Beagle

96 értékelés alapján
Beagle
Beagle kölyök kutya
Beagle kölyök kutya
Beagle felnőtt kutya
Beagle kölyök kutya
Beagle felnőtt kutya
Beagle anyakutya kölykeivel
Beagle
English Beagle
Egyesült Királyság

A Beagle egy barátságos, kedves, független, intelligens, élénk, szeretetteljes és édes kutyafajta.
A leggyakoribb színek: fekete-cser, vörös, tricolor és fehér.
Annak érdekében hogy az egészséges maradhasson, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: vadászat, nyomkövetés, társasági kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Egyedül hagyható:
 • Érzékenység:
 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:

Taníthatóság

 • Intelligens:
 • Tanítható:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Beagle eredete

származás: Egyesült Királyság
A beagle a kopóféle vadászkutyák egyik legősibb kutyája.

Eredete sok-sok évszázadra nyúlik vissza. Már III. sz.-i krónikák említenek egy kutyát (a bretonok beaglejét), amelyet hajtóvadászatra használnak. Későbbi forrásokból kiderül, hogy a XVI. sz.-ban főleg nyulat hajtottak vele. Közvetlen elődeit a számtalan alakú, formájú és tulajdonságú harrier kopók ( Nyulászkopó) között kereshetjük.
Tulajdonképpen a látványos falkavadászatok népszerű kopói mintájára alakították ki; ezekhez a parádés vadászatokhoz azonban olykor több száz kutyát is befogadó kennelekre, drága lovakra, népes személyzetre volt szükség (éppen ezért kizárólag a leggazdagabbak sportja volt szerte a világon), a jóval szerényebb anyagi körülmények között élő kisbirtokosok viszont a gyalogvadászatra rendezkedtek be. Ehhez kellettek a lassúbb, higgadtabb, könnyebben kézben tartható, szelíd kopófélék, mint pl. a beagle.

A 17. században indult el a kopók tudatos tenyésztése, így a beagle közvetlen őse is valószínű ezek között keresendő.

1890-ben alakult az Angol Beagle Klub, melynek fő célkitűzése a beagle egységes tenyésztése volt. A vadászat átalakulásával ma már nem élelemszerzésre hanem sportra használják ezeket a kutyákat, ez pedig a beagling. A beagling űzői nyúlvadászaton versenyeztetik kutyáikat. 1979-ben jelent meg Magyarországon az első beagle, de Magyarországon tilos a kopózás, így nálunk nem lehet találkozni ezzel a sporttal.

Az Amerikai Kennel Club 1884-ben regisztrálta a Beagle-t.

Megjelenés

Méret

Leírás

A beagle egy zömök, erőteljes testfelépítésű kutya.

Egyediségét az adja, hogy nincs két egyforma beagle, a fehér szín aránya minden beagle-nél más.

Feje hosszúkás és erőteljes, koponyája kissé boltozatos és széles, hosszú, magasan tűzött, lelogó fülei az orra végéig érnek.

Szemei egymástól távol ülők és nagyok, de nem düllednek ki, harapása ollós. Nyaka közepesen hosszú, ívelt, háta egyenes, mellkasa mély, bordái íveltek és hátrahúzottak, ágyéka rövid és erős.

Farka mérsékelten hosszú, erős és felfelé áll, de nem kunkorodik mellső végtagjai egyenesek, a hátsók párhuzamosak, mancsa kerek, az ujjai íveltek és talppárnái erősek.

Bundája rövid, sűrű és ellenáll az időjárásnak, vízhatlan. Bármilyen kopószínben előfordulhat a májszínen kívűl és szegycsontja mindig fehér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta:hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól alkalmazkodik a nyári melegekhez és a téli hidegekhez is. Kertben és lakásban tartása is javasolt.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Bundája rövid, sűrű és ellenáll az időjárásnak, vízhatlan. Bármilyen kopószínben előfordulhat a májszínen kívűl és szegycsontja mindig fehér. Leggyakrabban trikolór (fehér, barna, fekete) színben fordul elő.

trikolor

Beagle természete

A beagle bátor, energikus, kitartó és nagyon aktív kutya, aki ugyanakkor higgadt és nagyon intelligens.

Évszázadok során munkában edződött, igénytelen, szívós, ellenálló szervezetű kutya; környezetéhez kiválóan alkalmazkodik. Intelligens, jó idegzetű, engedelmes és szinte a jámborságig szelíd, hiányzik belőle minden agresszivitás. Ez a tulajdonság a tervszerű tenyészkiválogatás eredménye. Valamikor ugyanis a kennelekben nagyszámú, olykor több száz kutya élt összezárva; nagy gondot okozott volna, ha egy-egy ilyen kennel csupa harcias, agresszív, marakodó ebből áll; és a vadászatot is tönkretette volna a rivalizáló kutyák küzdelme. Ezért kizárólag szelíd egyedeket tenyésztettek tovább. Ennek a viselkedésének köszönheti, hogy a modern nagyvárosok kutyatartói körében is népszerű

Barátságos, vidám és engedelmes, de olykor makacs. Éber, nagyon jó a szaglása, a veszélyt rögtön jelzi, de egyebet nem tesz.

Nagyon szereti a gazdája, családja társaságát és falkában élni is szeret, tehát nagyon jól kijön más kutyákkal. Fejlett vadászösztöne miatt kiskorában szocializálni kell egyéb háziállatokkal, macskákkal.

A gyerekekkel jól kijön és alapvetően mindenkivel barátságos. Tanítani jutalomfalattal lehet, mert saját érdekeit előrébb helyezi a gazdájáénál.

Gyakorlott gazdi mellé való, természetre makacs és örökös gyerek.

 
Legfőbb tulajdonságai: Évszázadok során munkában edződött, igénytelen, ellenálló, szilárd szervezetű, végtelenül békés természetű.
 
Alkalmazása: Falkakutya; hosszabb-rövidebb üldözés során falkában száguldva hajtja, helyesebben hajtotta a vadat: elsősorban rókát és a nyulat. Napjainkban mindenekelőtt kísérleti állatként használják, de kedvtelésből is tartják.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a beagle korát emberi években!

Egy 1 éves beagle emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban és kertben egyaránt tartható. Nehezen viseli az egyedüllétet és a mozgásszegény életmódot. Mozgásigénye nagy, ezért napi többszöri sétára is szüksége van. Póráz nélkül nem ajánlott sétáltatni, fejlett vadászösztöne miatt. 18 hónapos kora után javasolt a gazdis közös kocogás bevezetése. A kutyát a távok folyamatos növelésével ajánlott szoktatni a futáshoz. Kutyás sportokban nagyon jól teljesít, ezért javasolt számára az agility, dog dancing, coursing. Ha nem mozoghat eleget, az nem kívánt viselkedésformák megjelenéséhez vezethet, mint például az ásás és a nem kívánt ugatás.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete kevés ápolást igényel, elég hetente egyszer átfésülni, fülét rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos, akkor erre gyártott készítménnyel ki kell törölni. Karmait röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. A napi fogmosás még jobb, ugyanis segít az ínybetegségek megelőzésében és a rossz lehelet kialakulásában. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Táplálkozására és megfelelő mozgásigényére figyelni kell, ugyanis hízásra hajlamos fajta. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A beagle egy nagyon egészséges kutyafajta, de előfordulhat náluk szem (szürkehályog, glaukóma, PRA), illetve fülgyulladás, patella ficam, csípő diszplázia, szívbetegség, hátproblémák és hajlamosak lehetnek epilepsziára. Néhány egyednél előfordulhat törpeség és a hízósejtek daganata.

Betegségek, amire hajlamos

Beagle tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

2 - 8 db

Kölyök beagle képek

Beagle kölyök kutyaBeagle kölyök kutyaBeagle kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 6
  írta 4 év, 3 hónap ezelőtt

  Kifejezetten szép, és remekül el tudja magát adni, barátságos még a betörővel is.

  Makacs, önfejű, falánk, bosszúálló

  Fentiek lehet, hogy csak az én kis 12 éves boszorkányomra igazak de a fiam egyszerűen csak "kis terroristának" tartja. Nagyon okos, roppant gyorsan, könnyen tanul, ám a tudományát öncélúan használja. Bármilyen kajával bármikor rávehető engedelmességre, amíg a kaja kitart. Véleményem szerint ez az a kutyafajta, amelyet simán halálra lehetne etetni. Soha nem hagy egyetlen falatot sem a tányérján, inkább vállalja, hogy kihányja, és azt is feleszi, ha a gazdi nem elég gyors. No meg minden egyebet is

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Szeretetteljes, játékos, energiabomba, jutalomfalatért bármit bevállalnak, imádnak keresni, imádnak a gazdi közelében lenni

  Falánk típus, könnyen elhízik, be nem áll a szája, mindent játéknak vesz

  Egyszerűen imádom őket. Könnyen tanítható trükkökre is, csak egy kis jutalomfalatra van szükség és türelemre. Következetességet igényelnek. Ha túl sok minden meg van nekik engedve azt hiszik, hogy ők az urak a háznál. Imádnak a gazdi ölében vagy épp a szőnyegen lustálkodni, de a játékot és a sétát sem vetik meg. Szeretnek séta közben az orruk után menni. Táplálásukra oda kell figyelni, mert sajnos nem tudják hol a határ.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 10 hónap ezelőtt

  szeretet gombóc

  szökős

  Egyszerűen tüneményesek. 10,5 éve boldogít. Nincs nála kedvesebb, hűségesebb ,bújósabb lény. Ugyanakkor makacs, ha valamit a fejébe vesz azért mindent megtesz. Igazi móka mester.Nagyon gyorsan tanul. Néha nehéz eldönteni, hogy a pocakja vagy a szimat a irányítja jobban. Végtelen türelme van. Egy szó mint száz nem lehet nem szeretni a legcsodálatosabb fajata.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 2 év, 10 hónap ezelőtt

  Nagyon nagyon barátságos. Az enyémnek kifejezetten szép feje van.

  Néha úgy érzem, hogy nam is engem, csak az általam adott kaját szereti... Ha utcán véletlen elszabadul alig lehet visszahívni (a be hívás nagyon nem megy neki, pedig sokat gyakoroltuk).

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Okos, gyorsan tanul.

  A súlyával mindig gond van, diétán vagyunk állandóan :)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Beagle tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Beagle tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Beagle tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.