Amerikai rókakopó

101 értékelés alapján
Amerikai rókakopó
Amerikai rókakopó
Amerikai rókakopó felnőtt kutya
Amerikai rókakopó
Amerikai rókakopó kölyök
Amerikai rókakopó kölyök kutya
Amerikai rókakopó kölyök
Amerikai rókakopó
Foxhound, American foxhound
Amerikai egyesült államok

Az Amerikai Foxhound egy szelíd, független, intelligens, szeretetteljes, hűséges és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete-cser, kék, piros, trikolor, bikolor és fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizze rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés.

Az Amerikai rókakopó a vadászat során ha ráakad a róka nyomára, jellegzetes hangot ad ki, így tudja meg a gazdája, hogy melyik kutya fogott szagot.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Amerikai rókakopó eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Ősei nagy valószínűséggel az angol, francia és ír kopók lehettek.

Az 1770-es években George Washington közreműködésével az angol rókakopót francia kopókkal keresztezték, majd ír és angol kopókkal is. Így jutottak el az angol fajtánál gyorsabb amerikai rókakopókhoz.

Ezek a kutyák még az Amerikában honos szürke rókára is vadásztak, amely jóval lassúbb, mint európai rokona a vörös róka. Később a fürge vörös róka telepítésével a rókakopókkal folytatott falkavadászat szinte forradalmi változásokon ment keresztül az USA-ban.

Alapvetően angol, francia és ír kopókból tenyésztették ki; az első falkát a 17. sz. közepén vitték Angliából Maryland államba. Ezek a kutyák még az Amerikában honos szürkerókára vadásztak, amely jóval lassúbb, mint európai rokona, a vörösróka. Később a fürge vörösróka telepítésével a rókakopókkal folytatott falkavadászat szinte forradalmi változásokon ment keresztül az Egyesült Államokban. A foxhoundok olyan közkedvelt kutyákká váltak, hogy még George Washington is hozatott magának ilyen ebeket.

Az American Kennel Club 1886-ban hivatalosan is elismerte.

Megjelenés

Méret

Leírás

Feje vizslaszerű, füle lelóg. Egy vékony, de izmos kutya.

Feje hosszúkás, koponyája széles kissé domború, fülei hosszúak, meglehetősen alacsonyan tűzöttek és előre hajlanak.

Szemei nagyok, tekintete szelíd. Háta meglehetősen hosszú, erős és izmos, ágyéka széles és kissé ívelt, mellkasa mély.

Farka mérsékelten magasan tűzött, kissé felfelé görbül, vidáman csóválja.

 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Nem ajánlott házörzőnek: idegenekkel barátságos
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste bírja a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor fontos a napi rendszeres mozgás biztosítása, hogy egészségét megőrizhessük.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktiv gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyermekeknek. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

tömör, kemény. Több színváltozatban tenyésztik, de a kiállításokon a háromszínű példányok a leggyakoribbak. Szőrzete rövid, testhez simuló. Színe fekete-fehér-vörös (trikolor) vagy vörös és fehér (bikolor).

Amerikai rókakopó természete

Jellegzetes hangú, a hangadásnak a rókakopók esetében nagy a jelentősége; a rókavadászatokon ugyanis elengedik a kopófalkát, és amint az első kutya ráakad a róka nyomára, sajátos hangjelzéssel tudatja ezt. Gazdája megismeri a hangjáról, melyik eb fogott nyomot. Rövidesen megszólal a második kutya is - amelyik igyekszik átvenni a vezetést -, majd a többi, és a vadászok a hangokból pontosan tudják: a kutya ráakadt-e a nyomra, követi, közelít, esetleg éppen elvesztette.
 
Nem ajánlott elsőkutyás gazdiknak.
 
A foxhound sokoldalú, ún. mindenes kutya. Állóképessége rendkívüli; akár nyolc-tizenkét órán keresztül is követi a nyomot; szimata kiváló, értelmes, tanulékony állat.

Az Amerikai Foxhound egy szelíd, független, intelligens, szeretetteljes, hűséges és szociális fajta. Szereti a gyereket, de inkább idősebb gyermekkel rendelkező családok számára ajánlott fajta.

Kiváló szaglású, kitartó, szívós állat. Értelmes és nagyon tanulékony.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kiváló szaglású, kitartó, szívós állat. Értelmes, tanulékony, nyugodt, békés természetű.
 
Alkalmazása: Falkakutya; akár fél napon keresztül is hajszolja a vadat. A hajtóvadászat szabályai tájanként változnak. Az észak-amerikai államokban a hajsza végén a rókát megölik, de a déli államokban szinte a végkimerülésig üldözik, de végül életben hagyják.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a amerikai rókakopó korát emberi években!

Egy 1 éves amerikai rókakopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Érdemes tudni, hogy lakásban is tartható viszont ennek tudatában mindenképp figyeljünk arra, hogy ennek a fajtának iszonyatosan nagy a mozgásigénye. Így a lakás által adott mozgási lehetőségek nem lesznek elegek számára, hogy ezt az igényét kielégítse. Hosszú sétákra és futásokra van szüksége. Ez a fajta nehezen bírja az egyedüllétet, ezért ha tudunk, mindenképp legyünk vele, vagy vigyük magunkkal, mert számára a gazdival együtt töltött idő a legfontosabb. Ha túl sokat van egyedül és unatkozik, rombolóvá válhat. Rendkívül aktív fajta, mozgásigénye napi 90 perc játék, séta vagy futás amelynek mindenképp gazdival együtt töltött időnek kell lennie. Kutyás sportokban is kiválóan megállja a helyét.

Ápolás, tisztántartás

Alacsony szőrzetápolási igényű. Bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta. Folyamatos, mérsékelt szőrhullás jellemzi. Az erdei, mezei séták után mindenképp nézzük át bundáját, hogy az esetleges élősködőkre időben rábukkanhassunk. Fürdetni csak szükség esetén ajánlott. Karmait röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Az amerikai Foxhoundnak jó minőségű kutyaeledelt kell adni, akár kutyatáp, akár házi jellegű. Bármilyen étrendnek meg kell felelnie a kutya korának. Elhízásra hajlamos, ezért ne legyen egész nap előtte étel, inkább naponta kétszer kínáljuk, de tiszta friss víz mindig álljon rendelkezésére. Tanulás közben persze használhatunk jutalomfalatokat, de mértékkel. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta. De előfordulhat nála csipő diszplázia, vérzéses rendellenesség, fülfertőzés és fogbetegségek is. A sok mozgás miatt oda kell figyelni az ízületeire, izmaira, hogy azokkal minden rendben legyen és ne húzza meg futás vagy játék közben.

Betegségek, amire hajlamos

Amerikai rókakopó tenyésztése

Várható élettartam

9 - 15 év

Átlagos alomszám

3 - 12 db

Kölyök amerikai rókakopó képek

Amerikai rókakopó kölyökAmerikai rókakopó kölyök kutyaAmerikai rókakopó kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Aktív kutya, aki soha nem akar otthagyni. Mindig mellettem van.

  Figyelni kell az étkezésekre és a mozgás mennyiségére, könnyen fel tud szedni némi plusz súlyt :)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Amerikai rókakopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Amerikai rókakopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Amerikai rókakopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.