Anatóliai juhászkutya

101 értékelés alapján
Anatóliai juhászkutya
Anatóliai juhászkutya
Anatóliai juhászkutya kölyök
Anatóliai juhászkutya
Anatóliai juhászkutya
Anatóliai juhászkutya kölyök
Anatóliai juhászkutya
Anatóliai juhászkutya
Coban Copegi, Scandinavian Nygaard Dogs, Kham Kepiji Dogs, Karabas, Kangal Dog, chien de berger d'Anatolie, Perro de pastor de Anatolia
Törökország

Az Anatóliai juhászkutya egy éber, barátságos, független, intelligens, hűséges és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: kék, szürke, piros, fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Anatóliai juhászkutya eredete

származás: Törökország
Törökország anatóliai fennsíkjáról származó fajta. Az ásatások alkalmával talált leletek arról árulkodnak, hogy ez a fajta már az időszámításunk előtti 10. és 9. évezredben is megtalálhatóak voltak, és már akkor is tenyésztettek juhokat, így igencsak régre visszanyúló hagyományai vannak a pásztorkutya tartásnak.
A mai napig használják ezeket a hatalmas kutyákat.
A török tenyésztők három török pásztorkutya fajtát különböztet meg.
- A "fehér fejű" akbas a kuvaszra hasonlító, nagytestű, általában hosszú szőrzetű, fehér kutya.
- A karabas neve "fekete fejűt" jelent, mely elnevezés nem a kutya teljes színére, hanem csupán fekete maszkjára utal. Gyakran nemcsak a kutya pofája és füle, hanem egész feje fekete. A karabas szőrzete rövid és sűrű, és a maszkot leszámítva világos barna, esetleg csíkozott.
- A kangal, mely az arisztokrata Kangal törzsről kapta nevét, akik Sivas tartomány Kangal nevű falujában illetve annak környékén élnek, és évszázadok óta juh- és lótenyésztéssel foglalkoznak. A kangal és a karabas külleme nagyon hasonló, kérdéses, hogy egyáltalán lehet-e két önálló fajtáról beszélni.

Az FCI 331. számú standard által hivatalos fajtaként fogadta el az anatóliai juhászkutyát.

Az FCI-vel ellentétben, a török tenyésztők meg vannak róla győződve, hogy a török Sivas tartomány Kangal falujából származó kutyái különálló fajtát képeznek, melyet ők Sivas Kangalnak is neveznek. Ezzel a névvel csak azokat a kutyákat illetik, melyek közvetlenül ebből a tartományból származnak.

Megjelenés

Méret

Leírás

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Erősen tréningigényes fajta: a képzése sok figyelmet igényel. Olykor makacs, akaratos. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: Lakásban tartáskor biztosítani kell számára a megfelelő mozgásmennyiséget. A nagy meleget teste nehezen viseli.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Rövid vagy félhosszú, sűrű, vastag aljszőrzettel. A klímának megfelelően, a szőrhosszt illetően nagy eltérések lehetségesek. Színe: fehér vagy világosdrapp, az arcorri részen fekete maszkkal.

Anatóliai juhászkutya természete

Az anatóliai juhászkutya egy bátor, éber, de domináns természetű és olykor akaratos fajta. Önmagától nagyon sokat követel.

Független természetű, önálló döntésre képes, cselekvőképes kutya, amely az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik, családját szereti és védelmezi.

Mozgékony, kiegyensúlyozott fajta. Nem javasolt első kutyás gazdinak, következetes nevelést igényel.

Otthonát és a rábízott területet szigorúan és hatékonyan védelmezi.

Könnyen tanul, így hamar jó munkakutya lehet belőle. Kiváló őrkutya és általában engedelmes, de hajlamos a kezdeményezésre is, és semmiképpen sem nevezhető szolga jelleműnek. Szereti hallatni hangját, amely mély, és azonnal elriasztja a betolakodókat.

 

Legfőbb tulajdonságai: Idegenekkel szemben bizalmatlan, különben nyugodt, kiegyensúlyozott, könnyen tanítható, szeretetre vágyó kutya. Otthonát és a rábízott területet szigorúan őrzi.
 
Alkalmazása: Évszázadokon keresztül harci kutyaként használták, de farkasokra is vadásztak vele. Remek pásztorkutya. Őrző-védő ebként is használják.
 
Profil: pásztorkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a anatóliai juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves anatóliai juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigényű fajta, a legalkalmasabb számára egy nagy körülkerített terület, amelyet védelmezhet is. Lakásban való tartása nem javasolt. Mozgásigénye nagy. Kifejezetten igénytelen kutya. Szeret a szabadban tartózkodni. Kertben és házban tartás esetén a kiegészítő mozgás mindenképp javasolt számára, hogy felesleges energiáit leköthesse. Fontos egészségügyi tényező, hogy ez a nagytestű, izmos állat megfelelő mozgást igényel. Bár első ránézésre azt a benyomást kelti, hogy csak egész nap kényelmesen szundikál, nem szabad elfelejteni, hogy a származási helyén a nyájjal együtt naponta igen nagy távolságot tett meg. Különösen a fiatal, fejlődésben lévő és nagyobb mozgásigényű kutyáknak ajánlott a napi többszöri séta és mozgás, a felgyülemlő energia levezetése céljából, megerősítve azt az általános szabályt, hogy az unatkozó kutya a legrosszabb kutya. Aktív fajta, így aktív családok számára a legmegfelelőbb választás, akik hetente kb. 30km gyaloglást vagy futást képesek biztosítani számára, amely napi 60-70 perces testmozgást jelent. Nagyméretű kertben vagy udvar az ideális élettér számára, ahol szabadon mozoghat, és önmaga döntheti el, hogy mikor hol tartózkodik. Tapasztalatok szerint a házba való bejárását megtiltani felesleges, mert nem szívesen tartózkodik bent a zárt térben, viszont időnként szívesen keresi az embertársainak közelségét, és szereti ellenőrizni a család hiánytalan létszámát. Nyári melegben árnyékos helyen, hűvös, köves padozaton szeret pihenni; ha ez nincs, akkor magának ás erre a célra alkalmas gödröt, s ha az másnap már nem alkalmas erre a célra, akkor kapar egy másikat.

Ápolás, tisztántartás

Ápolása egyszerű, bundáját hetente javasolt egyszer átkefélni, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolíthassuk illetve a benne megbúvó élősködőket feltérképezhessük. A tappancsára ügyeljünk, távolítsuk el az apró köveket, és a talppárnák között növő szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos lehet a a következő betegségekre: csípő diszplázia, Entropia, bőr allergia, lipóma, gyomorcsavarodás.

Betegségek, amire hajlamos

Anatóliai juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 13 év

Átlagos alomszám

5 - 10 db

Kölyök anatóliai juhászkutya képek

Anatóliai juhászkutya kölyökAnatóliai juhászkutyaAnatóliai juhászkutya kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Gazdájával és családjával végtelenül türelmes

  Idegen kutyákkal domináns.Felsőbb rendűnek érzi magát

  Az egyik legjobb családi kutya nagyon jó házörző Az egyik legegészségesebb fajta . Nagy mozgástérre van szüksége . Nem igényel babusgatást de jólesik neki Érdemes párban tartani de az egyedüllét sem jelent neki gondot. Az időjárási viszonyoat kutyaház nélkül is jól viseli A megfelelő szocializációval bármilyen állatot elfogad és falkatagnak tekinti A falka tagjait az élete árán is megvédi

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Anatóliai juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Anatóliai juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Anatóliai juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.