Bernáthegyi kutya

95 értékelés alapján
Bernáthegyi kutya
Hosszúszőrű bernáthegyi kutya
rövidszőrű bernáthegyi kutya
Kölyök bernáthegyi kutya
Bernáthegyi kutya
Bernáthegyi kutya
Canis lupus familiaris, Bernhardiner, San Bernardo, Saint Bernard Dog
Svájc

A Bernáthegyi egy barátságos, kedves, független, intelligens, csendes és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, csíkos, barna, vörös, vörösesbarna, tricolor és fehér.
Kiváló mentő és katonai kutya, de mindemellett tökéletes családi kutya is, aki megbízható, kiegyensúlyozott és nagyon barátságos óriás.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Bernáthegyi kutya eredete

származás: Svájc
Származása tisztázatlan, ősrégi múltra tekinthet vissza. Az alpesi Szent Bernát kolostorban évszázadokig használták vezető- és őrkutyaként.

Svájcban, szülőhazájában saját múzeummal rendelkező kutya. Története összekapcsolódik a Nagy Szent Bernát hágón található menedékhely történetével, melyet Mentoni Bernát báró építtetett.

A kolostort a savoyai Mentoni Bernát báró 1040-ben építtette, aki maga is szerzetes volt. Rendtársasival élelmet és menedéket nyújtottak a vándoroknak, kutyák segítségével felkutatták és megmentették az eltévedt utasokat. Ezért a feladatra olyan kutyákat választottak ki, amelyek jól tűrték a hideget és a havat, erősek, hűségesek és értelmesek voltak.
A kolostor is, és a kutyafajta is Bernátról kapta a nevét.
A bernáthegyi kutya mint a lavinák által betemetettek megmentője szerezte hírnevét. Bár kezdetben a szerzetesek, akik megerőltetőnek találták a hússütő nyárs forgatását, készítettek egy nyársforgató szerkezetet és a kutyákkal forgattatták azt.

Nagyjából a 17. századtól kezdtek el szerzetesek hegyi kutyákat tartani és tenyészteni védelmük megőrzése céljából ezen a helyen és később vándorok, utazók, zarándokok útitársai is lettek. Főleg a hóban, fagyban, ködben nyújtottak nagy segítséget kiváló tájékozódó képességük miatt.
Ma is sok bernáthegyi él a kolostorban, akik a lavina alá szorult utazók megkeresésében és megmentésében segítenek.
A legismertebb életmentő bernáthegyi a Barry névre hallgató kutya, aki a legenda szerint 1800 és 1814 között 40 életet mentett meg. A kolostorban ma is 10-20 bernáthegyit tartanak mentőkutyaként a lavina alá került emberek megmentésére.

FCI által elismert fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

A bernáthegyi teste izmos, lenyügöző, felépítése erőtljes és harmonikus. 

Feje nagyon kifejező,erőteljes, jól látható szemöldökkel és stoppal, arcorri része rövid, orrháta egyenes. Közepes méretű, széles fülei magasan tűzöttek és lelógóak, mélyen ülő szemei fölött a homlokbőr ráncokat alkot. Harapása ollós vay harapofogó-szerű. 

Nyaka erőteljes, tömzsi, háta széles, vízszintes, mellkasa mérsékelten mély a könyökéig ér, bordái íveltek, hasa kissé felhúzott, fara lejt. Farka hossszú lelogó, tövénél széles és erős.

Végtagjai erőteljesek, mellső végtagjai egyenesek, a hátsóknál a csánk tompább szögű. Mancsai erős, nagy, széles, ujjai mérsékelten zártak.

Szőrzete alapján megkülönböztetünk rövid és hosszúszőrű bernáthegyit.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, eltávolítás szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Keveset ugat: nem feltétlen jelez idegen érkezésekor.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: teste nehezen viseli a meleg időjárást.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Szeretetteljesen bánik velük.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Bernáthegyi kutya természete

A bernáthegyi megszületését az egyik legnemesebb elv ihlette, amellyel rajta kívül csak az újfunlandi büszkélkedhet. Ez pedig a bajba jutott emberek életért való küzdelem.

Ez az eredetileg katonai és mentőkutya egy nagyon gyengéd és megbízható fajta. Hűséges és ragaszkodik gazdájához. Jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is.

A gyerekekkel kifejezetten türelmesen és óvatosan viselkedik, idegenekkel szemben pedig általában közönyös. Házőrzésre nem alkalmas. Engedelmes, könnyen tanítható, érdemes nyomkövetési kiképzésre beíratni, mert nagyon élvezi.

A szent bernáthegyi kutya rendkívül barátságos. Állandó, kiszámítható és jóindulatú természetű. Szereti a figyelmet, de nem tolakodó módon igényli azt, mint egyes fajták.

Intelligens de néha hajlandó magát megmakacsolni. Soha nem lehet agresszív, hacsak nem a családját védelmezi. Mint minden kutyának, neki is korai szocializációra van szüksége - meg kell ismernie sok különböző embert, hangokat és tapasztalatot kell gyűjtenie fiatal korában. A szocializáció segít abban, hogy a kiskutya egészséges lelkű felnőtté váljon.

A Szent Bernáthegyi sosem tartozott a legnépszerűbb fajták közé, egyedi megjelenésének, nyugodt, barátságos és kiegyensúlyozott jellemének hála végül megtalálta helyét a kedvtelésből tartott fajták között.

 

Legfőbb tulajdonságai: Nagyon jóindulatú, türelmes, intelligens. Nem agresszív. Megbízható, tanulékony, értelmes.
 
Alkalmazása: Legendás hírű hegyi mentőkutya.
 
Profil: mentőkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bernáthegyi kutya korát emberi években!

Egy 1 éves bernáthegyi kutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye átlagos, napi egyszeri séta viszont elengedhetetlen számára és leginkább nagy udvarban érzi jól magát. Lakásban tartható, de biztosítani kell számára a megfelelő mennyiségű mozgást, hogy ne hízzon el. Korlátozott mennyiségű edzést igényel, amíg el nem éri a felnőtt kort. Ne hagyja hogy túl gyorsan fusson, vagy csúszós padlóra ugorjon. Tartása - bár nem kompromisszummentes - korántsem oly körülményes, mint azt sokan gondolnák. A Szent Bernáthegyinek elsősorban tágas térre, lehetőleg nagy kertre van szüksége. Noha alkalmazkodóképessége lehetővé teszi a kisebb lakásban való tartását is, mind a kutya, mind saját komfortérzetünk szempontjából megfelelőbb számára egy nagyobb otthon, ahol kellő terület áll rendelkezésére, ugyanis tévhit, hogy a Szent Bernáthegyi lusta eb lenne. Igényli a mozgást, a sétát. Közepes mozgásigénnyel rendelkező kutya. Egészsége megőrzéséhez napi 30-45 perc sétára van szüksége.

Ápolás, tisztántartás

Bundáját hetente kétszer át kell kefélni, vedlési időszakban pedig naponta ajánlott eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Fülét időnként ajánlott ellenőrizni és ha piszkos akkor kitörölni. Szemét is gyakran ellenőrizni kell és ha kell, akkor az erre a célra szánt készítménnyel ki kell tisztítani. Füleit időnként ellenőrizni kell, és speciális fültisztítóval kitisztítani. Karmait röviden kell tartani és puha fekhelyet kell biztosítani neki. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Ajánlott naponta több kisebb étkezés egy nagy étkezés helyett. Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos könyök és csípődiszpláziára, szembetegségekre, szív és bőrproblémákra, gyomorcsavarodásra és felfúvódásra. (Wobbler szindróma, entropium, kardiomiopátia, osteochondrosis, osteosarcoma, hypothyreosis) A fejlődési időszakában és 5 éves kora felett nem szabad túlterhelni ízületeinek védelme miatt. Hajlamos a hőgutára. Kerülje el a napközbeni sétákat, illetve mindig elérhető legyen számára árnyékos hely és friss víz.

Betegségek, amire hajlamos

Bernáthegyi kutya tenyésztése

Várható élettartam

8 - 13 év

Átlagos alomszám

6 - 8 db

Kölyök bernáthegyi kutya képek

Kölyök bernáthegyi kutyakölyök bernáthegyi kutyaKölyök bernáthegyi kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Megbízható, családcentrikus, jó házörzó

  Hajlamos csípőbetegségekre, folyamatos odafigyelést igényel a szeme, nem bírja a meleget

  Nagyon imádnivaló! Imádja a gyerekeket, a családjáért él, emellett idegeneket nem enged be. A világ legcsodálatosabb kutyafajtája! <3 Termetéhez képest nem eszik sokat

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 7 hónap ezelőtt

  Nyugodt, nagy mackó. Kiegyensúlyozott természetű. A gyerekeket nagyon jól kezeli.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Nyugodt, kiszámítható és örök barát.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 1 hónap ezelőtt

  Hatalmas aranyos, imádják a gyermekeim és ő is viszont. Szeret lakásban lenni, de jobban szeret a szabadban.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 5
  írta 2 év, 8 hónap ezelőtt
  Tartható lakásban

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Bernáthegyi kutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bernáthegyi kutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bernáthegyi kutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.