Ausztrál juhászkutya

103 értékelés alapján
Ausztrál juhászkutya
Aussie felnőtt kutya
Aussie kutya
Ausztrál juhászkutya felnőtt kutya
Aussie kölyök kutya
Aussie kölyök kutyák
Ausztrál juhászkutya, kölyök kutya
Ausztrál juhászkutya
Australian shepherd, Little Blue Dog, Aussie, Australischer Schaferhund
Amerikai egyesült államok

Az ausztrál juhászkutya egy gyengéd, figyelmes, energikus, önálló, intelligens, szerető, hűséges, védelmező és készséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete és piros.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága rendkívül széleskörű: gyorsasági versenyek, engedelmességi versenyek, őrző-védő, terelés, kábítószer kereső, rendőrségi kutya, kutató és mentő feladatok.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Ausztrál juhászkutya eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Az ausztrál juhászkutya származása neve miatt megtévesztő lehet, és sokféle elmélet van eredetéről, de a ma ismert fajta az Egyesült Államokból származik.

Feltételezések szerint az 1800-as években baszk juhászok vitték magukkal az USA-ba. Igazi népszerűségre a második világháború után tett szert.

Az ausztrál juhászkutyát tarka-barka kinézete miatt szívesen alkalmazták a rodeók szüneteiben tartott bohócműsorok alkalmával és a világháború után a TV műsorok is bemutatták a rodeókat, így az ausztrál juhászkutya is népszerűvé vált.

A tenyésztők arra törekedtek, hogy fokozzák terelőképességüket, és egy sokoldalú, keményen dolgozó és intelligens kutyát hozzanak létre.

A fajta népszerűsége a második világháború utáni években megnőtt, amely a nyugati típusú lovaglás iránti érdeklődéssel párosult.

A nagy érdeklődés ellenére, az Amerikai Kennel Club 1993-ig nem ismerte fel a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az ausztrál juhászkutya megjelenésében az a különleges, hogy szinte minden példány más más  rajzolatú, igazi bohóckutya.

Feje hosszúkás, koponyájának hossza és széle megegyezik, közepesen nagy, mandula alakú szemei lehetnek kékek, sárgák vagy barnák, háromszög alakú füle lelógó és a fejéhez simuló. Harapása ollós.

Nyaka arányos a testével, mélyen a mellkasáig lenyúlik. Háta hosszú, mellkasa mély, erős, bordáí jól íveltek, ágyéka erős, széles, fara kissé meredek. Farka egyenes, lelogó, ahol engedélyezik ott dokkolják.

Végtagjai izmosak és párhuzamosak. mancsa ovális alakú, tömör, jól ívelt lábujakkal, talppárnái vastagok és rugalmasak.

Bundája duplarétegű, lehet egyenes és hullámos is. tapintása durva, a kanoknál mérsékelt sörény és gallér található, fején rövidebb a szőr és a mellső végtagjainak hátulján enyhén tollas.

Színe lehet fekete, vörös, vörös merle, kék merle, melyek lehetnek fehér vagy gesztenyebarna foltokkal.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, sőt agresszíven lép fel a betolakodókkal szemben. Családját minden áron megvédi.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: nem alkalmaslakásban tartásra. Teste a hideg és meleg időjárással is megbírkózik.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: közepes

duplarétegű, lehet egyenes és hullámos is. tapintása durva, a kanoknál mérsékelt sörény és gallér található, fején rövidebb a szőr és a mellső végtagjainak hátulján enyhén tollas. Színe lehet fekete, vörös, vörös merle, kék merle, melyek lehetnek fehér vagy gesztenyebarna foltokkal.

vörös merle fehér és barna foltokkal.

Ausztrál juhászkutya természete

Az ausztrál juhászkutya egy nagyon értelmes, engedelmes kutya.

Eredetileg terelőkutyaként alkalmazták, ezért nagyon erős a terelési és őrzési ösztönük. Nagyon éber, gyors, de nyugodt vérmérsékletű kutya.

Hűséges gazdájához, könnyen, gyorsan és szívesen tanul. Jól kijön a gyerekekkel, de kölyökkorától kezdve össze kell szoktatni őket. Más kutyákkal és egyéb háziállatokkal problémamentesen él együtt.

Határozott és magabiztos gazdit igényel.

Megfelelő törődés mellett maximálisan alárendeli magát a gazdának és a feladatnak. Legfőbb társa az ember, minden óhaját lesi gazdájának. Alázattal, odafigyeléssel és nagy összpontosítással végzi teendőjét.

Általában egy személyhez kötődik, nem mindenkivel egyformán barátságos. Más kutyákkal jól kijön és megfelelő szocializáció esetén macskákkal és egyéb háziállatokkal is.

Személyiségére leginkább jellemző vonások az éberség, energikusság, szorgalom és az intelligencia. Gyorsan tanul. Néha olyan gyorsan, hogy a gazdi fel sem fogja, hogy kedvence elsajátította a kívánt feladatot.

Szüksége van testi és szellemi elfoglaltságokra, mindenképp javasolt lekötni. Ha ezt a gazdi nem tudja számára biztosítani, akkor unatkozni kezd, és zavaró rossz viselkedésformák felvételéhez vezethet, mint például az ugatás, ásás vagy az autók kergetése. Senki sem feledheti, hogy juhok terelésére tenyésztették.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a ausztrál juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves ausztrál juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nem ajánlott lakásban való tartásra. Mozgásigénye nagy, állandó elfoglaltságra van szüksége. Eléggé romboló tud lenni ha nem tud mit csinálni. Ha van udvarod, győződj meg róla, hogy a kerítés is biztonságos. Az Aussie képes hihetetlen mennyiséget ásni vagy nagyokat ugrani, hogy kijusson a kertből. Hatalmas mozgásigénye miatt javasolt a pórázon sétáltatás, hacsak nem sikerült megtanítani neki, hogy ellenálljon szabadságvágyának. Naponta egy órás aktív igénybevételre van szüksége, amely lehet futás, frisbe játék, engedelmességi feladatok vagy agility gyakorlatok. Kell hogy legyen valami extra feladat is a napban, amit ha nem tudunk neki biztosítani, akkor megtalálja magának. Az Ausztrál pásztorkutya jól reagál azokra a képzésekre, amelyben pozitív megerősítést alkalmazó módszereket használnak.

Ápolás, tisztántartás

Az ausztrál juhászkutya közepes hosszúságú vízálló bundával rendelkezik. Egész évben vedlik, de tavasszal felerősödik, amikor téli bundáját cseréli. Hetente egyszer elegendő átfésülni szőrzetét, illetve vedlési időszakban naponta ajánlott eltávolítani ritka fogú fésűvel az elhalt szőrszálakat. Fürdetése évente egyszer ajánlott kifejezetten kutyáknak készült kímélő samponnal, hogy bundája ne töredezzen él és bőre ne száradjon ki. Ha körmei kopognak a padlón, akkor le kell vágni azokat. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Javasolt naponta kétszer etetni és folyamatosan friss vizet biztosítani számára. Ha egy kutya hízni kezd, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Az Aussie-k általában nagyon egészségesek, de hajlamosak bizonyos betegségekre. Előfordulhat náluk: Látás - és hallásproblémák, epilepszia, süketség, csípő - és könyök diszplázia, PRA, szürkehályog, hypotyreosis, allergiák is.

Betegségek, amire hajlamos

Ausztrál juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

6 - 9 db

Kölyök ausztrál juhászkutya képek

Aussie kölyök kutyaAussie kölyök kutyákAusztrál juhászkutya, kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Szép, ügyes, okos, jól motiválható tanulás közben és akar is tanulni.

  Negatívumnak nem mondanám, mert egy gazdinak tudnia kell ha egy aussie kerül a családba, az mozgékony, és sportos típus. Ezt fontos tudni minden leendő gazdinak.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Szőrgombóc, igazi társ, nyughatatlan szeretetteljes, imádnivaló :)

  ilyen nincs

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 6 hónap, 3 hét ezelőtt

  nagyon szar

  Nincsrá pénzem

  Szerintem kutya poreszra szép példány!

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Ausztrál juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Ausztrál juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Ausztrál juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.