Argentin dog

9.52 értékelés alapján
Argentin dog
Argentin dog kölyök kutya
Argentin dog kölyök
Argentin dog kutyakölyök
Argentin dog
Argentin dog felnőtt kutyák
Argentin dog
Argentin dog
Argentine Dogo, Argentine Mastiff, Dogo Argentino, Argentín masztiff, Argentinische Dogge, Dogo
Argentína

Az Argentin dog egy kitartó, bátor és hűséges fajta.
Színe: fehér
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: mentési feladatok, rendőrségi és katonai munka, vadászkutya, őrző-védő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Argentin dog eredete

származás: Argentína
Története a 20. század elejére nyúlik vissza, egészen a kolombuszi időkig, amikor versenyfutás kezdődött az új földrész kincseinek megszerzéséért.
A kutyák hűségesen követték az embert Amerikába. Ezek válogatott harcikutyák és vadászebek voltak Spanyolországból, Portugáliából, és Dél-Franciaországból.
1573-ban Jeronimo Luis Cabrera megalapította Cordoba városát, ahol hűséges embereivel és kutyáival le is telepedett. A letelepedés után a kutyák számára kézenfekvő volt, hogy hazai (spanyol) szokások szerint bika- és kutyaviadalokat rendezzenek és amikor a későbbi években Angliából megérkeztek a mai staffordshire bullterrier ősei, keresztezték őket a helybeli kutyákkal. Többek között ezekre az angol származású kutyákra vezethető vissza a fehér szőrzet kialakulása.

Az argentin dog modern tenyésztése 1873-ban kezdődött.
Olyan vadászkutyát szerettek volna, amely helytáll hazájuk, Argentína változatos és kemény terepein. 10 fajtát választottak ki, hogy megfelelő tulajdonságaikat egy fajtában egyesítsék. A cordobai harcikutya volt az alap, a bullterrier, boxer, masztiff, angol bulldog, dán dog, pireneusi pásztorkutya, bordói dog, pointer és az ír farkaskutya.

1964-ben állították fel a standardját, amelynek meghatározása szerint a fajtát vaddisznó- és pumavadászatra használták. Hazájában nagyon elterjedt, Argentínán kívül azonban nem nagyon.

Megjelenés

Méret

Leírás

Feltűnően hasonlít a boxerra, de valamivel nagyobb termetű, robosztusabb. Feje bulldogszerű.

Az argentin dog nagytestű, erős, de fürge kutya. Egész teste csupa izom.

Feje hatalmas, koponyája masszív és domború. 

Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságú. Az ajkai az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógnak. Állkapcsa deformáció nélkül, jól összeilleszkedő, erőteljes, fogazata jól illeszkedik.

Harapása ollószerű. Háromszög alakú fülei magasan tűzöttek és a fej mellett lógnak.

Szemei távol ülnek, sötét vagy mogyórószínüek, tekintete komoly, értelmes és élénk. Orra enyhén duzzadt, orrlyukai nyitottak.

Nyaka erőteljes, ívelt, nagyon vastag nyakbörrel, mellkasa tágas, széles és mély, hasvonalának legmélyebb pontja a könyök mögött van. A nyak izmai annyira erősen fejlettek, hogy teljesen eltakarják a koponya tarkónyúlványá.

Háta erős, a mar és far között kissé lejtős, a mar magas jól szögeltek, válla erőteljes. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak, a hátsó láb alacsonyan lévő csánkja feltűnően kirajzolódik, lábujjai farkasköröm nélküliek.

Farka hosszú és vastag, nem ér a csánk alá és magasan tartja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt rettenthetetlen módon meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára megfelelő mennyiségű mozgást.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8 év feletti gyermekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: rövid

sima, vastag, sűrű, érintése lágy. Szine mindig fehér, de bőrén lehetnek pigmentfoltok.

fehér

Argentin dog természete

Ezt a félelmetes megjelenésű, hatalmas, hófehér, csupa izom kutyát mivel nagyon fiatal fajta és még nem tartozik az elterjedt kutyafajták közé, sokan félreismerik. Vérszomjas fenevadnak, harci kutyának titulálják. A pit-bull külső azonban tankönyvbe illő falkaösztönnel, hihetetlen intelligenciával párosul.

Ezek a kutyák nagyszerűen viselik a gyerekek társaságát. Szeretik a gyerekeket, nagyon toleránsak velük és egy csomó "tortúrát" elviselnek. Emellett ne feledjük; ez egy nagytestű fajta és irányítanunk, szocializálnunk kell őket.

A látogatókkal szemben eleinte bizalmatlan, a család barátait azonban örömmel, lelkesen fogadja. Képes lehet jó kapcsolatot kialakítani a macskákkal, valamint az egyéb házi- és haszonállatokkal. Mivel azonban a vadászösztöne előtörhet, a gazdinak a kutya kicsi korától kezdve sok időt kell a szocializációjára fordítania.

Fajtatársaikkal szemben találkozhatunk némi agresszióval. Általában a kan kutyák a kanokat, míg a szuka kutyák a szukákat próbálják hierarchizálni. Ha két kutyát akarsz együtt tartani, akkor a legjobb megoldás ha az egyik kutya szuka a másik pedig kan.

Kiváló vadászkutya, de őrkutyának is megfelelő. Nevelését következetesen kell végezni. Habár egyes országokban a veszélyes fajták közé sorolják, Argentínában a megfelelően kiképzett argentin dogokat vakvezetőként, valamint kutatási és mentési feladatok ellátására is használják.

Első kutyás gazdinak nem ajánlott. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle. Nagyszerű társ. Temperamentuma barátságos, és alapvetően emberszerető. Szereti ha simogatják és viszonozza a törődést.

 

Legfőbb tulajdonságai: Megvesztegethetetlen, rámenős.
 
Alkalmazása: Hazájában valamikor harci kutya volt, de foglyok őrzésére is használták. Manapság az argentinok legkedveltebb, legjobb mindenes munkakutyája. Egyes források szerint nagyvadra is vadásznak vele.
 
Profil: munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a argentin dog korát emberi években!

Egy 1 éves argentin dog emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Noha nem túl érzékeny az időjárásra, kifutóban való tartásra mégsem alkalmas. Nagyon energikus, a napi séta nem elég számára, szüksége van a rendszeres, hosszú sétákra is, de mozgásigénye jelentős részét egy nagy, bekerített kertben is ki tudja elégíteni. Vadászösztöne miatt alaposan meg kell nevelni, mielőtt megpróbálnák póráz nélkül sétáltatni. Fontos, hogy az argentin dogoknak sok mozgásra és mentális stimulációra van szüksége. Ha unatkozik, idegessé és rombolóvá válhat.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetét könnyű ápolni. Vedlési időszakban ajánlott egy gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Karmait röviden kell tartani. Kutyaszag mentes kutya. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Az Argentin dog egy nagy fajta, így azokra speciálisan tervezett étrendre van szüksége, illetve sok friss tiszta vízre. Energiaszintje meglehetősen magas, amelyet fontos figyelembe vennünk. A megfelelő takarmányozási terv kialakításához egyeztessen állatorvosával vagy egy profi táplálkozási szakemberrel. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A leggyakoribb egészségügyi problémák: süketség egyik vagy mindkét fülben ( ez a kutyák kb. 10százalékát érinti) , csípődiszplázia, hypothyreosis, glaukóma, gégebénulás. Az argentin dogok szintén szenvedhetnek csípődiszpláziában, ami gyakori a nagytestű fajták között. Általában egészséges, szívós. Hajlamos szemhéj-rendellenességre és hormonális bőrbajokra. Előfordulhat szőrtüszőatkásság is; ennek kezelése hosszadalmas.

Betegségek, amire hajlamos

Argentin dog tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 10 db

Kölyök argentin dog képek

Argentin dog kölyök kutyaArgentin dog kölyökArgentin dog kutyakölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 9
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Barátságos, odaadó, csupa szív szeretet kutya.. imádom!

  Ösztönei miatt azonnal levadász minden macskát amit csak meglát.. Valamint minden idegent szeretettel üdvözöl

  Nagyon szeretetteljes fajta

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  csupa szeretet, egy bohoc, igenyli a tarsasagot, macskaval kijonnek egymassal, a cikkben leirtakkal ellentetben nem turi jol a hideget, hiszen vekony a szore. vedi a teruletet, szereti a gyerekeket, sokat kell setaltatni.

  ragcsal: unalmaban vagy kedvtelesbol, fekhelyet, cipot, mindent....

  nagyszeru csaladi kutya! nagyon igenyli a tarsasagot, masik kutyaval egyutt javaslom, egyedulletet nem viseli jol. amikor csak lehet, be kell engedni a hazba, a csalad resze kell legyen. hihetetlen alvasi poziciokat kepes felvenni :)

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Argentin dog tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Argentin dog tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Argentin dog tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.