Bajor hegyi véreb

Bajor hegyi véreb
Bajor hegyi véreb kölyök kutya
Bajor hegyi véreb felnőtt kutya
Bajor hegyi véreb kutya
Bajor hegyi véreb kölyök
Bajor hegyi véreb
Bavarian Mountain Hound, BMH, Bayrischer Schweißhund, Bavarian Bloodhound, Baváriai hegyikutya, Bavarian Mountain Dog, Bayrischer Gebirgsschweisshund, Bavarian Mountain Scenthound, Bayerischer Gebirgsschweisshund
Németország

A Bajor hegyi véreb egy intelligens, hűséges, tanulékony, energikus, nyugodt és gyengéd fajta.
Színük: barna, őzbarna.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés, családi kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Bajor hegyi véreb eredete

származás: Németország
Származási helye Németország. Azt feltételezik, hogy az 1870-es években fejlesztették ki. Bayrischer Gebirgsschweisshund néven is ismert.

Karg-Bebenburg báró nevéhez fűződik a fajta kifejlesztése. A hannoveri véreb és tiroli kopó keresztezésével hozták létre 1800 körül Bajorországban.

Egyenetlen terepen is kiválóan dolgozik, professzionális társ a vadászok és vadőrök számára a mai napig. 1912-ben megalapították a bajor hegyi véreb kutyák klubját, München központtal. Ez a klub az egyetlen kutyaklub Németországban a mai napig, amelyet a bajor hegyi vérebeknek hoztak létre.

2016-ban hivatalosan elfogadta az Amerikai Kennel Club (AKC).

Megjelenés

Méret

Leírás

Hasonlít a hannoveri vérebre, de könnyebb, karcsúbb, hosszabb lábú.

A bajor hegyi véreb egy izmos, mozgékony, arányos testfelépítésű kutya.

Koponyája széles, kissé boltíves, fejét egyenesen tartja, elhegyesedő.

Szeme nem túl nagy és nem is kerek, sötétbarna, tekintete éber, füle magasan tűzött, tövénél széles, nagy, harapása ollós vagy tétreharapás.

Nyaka közepes hosszúságú, erős, háta erős és rugalmas, mellkasa mérsékelten széles és mély, bordái ovális alakúak és hosszúak, lágyéka rövid, széles és izmos,fara hosszú és lapos, farka közepesen hosszú, a csánkig érhet, lelógva vagy vízszintesen tartja.

Végtagjai izmosak, mellső lábai egyenesek, a hátsó lábközép rövid és függőleges,a lábszára hosszú, combja széles, mancsa kanál alakú, lábujjai jól íveltek, párnázottak.

Bundája sűrű, tömör, lelapuló és durva.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor, de nem éber és nem védi meg a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól bírja a meleg és hideg időjárást, csak lakásban tartást nem bírja magas aktivitási szintje miatt.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyermekeknek.

Szőrzet: rövid

sűrű, tömör, durva és lelapuló. Színe lehet világos sárgásbarna, a vörös különböző árnyalatai, mélyvörös, vöröses szürkésbarna, őzbarna, vörösbarna, lehet feketetarka is.

sárgásvörös

Bajor hegyi véreb természete

A bajor hegyi véreb egy kiegyensúlyozott, higgadt, de mozgékony kutya.

Nyomtartó képessége elmarad ugyan a hannoveri vérebé mögött, de hajszára kiváló; ennek ellenére hazájában nem túlzottan népszerű, holott az egyik legkönnyebben tenyészthető és tartható vadászkutya, ráadásul jól kezelhető, igénytelen, szikár szervezetű, bátor, jóindulatú eb.

Megbízható, könnyen kezelhető és kiképezhető. Nagyon kötődik a gazdájához, de idegenekkel szemben tartózkodó. Jól megfér más kutyákkal, megfelelő szocializáció esetén jól kijön egyéb háziállatokkal is, a gyerekek zajongását viszont nem kedveli. Ezért idősebb gyermekek mellé ajánlott fajta.

Tipikusan egygazdis kutya. Ugyan a család többi tagját is elfogadja, mégis a falkavezér jelenti számára az igazi vezetőt és társat. A bajor hegyi véreb soha nem mutathatja agresszió jeleit.

 

Legfőbb tulajdonságai: Bátor, kitartó, kiváló szaglású kutya. Nyomtartó tehetsége némileg elmarad ugyan a hannoverié mögött, hajszája viszont kifogástalan. Jóindulatú, könnyen kiképezhető.
 
Alkalmazása: Mint a vérebek általában, az orrával vadászik; a megsebzett vadat követi. Különösen megbízható az úgynevezett hideg nyom követésében.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bajor hegyi véreb korát emberi években!

Egy 1 éves bajor hegyi véreb emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban és kertben egyaránt tartható, de nagy mozgást igényel. Imádja a hosszú sétákat, más kopókkal ellentétben nem hajlamos elcsavarogni, de vadászösztöne miatt üldözőbe veheti a kiszemelt vadat, viszont ha megfelelően nevelték, akkor visszatér a gazdájához, ezért elengedhető a pórázról. Közepes aktivitási szinttel rendelkezik, napi 45 perc aktív, gazdival töltött időre van szüksége.

Ápolás, tisztántartás

Bundájának tisztítása egyszerű, elég időnként eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Viszont a füleit gyakran ellenőrizni kell és ha piszkos akkor az erre célra szolgáló oldat segítségével ki kell tisztítani, illetve ellenőrizni kell a bakteriális fertőzés megelőzése miatt. Lelógó fülei gyakran összepiszkolódnak, ezért kívülről is le kell tisztítani. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában nagyon egészséges fajta. De csípő diszplázia ritkán előfordulhat.

Betegségek, amire hajlamos

Bajor hegyi véreb tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök bajor hegyi véreb képek

Bajor hegyi véreb kölyök kutyaBajor hegyi véreb kölyökBajor hegyi véreb kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

Még nincsenek részletes értékelések. Legyél Te az első, aki leírja véleményét!

magyarországi Bajor hegyi véreb tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bajor hegyi véreb tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bajor hegyi véreb tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.