Ausztrál kelpie

101 értékelés alapján
Ausztrál kelpie
Ausztrál kelpie kutya
Ausztrál kelpie kölyök
Ausztrál kelpie kölyök kutya
Ausztrál kelpie
Ausztrál kelpie kutya
Ausztrál kelpie kölyök kutya
Ausztrál kelpie
Kelpie, Farmer dogs, Barb, Australian Kelpie, Australian Sheepdog, Australischer Kelpie, Black Barbs
Ausztrália

Az ausztrál Kelpie egy éber, gyengéd, élénk, energikus, önálló, intelligens, tanulékony, szerető, hűséges, védelmező és készséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, vörös, vörös-cser, fakó, csokoládébarna, füstös kék.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága rendkívül széleskörű: agility, engedelmességi versenyek, őrző-védő, terelés, kábítószer kereső, rendőrségi kutya, kutató - mentő feladatok, terápiás és segítő kutya.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Ausztrál kelpie eredete

származás: Ausztrália
A kelpie szó a skótok ősi nyelvéből ered és vízi szellemet jelent.

A kelpie valószínűleg skót bevándorlók kutyáitól, rövidszőrű collie-któl származik. A skót Rutherford család is magával vitt két fekete vagy fekete-cser színű collie-t új hazájába. A kutyák meglepően jól alkalmazkodtak új környezetükhöz, s a farmerek hamar megkedvelték őket kiváló terelőmunkájuk miatt. A Rutherford-kutyákat aztán más európai, főleg angol és skót kutyákkal keresztezték; a Rutherford-vonalú kutyák képezték a kelpie-tenyésztés alapját. A kelpie nevet egy Gleason nevű farmer "találta ki", aki egy lóért cserébe tett szert egy Rutherford-kutyára. A kelpie szó a skótok ősi nyelvén vízi szellemet jelent. Ez a Gleason-Kelpie kiváló munkakutyavolt, kétszer is pároztatták egy Rutherford által Skóciából importált, Moss nevű kannal, majd a fekete-cser színű Caserral, akinek szülei szintén Skóciából érkeztek. utóbbi alomból született egy szuka, akit szintén Kelpie-nek hívtak: ő volt az első ausztrál juhászkutyavizsga győztese.
Manapság mintegy 70-80 ezer kelpie dolgozik Ausztráliában, főleg hatalmas birkanyájak mellett, de marhacsordák terelésére is használják a fajtát. Óriási munkakedvvel rendelkezik, de nagyon önálló, olykor makacs kutya, így városi hobby-tartásra nem kifejezetten ajánlott, mert ilyen körülmények között lehetetlen munkakedvét kielégíteni.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nem különösebben elegáns, közepes nagyságú, izmos felépítésű kutya.

Feje spiccszerű.

Koponyája kissé kerekded és széles, pofája mérsékelten hosszú, az orr felé keskenyedik és a koponyához viszonyítva erőteljes.

Szeme sötétbarna és mandula formájú, tekintete figyelmes, intelligens. Fülei hegyesek, felállók, kissé kifelé hajlanak. Nyaka eléggé karcsú, enyhén ívelt, mellkasa mély, ágyéka izmos.

Farka hosszú, nyugalmi állapotban lelógó, futás és figyelés közben kissé fölemelve tartja.

A láb csontozata finom, de az ujjcsontok és a mancsok erőteljesek; a hátulsó lábak szögellése kifejezett.  

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális szőrhullás jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, közepesen jó házőrző fajta.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás és a nagy mozgástér biztosítása lehet az akár kert vagy nagy szabad terület.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Bundája rövid sűrű aljszőrzetből és sűrű fedőrétegből áll, minden szőrszál egyenes, kemény és testhez simuló. Ez védi az eső ellen. Szőrzete mérsékelten rövid, sima, a nyakon kissé hosszabb, gallért alkot; színe fekete, fekete-sárga foltos, vörös, vörös és sárga foltos, őzbarna, csokoládé, ill. füstkék.

Ausztrál kelpie természete

Óriási munkakedvvel rendelkezik, de nagyon önálló, olykor makacs kutya, így városi hobbi célú tartásra nem igazán ajánlott.

A kelpie egyébként egy intelligens, vidám, aktív, kitartó, ragaszkodó – mindig kész arra, hogy a számára kitűzött feladatot a gazda megelégedésére végrehajtsa.

Mint minden juhászkutya, szereti az önállóságot. Az unalmas, egyhangú élet a hátsó udvarban vagy az ágyon heverészve, gyűlölt dolog a számára.

Javasolt sport számukra: agility, mentési feladatok. Szinte minden kutyás sportban kiválóan teljesít.

Élvezik a sokszínű feladatokat és azokat örömmel el is végzik. Nagyon gyors a felfogóképességük, fáradhatatlanok, képesek akár napi 50 kilométeres táv megtételére is rövidebb pihenőkkel. Karámban és szabad területen egyaránt jól dolgoznak.

A fajta fontos tulajdonsága a „tekintet” és a „hang”. Egy jó kelpie mindkét feladatot képes ellátni. Napjainkban nem túl gyakori fajta. Gazdájával és családjával szemben hűséges és engedelmes. Bizonyos esetekben állítólag 40 mérföld területet is bejár; feladata a nyájtól elkóborolt juhok visszaterelése.

Legfőbb tulajdonságai: Hallatlanul szívós, munkabíró, önálló, éber, figyelmes, rendkívül intelligens, hűséges, szelíd kutya; energiája szinte kimeríthetetlen.

Alkalmazása: Legendás hírű terelőeb. Egy, az 1970-es évekből származó statisztika szerint még napjainkban is mintegy 80000 kelpie foglalkozik Ausztráliában a juhnyájak őrzésével, terelésével.

Kiváló jelző kutya, de házőrzésre nem ajánlott. Kitartó és fáradhatatlan. A kelpie jól megfér a fajtársaival. Megfelelő szocializáció esetén a háziállatok is teljes biztonságban vannak. A gyerekeket szereti, idegenekkel szemben barátságosan viselkedik. Könnyen és gyorsan tanul.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a ausztrál kelpie korát emberi években!

Egy 1 éves ausztrál kelpie emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tarthatóak lakásban és kertes házban is, azonban alkalmatlanok kizárólag kennelben való tartásra. Ha valaki így szeretné mégis tartani, annak számítani kell arra, hogy magányossá és szomorúvá válnak, unalmukban pedig ugatósak lehetnek. A legideálisabb számukra, ha a kert mellett bármikor bemehetnek a házba is. Annak ellenére, hogy a szabadban mozgékonyak, a lakásban teljesen nyugodtan viselkednek, szívesen lustálkodnak. Imádják a kényelmet, így leginkább a kanapét részesítik előnyben. Könnyen alkalmazkodnak a gazda életstílusához, de mozgásigényüket hosszabb sétákkal, kirándulásokkal, rendszeres foglalkozással ki kell elégíteni. Nagy mozgásigényű kutya. Imád labdázni, apportírozni, hancúrozni, szereti a hosszú sétákat. Nyugodtan lehet póráz nélkül sétáltatni, nem távolodik el gazdájától. Imádja a vizet és nagyon szeret úszni. Kutyás sportokban kiváló eredményeket érhet el. Versenyek, amelyeken eredményesen szerepelnek: agilitási, engedelmességi vagy éppen terelési megmérettetések. A collie kiváló terápiás kutya is lehet, képes arra, hogy gazdája ágya mellett álljon és vigyázzon rá betegsége alatt. Ebben az esetben nyugodtan és barátságosan viselkedik. Napi kétszer 30–45 perces séta vagy játékidő elegendő számára, hogy mozgásigényét kielégíthesse. Nem igazán javasolt lakásban való tartásra, hacsak a gazdi nincs otthon. Ha megkapja a napi lemozgatását, akkor egy nyugodt kutya, amely lakásban is nyugodtan viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

A bunda ápolása és tisztántartása rendkívül egyszerű, elég időnként (hetente 1x) átkefélni, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk bundájából. Vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A táp típusát (puppy, junior, adult, stb…), mindig az adott kutya életkorához, aktuális tápláltsági állapotához, tartási körülményeihez, aktivitási szintjéhez válasszuk. Figyelni kell, hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat és a méret. Általános szabály: 8 hetes kortól - fél éves korig naponta 3-szor, fél éves kor és 1 éves kor között naponta kétszer, majd 1 éves kortól már csak egyszeri étkezésre van szüksége. (Ez tenyésztőnként változik, ki mit ajánl. Napi kétszeri kisebb adag is ajánlott 1 éves kor fölött) Friss víz mindig álljon előtte. Néhány kutya hajlamos a túlsúlyra, így figyelje a kutya kalóriafogyasztását és súlyszintjét. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló betegségek: csípő diszplázia, patella ficam, progresszív retina atrófia, entrópium, ektrópium, gyomorcsavarodás, cryptorchidism és kisagyi abiotrophya.

Betegségek, amire hajlamos

Ausztrál kelpie tenyésztése

Várható élettartam

10 - 13 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök ausztrál kelpie képek

Ausztrál kelpie kölyökAusztrál kelpie kölyök kutyaAusztrál kelpie kölyök kutya

Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Egy Kelpie esetében a labilis idegrendszerből eredő kiszámíthatatlan viselkedés egyszerűen életveszélyes. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Hallottam munkakedvükről és vásároltam 3 kutyát. A juhaimra ők vigyáznak, mindennél jobb juháazok, együttműködők, képesek csapatban dolgozni. Teljesen kiváltják az emberi munkát.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Ausztrál kelpie tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Ausztrál kelpie tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Ausztrál kelpie tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.