Argentin dog

91 értékelés alapján
Argentin dog
Argentin dog
Argentine Dogo, Argentine Mastiff, Argentinische Dogge, Dogo, Dogo Argentino
Argentína

Az Argentin dog egy kitartó, bátor és hűséges fajta.
Színe: fehér
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: mentési feladatok, rendőrségi és katonai munka, vadászkutya, őrző-védő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Argentin dog eredete

származás: Argentína
Története a 20 század elejére nyúlik vissza, egészen a kolombuszi időkig, amikor versenyfutás kezdődött az új földrész kincseinek megszerzéséért. A kutyák hűségesen követték az embert Amerikába, ezek válogatott harcikutyák és vadászebek voltak, Spanyolországból, Portugáliából, és Dél-Franciaországból. 1573-ban Jeronimo Luis Cabrera megalapította Cordoba városát, ahol hűséges embereivel és kutyáival le is telepedett. A letelepedés után a kutyák számára kézenfekvő volt, hogy hazai (spanyol) szokások szerint bika- és kutyaviadalokat rendezzenek és amikor a későbbi években Angliából megérkeztek a mai staffordshire bullterrier ősei, keresztezték őket a helybeli kutyákkal. Többek között ezekre az angol származású kutyákra vezethető vissza a fehér szőrzet kialakulása.
Az argentin dog modern tenyésztése 1873-ban kezdődött. Oyan vadászkutyát szerettek volna, amely helytáll hazájuk, Argentína változatos és kemény terepein. 10 fajtát választottak ki, hogy megfelelő tulajdonságaikat egy fajtában egyesítsék. A cordobai harcikutya volt az alap, a bullterrier, boxer, masztiff, angol bulldog, dán dog, pireneusi pásztorkutya, bordói dog, pointer és az ír farkaskutya.
1964-ben állították fel a standardját, amelynek meghatározása szerint a fajtát vaddisznó- és pumavadászatra használták. Hazájában nagyon elterjedt, Argentínán kívül azonban nem nagyon.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az argentin dog nagy testű, erős, de fürge kutya. Egész teste csupa izom. Feje hatalmas, koponyája masszív és domború. Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságú. Az ajkai az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógnak. Állkapcsa deformáció nélkül, jól összeilleszkedő, erőteljes, fogazata jól illeszkedik. Harapása ollószerű. Háromszög alakú fülei magasan tűzöttek és a fej mellett lógnak. Szemei távol ülnek, sötét vagy mogyórószínüek, tekintete komoly, értelmes és élénk. Orra enyhén duzzadt, orrlyukai nyitottak. Nyaka erőteljes, ívelt, nagyon vastag nyakbörrel, mellkasa tágas, széles és mély, hasvonalának legmélyebb pontja a könyök mögött van. A nyak izmai annyira erősen fejlettek, hogy teljesen eltakarják a koponya tarkónyúlványá. Háta erős, a mar és far között kissé lejtős, a mar magas jól szögeltek, válla erőteljes. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak, a hátsó láb alacsonyan lévő csánkja feltűnően kirajzolódik, lábujjai farkasköröm nélküliek. Farka hosszú és vastag, nem ér a csánk alá és magasan tartja.

Szőrzet: rövid

sima, vastag, sűrű, érintése lágy. Szine mindig fehér, de bőrén lehetnek pigmentfoltok.

fehér

Argentin dog természete

Ezt a félelmetes megjelenésű, hatalmas, hófehér, csupaizom kutyát mivel nagyon fiatal fajta és még nem tartozik az elterjedt kutyafajták közé, sokan félreismerik. Vérszomjas fenevadnak, harci kutyának titulálják. A pit-bull külső azonban tankönyvbe illő falkaösztönnel, hihetetlen intelligenciával párosul. Ezek a kutyák nagyszerűen viselik a gyerekek társaságát. Szeretik a gyerekeket, nagyon toleránsak velük és egy csomó "tortúrát" elviselnek. Emellett ne feledjük; ez egy nagytestű fajta és irányítanunk, szocializálnunk kell őket. A látogatókkal szemben eleinte bizalmatlan, a család barátait azonban örömmel, lelkesen fogadja. Képes lehet jó kapcsolatot kialakítani a macskákkal, valamint az egyéb házi- és haszonállatokkal. Mivel azonban a vadászösztöne előtörhet, a gazdájának a kutya kicsi korától kezdve sok időt kell a szocializációjára fordítania. Fajtatársaikkal szemben némi agressziót feltételezhetünk. Általánosságban a kan kutyák a kanokat, míg a szuka kutyák a szukákat próbálják hierarchizálni. Ha két kutyát akarsz együtt tartani a legjobb megoldás ha az egyik kutya szuka a másik pedig kan. Mindenekelőtt kiváló vadászkutya, de őrkutyának is megfelelő. Általában a szukákat könnyebb kiképezni, de az argentin dogból munkával egy kitűnő munkakutyát nevelhetünk. Nevelését következetesen kell végezni, mert nagyon agresszívvá válhat, ha kölykeit veszély fenyegeti. Habár egyes országokban a veszélyes fajták közé sorolják, Argentínában a megfelelően kiképzett argentin dogokat vakvezetőként, valamint kutatási és mentési feladatok ellátására is használják. A fajta általában nem annyira ajánlható tapasztalatlan személyeknek. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle. Ez a fajta nagyszerű társ. Temperamentuma barátságos és alapvetően emberszerető. Szereti ha simogatják és viszonozza a törődést.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a argentin dog korát emberi években!

Egy 1 éves argentin dog emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Noha nem túl érzékeny az időjárásra, kifutóban való tartásra mégsem alkalmas. Nagyon energikus, a napi séta nem elég számára, szüksége van a rendszeres, hosszú sétákra is, de mozgásigénye jelentős részét egy nagy, bekerített kertben is ki tudja elégíteni. Vadászösztöne miatt alaposan meg kell nevelni, mielőtt megpróbálnák póráz nélkül sétáltatni.

Ápolás, tisztántartás

Szörzetét könnyű ápolni. Vedlési időszakban ajánlott egy gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Karmait röviden kell tartani.

Táplálás

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A leggyakoribb egészségügyi problémák: süketség egyik vagy mindkét fülben, csípődiszplázia, hypothyreosis, glaukóma, gégebénulás.

Betegségek, amire hajlamos

Argentin dog tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 10 db

Kölyök argentin dog képek

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 9
  írta 12 hónap ezelőtt

  Barátságos, odaadó, csupa szív szeretet kutya.. imádom!

  Ösztönei miatt azonnal levadász minden macskát amit csak meglát.. Valamint minden idegent szeretettel üdvözöl

  Nagyon szeretetteljes fajta

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Argentin dog tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Argentin dog tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Argentin dog tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.