Basset hound

101 értékelés alapján
Basset hound
Basset hound
Basset hound felnőtt kutya
Basset hound kutyák
Basset hound
Basset hound kölyök
Basset hound kölyök kutya
Basset hound
Hush Puppy, Basset
Franciaország

A Basset Hound egy gyengéd, figyelmes, barátságos, kedves és édes kutya.
A leggyakoribb színek: fekete-cser, barna, szürke, vörös, tricolor.
Használhatósága: vadászat és nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Basset hound eredete

származás: Franciaország
A 16. század végén tűnt fel Franciaországban.
Fejformája és kiváló szaglása miatt valószínűleg a basset az angol véreb mutációjából jött létre.

Bassetok valószínűleg a Szent Hubert Houndból, a mai Bloodhound őseitől származnak, és akkor jöhettek létre, amikor a Szt. Hubert törzsben lévő mutáció rövid lábú vagy törpe egyedeket hozott létre. Talán a törpe kutyákat kíváncsiságból tartották meg, majd később elkezdték szaporítani, amikor rájöttek, hogy a sűrű erdőkben a nyulak követésére kiválóan alkalmazhatóak.

A Basset Hound első írásos nyoma a La Venerie vadászatról szóló, Jacques du Fouilloux által 1585-ben írott könyvben található. Az ábrákból kitűnik, hogy a korai francia Basset Hound hasonlított a mai Basset Artésien Normandra, arra a kutyára, amely ma már nem ismert fajta Franciaországban.

Nagy valószínűséggel az egyszerű parasztok használták vadászatokon, akik nem lóháton, hanem gyalog vadásztak, így szükségük volt egy rövidebb lábú, lassabb kopóra.

Nagy-Britanniába csak a 19. században lett ismert Alexandra királynénak, VII. Eduard király feleségének köszönhetően, aki nagy rajongója volt ennek a fajtának.

Az American Kennel Club (AKC) 1885-ben kezdte meg a Basset Hound regisztrálását. az első pedig a Bouncer nevű kutya volt, de 1916-ban az AKC hivatalosan elismerte a fajtát.

Megjelenés

Méret

Leírás

A basset hound egy rövidlábú, nehéz csontozatú, testes, előkelő kutya.

Különlegessége harangzúgásra emlékeztető hangja.

Feje boltozatos, a tarkonyúlvány jól kivehető az arcorri rész irányába keskenyedő, felső ajka csüngő, részben takarja az alsó ajkát

Rombuszformájú szemei sötét vagy középbarnák, az alsó szemhéj rózsaszínje látható. Tekintete bánatos, panaszos.

Füle hosszú, alacsonyan tűzött, a szem vonala alatt ered.

Harapása ollós.

Nyaka izmos, jól ívelt, meglehetősen hosszú.

Hordó alakú törzse széles, hosszú. Háta izmos, egyenes, mellkasa mély, bordái szépen íveltek és hátrahúzottak.

Farka hosszú, elkeskenyedő, kissé felfelé hajlik.

Végtagjai rövidek, vaskos csontozatú, hátsó végtagjai párhuzamosak, mancsa jól ívelt és jól lekerekített.

Bundája sima, tömör, vastagszálú, kemény.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda heti kefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára, de olykor megmakacsolhatja magát. A pozitív motiváció nála a legcélravezetőbb.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmezésre alkalmatlan.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a hideg és rendkívül meleg időjárást.
 • Mérsékelten aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, tömör, vastagszálú, kemény, sűrű. Színe fehér alapon fekete és barna foltos (trikolor), illetve fehér alapon barna foltos (bikolor).

trikolor

Basset hound természete

Ugyan panaszos a tekintete, de ennek ellenére aktív, vidám és társaságkedvelő kutya. Könnyen kezelhető, de hajlamos makacskodásra.

Elég értelmes, hogy megértse az utasításokat, de nem szeret engedelmeskedni. Kitartó vadász, kiváló állóképességgel. Szeret lustálkodni, de a vadat meglepő energiával követi és a szimata is tökéletes.

Kicsit önfejű és akaratos, de nem buta. Gyerekekkel nagyon türelmes, jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is. Ház körül nyugodtan és meglehetősen lustán viselkedik.

Hű a gazdihoz, kellemes és barátságos típus. Idegenekkel barátságos és ugyan jelzi érkezésüket, de nem való házőrzésre.

Nem szeret egyedül lenni, ezért ha sokat akarjuk egyedül hagyni, akkor ajánlott egyszerre több kutyát tartani. Ha mégis sokat marad egyedül, akkor pusztítóvá válhat, vagy rossz üvöltöző szokást vehet fel.

Rendkívül szociális hajlamú, könnyen beilleszkedik mindenfajta kutyaközösségbe. Nem verekedős. Kedvenc szokása, hogy orrát állandóan a földön tartja: szenvedélyesen szaglászik. Ez a vadászok számára hasznos tulajdonsága, városi tartási viszonyok között nem túl előnyös, mivel nehéz leszoktatni róla.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, fürge, értelmes, eléggé akaratos, makacs. Pajkos, kedves jószág, de nagyon érzékeny, hajlamos a félénkségre.
 
Alkalmazása: Vérbeli falkakutya; elsősorban kopós vadászatra - őzre, vaddisznóra, rókára, nyúlra - való.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a basset hound korát emberi években!

Egy 1 éves basset hound emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Városi életben ha dologtalan, akkor könnyen elhízhat. Sok mozgásra van szüksége, szeret keresni kutatni a sövények, bokrok között. Órákig képes futkosni, játszani. Ha eleget mozgott akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Mérsékelt mozgásigényű kutya. Napi mozgásigénye 30 perc. Rendkívül fontos a kutya rendszeres mozgatása, ugyanis képes ellustulni, és az ellustulással együtt jelentkezik az elhízás.

Ápolás, tisztántartás

Bundáját hetente egyszer ajánlott átkefélni egy puha sörtéjű kefével, illetve vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos akkor egy kis szövetdarabbal ki kell tisztítani. A lecsüngő fülvégeit is ajánlott áttörölni, mert könnyen piszkolódik. Szemét is ajánlott ellenőrizni és ha szükséges szemcsepp segítségével tisztítani. Körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajlamos, ezért nagyon oda kell figyelni étrendjére. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Fajtára jellemző betegségek: Gyomorcsavarodás, Von Willebrand-kór, Hypothyreosis, Thrombopathia és szembetegségek. Ha túltápláljuk, akkor extra súly terhelődik a lábaira és ez gerincproblémákhoz vezethet, melynek sántulás és bénaság is lehet a vége.

Betegségek, amire hajlamos

Basset hound tenyésztése

Várható élettartam

8 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 8 db

Kölyök basset hound képek

Basset houndBasset hound kölyökBasset hound kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 10 hónap ezelőtt

  Mackó, imádnivaló társ.

  Könnyen elhízik, vigyázni kell a vonalaira :)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Basset hound tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Basset hound tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Basset hound tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.