Berni pásztorkutya

8.911 értékelés alapján
Berni pásztorkutya
Berni pásztorkutya
Berner Sennenhund, Berner, Bernese Mountain Dog, Dürrbächler, Bernese Cattle Dog
Svájc

A négy ma is létező svájci pásztorkutyák közü a legnépszerűbb. A berni pásztor bundája az egyik leggyönyörűbb a kutyák között, de igazán jelleme teszi ellenállhatatlanná. A berni pásztor egy gyengéd, kedves, intelligens és hűséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete és fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, terelés, keresési és mentési feladatok.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Gyerekeket szereti:

Ápolás, gondozás

 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Berni pásztorkutya eredete

származás: Svájc
A berni pásztorkutya legalább 2000 éves fajta. Feltehetőleg a rómaiakkal érkeztek Svájcba és így az őse a római légiókkal érkező őrzőkutyák, melyek keveredtek a helyi juhászkutyákkal. Így jöhetett létre a svájci pásztorkutyák négy fajtája. A nagy svájci pásztorkutya, a berni pásztorkutya, appenzeli és entlebuchi pásztorkutya.
Az 1900-as évek kezdetén majdnem kihalt, de egy lelkes tenyésztőnek köszönhetően a fajta fennmaradt és sikerült népszerűsítenie a fajtát. Nevét a svájci Alpok-beli Bern helységről kapta.
Eredetileg vontatóebnek tenyésztették. Sajttermelők és takácsok szekereit húzta.

Megjelenés

Méret

Leírás

A berni pásztorkutya egy nagytermetű, masszív kutya.

Feje testével arányos, erőteljes, mandulavágású szemei sötétbarnák, füle háromszög alakú, magasan tűzött, közepes nagyságú, felső fogsora szorasan fedi az alsót, harapása ollós.

Nyaka közepesen hosszú, izmos, háta egyenes, mellkasa mély és széles, bordái jól íveltek, ágyéka izmos, kissé szélesebb, kint mellkasa, farka közepesen hosszú, bozontos, ha figyel akkor felemeli.

Mellső végtagjai egyenesek, a hátsók izmosak, mancsa kerek és rövid, ujjai zártak.

Bundája hosszú, selymes, puha, élénk és enyhén hullámos.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Állandó vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, sőt ha kell meg is védi a családját az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: nem alkalmas lakásban tartásra Teste megfelelően kezeli a hideg időjárást, de a meleget nehezen viseli.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: hosszú

hosszú, puha, fényes és selymes, lehet enyhén hullámos. Színe fekete, cserbarna és fehér foltokkal a végtagjin, a fején é mellkasán.

fekete fehér és barna foltokkal

Berni pásztorkutya természete

Egy magabiztos, vidám állat, sokoldalú munkakutya.
Kiegyensúlyozott, bátor és nagyon engedelmes. Könnyen kezelhető és gyorsan tanul.
Csendes, nem ugatós, de ugyanakkor nagyon éber.

Jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal.
Idegenekkel szemben magabiztos és higgadt, gazdája mindig számíthat rá.

A Berni pásztor szereti családját. Hűséges hozzá, és kiváló játszópajtása a gyerekeknek, akiket védelmez is. Nem agresszív. Nagy valószínűséggel bosszantó viselkedési formákat vesz fel, ha az emberektől és tevékenységüktől elzártan tartják. Ilyen viselkedés például a nem kívánt ugatás, ásás vagy a rágás.

Nagy mérete miatt fontos a korai képzése, hogy megtanulja, hogyan kell megfelelően viselkednie a házban és az emberekkel.
Felnőtt méretét jóval hamarabb éri el, mint mentális érettségét.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a berni pásztorkutya korát emberi években!

Egy 1 éves berni pásztorkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagyon jó katonai kutya, őrkutya és pásztorkutya. Mozgásigénye nagy, ezért rendszeresen kell sétáltatni póráz nélkül futtatni. Nem hajlamos rá, hogy elcsavarogjon, mindig a gazdája mellett marad. Ha eleget mozgott, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban, de egy nagy udvaron érzi igazán jól magát. Nagy mozgásigénye miatt nem ajánlott lakásban tartani. A legjobb választás számára egy nagy, biztonságosan bekerített udvarral rendelkező otthon. Munkakutya révén sok energiája van. Az udvari játék mellett naponta legalább 30 perc erőteljes edzésre van szüksége. A Berni pásztor vastag, szép bundája kiváló védelmet nyújt hideg időjárás idején. Szeretnek a hóban játszani. Ezzel szemben a fekete szőrzetével és nagy méretével hajlamos a hőgutára. Nyáron ne tartson napközben edzéseket. Korlátozni kell a gyakorlatokat kora reggelre vagy késő estére, amikor hűvösebb van. Nyári időszakban hűvös helyen ajánlott tartani.

Ápolás, tisztántartás

Hetente egyszer ajánlott átfésülni, vedlési időszakban ajánlott naponta, kétnaponta eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Lábujjai közül a szőrt ki kell vágni, karmait röviden kell tartani. Ha körmei kopognak a padlón, akkor le kell vágni azokat. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Ajánlott naponta több kisebb étkezés számára, mint egy nagy, mert képes túlenni magát. Ha egy kutya hízni kezd, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A Berni pásztorra sajnos számos egészségügyi probléma jellemző. Élettartama meglehetősen rövid, körülbelül 6-8 év. Bár az elmúlt években a várható élettartam tíz évre nőtt. Ennek oka lehet a felelősségteljes tenyésztés és a genetikai feltételek figyelembevétele. Hajlamos szemhéjbetegségre, különböző rákbetegségekre, csípő és könyökdiszpláziára, Von Willebrand-betegség, bélcsavarodás, PRA, panosteitis, Portosystemic Shunt (PSS).

Betegségek, amire hajlamos

Berni pásztorkutya tenyésztése

Várható élettartam

7 - 9 év

Átlagos alomszám

1 - 14 db

Kölyök berni pásztorkutya képek

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 9
  írta 1 év ezelőtt

  Imádni való, kedves, barátságos, játékos, gyermek szerető, foglalkozást igénylő, vidám, rengeteg öröm, már csal ránézni is!

  Szökős - mert imádja a szabdságot, nagy testű, esetleg fellökhet, ha szökik

  Három bernink volt egymás után, 14,9,és 12 évet éltek. Egy olyan fajta, akire ha csak ránéz az ember jó kedve kerekedik! A picikre mindig vigyáztak, mi túl sokat nem foglalkoztunk velük, ezért voltak fegyelmezetlenségi problémák, de ez nem fajta probléma, hanem nevelés. Meg fajtán belül is különféle jellemmel rendelkeztek. Nagy testű, erős kutya. Nekem a berni a kutyak királya.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 5
  írta 11 hónap, 1 hét ezelőtt

  Nagyon teszik ez az oldal

  Nekünk 13 éves a Ladykénk nyugodt kiegyensúlyozott kutya többször megmentette az életemet, mert cukorbeteg vagyok. Mikor éjjel lement a cukrom felkeltett és addig piszkált míg felébredtem . Nappal kint van a kertben, de éjjelre beengedem nagyon jó jelző és védő kutyus . Teljesen ráhangoldik az emberre , de a rossz energiákkal rendelkező embereket nagyon nem szereti és jelzi nekem , hogy vigyázzak. Szeretném , hogy nagyon sokáig velünk legyen. Anikó

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 10 hónap, 3 hét ezelőtt

  intelligens, érzékeny, játékos,

  félős, hajlamos a displaziára,

  A mi kutyánk másfél éves, és egyenesen imádjuk. Nagyon jól választottunk fajtát. Hozzánk pont ő illik. Kertes házban élünk, nagy udvarral, de mégis el szoktuk vinni sétáltatni elég sűrűn, amit nagyon élvez. A vihart megérzi, ha közeledik és már jelzi, hogy be akar jönni az előszobába. Nagy maci, aki fél a vihartól. :-) A nézése olyan, mint egy emberé. Még ha rosszat is csinál, se lehet rá haragudni. Sajnos MÁR kiderült, hogy dislpaziás, tünete még nincs. Családtag.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 12 hónap ezelőtt

  Szeretni való,hüséges,mindig vidám lessz az ember akármilyen rossz kedve is van. Én ímádom,nekünk csak ez a fajta volt még. De nagyon tudom ajánlani,de csak kertes házba mert tényleg rengeteg mozgás kell neki.

  A szőre, ha vedlik nagy mennyiségben tud hullani rendszeresen fésülni kell de még így is képes rengeteget elhullajtani. Ezért nem jó lakásban.

  Ímádom,csak ez a fajta ami megnyerte tetszésünket. Már volt egy bernink de sajnos idén márciusban elhunyt. Most éreztük hogy itt az ídő egy ujjabb jövevénynek. Most volt három honapos. Imádjuk. Maci nevet kapta mert tényleg olyan mint egy nagy maci. 😘😉

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 10 hónap ezelőtt

  A Berni pásztor nekem a minden,egy igazi szeretet bomba.Játékos,kedves.Imád sétálni.Nálunk a lakásba is van bejárása és imád bent lenni.Legjobb választás gyerekek mellé

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Berni pásztorkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Berni pásztorkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Berni pásztorkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.