Svájci fehér juhászkutya

101 értékelés alapján
Berger Blanc Suisse
Berger Blanc Suisse
Svájci fehér juhászkutya
Svájci fehér juhászkutya felnőtt kutya
Svájci fehér juhászkutya kölykök
Berger Blanc Suisse
Amerikai-kanadai fehér juhászkutya, Fehér német juhászkutya
Amerikai egyesült államok

A fehér juhászkutya egy értelmes, kedves könnyen tanítható fajta.
Családoknak is ajánlott, mivel a gyermekeket szereti.
Használhatósága: juhászkutya

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Svájci fehér juhászkutya eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Amerikában és Kanadában tenyésztették ki a németjuhász almokban született fehér színű kutyákból. Jelenleg már Európánban, sőt hazánkban is tenyésztik.

1933-ban a német juhászkutya anyaországbeli fajtagazda egyesülete, az SV úgy határozott, hogy a fehér színű kutyákat kizárja a tenyésztésből, és a továbbiakban a fehér szín diszkvalifikációs hibának számít. Ennek következtében az 1960-as évekre teljesen eltűntek a fehér német juhászkutyák Európából.

Amerikában és Kanadában azonban az Európában kiselejtezett színű példányokból fokozatosan egy új, önálló fajta alakult, mely Magyarországon amerikai-kanadai fehér juhászkutyaként vált ismertté. Egyébként a tengeren túl is megpróbálták kizárni a fehér német juhászkutyákat a tenyésztésből, az American Kennel Club keretein belül sikerrel is járt ez a törekvés, Kanadában azonban a fajta egyik hivatalos színe maradt a fehér.

1978-ban – Svájcon keresztül – érkeztek vissza az első fehér juhászkutyák Németországba, ahol ma a legnagyobb állomány található Európában. A Német Juhászkutya Egyesület nem volt hajlandó bevenni a fajta standardjába a fehér színt, ám néhány országban mégis bejegyezték, és hivatalosan tenyésztették.

Végül a Svájci Kinológiai Társaság érte el az Nemzetközi Szövetség(FCI) elismerését, de a standardban kerülni kellett bárminemű utalást a német juhászkutyára. Mivel Svájc vívta ki a fajta elismerését, így kapta meg a fehér svájci juhászkutya (berger blanc suisse) nevet, a korábbi amerikai-kanadai fehér juhászkutya helyett.

Megjelenés

Méret

Leírás

Kellemes megjelenésű, elegáns küllemű állat, voltaképpen nem más, mint egy fehér német juhászkutya. 

Méltóságteljes, erős, megfelelő testtartással.  

Feje ék alakú, arcorri része hosszú, elkeskenyedő. Orrtükre fekete. Fogai erőteljesek, szeme mandula formájú, kissé ferde, nem kidülledő.

Füle széles, magas tűzésű, felálló, majdnem párhuzamos és nem befelé forduló hegyes előre álló fülkagylóval. Nyaka erős, jól izmolt, mellkasa mély, de nem túl széles.

A has mérsékelten felhúzódó és szilárd. A hát egyenes, jól fejlett, nem túl hosszú.

A mar hosszú és magas, s enyhe átmenettel csatlakozik a háthoz, anélkül, hogy annak vonalát megtörné.

Ágyéka széles, erős, jól izmolt. A far hosszú, enyhén lejtős. Végtagjai egyenesek erősek és jól izmolt. Mancsa kerekded a lábujjak jól zártak és íveltek.

A karmok rövidek és erősek, színük sötét. A talppárna kemény és elnyűhetetlen.

Farka sűrű zászlós legalább a csánkig ér, nyugalmi állapotban enyhén ívelten hordja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés javasolt, vágásra nincs szükség.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, és meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban tartása nem javasolt. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Szőrzet: hosszú

Színe fehér. Két fajta szőrtípust különböztetünk meg: – sima félhosszú – sima hosszú. Mindkét típusnál fontos a sűrű alj szőrzet. Sima félhosszú: A fedőszőr lehetőleg tömör, a szőrszálak egyenesek, durvák és szorosan simulnak. A fej, beleértve a fül oldalait a lábak elülső részei és a mancsok szőrzete rövidebb. Sima hosszú: Az egyenes szőrök hosszabbak, nem simulnak szorosan a testhez. A fül belsejében, a fül mögött, az alkar hátulsó részén és főleg a lágyékban a szőr különösen hosszú. Fülpamacsot, zászlót képeznek a könyöktől az elülső lábközépig. A nadrág a combokon hosszú és tömör. A farok dús, alsó részén zászlós.

Fontos, hogy nem albínó!

Svájci fehér juhászkutya természete

Remek őrző-védő eb. Továbbá vakvezető és lavinakutya. Kiképezhető kábítószer és robbanóanyag felkutatására, de különféle rendőri feladatok elvégzésére is szívesen alkalmazzák.

Az amerikai rendőrség például néhány esztendővel ezelőtt egy fehér juhászkutyát választott az év rendőrkutyájának, a kanadaiak rendőrsége pedig egy Prince nevű fehér juhászkutyára a legbüszkébb, mely 11 év alatt csaknem 200 bűnözőt tett ártalmatlanná.

A nehezen felejthető, 1966. évi tragikus salvadori földrengés idején két fehér német juhászkutya is részt vett a mentési munkálatokban, és számtalan áldozat életét mentette meg.

Vidám, éber, értelmes és figyelmes, kiegyensúlyozott és barátságos kutya. Szívesen dolgozik a gazdájáért és a családjáért, és általában engedelmes is. Nagyon gyengéd, nem szeret egyedül lenni. Idegenekkel nem agresszív vagy rosszindulatú, bár némi tartózkodással viseltetik irántuk.

Kifejezetten falkaszerető, fejlett társas ösztönnel rendelkezik. A gyerekeket szereti, a ház körül vagy a házban tartózkodó különféle állatokkal is jól megfér.

Legfőbb tulajdonságai: Értelmes, nyugodt természetű, könynyen kiképezhető kutya.

Alkalmazása: Kiváló őrző-védő kutya, bevált mint vakvezető és lavinakutya.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a svájci fehér juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves svájci fehér juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Csoportosan, kennelben is gond nélkül tartható, mert kifejezetten falkaszerető, fejlett társas ösztönnel rendelkezik. Rendkívül fontos, hogy kölyökkorában a lehető legtöbb különböző állattal, emberrel, dologgal és helyzettel találkozzon, mivel így hozzászokhat ezekhez, és kiegyensúlyozott felnőtt állattá válhat. Nagy örömet lehet szeretni a kutyának azzal, ha a sétáltatáson kívül néha elviszik úszni, megfuttatják, labdáznak vagy apportíroznak vele. Nagyon engedelmes, mindig a gazdája mellett marad sétáltatás közben.

Ápolás, tisztántartás

A fehér juhászkutya szőrzete elég sok gondozást igényel. Hetente egyszer alaposan át kell kefélni, de a vedlési időszakban naponta ajánlatos kefélni és fésülni - erre a munkára a kártolókefe a legmegfelelőbb eszköz. A karmait röviden kell tartani. Tehát egy egészséges kutyának szüksége van a mancsára, a fülére és teste minden részére. Ezért javasolt a körmök ápolása, bunda átnézése séták után és a fülek rendszeres ellenőrzése. Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal egyszerűbb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

A kutya életkorának megfelelő kutyaeledellel (kiskutya, felnőtt vagy idősebb) ajánlott etetni, amely a szükséges tápanyagokkal rendelkezik. Az asztali maradékok emésztési zavarokat okozhatnak, így csak akkor adjuk ha nincs más. Kerülje a főtt csontokat és a magas zsírtartalmú ételeket. Kicsi kekszdarabot vagy kenyeret lehet használni edzéshez. Ha egy kutya hízni kezd az ivartalanítás után, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában nagyon egészséges fajta. Előfordulhat csipő és könyök diszplázia, haspuffadás, gerincbetegség, szembetegség, vakság, vérzési problémák.

Betegségek, amire hajlamos

Svájci fehér juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

6 - 8 év

Átlagos alomszám

10 - 14 db

Kölyök svájci fehér juhászkutya képek

Svájci fehér juhászkutya kölykökKölyök Svájci fehér juhászkutyaSvájci fehér juhászkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Szép megjelésű, különleges kutya ezzel a fehér színnel felhívja magára afigyelmet. Egyébként személyisége is tökéletes, nemcsak kinézete. Szófogadó és gyorsan tanul

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Svájci fehér juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Svájci fehér juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Svájci fehér juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.