Beauce-i juhászkutya

101 értékelés alapján
Beauce-i juhászkutya
Beauce-i juhászkutya kölyök
Beauce-i juhászkutya, Beauceron kölyök kutya
Beauce-i juhászkutya kölyökkutya
Beauce-i juhászkutya felnőtt kutya
Beauce-i juhászkutya
BEauceron kölyök kutya
Beauce-i juhászkutya
French Shorthaired Shepherd, Bas-Rouge, Berger de Beauce, Beauceron, Beauce Sheep Dog, Beauce Shepherd
Franciaország

A Beauceron egy bátor, barátságos, intelligens, hűséges és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, szürke.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: gyorsasági és engedelmességi versenyek, őrző-védő, terelés, katonai és rendőrségi munka, nyomkövetés.

A legendák szerint azért van a hátulsó lábán hat ujj, hogy könnyebben megkapaszkodhasson a juhok szőrébe, amikor "a hátukra ülve viteti magát a nyáj egyik végéről a másikra. Ez persze csak legenda.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Beauce-i juhászkutya eredete

származás: Franciaország
A nyájakat a nagytestű, bátor juhászkutyák őrizték, melyekkel egyébként előszeretettel vadásztak is, a francia telepesek Amerikába is magukkal vitték harcias kutyáikat. Kanadában ma is használják nagyvadakra, farkasra, pumára, sőt medvére is a beauceront. Kettesével vagy négyesével a hatalmas termetű grizzly-re is ráengedik a vadászok. Keménységét, intelligenciáját és igénytelenségét a francia hadsereg és a rendőrség is felfedezte, még az idegenlégióban is alkalmazták a fajtát.
Az 1890-es évekig nem különítették el élesen a különböző francia pásztor- és juhászkutyatípusokat. 1896-ban alakult egy bizottság a Villette-ben rendezett kutyabemutató keretében, mely Emmanuel Boulet-t választotta elnökéül és a francia juhászkutyák két fajtájának pontos meghatározását tűzte ki célul. Ekkor választották szét a rövidszőrű beauceront és a hosszúszőrű briardot, valószínűleg elterjedési területükről elnevezve őket.
1911-ben alakul meg a Beauceron-Barátok klubja, s e kör tagjai fedezték fel és népszerűsítették a fajta sportos hajlamait, valamint ama képességeit, melyek kiváló őrző-védő és rendőrkutyává tették.
A háború után, 1927-ben az önálló Club des Amis de Beauceron. Hazájában napjainkban is nagyon kedvelt fajta, az ország bármely részén, turistaként is találkozhatunk egy-egy képviselőjével. Franciaországon kívül viszont nem tartozik a népszerű fajták közé.

Megjelenés

Méret

Leírás

Hatalmas termetű, erőteljes felépítésű, jó kiállású, kissé durva küllemű eb.

Orrtükre fekete fogazata hatalmas, ollós harapású, stopvonala közepesen erős.

Feje hosszú, hasonlít a dobermannéhoz, de masszívabb, erőteljesebb. Szeme sötétbarna. Fülét hegyesre szokták kupírozni. Háta egyenes, ágyéka széles, feszes, mellkasa mély, domború, hasa kissé felhúzott.

Nyaka erőteljes, izmos, mellkasa széles és mély, háta egyenes, fara kissé lejtős.

Végtagjai maszszív csontozatúak, erőteljesek, párhuzamos állásúak, a hátulsó lábakon kettős farkaskarom található.

Farka lelóg, a csánkig ér, a vége kissé felhajlik.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális szőrhullás jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira, de olykor megmakacsolhatja magát, amely egy kicsit megnehezítheti a gazdi dolgát.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, közepesen jó házőrző fajta.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára a szabadban tartás, nagy mozgástér biztosítása lehet az akár kert vagy nagy szabad terület.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

sűrű, vízlepergető. Szőrzete a fején rövid, a testén és a combjain 3-4 cm hosszú, színe leggyakrabban fekete, vörös rajzolattal (dobermannszín), harlekin és fekete foltos.

Beauce-i juhászkutya természete

Nem egy korán érő fajta. Már kölyökkorban kézbe kell venni tanítását, mert önfejűsége, nyakassága olykor meghökkentő lehet. Az a neki való gazda, aki képes rá, hogy szeretetet és keménységet egyenlő mértékben és mindig a megfelelő időben adagoljon számára, tudjon helyesen követelni és jutalmazni. Ez a viselkedés a kutyát is kiegyensúlyozottá teszi, ami a beauce-i esetében nagyon fontos, mivel hajlamos próbára tenni a gazdáját: ki a különb legény felkiáltással!

A helyes nevelés, megfelelő szocializálás eredménye pedig őszinte, büszke, kitartó, rusztikus, munkabíró és munkavágyó eb lesz. Naponta képes akár több tíz kilométert is lefutni, ugyanakkor szívesen elheverészget a kandalló mellet is.

Kitűnő házőrző, a feladatokat, még a legkeményebbeket, legnehezebbeket is boldogan teljesíti, csak hogy kedvére tehessen szeretett gazdájának. A gyerekeket imádja, nyugodt, gyöngéd a kicsinyekkel szemben, a nagyobbakkal pedig megosztja a játék örömeit.

Legfőbb tulajdonságai: harcias, bátor, értelmes, önálló, könnyen képezhető.
Alkalmazása: Nyájőrzésére használták és használják ma is. Kiváló mindenes munkakutya.
Profil: nyájőrző, mindenes munkakutya.

Szüksége van testi és szellemi elfoglaltságokra, mindenképp javasolt lekötni. Ha ezt a gazdi nem tudja számára biztosítani, akkor unatkozni kezd, és zavaró rossz viselkedésformák felvételéhez vezethet, mint például az ugatás, ásás vagy az autók kergetése. Senki sem feledheti, hogy juhok terelésére tenyésztették.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a beauce-i juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves beauce-i juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Egyaránt tud alkalmazkodni a városi és vidéki viszonyokhoz, tartható a házban, lakásban is, ha módjában áll a rendszeres testmozgás, azonban alkalmatlanok kizárólag kennelben való tartásra. Ha valaki így szeretné mégis tartani, annak számítani kell arra, hogy magányossá és szomorúvá válnak, unalmukban pedig ugatósak lehetnek. A legideálisabb számukra, ha a kert mellett bármikor bemehetnek a házba is. Annak ellenére, hogy a szabadban mozgékonyak, a lakásban teljesen nyugodtan viselkednek, szívesen lustálkodnak. Imádják a kényelmet, így leginkább a kanapét részesítik előnyben. Könnyen alkalmazkodnak a gazda életstílusához, de mozgásigényüket hosszabb sétákkal, kirándulásokkal, rendszeres foglalkozással ki kell elégíteni. Nagy mozgásigényű kutya. Imád labdázni, apportírozni, hancúrozni, szereti a hosszú sétákat. Nyugodtan lehet póráz nélkül sétáltatni, nem távolodik el gazdájától. Imádja a vizet és nagyon szeret úszni. Kutyás sportokban kiváló eredményeket érhet el. Versenyek, amelyeken eredményesen szerepelnek: agilitási, engedelmességi vagy éppen terelési megmérettetések. A collie kiváló terápiás kutya is lehet, képes arra, hogy gazdája ágya mellett álljon és vigyázzon rá betegsége alatt. Ebben az esetben nyugodtan és barátságosan viselkedik. Napi kétszer 30–45 perces séta vagy játékidő elegendő számára, hogy mozgásigényét kielégíthesse. A Beauceron nem igazán javasolt csak lakásban való tartásra, hacsak a gazdi nincs otthon. Ha megkapja a napi lemozgatását, akkor egy nyugodt kutya, amely lakásban is nyugodtan viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

A bunda ápolása és tisztántartása rendkívül egyszerű, elég időnként (hetente 1x) átkefélni, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk bundájából. Vedlési időszakban ajánlott egy gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A táp típusát (puppy, junior, adult, stb…), mindig az adott kutya életkorához, aktuális tápláltsági állapotához, tartási körülményeihez, aktivitási szintjéhez válasszuk. Figyelni kell, hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat és a méret. Általános szabály: 8 hetes kortól - fél éves korig naponta 3-szor, fél éves kor és 1 éves kor között naponta kétszer, majd 1 éves kortól már csak egyszeri étkezésre van szüksége. (Ez tenyésztőnként változik, ki mit ajánl. Napi kétszeri kisebb adag is ajánlott 1 éves kor fölött) Friss víz mindig álljon előtte. Néhány kutya hajlamos a túlsúlyra, így figyelje a kutya kalóriafogyasztását és súlyszintjét. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló betegségek: csípő diszplázia, patella ficam, progresszív retina atrófia, entrópium, ektrópium, gyomorcsavarodás, cryptorchidism és kisagyi abiotrophya.

Betegségek, amire hajlamos

Beauce-i juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 7 db

Kölyök beauce-i juhászkutya képek

Beauce-i juhászkutya kölyökBeauce-i juhászkutya, Beauceron kölyök kutyaBeauce-i juhászkutya kölyökkutyaBEauceron kölyök kutya

Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Egy Kelpie esetében a labilis idegrendszerből eredő kiszámíthatatlan viselkedés egyszerűen életveszélyes. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 2 hét ezelőtt

  Nagy, erős, masszív kutya - félelmet és erőt mutat minden mozdulata. Családjával viszont kedves, jól bánik a gyerekekkel is. De azt gondolom fontos hogy együtt nőljenek fel.

  Kezelése nehéz, kihívás.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Beauce-i juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Beauce-i juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Beauce-i juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.