Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya

101 értékelés alapján
Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya
Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya
Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya felnőtt kutya
Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya kölyök
Ausztrál csonkafarkú kölyök pásztorkutya
Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya
Australian Cattle Dog, Australian Stumpy Tail Cattle Dog
Ausztrália

Az Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya egy intelligens, független, energikus és makacs fajta.
A leggyakoribb színek: kék
Annak érdekében, hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: munkakutya, őrző-védő, agility, terelés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya eredete

származás: Ausztrália
Az ausztrál pásztorkutyát a 19. századi ausztrál telepesek tenyésztették ki. Egy olyan kutyára volt szükség, amely a nagy tanyákon élő szarvasmarha állomány őrzésére és terelésére szolgált. Ez a fajta segített a marhatenyésztőknek a marhahús-iparágat bővíteni úgy, hogy csendesen, enyhén agresszív módon, akár kontroll nélkül a kutyára jellemző csípéssel a majdnem vadon élő szarvasmarhákat őrizte és védte.

Az ausztrál pásztorkutya a többi terelőfajtánál sokkal csendesebb és kitartóbb lett. Az isten háta mögötti legelőkön terelte és védte a rá bízott állatokat.

A mai ausztrál pásztorkutya számos tenyésztés és keresztezés eredménye. A farmerek olyan kemény kutyát kerestek, amely kezelni tudta Ausztrália klímáját és a kemény munkakörülményeket. A kutyák eredetileg Angliából származtak, és az őshonos Dingókkal, a rigókék skót juhászokkal, valamint a dalmát és ausztrál kelpie kutyákkal keresztezték.


A kék színű kutyák bizonyultak a legkedveltebbnek a farmtulajdonosok és vándorok körében, ezért Blue Heelers néven váltak ismertté. Különösen népszerűek voltak Queenslandban, ahol Queensland Heelers vagy Queensland Blue Heelers nevet kapták.

1893-ban Robert Kaleski tenyésztő kezdett el a fajtával foglalkozni, és 1897-ben bemutatta a fajtát. A New South Wales Kennelklubja 1903-ban jóváhagyta a szabványt.

A fajtát először Ausztrál Heeler néven ismerték meg, majd később az ausztrál pásztorkutya nevet kapta.

Az Amerikai Kennel Club 1980. májusában vette nyilvántartásba.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az ausztrál pásztorkuta egy erős, zömök, szimetrikus testfelépítésű kutya.

Feje erős és széles, elkeskenyedő, állkapcsa nagyon erős, háromszög alakú fülei egymástól távol tűzöttek, belül vastag szövetű szőrrel, felálló és mikor figyel akkor hegyezi, szeme közepes nagyságú, sötétbarna, pofája izmos.

Nyaka izmos erős, közepesen hosszú, lebernyeges, háta egyenes és erős, mellkasa mély és viszonylag széles, hasa felhúzott, ágyéka széles, farka alacsonyan tűzött, nagyjából a csánkig ér.

Végtagjai párhuzamosak, a mellsők egyenesek, a hátsókon a comb széles és izmos, mancsa kerek, ujjai rövidek és zártak, talppárnái kemények, karmai nagyon erősek.

Bundája duplarétegű, aljszörzete sűrű, fedőszőre egyenes és durva.

 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: heti kefélés elegendő a bundájának.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, és el is riasztja a betolakodókat.
 • Mérsékelt alkalmazkodóképesség jellemzi: nem alkalmas a lakásban tartásra. Teste megfelelően tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív életmódot folytató gazdiknak megfelelő fajta.
 • 12 év feletti gyerekeknek ajánlott fajta: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

rövid, egyenes, sűrű, közepesen durva tapintású. Az aljszőrzet rövid, sűrű és puha. duplarétegű, aljszőrzete sűrű, fedőszőre egyenes és durva, lelapuló. Vízlepergető, jól bírja az időjárás viszontagságait. Színe kékes árnyalatú, kékpettyes vagy kékfoltos egyéb barna, fekete vagy kék mintázattal, vöröspettyes változat is elfogadott.

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya természete

Munkára termett, bármilyen munkát hajlandó elvégezni, egy erős, fürge, kitartó kutya. Nagyon megbízható, bátor, rendkívül intelligens és mindig éber. Kiváló őrzőkutya.

Nagyon értelmes, tanítása könnyű, szereti az új feladatokat. Idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik, bizalmatlan, de engedelmes, hallgat a parancsra. Fajtatársaival általában jól kijön, de más kutyákkal szemben tartózkodó. Egyéb háziállatokkal problémamentes az együttélése. Barátságos, nagyobb gyerekeknek jó játszópajtása tud lenni.

Az ausztrál szarvasmarha kutya rendkívül aktív kutya, amelynek állandó szellemi és fizikai tevékenységre van szüksége. Ha unatkozik vagy magányos, akkor rombolóvá válhat. Képes arra, hogy rágja és széttépje azokat a tárgyakat, amelyeket nem kedvel.

Őrzi területét, és meg is védi azt, amennyiben szükséges.

Számára legfontosabb a tulajdonosa és családja. Annyira kötődik és szereti gazdáját, hogy bárhová képes azt követni. Sőt, az ausztrál pásztorkutyának hatalmas büntetés, ha elkülönítik szeretteitől. Matricakutyának is nevezik, ugyanis a gazdiról szinte levakarhatatlan, mindenhová követi.

Okos, de előfordul hogy akaratos és makacs. A következetes, pozitív motivációs képzések segítik ezt a tulajdonságát legyőzni. Jó családi kutya, de a gyerekekkel korán meg kell ismertetni. Ebben az esetben játékos és védelmező.

Azonban a fajtára jellemző apró csípős harapása, amely a marhák hajtásakor szükséges, de a gyerekek mellett problémát jelenthet. Ezt az éles fájdalmat okozó csípős harapásról már kölyökkorban le kell nevelni!

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a ausztrál csonkafarkú pásztorkutya korát emberi években!

Egy 1 éves ausztrál csonkafarkú pásztorkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nem ajánlott lakásban való tartásra, legalább egy nagy udvar ajánlott neki. Mozgásigénye és munkakedve is nagy, ezért ajánlott hosszabb sétákra vinni. Imád apportírozni, úszni, labdázni, a nyomkeresést is szereti. Ragaszkodik gazdájához, így nem kell csavargástól tartani, nyugodtan lehet póráz nélkül sétáltatni. Nem alkalmas arra, hogy hosszú ideig egyedül maradjon. Az unatkozó eb romboló, és sokszor rossz viselkedésformákat vesz fel, mint például a tárgyak szétrágása. Szüksége van egy otthonra, egy nagy bekerített udvarra, vagy egy vidéki gazdaságra, ahol szabadon kiélheti mozgásvágyát.

Ápolás, tisztántartás

Az ausztrál pásztorkutya nem igényel sok törődést, de ápolása szükséges ahhoz, hogy tiszta és egészséges legyen. Rendszeresen, havonta négyszer javasolt bundáját átkefélni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Vedlési időszakban 3-4 naponta meg lehet ismételni az elhalt szőrszálak eltávolítását. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor javasolt megmosni, hogy eltávolítsuk a fogkőképződést és megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását. A napi fogmosás még hatékonyabb lehet, ugyanis segít akadályozni az ínybetegséget és a rossz leheletet. Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta kétszer javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Amennyiben egy kutya hízni kezd, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de előfordulhat: csípő diszplázia, süketség és hajlamos egy genetikai öröklődésű szembetegségre a progresszív retinat atrófiára, ami vaksághoz vezethet.

Betegségek, amire hajlamos

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 5 db

Kölyök ausztrál csonkafarkú pásztorkutya képek

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya kölyökAusztrál csonkafarkú kölyök pásztorkutyaAusztrál csonkafarkú pásztorkutya cuki kutyakölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap ezelőtt

  Jó kiállású, közepes testalkatú erős és izmos kutya, aki a gazdi sarkában szeret lenni, ha ezt teheti. A matria jelző találó.

  Gazdi nélkül nem bírja.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.