Amerikai staffordshire terrier

7.85 értékelés alapján
Amerikai staffordshire terrier
Amerikai staffordshire terrier kölyök kutya
Amerikai staffordshire terrier felnőtt kutya
Staffie, Amerikai staffordshire terrier kutya
Amerikai staffordshire terrier kölyök
Amerikai staffordshire terrier, amstaff
Amerikai staffordshire terrier kölykök, amstaff kölykök
Amerikai staffordshire terrier
Staffordshire Terrier, Staff, Amerikanischer Staffordshire Terrier, American Staffordshire terrier, Amstaff, Staffie, Stafford, American Staffy, Amerikai staffordshire bullterrier
Amerikai egyesült államok

Az amerikai staffordshire terrier egy agresszív, bátor, intelligens, hűséges, játékos, védelmező és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, kék, barna és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága rendkívül széleskörű: agility, engedelmességi versenyek, őrző-védő, súlyhúzás.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Amerikai staffordshire terrier eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Az Amerikai Staffordshire terrier az egyik legismertebb és leghíresebb észak-amerikai kutyafajta a világon és Magyarországon is az egyik legnépszerűbb kutyafajta a buldogok rossz hírneve ellenére.
Őse Angliából származik, de Amerikában tenyésztették ki őket terrierek és bulldogok keresztezéséből.

A 19. század elején Angliában viadalokon küzdött az Amerikai staffordshire őse. Kezdetben bikák ellen küzdöttek, de később mikor bevezették az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt, akkor már csak saját fajtársaival tartottak összecsapásokat. Ekkoriban a nehéz, robosztus buldogok túlságosan lassúnak tűntek, ezért keresztezni kezdték őket terrierekkel. Így jött létre a staffordshire, a bulldogok erejével és a terrierek intelligenciájával keresztezve.

Mikor angol és ír telepesek Amerikába vitték, akkor kezdték minél nagyobbra növelni méretét, így igen népszerű viadorkutyává vált.

A fajtát 1936-ban fogadta be az American Kennel Club, s ekkor készült el a standard is. Ezzel a Pit bullt és az amstaffot hivatalosan is külön fajtának nyilvánították. Ez a szabvány egyébként a mai napig változatlan formában maradt.

1972-ben kapta az ameriakai staffordshire nevet, hogy meg lehessen különböztetni angol rokonától és szigorú tenyésztésének köszönhetően a mai kutyák már inkább csak családi kutyák, mint viadorkutyák.

Tartását törvények szabályozzák, mivel a Bull és Terrier család tagjai.

Magyarországon a veszélyesnek nyilvánított ebek tartása törzskönyv nélkül tilos.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az amerikai staffordshire terrier az egyik legerősebb kutyafajta.

Erőteljes testfelépítésű, zömök, de fürge és elegáns.

Feje közepesen hosszú, koponyája széles és mély, pofaizmai nagyon erőteljesek, ajkai szorosan záródnak, harapása ollószerű. 

Szemei kicsik, távol vannak egymástól és sötétek, kicsi, felálló füle az úgynevezett rózsafül, részben hátrahajló. Háta enyhén ívelt, a martól a farig, fara enyhén ívelt, bordái íveltek, mellkasa széles és mély, végtagjai függőlegesek, izmosak, mellső végtagjai egymástól távol állnak, alul tűzött farka restéhez viszonyítva rövid és elkeskenyedő.

Bundája tömör, durva tapintású és fényes, Minden szín megengedett, lehet egyszínű, többszínű, foltos, de több, mint 80 %-ban a fekete, fehér, cserbarna, vagy májszín nem előnyös.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális szőrhullás jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmező és rettenthetetlen. Minden megvan benne, ami a család és a ház védelmére szükséges.
 • Alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: rövid

Bundája tömör, durva tapintású és fényes, Minden szín megengedett, lehet egyszínű, többszínű, foltos, de több, mint 80 %-ban a fekete, fehér, cserbarna, vagy májszín nem előnyös.

Örökbefogadnál egy amerikai staffordshire terriert?

Huba
Huba

3 éves rövid szőrű közepes méretű fiú Amerikai staffordshire terrier

Itt találhatod:

Kerepes

Megnézem az összeset (2)

Amerikai staffordshire terrier természete

Az amstaff ma is őrzi harcos őseinek egyéniségét: kemény és rettenthetetlen jellem.

Lényétől idegen a félelem, vagy bármiféle megalázkodás. Olyan egyéniség, aki tudatában van saját erejének, de nem él vissza vele. Ijesztő hangzású neve miatt a veszélyes besorolásba került.

Jellemében is megtalálható a bátorság, kitartás és a staffie kifejezetten az a kutya, aki tisztában van erejével, mégsem él vissza vele, nem agresszív kutya.

Őszinte, barátságos és megbízható, nagyon családbarát. Általában jól kijön a gyerekekkel és meglehetősen sokat el is tűr nekik, de erős teste miatt inkább már nagyobb gyerekek mellé ajánlják.

Az amstaff az egyetlen a bull-típusú terrierek közül, amelynek kialakítása eleve egy mindenes munkakutya létrehozását szolgálta. Ez az ősök vitathatatlan harckészségén és rendkívüli fizikumán túl egy kiegyensúlyozott idegrendszert, nyugodt alaptermészetet is feltételezett. Éppen ez teszi a fajta egyedeit ma is alkalmassá arra, hogy ne csak a munkában, de családtagként is kiválóan megállják a helyüket. A gyermekektől szó szerint mindent elviselnek, még a legdurvább játékokat is. Számukra mindig a játékon van a hangsúly, ha a kicsik közelében lehetnek. Eredetüknél fogva fájdalomküszöbük rendkívül magas, bőrük vastag. Mindennek alapfeltétele, hogy jó idegrendszerű és kiegyensúlyozott kutya legyen.

Szeret a figyelem középpontjában lenni, és valósággal lesi az alkalmat, hogy szerepelhessen.

A kan kutya dominánsan viselkedhet fajtársaival szemben, de megfelelő szocializáció esetén jól kijönnek egymással és egyéb háziállatokkal is.

Jó házőrzőnek lehet nevelni, egy nagyon értelmes kutya, aki könnyen és gyorsan tanítható, viszont mivel hihetetlenül erős kutyáról beszélünk, ezért erős, határozott gazdára van szükség a tanításához, következetesen kell nevelni és korán elkezdeni, hogy a sétáltatás közben biztosak lehessünk benne, hogy nem támad rá másik kutyára.

De az amstaff igazi társ, közvetlen, játékos kutya, aki engedelmességi versenyeken is jól szerepelhet.

Intelligenciájának köszönhetően gyorsan tanul, a tanultakat pedig szívesen gyakorolja.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a amerikai staffordshire terrier korát emberi években!

Egy 1 éves amerikai staffordshire terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lehet lakásban tartani, de mozgásigénye nagy, bár egy kertben, egy labdával ki tudja elégíteni saját magának is a mozgásigényét. Órákon át képes szaladni, imád játszani, labdázni, úszni. Tartását törvények szabályozzák, mivel a Bull és Terrier család tagjai. Magyarországon a veszélyesnek nyilvánított ebek tartása törzskönyv nélkül tilos.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényél nagy törődést, vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Jó minőségű kutyaeledellel ajánlott etetni, ami megfelel a kutya korának. Néhány kutya hajlamos a túlsúlyra, így figyelje a kutya kalóriafogyasztását és súlyszintjét. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A Stafford terrier egy nagyon egészséges fajta, de előfordulhat csípő, könyök és térd diszplázia, Patella ficam, bőr allergia, szürkehályog, progresszív retina atrófia, veleszületett szívbetegség, pajzsmirigy problémák és hajlamos ataxiára is.

Betegségek, amire hajlamos

Amerikai staffordshire terrier tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 10 db

Kölyök amerikai staffordshire terrier képek

Amerikai staffordshire terrier kölyök kutyaAmerikai staffordshire terrier kölyökAmerikai staffordshire terrier kölykök, amstaff kölykök

Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Egy amstaff esetében a labilis idegrendszerből eredő kiszámíthatatlan viselkedés egyszerűen életveszélyes. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 4 év, 2 hónap ezelőtt

  Intelligens, könnyen tanítható, játékos

  Kiemelkedően intelligens és nagyon jól tanítható fajta. A gazdája legkisebb rezdülésére is figyel és megérti. Sajnos még mai napig rossz híre van a fajtának, pedig aki valaha találkozott eggyel tudja, hogy ez teljesen alaptalan. Nevelni, foglalkozni vele valóban kell, de melyik fajtával nem? Megfelelő törődés mellett a leghűségesebb társ.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 4 év, 2 hónap ezelőtt

  Nagyon jól átjön a fajta szeretet

  Tetszik ez az oldal. Talán érdemes részletesebben foglalkozni a következetes nevelés kérdésével, mert sokan ezen véreznek el.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Nagyon nagy a mozgásigényük,nagy erejük van.Gyerekszeretőek,játékosak,tanulékonyak,barátságosak és megfelelő szocializáció mellett más kutyákkal állatókkal is kijönnek.Egyáltalán nem agresszívak!(max.aki elhagyagolja mert nincs rá ideje akkor lehet)

  A vedlés...igenis nagyon vedlenek naponta 10x is át kell őket fésülni

  Akinek sok ideje van rá és kiskorától fogva jól neveli más kutyákhoz szoktatja akkor nem lesz vele semmi baj🙂 Mi mindig 30 fős kutyás csapattal megyünk túrázni semmi baj se szokott előfordulni. Nevelés kérdése hogy milyen lesz a kutya az összes fajtánál így van csak annyi hogy ezt a fajtát kutyaviadalokra tenyésztették és ezért sokan tartanak tőlük.😔

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 11 hónap, 3 hét ezelőtt

  Megbízható, hű társ, társaságkedvelő kutya

  CSakis a tenyésztőket lehet okolni, ha rossz idegrendszerű kutya kerül ki a kezükből. Illetve a szocializáció kérdése nagyon fontos az új gazdánál. Ne kezeljék gyerekként, következetes nevelést igényel!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 1
  írta 8 hónap, 1 hét ezelőtt
  Ha a tenyésztő nem megfelelően vagy eleve támadónak neveli, más kutyára és emberre is veszélyes. Tartás kennelben, vagy olyan helyen ahonnan nem tud kitörni. Sajnos megtapasztaltam, megölte a kutyámat.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Amerikai staffordshire terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Amerikai staffordshire terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Amerikai staffordshire terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.