Angol bulldog

8.56 értékelés alapján
Angol bulldog
Angol bulldog kölyök kutya
Angol bulldog kölyök
Angol bulldog kék színben
Angol bulldog felnőtt kutya
Angol bulldog
Angol bulldog kutya
Angol bulldog
Englische Bulldogge, English bulldog, Bulldog, Angol buldog
Egyesült Királyság

Az angol bulldog egy zömök testű kutya, amely kinézete ellenére egy kedves és hűséges társ.
Barátságos, nyugodt, türelmes, és rendkívül lojális típus.
A gyerekekért rajong. Emiatt az egyik legnépszerűbb a családi kutyák körében.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Angol bulldog eredete

származás: Egyesült Királyság
Az angol bulldog az angolok nemzeti kutyája, mely Magyarországon is kedvező helyen szerepel a népszerűségi listán.
Az angol bulldog vélhetően az ősi ázsiai masztiff leszármazottja. Már i. e 7 századból találtak olyan ábrázolásokat, melyeken bulldog fejű kutyák találhatóak.
A bulldog ősét valamikor a 16- 17. században tenyésztették ki masztiff és alaunt fajtájú kutyákból, melyeket bikák terelésére használtak a mészárosok.
Valamennyi korabeli kinológus egyetért abban, hogy a bulldog a régi masztiffok leszármazottja. A bulldog név első írásos emléke egy 1631-ből származó levél, melyet P. Eaton írt St. Sebastianból J. Willingtonnak Londonba.
Eaton néhány üveg likőr és egy masztiff mellett két jófajta bulldog kutyát kért, melyeket Hollandiába szánt ajándék gyanánt. Az angol bulldog története sajnos szorosan összefügg a bikaheccek történetével. (A bull szó angolul bikát jelent.)
A kutyának a bika legérzékenyebb pontját, az orrát kellett megragadnia és ezáltal fogva tartania a hatalmas állatot. Már egy 1209-ból származó angol mű ("The Survey of Stamford") beszámol arról, ahogyan William Earl Warren kastélyából szemtanúja lesz két bika küzdelmének, melyeket a mészároslegények kutyái választanak szét. Mindez annyire elnyerte a lord tetszését, hogy elrendelte, Karácsony előtt hat héttel egy kellőképpen őrült bikával folytatni kell ezt a lenyűgöző "sportot".

Szerencsére 1835-ben betiltották a "bull-baiting" viadalokat, ami viszont a bulldog-állomány erős csökkenését okozta. Az első tenyésztők egyike, aki nem harci célokra tenyésztette kutyáit, Bill George volt. Az első hivatalosan regisztrált bulldog az Adam nevű kan volt, aki 1864-ben született, őt Percival's Captain követte a törzskönyvben.

Az első fajtaleírást Sam Wickens publikálta 1865-ben.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az angol bulldog egy zömök, széles, erős testalkatú kutya.

Ez a kissé groteszk kinézetű kutyát, rövid, gyors, erőltetetnek tűnő járása is egyedivé teszi.

Szinte lábbujhegyen járkál, mintha fel se emelné a hátsó lábait a földtől. Sokan a világ legrondább kutyájának tartják, de jó természete miatt eltörpül csúnyasága, meg a méltóságteljes kinézete teljesen jól jellemzi a méltóságteljes öreg Angliát. Feje nagy, széles és szögletes, pofája kidomborodó és rendkívűl ráncos.

Az orra a szeme közé esik, orrlyukai nagyon tágak, a felső ajka rálóg az alsóra kétoldalt, de elől jól illeszkednek, takarják a fogakat. Füle széles, kicsi, magasan tűzött és egymástól távol áll, szemei nagyon sötétek, kerekek, mélyen ülőek és távol vannak egymástól. Háta rövid és enyhén ívelt, mellkasa széles, mély és legömbölyített, ágyéka viszonyleg egyenes, hasa felhúzott.

Végtagjai rövidek, farka rövid, kiálló, alacsonyan helyezkedik el. Szőrzete rövid, finom, puha és tömör. Színe lehet vörös és tigriscsíkos. A vörös többféle árnyalata lehet. Fehér rajzolata és fekete maszkja is lehet. Előfordulhat tiszta fehér színben is, melyeknél az arcorri részen és a szemek környékén lehetnek sötétebb foltok.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Nem ugatós fajta: nem nagyon jelez, akkor sem ha idegenek érkeznek.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Kissé aktív: nem sok testmozgásra van szüksége, hogy megőrizze fittségét. Elfoglalt gazdiknak kitűnő választás.
 • Gyerekeknek is ajánlott: kitűnő választás gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, finom, puha és tömör. Színe lehet vörös és tigriscsíkos. A vörös többféle árnyalata lehet. Fehér rajzolata és fekete maszkja is lehet. Előfordulhat tiszta fehér színben is, melyeknél az arcorri részen és a szemek környékén lehetnek sötétebb foltok.

vörös fehér rajzolattal és fekete maszkkal

Angol bulldog természete

Az angol bulldog egy tökéletes házi kutya. Nem ugat sokat, ugyan sokat csoszog meg szuszog, de nem hangosan.

Nagyszerű barát, aki gazdájának és baráti körének mindenkor kellemes társaság tud lenni. Ha úgy kívánják, beszélgetésüket nem zavarva csendben meghúzódik, de ha játékra, hancúrozásra nyílik lehetőség, rögtön az első vonalba kerül. A gyerekeket egyszerűen imádja, sőt mivel maga is örökké kölyök marad, kifejezetten igényli a legkisebbek társaságát. Nagyon hűséges, szeret a gazdája kedvében járni.

Könnyen tanítható, de nevelésénél következetesnek kell lenni. Érzékeny kutya, aki érzékenyen reagál a hangulatváltozásokra.

Más kutyákkal és háziállatokkal is jól kijön. Nagyon jó a humorérzéke, békés, könnyen barátkozik, nem lehet kihozni a sodrából. Viszont nem szeret veszíteni, ha küzdésre kényszerül akkor az ősi ösztön feltámad benne és nem hátrál meg. Imádja ha vakargatják a hátát.

A Bulldog általában egy csendes kutya, méltóságteljes mégis szórakoztató vele az élet. Oktatása könnyű, de makacsságáról ismert, ezért a gazdi részéről nagy türelmet igényel képzése. Egy bulldog mindig vágyakozik a gazdi figyelmére, és ezzel együtt folyamatos képzése ajánlott.

A fajta inkább olyan embernek való, aki nem igényel atletikus, karakán és aktív kutyát, inkább egy mókás, de nyugalmas társat keres magának.

Sértődékeny, ilyenkor hátat fordít.

 

Legfőbb tulajdonságai: Nyugodt, szelíd, megbízható társa gazdájának. Ugyanakkor bátor és kitartó.
 
Alkalmazása: A középkori Angliában kegyetlen bikaviadalok népszerű hőse volt. Napjainkban megbízható társa, kitűnő játszópajtása és testőre a gyerekeknek.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a angol bulldog korát emberi években!

Egy 1 éves angol bulldog emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Alkalmas lakásban és kertben való tartásra. A huzatos helyeket nem kedveli, így a kifutón való tartása sem ajánlott. Ugyan szeret játszani, de mozgásigénye nem nagy. A meleget nem szereti és nem is bírja, ezért sétáltatni reggel és este ajánlott melegebb időben. Rövid orra miatt melegben nem ajánlott sokat foglalkoztatni. Azt szokták mondani, hogy a bulldog a kényelmes emberek kutyája, mint sok embertársunk, ő is nagyra becsüli a komfortot, a kellemes fekhelyet. Esőben, sárban, örömmel kihagyja a sétát, ugyanakkor kellemes időben, kiváltképpen, ha közben barátaival találkozhat szívesen vesz részt benne. Kellemes társ a lakásban, hiszen imádja a kényelmet, a sok alvást, a henyélést (bár tévét nézni mellette kissé problémás, mert hangosan horkol). Tunyának és lustának tűnik, ugyanakkor hihetetlen gyorsan fut, ha kell: mint a rakéta, oly sebes tud lenni. Gumilabdaszerűen ugrik, akár másfél métert helyből. Őrző-védő feladatot is rá lehet bízni.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete nem igényel nagy törődést, elég hetente egyszer egy erős sörtéjű kefével megfésülni, illetve vedlési időszakban ajánlott naponta eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Fülét ajánlott időnként kitörölni és karmait röviden tartani. Arcán lévő ráncokat is ajánlott időnként vazelinnal vagy erre a célra szolgáló kenőccsel bekenni. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy elhízzon, mert a légzési nehézség, haspuffadás ilyenkor sokkal kockázatosabb nála. Javasolt étrend: főként fehérjékből származó halat tartalmazzon. Másodlagos összetevők a zöldségek és a szénhidrátok legyenek. Nem szabad túletetni, mert hajlamos az elhízásra. Naponta kétszeri etetése ajánlott. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Gyakran fordul elő náluk légzőszervi problémák, Demodectic Mange, csípő és térd problémák, de hajlamosak gerinc, szív és szembetegségekre. Szélgörccsel is küzdhetnek, illetve szülési nehézségek is előfordulhatnak. Szembetegségek közül jellemző: harmadik szemhéj mirigy előesés, szaruhártya fekély, entropium, ectropium, glaukóma. Meleg időben érzékeny a hőgutára. Légzési problémákra hajlamos, olykor hangosan horkol. Allergiás bőrbetegség, szemhéjproblémák, veleszületett szívbetegség, csípőtorzulás és egyéb betegségek előfordulhatnak. Viszonylag rövid életű; a 9-10 éves bulldogok már matuzsálemnek számítanak. Gyakori a császármetszés.

Betegségek, amire hajlamos

Angol bulldog tenyésztése

Várható élettartam

7 - 9 év

Átlagos alomszám

4 - 5 db

Kölyök angol bulldog képek

Angol bulldog kölyök kutyaAngol bulldog kölyökAngol bulldog

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 1
  írta 4 év, 9 hónap ezelőtt
  Táplálással kapcsolatban szólnék hozzá a cikkhez. A csirkehús nem ajánlott angol bulldognak. Gyakran okoz allergiás tüneteket.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 4 év, 9 hónap ezelőtt

  szeretetreméltó, igazi egyéniség,

  kissé makacs

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 3 hónap ezelőtt

  Imádom, tökéletes társ.

  Vigyázni kell a táplálással, hízásra hajlamos.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Nincs nagy mozgásigénye, szeretetreméltó, nagyszerű társ.

  Vigyáznom kell a vonalaira, nem csak a sajátomra :D

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Egyszerűen csak tündéri, röfögős, horkolós imádat.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Angol bulldog tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Angol bulldog tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Angol bulldog tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.