Bergamói juhászkutya

101 értékelés alapján
Bergamói juhászkutya
Bergamói juhászkutya
Bergamói juhászkutya felnőtt kutya
Bergamói juhászkutya
Bergamói juhászkutya kölyök
Bergamói juhászkutya kölyök kutya
Kölyök Bergamói juhászkutya
Bergamói juhászkutya
BERGER BERGAMASQUE, Cane da pastore Bergamasco, Bergamasco Shepherd Dog, PERRO DE PASTOR BERGAMASCO, Bergamascho Shepherd, Bergamasco, Bergamasker Hirtenhund, Bergamói pásztorkutya, Bergermaschi
Olaszország

A Bergamasco egy éber, intelligens, tanulékony, bátor és csendes fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, szürke, ezüst és fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: agility, őrző-védő, terelés, mentési feladatok.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Bergamói juhászkutya eredete

származás: Olaszország
Több mint 2000 éves olasz fajta. Amikor a föníciaiak nagy testű juhászkutyáikkal eljutottak Európába, ebeik kereszteződtek a különböző helyi pásztorkutyákkal, és az így kialakult kutyákból tenyésztették ki később a bergamóit.

Az olasz kinológiai szövetség, az ENCI 1898-ban jegyezte be az első bergamói juhászkutyát törzskönyvébe.

Megjelenés

Méret

Leírás

A pulinál nagyobb, a komondornál kisebb, de mindkettőre hasonlító, bozontos külsejű kutya. Hasonlít még a Briardra is. 

Feje nagy, hasáb alakú, koponyája széles, a füle között enyhén domború.

Szeme nagy, sötétbarna. Füle puha, vékony, hajlékony, háromszög alakú, lelógó, rajta a szőrzet enyhén hullámos, puha és hegyes rojtokban végződik.

Nyaka erős, háta egyenes, ágyéka széles, erőteljes, fara izmos. Mellkasa mély. Végtagjai erősek, izmosak, jó csontozatúak.

Farka hosszú, a csánkig ér, nyugalmi helyzetben török szablya formájú, az alsó egyharmada kissé visszagörbül; bőséges, enyhén hullámos szőrzet borítja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres bundaápolásra van szüksége, azonban vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi: elhanyagolható az elhullajtott szőrszálak mennyisége
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, és ha kell kemény fellép a családja védelmében.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: kertben vagy udvaron tartása javasolt. Teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott fajta, inkább 12 év feletti gyermekeknek ajánlott, akik már tudnak bánni az állatokkal.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

sűrű, finom és vízlepergető. Szőrzete rendkívül hosszú, dús, érdes tapintású, hullámos csomókkal, hajlamos a nemezesedésre; szinte egyenletes szürke vagy különböző árnyalatú foltok borítják a világostól a feketéig, lehet fekete is. Szőrzete a fejen és a vállon nem nemezesedhet. Talán ezért sem tartozik a népszerű kutyafajták közé, hiszen bundájának ápolása kettős terhet jelent: egyik felén nem szabad felbontani a jellegzetes tincseket, másik felén viszont éppen ellenkezőleg, ki kell bontani a gubancos szőrzetet. Szőre egy éves korában kezd nemezesedni.

Bergamói juhászkutya természete

Szívós, kitartó, bátor, harcias, gazdájához nagyon hűséges, kedves, engedelmes. Elsőrendű feladata a nyáj terelése és őrzése, de kiegyensúlyozott, nyugodt természete, intelligenciája révén kiváló házőrző, ill. őrző-védő kutya is.
 
Szeret dolgozni, éppen ezért sok helyen ma is használják marhaterelésre. Azonban ha nem dolgozik, akkor az ügyességi sportokban is kiválóan megállja a helyét.
 
Csendes, visszafogott kutya, aki ritkán ugat. Gazdájának mindig engedelmeskedik. Ok nélkül nem szabad büntetni és láncra kötni sem ajánlatos, mert gorombává válik. Hatékonyan őrzi az otthonát, családját. Gyerekeket szereti, de ha a saját családjához tartozó gyereket bántják akkor rögtön a védelmére kel. Általában jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is.
 
Legfőbb tulajdonságai: Jó természetű, bátor, tanulékony.
Alkalmazása: Elsődleges feladata a nyáj terelése, őrzése. Megbízható házőrző, jó munkakutya; hegyi mentőszolgálatra is alkalmas.
Profil: nyájőrző, mindenes munkakutya.
 
Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.
 
 

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bergamói juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves bergamói juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Az időjárás nem zavarja, sűrű szőrzete megfelelő védelmet biztosít számára. Bár mozgásigénye nem nagy, kizárólag szabadban szabad tartani. Száraz hely mindig legyen elérhető számára eső esetén, ahová elhúzódhat. Bundája télen fűt, nyáron hűt, de a nyári forróságban szintén szüksége van egy olyan helyre, ahová elhúzódhat a nap melege elől, ha ilyen helyet nem biztosít a gazdi, rengeteg hűsölő gödröt fog ásni a kertben. A legtöbb Bergamói nem szeret fürdeni, de mégis hálásak egy-egy kisebb műanyag játékmedencéért. Nem ajánlott az állandó láncon vagy kennelben tartása. Nehezen viseli a bezártságot, a lekötöttséget. Egy olyan dolgozni akaró kutya, akinek szüksége van szellemi elfoglaltságra. Bezárás esetén kiszámíthatatlanná és agresszívvé válhat. Egy kisebb kert sem jelenthet gondot számára, ha napi sétával kiegészíti a gazdi. Belvárosban tartása nem javasolt.

Ápolás, tisztántartás

Zsinóros szőrzete úgy alakul ki, hogy az aljszőrzete nem hullik ki hanem megakad a durvább, hosszabb fedőszőrök között. Ezért egyáltalán nem szabad fésülni, kefélni, mert az megakadályozná ezt a folyamatot. Amely kutyának túlnőtt a körme, azt vágni szükséges. A Bergamói bundájának tincsesedése 10-12 hónapos korban kezd kialakulni, majd magától veszi fel a zsinóros vagy a tincses jelleget. Ezt a hatalmas bundát ápolni kell, mégpedig egy speciális tépési technikával. A szőrzet tépését a tincs végénél kell kezdeni és határozott, de nem túl erős mozdulattal, a kellő vastagságúra egészen a bőrig ritkítjuk. A végbélnyílás környékére nagy figyelmet kell fordítanunk, ugyanis abban könnyen megtelepedhetnek a nyüvek, amelyek komoly betegségek forrásai lehetnek. Fogmosás a táppal etetett kutyáknál heti rendszerességgel ajánlott a fogkőképződés megakadályozása miatt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése. Szőre öntisztuló, ezért az egy-egy sétán összesározódott szőrből száradás után kipereg a piszok. Fürdetni évente egyszer ajánlott híg samponos vízben, de azt is csak nyáron, száraz időben, mert a szőrének száradása napokig is eltarthat.

Táplálás

Kölyök táplálása: fél éves korig a napi adagot 2-3 részletben kapja meg. A már kifejlett Bergamóinál figyeljünk arra, hogy napi adagját lehetőség szerint szintén két részletben kapja meg. Étkezések után pihentessük, így megelőzhetjük a gyomorcsavarodást. Mindig legyen előtte elegendő friss ivóvíz. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos lehet csípő diszpláziára, félfúvódásra, gyomorcsavarodásra és bőrproblémák is előfordulhatnak. Ha bél- vagy gyomorcsavarodás jeleit észleljük a kutyánkon (püffedő has, nehéz légzés, nyáladzás, szokatlan lustaság levertség, széklet hiánya, hányás) azonnal forduljunk orvoshoz, mert csak a gyors orvosi beavatkozás mentheti meg kedvenc komondorunk életét.

Betegségek, amire hajlamos

Bergamói juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

13 - 15 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök bergamói juhászkutya képek

Bergamói juhászkutya kölyökBergamói juhászkutya kölyök kutyaKölyök Bergamói juhászkutya

Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Egy Kelpie esetében a labilis idegrendszerből eredő kiszámíthatatlan viselkedés egyszerűen életveszélyes. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Vicces kinézetű, ám annál erőteljesebb jellemű kutya. Amit nézhetünk pozitívan, de én kezdőknek nem ajánlom. SEMMIKÉPP.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Bergamói juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bergamói juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bergamói juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.