgásigénye miatt kertben tartása javasolt. Ki kell jelölni számára egy helyet, ahol kedvére áshat. Erről nem lehet lenevelni, ez a vérében van. Gondoskodnunk kell számára a megfelelő mennyiségű mozgásról, ugyanis rombolásra hajlamos ha unatkozik. A patkányterriernek rengeteg energiája van. Legalább 40 percet kell naponta testmozgással töltenie ahhoz, hogy teste és lelke rendben legyen. Mentális stimuláció hiányában rengeteget fog ugatni és nagy valószínűséggel összerág mindent. Pórázon javasolt tartani nyilvános helyeken, mert erős vadászösztöne miatt egyszerűen megindulhat mókus, nyúl vagy más kisállat után.

Ápolás, tisztántartás

Bőrére oda kell figyelni, mivel kopasz, ezáltal bőrrákra hajlamos. Egy egészséges kutyának szüksége van a mancsára, a fülére és testük minden részére. Ezért javasolt a körmök ápolása, bunda (ez esetben a bőr) átnézése séták után és a fülük rendszeres ellenőrzése. Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Az Amerikai kopasz terrier súlya ivartalanítás után megnőhet. Ezért fontos szem előtt tartanunk kutyánk derékvonalának növekedését, változását. Ha egy kutya hízni kezd a beavatkozás után, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Néha a bőrükön kiütések keletkeznek. A szőrzet hiánya miatt védelmet kell biztosítanunk számára a naptól. A fénytől illetve hidegtől védenünk kell a bőrét, ezért javasolt kutyaruha használata. Az AHT-k verejtékmirigyekkel rendelkeznek, amelyek pattanások kialakulásához vezethetnek! Fűallergia és más allergiák is előfordulnak a fajtánál.

Betegségek, amire hajlamos

Amerikai kopasz terrier tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök amerikai kopasz terrier képek

Amerikai kopasz terrier kölyökCuki Amerikai kopasz terrier kölyökÉdes Amerikai kopasz terrier kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Lina csodás, különleges kutya. De terrier is, azt senki se felejtse ;)

  Rendkívül vigyázni kell a bőrére. Kutyám allergiás a napra :(

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Amerikai kopasz terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Amerikai kopasz terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Amerikai kopasz terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.