Basset Artésien Normand

101 értékelés alapján
Basset Artésien Normand
Basset Artésien Normand kölyök kutya
Basset Artésien Normand
Basset Artésien Normand vadászat közben
Basset Artésien Normand kölyök
Basset Artésien Normand
Franciaország

A Basset Artésien Normand egy gyengéd, figyelmes, barátságos, kedves és édes kutya.
A leggyakoribb színek: Színe fehér, fején rőt jegyekkel és fekete foltokkal, illetve fehér és rőt.
Használhatósága: vadászat és nyomkövetés.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Gyerekeket szereti:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Basset Artésien Normand eredete

származás: Franciaország
A Basset Hound első írásos nyoma a La Venerie vadászatról szóló, Jacques du Fouilloux által 1585-ben írott könyvben található. Az ábrákból kitűnik, hogy a korai francia Basset Hound hasonlított a mai Basset Artésien Normandra, arra a kutyára, amely ma már nem ismert fajta Franciaországban.

Megjelenés

Méret

Leírás

Feltűnő küllemű, viszonylag nagy testű, rövid lábú, groteszk megjelenésű kutya.

Feje hatalmas, arcorri része hosszú. Szeme nagy, sötétbarna, nyugodt tekintetű.

Füle mozgékony, igen hosszú, lelógó, vége felé elkeskenyedő. Háta széles, ágyéka feszes, mellkasa mély, fara izmos. Végtagjai rövidek, vaskosak, görbék.

Farka elég hosszú, fokozatosan elvékonyodó, vízszintesen tartja, végét kissé görbíti.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda heti kefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára, de olykor megmakacsolhatja magát. A pozitív motiváció nála a legcélravezetőbb.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmezésre alkalmatlan.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a hideg és rendkívül meleg időjárást.
 • Mérsékelten aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

Basset Artésien Normand természete

Ugyan panaszos a tekintete, de ennek ellenére aktív, vidám és társaságkedvelő kutya. Könnyen kezelhető, de hajlamos makacskodásra.

Elég értelmes, hogy megértse az utasításokat, de nem szeret engedelmeskedni. Kitartó vadász, kiváló állóképességgel. Szeret lustálkodni, de a vadat meglepő energiával követi és a szimata is tökéletes.

Kicsit önfejű és akaratos, de nem buta. Gyerekekkel nagyon türelmes, jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is. Ház körül nyugodtan és meglehetősen lustán viselkedik.

Hű a gazdihoz, kellemes és barátságos típus. Idegenekkel barátságos és ugyan jelzi érkezésüket, de nem való házőrzésre.

Nem szeret egyedül lenni, ezért ha sokat akarjuk egyedül hagyni, akkor ajánlott egyszerre több kutyát tartani. Ha mégis sokat marad egyedül, akkor pusztítóvá válhat, vagy rossz üvöltöző szokást vehet fel.

Rendkívül szociális hajlamú, könnyen beilleszkedik mindenfajta kutyaközösségbe. Nem verekedős. Kedvenc szokása, hogy orrát állandóan a földön tartja: szenvedélyesen szaglászik. Ez a vadászok számára hasznos tulajdonsága, városi tartási viszonyok között nem túl előnyös, mivel nehéz leszoktatni róla.

 

Legfőbb tulajdonságai: Legendásan ravasz, furfangos, ügyes, értelmes kutya. Jó vadász hírében áll.
 
Alkalmazása: Apróvadra használják; egyedül vagy párosával dolgozik. Ritka fajta; manapság elsősorban társasági kutyaként tartják.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a basset artésien normand korát emberi években!

Egy 1 éves basset artésien normand emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Városi életben ha dologtalan, akkor könnyen elhízhat. Sok mozgásra van szüksége, szeret keresni kutatni a sövények, bokrok között. Órákig képes futkosni, játszani. Ha eleget mozgott akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Mérsékelt mozgásigényű kutya. Napi mozgásigénye 30 perc. Rendkívül fontos a kutya rendszeres mozgatása, ugyanis képes ellustulni, és az ellustulással együtt jelentkezik az elhízás.

Ápolás, tisztántartás

Bundáját hetente egyszer ajánlott átkefélni egy puha sörtéjű kefével, illetve vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos akkor egy kis szövetdarabbal ki kell tisztítani. A lecsüngő fülvégeit is ajánlott áttörölni, mert könnyen piszkolódik. Szemét is ajánlott ellenőrizni és ha szükséges szemcsepp segítségével tisztítani. Körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt.

Táplálás

Hízásra hajlamos, ezért nagyon oda kell figyelni étrendjére. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Fajtára jellemző betegségek: Gyomorcsavarodás, Von Willebrand-kór, Hypothyreosis, Thrombopathia és szembetegségek. Ha túltápláljuk, akkor extra súly terhelődik a lábaira és ez gerincproblémákhoz vezethet, melynek sántulás és bénaság is lehet a vége.

Betegségek, amire hajlamos

Basset Artésien Normand tenyésztése

Várható élettartam

8 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 8 db

Kölyök basset artésien normand képek

Basset Artésien Normand kölyök kutyaBasset Artésien Normand kölyökBasset Artésien Normand kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap ezelőtt

  Különleges és ritka fajta. NAgyon szerencsés vagyok egy ilyen kutyám lehet. Hihetetlen értelmes, intelligens. Szeret játszani, egyedül a gerincére kell vigyázni. SZinte mindenki Basset Houndra gondol, amikor meglátja.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Basset Artésien Normand tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Basset Artésien Normand tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Basset Artésien Normand tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.