Bedlington terrier

101 értékelés alapján
Bedlington terrier
Bedlington terrier kutya
Bedlington terrier felnőtt kutya
Bedlington terrier
Bedlington terrier kölyök
Bedlington terrier
Rodbery Terrier, Rothbury Terrier
Egyesült Királyság

A Bedlington terrier egy szeretetteljes, agresszív, éber, energikus, intelligens és hűséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, kék és barna.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: gyorsasági versenyek, vadászat, engedelmességi versenyek.

A Bedlington terrier körte alakú feje, logó háromszög alakú füle, kissé göndör szőre és gyapjas aljszőre miatt első ránézésre inkább bárányra hasonlít, mint kutyára.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Bedlington terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
Észak-Angliában, a northumberlandi bányavidéken tenyésztették ki kártékony kisemlősök elleni vadászatra. Kezdetben Rothbury terrier néven vált ismertté.
Főleg rókára, vidrára vadásztak vele.

Annyit tudunk a történetéről konkrétan, hogy egy bedlingtoni úr, Joseph Ainsley két saját tulajdonú Rothbury kutyáját, Coates Phoebe-t és Anderson's Pipert párosította 1825-ben, s az ebben az alomban született kant, Ainsley's Pipert nevezték elsőként bedlington terriernek. Habár Piper, és édesanyja, Phoebe is kisebb és könnyebb felépítésű volt a mai bedlingtonoknál, feljegyezték, hogy Piper már nyolchónaposan borzra vadászott, és egész életében folyamatosan dolgozott, a borzok, rókák, vidrák és más vadak legnagyobb bánatára. 14 éves korában, fogatlanul és szinte vakon, egy olyan borzot győzött le, mely már több más terriert megfutamított.

Az angol fajtaklub, a National Bedlington Terrier Club 1877-ben alakult.

Először rövidebb lábú és nehezebb testű fajta volt, de a 18. század végén keresztezték a Whippettel, a Dandie Dinmonttal és uszkár jellegű kutyákkal is, így alakult ki egy magasabb testű, fürgébb kutya.

Megjelenés

Méret

Leírás

Ez a bárányszerű megjelenésű kutya teste izmos, kecses és hajlékony.

Feje körte formájú, koponyája keskeny és a stopja hiányzik, szeme kicsi, mélyen ülő, fényes, háromszög alakúnak látszik, füle mérsékelten nagy, alacsonyan tűzött és a pofa mellett csüng.

Feje tetején teljesen fehér a szőrzet, fülein fehéres, selymes rojt található.

Szemszíne a kutya színétől függ, ha kék szőrzetű akkor a szeme színe sötét, ha kékes cserbarna akkor világos, a homok és májszínűeknél pedig halvány mogyoróbarna.

Nyaka hosszú, elvékonyodó, tövénél mély, háta hajlott, ágyéka ívelt, mellkasa mély, bordái nem domborodnak ki, farka elvékonyodó, közepesen hosszú, finom ívben meghajló, alacsonyan hordja és enyhén zászlosodó szőrzet borítja.

Végtagjai közepesen hosszúak, izmosak, a hátsók az ágyéka hajlása miatt hosszabbnak tűnnek, mint a mellsők, mancsa hosszú, a nyulakéhoz hasonló, talppárnái vastagok.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű: bundáját kozmetikus segítségével rendszeresen javasolt vágni.
 • Állandó vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém forróságot, de a téli hidegben nem fázik. Lakásban vagy kertesházban is tartható.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8 év feletti gyerekeknek. Terrier jellege miatt nagyobb gyermekeknek ajánlott. Játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

durva, vastag, kissé göndörödik. Aljszőrzete gyapjas. Színe leggyakrabban kék vagy kékesszürke, ritkán előfordulnak homok- és csontszínű példányok is; szőrzete selymesen lágy, hullámosodásra hajlamos, trimmelik.

kékes cserbarna

Bedlington terrier természete

Természete - szelíd megjelenésével homlokegyenest ellentétben - terrieres, bátor, fogós, kemény; gazdájához kimondottan ragaszkodó, értelmes, tanulékony eb. Régen vadászatra, dúvadirtásra használták, sőt még a kígyókkal is elbánt. Angliában valamikor a kutyaviadalok egyik sztárja volt, ami manapság már nehezen képzelhető el róla; napjainkban kizárólag kedvtelésből tartják.

Habár a Bedlington terriert össze lehet téveszteni kinézetében egy báránnyal mégse mondható róla, hogy birkamód viselkedne:) Bátor, szívós és nagyon fürge, és bár szelíd állat benyomását kelti, valójában egy szenvedélyes, harcos.

Más kutyákkal szemben harcias, de alapvetően kedvesen és jó szobakutyaként viselkedik. Jó őrző-védő kutya, félelmet nem ismeri.

Ragaszkodik gazdájához, intelligens és mérsékelten könnyen tanítható. Engedelmes, de nem szolgalelkű, nevelése során következetesnek kell lenni, nem ugat sokat, de jelzi ha észlel valamit.

Oktatása során pozitív megerősítési technikák használata javasolt, mint például a dicséret, a játék és a jutalom. A durva szavak és a fizikai erő nem működni nála, csak a makacsságát hozza elő.

Alapvetően jól kijön a gyerekekkel, és más kutyákkal nincs gondja, de óvakodni kell a domináns és vad kutyáktól, mert ha provokálják akkor félelmetesen tud harcolni. Macskákkal és egyéb háziállatokkal ha kicsi korától kezdve együtt szocializálódik akkor együtt tud élni ha ez nem történik meg akkor zsákmánynak nézheti őket. Idegenekkel szemben tartózkodó.

 

Legfőbb tulajdonságai: Jámbor megjelenése dacára igencsak rámenős, félelmet nem ismerő kutya.
 
Alkalmazása: Valamikor régen híres vadászeb volt. Később őrző-védő feladatokat látott el. Napjaink egyik népszerű szobakutyája.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bedlington terrier korát emberi években!

Egy 1 éves bedlington terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Jól tűri az időjárás viszontagságait, de nem alkalmas a szabadban való életre. Az egyik legideálisabb szobakutya. Csendes az otthonában, boldogan pihen a kanapén. Könnyen alkalmazkodik, jól érzi magát egy városi lakásban és egy nagy gazdaságban is. Szeret futni és nagyokat ugrani. Sétáltatása során póráz nélkül csak jól elkerített helyen ajánlott sétáltatni, mert vadászösztöne miatt képes elfutni. Mozgásigényének kielégítésére egy kellemes séta vagy 30 perc aktív játék elegendő. Szeret a gazdival együttkocogni, vagy kirándulni. Engedelmességi versenyeken jól szerepelhet, de nyomkövetésre is kiképezhető.

Ápolás, tisztántartás

A szőrzetét évente 3-4 alkalommal trimmelni szükséges, amely előnye, hogy a kutya ezután nem igényel napi fésülést, gyakori fürdetést és a szőre nem filcesedik. Trimmelés után a kutya szőre nem hullik. Hetente kétszer javasolt a bunda, illetve a hónaljak átkefélése. A talppárnák közötti szőrt el kell távolítani. Végbélnyílás környékét egy lakásban tartott kutyának érdemes higiéniai okok miatt körbevágni, megszabadítani a felesleges szőrzettől. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos lehet májbetegségre, vesebetegségre, pajzsmirigyproblémákra és szembetegségekre, szürkehályog és retina diszplázia.

Betegségek, amire hajlamos

Bedlington terrier tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

3 - 6 db

Kölyök bedlington terrier képek

Bedlington terrier kölyökBedlington terrier kölyök kutyaBedlington terrier kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Örökmozgó, vérbeli terrier. Bundája rendkívül különleges látnyát biztosít a kutyának. Egyébként pedig a játék soha nem maradhat el. Imád labdázni. De este egy igazi bújós ölbetelepedős kutyává válik.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Bedlington terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bedlington terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bedlington terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.