Belga juhászkutya

9.52 értékelés alapján
Belga juhászkutya
Belga juhászkutya
Belga juhászkutya
Belga juhászkutya
Belga juhászkutya kölyök
Belga juhászkutya kölyök
Belga juhászkutya kölyökkutya
Belga juhászkutya
Belgian Tervuren, Chien De Berger Belge, Tervueren, Belgian shepherd dog, Belgian Shepherd
Belgium

A Belga juhászkutya egy éber, energikus, intelligens, okos, könnyen tanítható, szorgalmas, hűséges és védelmező fajta.
Egészsége megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás.
Használhatósága széleskörű: agility, engedelmességi versenyek, őrző-védő, terelés, rendőrségi munka, keresési és mentési feladatok, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Gyerekeket szereti:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Belga juhászkutya eredete

származás: Belgium
Belgiumban tenyésztették ki az 1800-as évek végén.

A belga juhászkutya fajtán belül négy alfaj különül el. Az első a Malinois, második a Tervuren, harmadik a Laekenois, és negyedik a belga juhászkutya vagy a Groenendael.

1891-1897 között alakították ki a belga juhászkutyát. 1891-ben alakult meg az első belga juhászkutyaklub, melynek fő szervezője Reul egy állatorvosi egyetem docense volt, akit a fajta kialakítójának tartanak. Ugyanebben az évben szervezett egy találkozót, ahol 117 kutyát vizsgált meg. A legjobb példányokat kiválasztotta és a fajta alapjának tekintette.
Meghatározták a természetes belga juhászkutyát és ezen belül négy anatómiailag egyforma, de eltérő szőrzettel és színnel rendelkező alfaját.

Megjelenés

Méret

Leírás

Egy általában szögletes testalkatú, izmos, elegáns kutya.

Feje erőteljes, pofája hosszúkás, háromszögletű fülei kicsik, felállóak, szeme mandula alakú, sötét, tekintete élénk, intelligens, harapása ollós.

Nyaka kissé hosszúkás, izmos, lebernyeg nélkül, háta izmos, erőteljes, széles és rövid, ágyéka izmos, fara enyhén lejtős, mellkasa nem túl széles, de mély és ferde, bordái íveltek, hasa nem felhúzott és nem is lóg, farka közepesen hosszú, a csánkig ér, a faroktőnél erős.

Végtagjai párhuzamosak és egyenesek, mancs akissé ovális, lábbujai íveltek,talppárnái rugalmasak. 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, alkalmi vágás szükséges.
 • Állandó és szezonális vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, közepesen jó házőrző fajta.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás és a nagy mozgástér biztosítása lehet az akár kert vagy nagy szabad terület.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid/közepes

sűrű, tapintása kemény és durva. Szőrzete kettős. A fedőréteg bőséges, hosszú, egyenes, amely soha nem lehet selymes. Aljszőrzete puha és sűrű, amely védelmet nyújt az időjárás ellen. Vastagsága attól függően változik, hogy milyen éghajlaton él. Szőrzete a fejen, a füleken és a lábak elülső részén rövid. Teste többi részén lévő szőrzet hosszú. Mint a legtöbb fajnál, a hím díszesebb, mint a nőstény.

őzbarna

Örökbefogadnál egy belga juhászkutyát?

Athos
Athos

3 év 5 hónapos közepes szőrű nagytermetű fiú Belga juhászkutya

Itt találhatod:

Monorierdő, Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület

Megnézem az összeset (1)

Belga juhászkutya természete

Egy villámgyors, figyelmes, aktív kutya. Képes nagy sebességgel hirtelen irányt változtatni. Nagyon kitartó, kiváló örző-védő kutya.

Hűséges, nagyon ragaszkodik gazdájához, általában a gyerekekkel is jól kijön. Más kutyákkal és egyéb háziállatokkal dominánsan viselkedhet, de megfelelő szocializáció esetén nem lehet gond az együttéléssel. Tanítása könnyű, könnyen és gyorsan tanul, de ha nem érzi dominánsnak a gazdáját akkor képes átvenni az irányítást, ezért magabiztos, erőteljes személyiségre van szükség tanításánál.

Egy elbűvölő, intelligens, elegáns, és éber fajta. Területét védi az idegenekkel szemben, ha kell, családját is képes habozás nélkül megvédeni. Saját családjával szeretetteljes.

Erős terelő- és védelmi ösztönnel rendelkezik. A korai, következetes képzés elengedhetetlen számára! Használhatósága rendkívül széleskörű: terelő kutya, rendőrségi munkára is alkalmazzák, segítő kutya és terápiás kutya, megállja a helyét agilitási versenyeken és nyomkövetésben is kiváló.

Munka és terelőkutya, amely nem alkalmas elsőkutyás gazdiknak.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a belga juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves belga juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A belga juhászkutya lakásban és kertben egyaránt tartható kutya, amennyiben figyelünk testi igényeire. Együtt kell élnie a családdal, de hozzá kell férnie egy biztonságosan bekerített udvarhoz, amely megakadályozza őt abban, hogy a kerítésen kívül haladó kerékpárosokat, kocogókat és autókat üldözni kezdje. Kimondottan munkakutya ezért rendkívül nagy a mozgásigénye. Állandó kihívások elé kell állítani, hogy jól érezze magát. Szívesen fut, labdázik, apportírozik, úszik, nyugodtan lehet póráz nélkül futtatni, mert nem kóborol el. Mindenféle kutyás sportban jó eredményeket érhet el. Gyakran alkalmazzák rendőrkutyaként, mentőkutyaként vagy nyomkövetőkutyaként is. Szabadtéri kifutóban is tartható, de egy átlagos méretű udvar legmegfelelőbb számára. Szeret körbe körbe futkosni. A fajta nem szeret egyedül maradni.

Ápolás, tisztántartás

Bundáját hetente egyszer ajánlott alaposan átkefélni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincs jelentősebb egészségügyi problémája, de előfordulhat nála bőrbetegség, szemproblémák (PRA), csipő és könyök diszplázia, epilepszia.

Betegségek, amire hajlamos

Belga juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök belga juhászkutya képek

Belga juhászkutya kölyökBelga juhászkutya kölyökBelga juhászkutya kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 9
  írta 2 év, 3 hónap ezelőtt

  Barátságos még a postással is. Ha a gazdi jelen van, senki másnak nem engedelmeskedik. Gyorsan tanul, sőt önálló szokásokat is kifejleszt, amik megkívánt magatartáson felül vannak. (Pl.: Amikor autó jött, az út szélén mindig megállítottam. Egyszer csak az

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  rendkívül okos

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Belga juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Belga juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Belga juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.