Basenji

102 értékelés alapján
Basenji
Basenji kutya
Basenji felnőtt kutya
Basenji kölyök kutya
Basenji kölyökkutya
Kölyök Basenji kutya
Basenji kutya
Basenji
Kongó terrier, Basenji, afrikai néma kutya, Kongói terrier, zande kutya, Kongó kutya, Congo Dog
Kongó

A Basenji egy gyengéd, figyelmes, energikus, független, intelligens és játékos fajta.
Különlegessége a visszacsavarodó farka és különleges ám annál ritkább ugatása.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, csíkos, vörös, tricolor, és fehér.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizhessük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Szereti a gyerekeket, imád velük játszani.

A Basenji az egyetlen kutyafajta, amelyik nem tud ugatni.

Ápolása nagyon egyszerű, mert a Basenji egy tiszta kutya. Macskára hasonlító módon nyalogatja tisztára magát.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Basenji eredete

származás: Kongó
Közép és Dél- Afrikában évszázadok óta ismerik, de Amerikai és Európai múltja csak néhány évtizedes.
Már az 5000 éves egyiptomi sírokon is találtak Basenji kutyára hasonlító rajzokat. Valaha a pigmeusok vadászkutyája volt, nagyra értékelték nagy sebessége és intelligenciája miatt.

Basenji-t a 19. században Nyugat-Afrikában a nyugatiak fedezték fel. Ott a kutyákat arra használták, hogy áruszállítás közben figyelmeztessék őket a veszélyes állatok közeledésére. A helyiek, találékonysága és leleményessége miatt is nagyra tartották ezt a fajtát.

1934-ben hozták be Európába Kongó kutya néven, és Henry Trefflich tenyésztő segítségével a világ minden tájára szállítottak belőle.

Az első európai betelepítések nem sikerültek, mivel az importált kutyák az érkezés után nemsokkal elpusztultak. Az első sikeres behozatal az 1930-as években történt mind Angliában, mind az Egyesült Államokban.

A Basenji különös farokállását a kinológusok egy része azzal magyarázza, hogy a senzi tkp. egy régi egyiptomi fajta leszármazottja, amelyet már több ezer évvel ezelőtt ismertek azon a vidéken. Ezt a furcsa, de szép küllemű kutyát az angol és az amerikai tenyésztők kézbe vették és 1937-ben már Basenji néven mutatták be.

1942-ben alakult meg az Amerikai Basenji Klub. Az AKC 1944-ben ismerte fel a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Basenji arról ismert leginkább, hogy nagyon hallgatag, nem ugat, de különlegessége még a duplacsavart fölkunkorodó farka. Humoros képű ábrázatát érdekes, ráncos pofájának köszönheti.

Kis termetű, laza bőrű, szokatlan, de kedves megjelenésű kutya.

Feje elhegyesedő, magasan tartja, fülei felállóak, egyenesek és előre néznek. Kicsi, sötér szemei mandulavágásúak.

Ennek a sportos testfelépítésű kutyának hosszú lábai hozzájárulnak vágtató járásához. Ha gyorsan fut lábai alig érintik a földet.

Háta egyenes,izmos, mellkasa mély, szélés, hasa kissé felhúzott, végtagjai izmosak, mellső lábai egyenesek.

Füle hegyes, feláll. Háta egyenes és feszes, ágyéka izmos, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai egyenesek, izmosak. Farka gyűrűkben kunkorodva a hátára simul.

Rövid szőrzete testhez simuló, puha. Különböző színezetű fényes szörzete van, mellkasán, lábain, farka végén fehér foltokkal. A színe lehet gesztenye vörös, tiszta fekete, fekete-gesztenye vörös és fehér, feket csíkok a háttérben gesztenye vörös. 

 

Megfelelő fajta Önnek?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: alkalmankénti kefélés javasolt az elhalt szőrszálak eltávolítására.
 • Minimális szőrhullás jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Jó jelző kutya: ugat ha kell. Figyelmezteti a tulajdonosokat, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz..
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nem képes kezelni a hideget.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Kirándulni szerető gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, testhez simuló. színe vörösessárga fehér jegyekkel, fekete-fehér, fekete-fehér-barna, a farka vége mindig fehér. A krémszínű példányok nem tenyészthetők.

gesztenye vörös fehér foltokkal

Basenji természete

A Basenji ugyan nem ugat, de nem teljesen néma, jódlizásra hasonlító hangon jeleznek. Meglehetősen zajos, van akinek kellemetlen hangoknak tűnik beszéde.

A Basenji egy nagyon aktív, intelligens kutya. Kiegyensúlyozott, vidám természetű, de emellett kissé akaratos, önálló és tartózkodó. Inkább a nagyobb gyerekekkel jó játszópajtás, nem szereti ha bosszantják. Más kutyákkal való kapcsolata nem okoz gondot, de macskákkal és más háziállatokkal nehezen szocializálható erős vadászösztöne miatt.

Nehezen tanítható, sok időt és türelmet vesz igénybe tanítása. Tökéletesen megtanítható neki az összes parancs, de az már kérdéses, hogy ténylegesen elvégzi azt a feladatot, amit a gazdi kér tőle. Sőt nem az a fajta kutya, aki azonnal betartja a parancsokat.

Kutyás sportokban sem alkalmas részt venni vele. Ugyan egy független kutya, de ragaszkodik a családjához és szeret velük lenni, állandó foglalkozást igényel. Ha ezt nem kapja meg akkor képes rombolni, mindent megrágni.

Ébersége miatt jó házőrző kutya. Idegenekkel szemben tartózkodó, nehezen barátkozik. A türelem és a humorérzék elengedhetetlen a Basenji-vel való élethez. Meg fogja rágni amit meg akar, és képes arra, hogy összeállítson egy tervet a fejében, ha valamit el akar érni.

 

Legfőbb tulajdonságai: Önálló, jó szimatú, tanulékony, de kissé akaratos eb. Nem ugat, hanem sajátos, furcsa hangokat hallat. Mozgása macskaszerű.
 
Alkalmazása: Eredetileg primitív pigmeus törzsek vadásztak vele Afrika mélyén. Napjainkban főleg kedvencként tartják.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a basenji korát emberi években!

Egy 1 éves basenji emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kertben és lakásban is minden gond nélkül tartható. Nem szereti a hideget és az esőt, így kifutóban való tartása nem ajánlott. Sok mozgásra, játékra van szüksége. Szeret mászni is, ezért ha kertben tartják, akkor magas kerítésre van szükség. Igazi menekülő művész. A drótkerítés szemeit létraként használja. Képes átugrani a fa kerítésen, vagy képes megtanulni az ajtók kinyitását. Nagy energiája van. Ha nem kap elég időt fölös energiái ledolgozására, rombolóvá válhat, vagy más módot talál ezek levezetésére. Ha minden nap 30 perces sétával és játékkal látod el, akkor jól illeszkedik a lakásban tartáshoz.

Ápolás, tisztántartás

Ápolása nagyon egyszerű, mert a Basenji egy tiszta kutya. Macskára hasonlító módon nyalogatja tisztára magát. Elég hetente egyszer átfésülni bundáját. Karmait röviden kell tartani. A Basenji fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. A napi fogmosás még jobb, ugyanis segít az ínybetegségek megelőzésében és a rossz lehelet kialakulásában. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajalmos fajta. Ne hagyd, hogy elhízzon! Javasolt naponta kétszer eteti. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos a Fanconi-szindrómára, ami egy öröklődő veserendellenesség. Előfordulhat még csípő - és térkalács diszplázia, progresszív retina atrophia, ami szemhártyakárosodás, bélbetegség és elég gyakori a hemolitikus anémia, ami egy öröklődő vérrendellenesség. Hypothyreosis, Basenji enteropathia és szaruhártya dystrophia. Hypothyreosis.

Betegségek, amire hajlamos

Basenji tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök basenji képek

Basenji kölyök kutyaBasenji kölyökkutyaKölyök Basenji kutya

A Basenji szuka évente csak egyszer tüzel. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt
  Melyik kennelből lehet beszerezni egy ilyen fajtát? :) próbáltam már keresni angolul is de nem találtam megbízható kennelt

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  A személyisége páratlan, mindig meghökkent mennyi mindent tud, ért, amit én mondok neki. Vicces kutya :)

  Egyszerűen nem tudom úgy megcsináltatni a kerítésünket, hogy ne szökjön ki.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Basenji tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Basenji tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Basenji tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.