Ausztrál selyemszőrű terrier

101 értékelés alapján
Ausztrál selyemszőrű terrier
Ausztrál selyemszőrű terrier
Ausztrál selyemszőrű terrier felnőtt kutya
Ausztrál selyemszőrű terrier kölyök
Ausztrál selyemszőrű terrier kutya
Ausztrál selyemszőrű terrier köyök kutya
Ausztrál selyemszőrű terrier kölyökkutya
Ausztrál selyemszőrű terrier
Australian Silky Terrier, Silky Terrier, Sydney Silky
Ausztrália

Az Ausztrál selyemszőrű terrier egy szeretetteljes, agresszív, éber, vidám, energikus, barátságos, független, intelligens, vidám, érzékeny, szociális és makacs fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, kék, szürke, ezüst.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Ausztrál selyemszőrű terrier eredete

származás: Ausztrália
Az egyik olyan terrier, akit nem arra tenyésztettek ki, hogy részt vegyen vadászatokon, hanem egyszerűen gyönyörű kísérőkutya legyen. Ausztráliában, Sydney városában tenyésztették ki.

Az ottani kutyabarátoknak szükségük volt egy kis termetű, kertben és lakásban egyaránt tartható ebecskére. Feltehetően az ausztrál terrier és a yorkshire terrier keresztezéséből származik, bár lehetséges, hogy cairn terrier és norwich terrier vér is csörgedezik ereiben. Selymes, hosszú szőrzetét viszont minden bizonnyal a skye terriertől, az ausztrál terrier ősétől örökölte.

1906-ban az ausztrál tenyésztők kifejlesztettek egy fajta szabványt - írásos iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a fajtának hogyan kell kinéznie, mozognia és viselkednie.

A selymes szőrű terriert Ausztráliában 1907-ben, Nagy Britanniában 1930-ban mutatták be először kiállításon.

A fajtának több neve is volt: kezdetben Sydney Silky Terrier-nek hívták. 1955-ben Ausztrál Silky Terrier lett.

Megjelenés

Méret

Leírás

Zömök testfelépítésű, hosszúkás kutya, aki erős és nagyon szívós.

Sokszor összetévesztik a yorkshire terrierrel hasonló szőrzetük miatt, de neki selymesebb bundája van.

Feje ék alakú, mérsékelten hosszú, koponyája lapos, szeme kicsi, kerek és nagyon sötét, füle felálló, v alakú, kicsi és magasan tűzött.

Nyaka közepesen hosszú, enyhén ívelt, teste kicsivel hosszabb, mint a marmagassága, háta egyenes, az ágyéka fölött csak alig észrevehetően domború, mellkasa mérsékelten széles és mély, bordái jól íveltek.

Végtagjai rövidek, a mellsők egyenesek és finom csontozatúak, a hátsók izmosak, mancsa kicsi, kerek, és tömör, hasonlít egy macskáéhoz.

Bundája hosszú, finom szálú, fénye és selymes tapintású.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Alacsony alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a meleg időjárást, de a hideget nem. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott: csak abban az esetben, ha kisgyermekkel együtt nő fel és megfelelő képzésben részesült, vagy 10 év feletti gyermekeknek ajánlott.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: hosszú

selymes, fényes, finom tapintású és hosszú. Színe lehet kék és cserbarna, a kék lehet ezüst és pala vagy galambkék árnyalatú.

Ausztrál selyemszőrű terrier természete

Lélekben terrier. Mozgékonysága, rámenős természete is ezt igazolja, de gyakorlatban nincs sok köze a kotorékebekhez. Ha belebotlik egy rókalyukba, akkor esetleg körülnéz benne, de nem neki való ez a munka.

Viszont a lehető legjobb kísérőkutya nagyon nagy szívvel megáldva. Eleven, intelligens, aki azonnal jelzi, ha idegen van a közelben.

Általában jól kijön a gyerekekkel, más háziállatokkal csak akkor, ha gyerekkorától együtt szocializálódtak.

Nagyon könnyen tanítható, intelligens fajta, aki szívesen is tanul. Kis mérete ellenére kiváló őrszem, hiszen azonnal riaszt, ha valami furcsa dolgot hall vagy lát.

Erős személyisége miatt 10 évnél idősebb gyermekekkel rendelkező családok számára ajánlott. Olyanoknak, akik tudják hogyan kell kezelni egy kutyát. Nehezen tolerálja a fiatalabb gyerekek hirtelen mozdulatait, farokhúzásait vagy erősebb simogatásait.

Mint minden terrier, a Silky is szereti üldözni a kisállatokat. Így nem igazán alkalmas macskák, nyulak vagy más kis háziállatokkal együtt tartani.

 
Legfőbb tulajdonságai: Mint minden igazi terrier, aktív, fürge, állandóan tevékeny, már-már izgága kutya; éppen ezért ideges embereknek nem való.
 
Alkalmazása: Eredetileg patkány-, illetve egérirtás lett volna a feladata, de tulajdonképpen mindig is öleb volt, és az is maradt.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a ausztrál selyemszőrű terrier korát emberi években!

Egy 1 éves ausztrál selyemszőrű terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Ezek nem szabadtéri kutyák. Jól tartható kisebb városi lakásokban is, de szeret csatangolni a gazdival erdőn-mezőn. Úgy nézhet ki mint egy játékkutya, pedig egy igazi vérbeli terrier, akinek szüksége van testedzésre és képzésre is. Mindennapos sétákat kell beiktatni életmódjába, hogy egészségét megőrizhessük. Nem szeretnek elszigetelődni a családtól, de szeretnek időnként saját döntést hozni, nem várnak tétlenül a parancsszavakra. Szükséges számára a napi testmozgás biztosítása séta vagy vadászat formájában. Lakóhelyétől függetlenül minden nap mentális és fizikai stimulációt igényel, ezért olyan tulajdonosra van szüksége, aki hajlandó és képes is ezt neki megadni. Ez nagy terhet jelenthet azoknak a tulajdonosoknak, akik nem tudják, milyen kutyafajtát választottak. Naponta legalább 30-40 percet kell póráz nélkül szaladgálnia.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete kevesebb gondozást igényel, mint az gondolnánk. Elég hetente 2-3 alkalommal foglalkozni vele (átkefélni és az elhalt szőrszálakat eltávolítani) és havonta ajánlott megfürdetni. Ezzel kutyánk bundáját egészségesen, tisztán és gubancmentesen tarthatjuk. Fogait rendszeresen ellenőrizni kell, hogy fogkövesek-e. Fogmosás naponta javasolt. Karmait röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Az ausztrál selyemszőrű terrier hízásra hajlamos fajta. Ezért fontos szem előtt tartanunk kutyánk derékvonalának növekedését, változását. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Az Ausztrál selyemszőrű terrier általában egészséges típus, azonban ezek a kutyák is hajlamosak lehetnek bizonyos betegségekre. Előforduló, fajtára jellemző betegségek: csípő diszplázia, epilepszia, cukorbetegség, patella ficam és szembetegségek.

Betegségek, amire hajlamos

Ausztrál selyemszőrű terrier tenyésztése

Várható élettartam

11 - 14 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök ausztrál selyemszőrű terrier képek

Ausztrál selyemszőrű terrier kölyökAusztrál selyemszőrű terrier köyök kutyaAusztrál selyemszőrű terrier kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 9 hónap ezelőtt

  Gyönyörű, mindenhol megkérdezik milyen fajta. Vérbeli terrier, de nagyon szeretetteljes.

  -

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Ausztrál selyemszőrű terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Ausztrál selyemszőrű terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Ausztrál selyemszőrű terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.