Angol rókakopó

101 értékelés alapján
Angol rókakopó
Angol rókakopó
Angol rókakopó kutya
Angol rókakopó felnőtt kutya
Angol rókakopó kölyök
Angol rókakopó kölyökkutya
Angol rókakopó kölyök kutya
Angol rókakopó
English Foxhound, FOXHOUND INGLÉS, Englischer Foxhound
Egyesült Királyság

Az angol rókakopó egy barátságos, kedves, és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete-cser, fehér, sárga.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Angol rókakopó eredete

származás: Egyesült Királyság
A három rókakopó közül az angol rókakopót arra tenyésztették, hogy szag alapján megtalálja és hajtsa a rókát.
Angliában tenyésztették ki a vörös rókák vadászatára. Története a 13. századig vezethető vissza, amikor a szervezett rókavadászat kialakult Angliában. Angol agárból, angol bulldogból és foxterrierből alakították ki.

A 18. század óta szerepel a Foxhounds Egyesület által kiadott könyvekben.

A fajtát Lord Fairfax 1738-ban vitte Amerikába, amely hozzájárult az amerikai Foxhound kialakításához. A két fajta különbözik egymástól. Az angol Foxhoundok inkább az amerikaiak unokatestvérei.

Ma az angol Foxhound nem gyakori fajta.

AKC által regisztrált.

Megjelenés

Méret

Leírás

Ha költőien szeretnénk leírni ezt a kopót, akkor elég Shakespeare-t idéznünk. "Az én kutyám spártai faj, lefüggő szájú, sárga mind; s fülökkel lesöprik a fűről a harmatot; leppentyűik mint a thessal bikáé; lassúk futásra, de szájuk harang." (Szentivánéji álom, IV. felvonás, 1. szín, Arany János fordítása) 

Feje széles, meglehetősen hosszú, elkeskenyedő, szeme nagy, mogyorószínű vagy barna, füle alacsonyan tűzött, lelogó, közvetlenül  pofa mellett csüngő, orra hosszú, széles, orrlyuka nyitott.

Nyaka hosszú, enyhén ívelt, háta egyenes, izmos, széles, mellkasa mély, bordái jól íveltek, ágyéka erős, farka elvékonyodó, magasan tűzött, ha vidám akkor csóválja, kardszerűen hordja, de nem hajtja a háta fölé.

Végtagjai egyenesek, izmosak, mancsa tömör, kerek, talppárnái jól fejlettek, ujjai íveltek, karmai erősek. Bundája erős, fényes.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, általában meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste bírja a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor fontos a napi rendszeres mozgás biztosítása, hogy egészségét megőrizhessük.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktiv gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8 -10 év feletti gyermekeknek. Játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

Szőrzet: közepes

Szőrzete rövid, sűrű. Kemény és durva tapintású. Színe fehér alapon fekete és sárgásbarna foltos vagy fehér alapon sárga foltos.

Angol rókakopó természete

Az angol rókakopó egy túlságosan energikus és nem fegyelmezett kutya, nem igazán alkalmas hobbikutyának.

Vadászok gyakran a kutya első évében otthonukban tartják, de örömmel engedik vissza falkatársaikhoz őket. Akaratos és engedetlen, ugyanakkor egy nagyon barátságos, életvidám kutya, aki leginkább falkában érzi jól magát.

Nagyon kitartó, energikus, képes órákon át futni. Vadászatra született, egyáltalán nem agresszív, de egyéves kora után nehéz kordában tartani, szigorúan nevelést kíván.

Az angol rókakopó idősebb gyermekeknek ajánlott fajta, amely energikussága és nyüzsgő viselkedése miatt a kicsikre veszélyes lehet. Soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni kisgyermekekkel.

Szereti a többi kutya társaságát, lovak körül jól alkalmazható. Általában más állatokkal jól kijön, de erős vadászösztöne miatt a kisebb háziállatok mellé nem javasolt.

Az angol rókakopó tipikus jellemzője a független és makacs viselkedés. Leginkább olyan gazdinak javasolt, aki következetes képzést és nevelést biztosít számára. A képzésnek fiatal korban kell elkezdődnie, és a kölyök fejlődésének minden korszakában folytatódnia kell.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kizárólag falkában érzi jól magát, ezért mint házi kedvenc nem nagyon vált be. Egyéves kora után nehéz kordában tartani, mert kitör belőle a csavargási hajlam.
 
Alkalmazása: Falkában hajszolja a rókát. Ez a sport nagy hagyományokkal rendelkezik Angliában, s ezért jelentős múltja van a rókakopó-tenyésztésnek is.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a angol rókakopó korát emberi években!

Egy 1 éves angol rókakopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagyon sok mozgásra, gyakorlatra van szüksége. Az angol rókakopó gyors vadász, és nagy mennyiségű edzést igényel. Ha nem tud vadászni ahol él, akkor is biztosítani kell számára az elegendő napi mozgást, illetve más olyan feladatot, amely segíti levezetni a természetes energiáját. Rendkívül szociális típus, így javasolt egy másik kutyával együtt tartani. Ha egyedüli kutya, akkor ajánlott bent tartani a házban, amely biztosítja, hogy nem lesz magányos. Lakásban tartása akkor lehetséges, ha megfelelő mennyiségű mozgást biztosítunk számára. Ha unatkozik, rombolóvá válhat. A hét minden napján teljesen magára hagyott, a hátsóudvarban unatkozó rókakopók egy része azonban akár ugatóművésszé vagy szökőbajnokká is előléptetheti magát. Napi 60 perc aktív mozgásra van szüksége ahhoz, hogy testi és lelki fittségét megőrizhesse.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete könnyen kezelhető, elég időnként átfésülni egy durva sörtéjű kefével. Nem kell fürdeni, hacsak nem piszkos vagy büdös. Fürdetéshez kiváló minőségű kutyasampon használata javasolt, hogy elkerüljük a bőr és a szőrzet kiszáradását. Az erdei, mezei séták után mindenképp nézzük át bundáját, hogy az esetleges élősködőkre időben rábukkanhassunk. Fürdetni csak szükség esetén ajánlott. Karmait röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában nagyon egészséges fajta. Mégis fajtára jellemző betegségek előfordulnak. Ilyen betegségek a következők lehetnek: süketség, csípő diszplázia, vesebetegség és epilepszia.

Betegségek, amire hajlamos

Angol rókakopó tenyésztése

Várható élettartam

10 - 13 év

Átlagos alomszám

5 - 7 db

Kölyök angol rókakopó képek

Angol rókakopó kölyökAngol rókakopó kölyökkutyaAngol rókakopó kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  a mozgás az élete, de az egyedüllétet utálja

  Nincs olyan, hogy fáradt vagyok és megérti. Mindig menni kell :D

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Angol rókakopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Angol rókakopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Angol rókakopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.