Arab agár

9.52 értékelés alapján
Arab agár
Arab agár felnőtt
Arab agár felnőtt
Arab agár felnőtt futás közben
Arab agár felnőtt
Arab agár
Berber Windhund, Sloughi Moghrebi Slougui, Arabischer Windhund, Levrier Marocain, Arabian Sighthound, Oskai, Arabian Greyhound, Berber Greyhound, Oskay, Sloughi, Nordafrikanischer Windhund
Marokkó

A Sloughi egy gyengéd, hűséges, gyerekbarát, élénk, független, intelligens, játékos és kedves fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, csíkos, krém, fakó és foltos.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, coursing, nyomkövetés.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Hízásra hajlamos:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Arab agár eredete

származás: Marokkó
Az arab agár egy ősrégi fajta, valószínűleg az ókori Egyiptomból került Észak-Afrikába.

i. e. 1440 körül készült falikép tanúsága szerint az egyiptomiak mezei nyulakat és antilopokat fogtak a segítségével. A rövid szőrű fajták Észak-Afrikából és a Közel-Keletről származnak, a hosszú szőrűek Dél- és Belső-Ázsiából.

Európába - feltehetőleg görög-római közvetítéssel - a rövid szőrű agarak kerültek be először.

Arianus római szerző i. sz. 130-ban már említi őket, sőt a velük való vadászat módját is leírja. Megkülönbözteti a könnyebb, nyulászó Veltrus leporariust a nehezebb, vaddisznóra és ragadozókra használt Veltrus porcariustól.

Az arabok nagyon nagyra tartották, sőt tartják ma is. Házőrzőként feküdt a lapos arab házak tetején, de vadászatokon is kiválóan alkalmazták.

Európába a 19. század végén került, majd 1973-ban Amerikába is eljutott.

Az FCI is jegyzi a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az arab agár egy csupa izom, szikár kutya.

Feje nagy, hosszúkás, felülről nézve ék alakú, szeme ovális, mandula alakú, az arab agár egyik legmeghatározóbb része, hatalmas és sötét, mely megbújik a szemüreg mélyén, ettől tekintete kedves, nyugodt, kissé szomorú, melankolikus.

Háromszög alakú fülei, nem túl nagyok, magasan tűzöttek és lelogóak, fülhegyei lekerekednek. Harapása ollós. Nyaka hosszú, háta egyenes, és feszes, ágyéka rövid, széles, enyhén ívelt és izmos, fara kissé lejt, mellkasa mély, nem túl széles, borái laposak, testhez simulóak,  hasa felhúzott, farka hosszú, keskeny és vékony, a vége kis ívben meghajlik.

Végtagjai párhuzamosak, feszesek, hosszúak és vékonyak, mancsa hosszúkás ovális alakú. Bundája rövi, feszes, sűrű és puha.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Nem ugatós fajta: nem nagyon jelez, akkor sem ha idegenek érkeznek.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: kitűnő választás gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Bundája nagyon finom és sűrű, feszes. Színe a homokszínűtől az őzbarnáig terjedhet, lehet tarka fekete jegyekkel, lehet fekete maszkja és köpenye is.

csíkos

Arab agár természete

Az arab agár egy rámenős, bátor, büszke és méltóságteljes kutya. Nagyon kitartó, ösztönös vadász, éber, aki elszántan védelmezi családját.

A gyerekekkel jól kijön, de nem szereti ha bosszantják, ezért inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott. Más kutyákkal is jól kijön, de időnként dominánsan viselkedhetnek.

Erős vadászösztöne miatt egyéb háziállatokkal nehéz az együttélése, de ha kölyökkorától kezdve hozzászoktatjuk, akkor jól megférnek egymással.

Idegenekkel szemben tartózkodó, ő szereti kezdeményezni az ismerkedést. Független, kissé makacs természete miatt tanítása nem könnyű, de nem is lehetetlen, de csak akkor hajlandó a parancsokat teljesíteni, ha ő is értelmét látja.

 

Legfőbb tulajdonságai: Edzett, bátor, rámenős, gyors, önálló, éppen ezért kissé makacs, mint a legtöbb agár.
 
Alkalmazása: Hazájában eredetileg antilopra vadásztak vele, manapság kiállítások sztárja.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a arab agár korát emberi években!

Egy 1 éves arab agár emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nem alkalmas kifutóban való tartásra. Nagyon szereti a kényelmet, a puha fekhelyet, de mozgásigénye nagy. Viszont ha kifuthatta magát, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Otthon szereti a kényelmet, és képes naphosszat lustálkodni. Vadászösztöne igen erős, ezért séta közben nagy odafigyelést igényel, nehogy üldözőbe vegyen egy macskát vagy bármilyen más üldözhető kisállatot, ezért javasolt pórázon tartani. Kedveli a hosszú sétákat, hegyi - és kerékpáros túrákat, de a kilovaglásokat is. Imád rohanni, homokon vagy havon, végtelen pusztán vagy erdőben egyaránt. Akkor érzi igazán jól magát, ha hagyják egy kicsit szabadon futni. Kedvelt sportjaik a coursing és az agárverseny.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Agaraknál az etetés összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára, tápanyagra valamint vitaminra van szüksége, mint a nem versenyző társaiknak. Fülledt, meleg időben figyelni kell a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki és ne kapjanak hőgutát. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de jelentkezhet náluk: progresszív retina atrófia, immunhiány, egyensúly problémák és hemofília.

Betegségek, amire hajlamos

Arab agár tenyésztése

Várható élettartam

10 - 15 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök arab agár képek

Arab agár kölyök kutyákArab agár kölyök kutyaArab agár kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 3 hét ezelőtt

  Hiperaktív, állandó mozgásban van.

  Tényleg makacs :D

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Rendkívüli tempót tud diktálni, hihetetlen gyors.

  Makacs, makacs és makacs!!!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Arab agár tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Arab agár tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Arab agár tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.