Appenzelli pásztorkutya

101 értékelés alapján
Appenzelli pásztorkutya
Appenzelli pásztorkutya
Appenzelli pásztorkutya kölyök
Appenzelli pásztorkutya
Appenzelli pásztorkutya kölyökutyák
Appenzelli pásztorkutya
Appenzelli pásztorkutya
Appenzelli pásztorkutya
Appenzelli hegyi kutya, Appenzeller Sennenhund, Appenzelli havasi kutya, Appenzell Cattle Dog, Appenzeller Mountain Dog, Appenzeller
Svájc

Az Appenzelli pásztorkutya egy bátor, nyugodt, energikus, tanulékony, élénk és szociális fajta.
Színe: barna, fekete, vörös.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: terelés, őrző-védő, agility, engedelmességi versenyek, flyball.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Appenzelli pásztorkutya eredete

származás: Svájc
1853-ban "Az Alpok állatvilága" először írta le az appenzelli pásztorkutyát mint csengő hangú, rövidszőrű, középnagy, sokszínű pásztorkutyát, melyet részben a pásztorkunyhó őrzésére, részben az állatok összeterelésére használtak.
1898-ban már önálló kutyafajtaként tartják számon az appenzelli pásztorkutyát. Az első standard a fajta lelkes támogatója, Max Siber közreműködésével született, és a fajtát 8 példány képviselte az első nemzetközi kutyakiállításon, Winterthurban.

Albert Heim professzornak köszönhetően 1906-ban megalakult az Appenzeller SennenHunke Club azzal a célkitűzéssel, hogy a fajtát a maga természetességében ápolják és őrizzék meg. A kölykök kötelező bejegyeztetésével az appenzelli törzskönyvbe kezdetét vette a célirányos tenyésztés. A

z eredeti származási hely az appenzelli vidék volt, de a fajta ma már Svájc egész területén megtalálható, és az országhatárokon kívül is tenyésztik. Az appenzelli pásztorkutyama már tisztán definiált és a többi svájci pásztorkutyától világosan elhatárolt fajta. Bár sokan kedvelik, tenyészállománya még mindig nagyon kicsi. Csak felelősségteljes és figyelmes tenyésztéssel lehet majd a fajta kiváló, természetes tenyészanyagát megőrizni és kiszélesíteni.

Megjelenés

Méret

Leírás

Közepes termetű, erőteljes felépítésű kutya.

Feje kissé elhegyesedő, koponyája lapos, stopja enyhe. Szeme barna. Füle kicsi, lelóg. Törzse hosszú, izmos ágyéka széles, erőteljes. Végtagjai párhuzamosak, izmosak.

Farka közepesen hosszú, a csánkig ér, munka közben kissé felkunkorítja.

Szőrzete rövid, sűrű, fényes. Színe fekete rajzos, a mancsokon, a farokvégen, a szügyön és az arcorri részen fehér folttal.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Állandó vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, sőt ha kell meg is védi a családját az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: nem alkalmas lakásban tartásra Teste megfelelően kezeli a hideg időjárást, de a meleget nehezen viseli.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 5 év feletti gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

vastag és fényes. Az aljszőrzet sűrű, fekete, barna vagy szürke. Szőrzete rövid, sűrű, fényes. Színe fekete rajzos, a mancsokon, a farokvégen, a szügyön és az arcorri részen fehér folttal.

trikolor

Appenzelli pásztorkutya természete

Családtagjaihoz ragaszkodik, gazdájához hűséges, de idegenekkel szemben bizalmatlan.

A gazdája távollétében senkit sem enged be a házba vagy a kertbe, s baj esetén a gazda védelmére kel. Gyerekekkel jól kijön és más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is jó a kapcsolata.

Könnyen tanul, így hamar jó munkakutya lehet belőle. Kiváló őrkutya és általában engedelmes, de hajlamos a kezdeményezésre is, és semmiképpen sem nevezhető szolga jelleműnek.Szereti hallatni hangját, amely mély, és azonnal elriasztja a betolakodókat.

Noha gyermekekkel jól megvannak, mégis az öt év alatti kicsinyeket nehezen tolerálja. Kóbor macskák, mókusok, és más apró állatok számára nem biztonságos a kutya közelében tartózni, mert imádnak vadászni. Azonban akkor a legboldogabb, ha otthon lehet családjával.

 

Legfőbb tulajdonságai: Nyugodt, önálló, értelmes.
 
Alkalmazása: Eredeti foglalkozása a csorda terelése, őrzése volt, később házőrző kutya lett belőle, de vontatásra is használták. Manapság elsősorban házőrző, de újabban lavinakutyának is kiképezik.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a appenzelli pásztorkutya korát emberi években!

Egy 1 éves appenzelli pásztorkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Az Appenzellei hegyi kutya ha nem kap elegendő testmozgást pusztítóvá válhat, rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például a túlzott ugatás. Közepes mozgásigénnyel rendelkezik, napi 60 perc mozgásra mindenképp szüksége van, hogy testi és lelki egészségét megőrizhesse. Nem szabad kifutóban tartani, mert jól érzi magát ugyan a szabadban is, de még fontosabb számára, hogy együtt lehessen a gazdájával. Szeret túrázni, futni, imád játszani, vadászni, terelni és nyomkövetést is neki találták ki.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetápolása alacsony. Elég hetente egyszer átfésülni egy puha sörtéjű kefével. Vedlési időszakban ajánlott kopókesztyűvel vagy gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleit időnként ellenőrizni kell, és speciális fültisztítóval kitisztítani. Karmait röviden kell tartani és puha fekhelyet kell biztosítani neki. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Nem szabad túletetni, mert hajlamos az elhízásra. Naponta kétszeri etetése ajánlott. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló betegségek: csípő diszplázia, epilepszia, elhízás és felfúvódás.

Betegségek, amire hajlamos

Appenzelli pásztorkutya tenyésztése

Várható élettartam

12 - 13 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök appenzelli pásztorkutya képek

Appenzelli pásztorkutya kölyökAppenzelli pásztorkutya kölyökutyákAppenzelli pásztorkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap, 2 hét ezelőtt

  Eleven, okos, értelmes, a közepesnél kissé alacsonyabb.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Appenzelli pásztorkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Appenzelli pásztorkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Appenzelli pásztorkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.