Angol szetter

101 értékelés alapján
Angol szetter
Angol szetter felnőtt kutya
Angol szetter kölyök kutya
Angol szetter kölykök
Angol szetter felnőtt kutya
Angol szetter felnőtt kutya
Angol szetter kölyök
Angol szetter
English setter, Laverack setter, Laverack, Llewellin setter, Lawerack
Egyesült Királyság

Az angol szetter egy világszerte ismert és kedvelt fajta.
Elegáns megjelenésű, kiváló vadászkutya, aki szép küllemének köszönhetően ma már inkább csak divatkutya. Vadászként rendkívül ügyes, dinamikus csúcsteljesítményű kutya, aki nagyon barátságos, kedves, szeretetteljes, gyengéd, intelligens, élénk, és szociális lény.
Leggyakoribb színek: fekete, kék, fehér és sárga.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Sokoldalú fajta, így ajánlott: vadászatra, nyomkövetésre és nem utolsó sorban társasági kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Angol szetter eredete

származás: Egyesült Királyság
Megjelenésének pontos időpontja nem ismert.

Feltételezések szerint egy több mint 400 éves fajta, amely ma is világszerte az egyik legkedveltebbek közé tartozik.

Első írásos fajtára való utalás az 1576-ban kiadásra került Abraham Fleming által írt "Of Englishe Dogges" című könyvben történt.

Mai változatát 1825-ben tenyésztették ki feltehetőleg a mezei spánielekből.
A korabeli szakirodalomban kereső és madarászó kutyaként tartották számon.

Angliában a 19. századtól négy szetterfajtát tartanak számon. Az ír, a vörös-fehér ír, az angol és gordon szettereket. Korábban is voltak változatok, melyeket azokról az arisztokrata családokról neveztek el, akiknél jellemzőek voltak az adott típusú kutyák.

Az angol szetter mai alakját Edward Laveracknak köszönheti, aki 1825-ben vásárolt kutyáiból alakította ki nagy körültekintéssel és megfontolt beltenyésztéssel. Fajtaleírását 1872-ben tette közzé.

Ma már a munka és kiállítási típusú angol szetterek külleme eltér egymástól. A mai angol szetterek, melyek a kiállításokon szerepelnek leginkább Edward Laveracknak-i vonalnak felelnek meg.
A munkakutyák nem laverack típusúak, inkább Richard Purcell Lewellin nevéhez köthető lewellin típushoz, aki követte ugyan Laverack tenyészetét, de más tenyészetek kutyáit is bevonta és így alakította ki a munkavonalú egyedeket.

Az FCI 1963-ban ismerte el véglegesen önálló fajtaként.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az angol szetter egy elegáns megjelenésű, pointerre hasonlító kutya.

Feje hosszú keskeny, koponyája donború, fejét magasan tartja, pofája mérsékelten mély az orra pedig széles.

Szeme sötér, magasan tűzött fülei lelogóak és fejéhez simulnak, állkapcsa erős, ollós harapású.

Nyaka hosszú és izmos, háta egyenes, rövid, ágyéka izmos és széles kissé ívelt, mellkasa mély, hasa felhúzott.Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, mancsa ovális és domború, közepesen hosszú farkát kissé hajlottan tartja, de nem kunkorodik.

Szőrzete közepesen hosszú, selymes, enyhén hullámos. A fején, lábai elülső részén, a fülhegyein rövid, pelyhes finosm szőrrel borított, farkán és végtagjai hátulsó részén pedig zászlós.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: nem alkalmas a lakásban tartásra. Teste megfelelően tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív életmódot folytató gazdiknak megfelelő fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Szőrzete közepesen hosszú, selymes, enyhén hullámos. A fején, lábai elülső részén, a fülhegyein rövid, pelyhes finom szőrrel borított, farkán és végtagjai hátulsó részén pedig zászlós. Színe lehet fekete-fehér (blue belton), barna-fehér (liver belton), narancs-fehér (orange belton), tricolor ezen színek a cserbarna színnel. Törzsén nem lehetnek nagy foltok, inkább csak pettyek. A fajta külön érdekessége, hogy ezek a színvariációk akár egy almon belül is jelentkezhetnek.Három héttel a kiskutya megszületése után derül ki, hogy milyen színű is lesz valójában.

kékesfekete pöttyökkel, foltokkal tarkázott

Angol szetter természete

Az angol szetter az egyik legjobb vadászkutya, értelmes, tanulékony és engedelmes.

Erősen kötődik a családjához, társaságkedvelő. Nagyon szereti az embereket, kifejezetten megbízható, kedves a gyerekekkel. Jól kijön más kutyákkal és megfelelő szocializáció esetén egyéb háziállatokkal is.

Az angol szetternek kedvesnek és szelídnek kell lennie. Élénk, mint egy sport kutya, de nem annyira aktív. Ügyes kutya, ugyanakkor barátságos is.

Egy angol szetter ugat, hogy tudassa idegen közeledik az otthonához, de vidáman üdvözli az embereket, akiket bemutat családjának. Így házőrzésre alkalmatlan.

Nem szereti, ha keményen kezelik, egyszerűen makaccsá válik és nem lesz hajlandó az együttműködésre. Könnyen tanítható. Az válik be nála a legjobban, ha érdekes a képzés, rövid ideig tart és sok dicséretet kap, ha valamit jól csinál. H

a elmulasztjuk a kutya neveltetését, könnyen neveletlenné, szófogadatlanná és makacs természetűvé válhat. Ahhoz, hogy szófogadó, visszahívható társunk legyen, tanítását már 3-4 hónapos kor körül meg kell kezdenünk.

Kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a angol szetter korát emberi években!

Egy 1 éves angol szetter emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kertben tartható fajta, azonban nem kifejezetten kennel kutya. Mozgásigénye nagy, ezért a napi rendszeres mozgás, hosszú séta elengedhetetlen számára. Imád ásni és átlagon felüli ugrási képességekkel rendelkezik. Lakásban is tartható, ha a napi kívánt mozgásmennyiségét megkapja. Természeténél fogva szeret az emberekkel együtt lenni. Imádja, ha a gazdival bent lehet a házban vagy a lakásban. Kiválóan alkalmazkodik a benti életmódhoz, nyugodt és halkszavú. Ha ezt az életmódot tudjuk számára biztosítani, ügyelnünk kell a megfelelő mennyiségű mozgásra, hogy egészségét és lelki fittségét megóvhassuk! Nem kötődik a területéhez, ezért csak jól elkerített helyen ajánlott tartani és póráz nélkül is csak behatárolt területen érdemes futtatni. Ridegtartásra alkalmatlan!

Ápolás, tisztántartás

Hosszú szőrzete rendszeres ápolást igényel. Hetente többször ajánlott átkefélni alaposan, és a túl hosszú bundát időnként ajánlott megnyíratni. A fül lebenye alatt, hogy a hallójárat jól szellőzőn le kell vágni a szőrt. Az erdei mezei séták után mindenképp fésüljük ki a bundáját. A Setter fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. A napi fogmosás még jobb, ugyanis segít az ínybetegségek megelőzésében és a rossz lehelet kialakulásában. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajlamos fajta, ezért ajánlott naponta több kisebb, akár 2-3 étkezés. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos elhízásra, szembetegségekre, csípő - és könyök diszpláziára és a nőstények álvemhességre is hajlamosak. Előfordulhat nála máj, gyomor és vesedaganat illetve süketség.

Betegségek, amire hajlamos

Angol szetter tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 8 db

Kölyök angol szetter képek

Angol szetter kölyök kutyaAngol szetter kölykökAngol szetter kölyök

A kutyakölykök fehéren születnek, eredeti színe csak háromhetes korukban derül ki. Egy alomban többféle színváltozat is megtalálható lehet. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  megjelenése csodálatos, de egyáltalnán nem félelmetes. Lucy örömmel fogadja az idegeneket.

  Makacs, de imádom így is. Egy igazi személyiség.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Angol szetter tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Angol szetter tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Angol szetter tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.