Artois-i kopó

101 értékelés alapján
Artois-i kopó
Artois-i kopó
Artois-i kopó felnőtt kutya
Artois-i kopó
Artois-i kopó kölyök kutya
Artois-i kopó
Artois Hund, Chien d'Artois, Picards, Briquets d'Artois, Artois Hound, French Artois Hounds, Briquets
Franciaország

Az Artois-i kopó egy intelligens, hűséges, barátságos, tanulékony, energikus, élénk, kitartó, gyerekszerető és gyengéd fajta.
Színük: fekete, fehér, barna - trikolor.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés, családi kutya.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Intelligens:
 • Tanítható:

Mozgásigény

 • Intenzív:
 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Artois-i kopó eredete

származás: Franciaország
Az 1500-as évek körül alakították ki az észak-Franciaországi Artois-ban kopók és pointerek keresztezésével.

Az artois-i kutyát, a gascgogne-i és a gascogne-saintonge-i kopóból alakították ki. A Chien d’Artois a történelmi Artois régióhoz kötődik, mely az északon fekvő Nord-Pas-De-Calais területén feküdt. Kis mérete miatt ez a fajta könnyebben átvészelte a francia forradalmat mint nagyobb társai.

A II. világháború után szinte teljesen kihaltak, de egy Audréchy nevű embernek köszönhetően a farnciaországi Somme-ban újraélesztették a fajtát.

Szerencsére az 1970-es években M. Audrechy új tenyésztési programot indított, amelynek célja a fajta eredeti megjelenésének visszaállítása volt. Míg a modern Artois-i kutyák általában sötétebb árnyalatúak, addig a korábbi típusok voltak.

Számuk azóta szépen növekszik, és manapság mintegy 500-at regisztráltak az FCI-nél.

2006-ban végül elismerte az Egyesült Kennel Klub.

Megjelenés

Méret

Leírás

Közepes termetű, rövid testű, jó felépítésű kutya. Feje a basset houndéra hasonlít.

Feje széles, kerek, fejteteje lapos, stopja hangsúlyos. Kerek szemei sötétbarnák, tekintete melankólikus, kedves, füle a tövénél széles, szemmagaságban heyezkedik el, hosszú és lapos, fülvége lekerekített, harapása ollós.

Nyaka közepesen hosszú, erős, háta széles, erős és egyenes, ágyéka enyhén ívelt, fara izmos,enyhén hajlik, melkasa széles, hosszú, bordái le vannak kerekítve, farka elég hosszú, erős,sarló alakú és bozontos.

Bundája tömör, lelapuló és sűrű.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor, de nem védi meg a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól bírja a meleg és hideg időjárást, csak lakásban tartást nem bírja magas aktivitási szintje miatt.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A zárt park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Szőrzet: rövid

rövid, sűrű, testhez simuló és kemény tapintású. Színe fekete-vörösesbarna-fehér.

trikolor

Artois-i kopó természete

Csakúgy, mint Bloodhound és Beagle rokonai, a Chien d'Artois nemcsak kiváló vadász, hanem általában barátságos, könnyed személyiségű és szeretetteljes kutya.

Nagyon jól megvan más kutyákkal, és általában ajánlható nagyobb gyermekes családoknak.

A fajta intelligens ugyan, de rendkívül erős akaratú és makacs. Ezért határozott, türelmes és tapasztalt tulajdonosra van szüksége, hogy karakteréből a legjobbat hozza ki.

Ennek ellenére az otthoni személyiségjellemzői továbbra is nagyon kívánatosak. Ismeretes, hogy rendkívül barátságos, játékos, szeretetteljes és végtelenül hű. Kiváló társállat, ha nem vadásznak vele.

Ugyancsak tisztességes őrző kutya.

A vadászatban izgatott, alapos és elkötelezett. Végtelen kitartással követi a nyomot.

Csakis aktív családoknak ajánlott, mivel energiaszükséglete nagy. Jelentős mennyiségű mozgást igényel.

 

Legfőbb tulajdonságai: Intelligens, kitartó, gyors, kiváló szimatú, könnyen kezelhető.
 
Alkalmazása: Falkakutya, de nemcsak hajtja, hanem önállóan felkutatja és jelzi is a vadat.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a artois-i kopó korát emberi években!

Egy 1 éves artois-i kopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nem ajánlott lakásban való tartásra. Nagy mozgástérre van szüksége és sétáltatás közben figyelni kell, hogy ne kóboroljon el tőlünk. Az Artois-i kutyákat közepesen nagy energiájú kutyáknak tekintik, akiknek egészséges mennyiségű testmozgásra van szükségük ahhoz, hogy testi és lelki egészségüket fenntarthassuk. Ha pusztán társként tartjuk őket, akkor legalább 60 perc aktivitásra van szükségük naponta. Nagyon élvezik azokat a játékokat, amelyek szellemileg stimulálják őket.

Ápolás, tisztántartás

Bundáját hetente egyszer ajánlott átkefélni egy puha sörtéjű kefével, illetve vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló betegségek: csípő és könyök diszplázia, szembetegségek, fülgyulladás, cryptorchidism.

Betegségek, amire hajlamos

Artois-i kopó tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök artois-i kopó képek

Artois-i kopó kölyök kutyaArtois-i kopó kölyökArtois-i kopó kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 9 hónap ezelőtt

  Társnak kiváló, nyomul előre munka közben és ha otthon van sincs vele semmi, maximum a makacsásga az ami néha gondot okozhat. De igazából mint egy kisgyerek. Jó fajta.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Artois-i kopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Artois-i kopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Artois-i kopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.