Berni pásztorkutya

912 értékelés alapján
Berni pásztorkutya
Berni pásztorkutya
Berni pásztorkutya kölyök
Berni pásztorkutya
Berni pásztorkutya
Berni pásztorkutya kölyök
Kölyök Berni pásztorkutya
Berni pásztorkutya
Berner Sennenhund, Berner, Bernese Mountain Dog, Dürrbächler, Bernese Cattle Dog
Svájc

A négy ma is létező svájci pásztorkutyák közü a legnépszerűbb. A berni pásztor bundája az egyik leggyönyörűbb a kutyák között, de igazán jelleme teszi ellenállhatatlanná. A berni pásztor egy gyengéd, kedves, intelligens és hűséges fajta.
A leggyakoribb színek: fekete és fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, terelés, keresési és mentési feladatok.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Gyerekeket szereti:

Ápolás, gondozás

 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Berni pásztorkutya eredete

származás: Svájc
A berni pásztorkutya legalább 2000 éves fajta. Feltehetőleg a rómaiakkal érkeztek Svájcba és így az őse a római légiókkal érkező őrzőkutyák, melyek keveredtek a helyi juhászkutyákkal. Így jöhetett létre a svájci pásztorkutyák négy fajtája. A nagy svájci pásztorkutya, a berni pásztorkutya, appenzeli és entlebuchi pásztorkutya.

A berni pásztorkutyaősi múltra visszatekintő parasztkutya, melyet az Alpok alacsonyabb részein és a hegység lábánál elterülő síkságon, Bern környékén őr-, kocsi húzó és hajtókutyaként használtak. A Riggisberg melletti Dürrbach fogadó után, ahol különösen gyakran előfordult, kapta eredeti nevét: "dürrbachi kutya".

Az 1900-as évek kezdetén majdnem kihalt, de egy lelkes tenyésztőnek köszönhetően a fajta fennmaradt és sikerült népszerűsítenie a fajtát. Nevét a svájci Alpok-beli Bern helységről kapta.

Miután 1902-ben, 1904-ben és 1907-ben már bemutattak ilyen kutyákat kiállításokon, 1907 novemberében, burgdorfban néhány tenyésztő elhatározta, hogy fajtatisztán kívánják tenyészteni ezeket a kutyákat, és megalapították a Svájci Dürrbach-klubot és meghatározták a fajta jellemzőit.
1910-ben, egy burgdorfi kiállításra számos környékbeli paraszt elhozta a kutyáját, így összesen 107 példányt vezettek fel. Ettől kezdve, a többi svájci parasztkutya nevének mintájára, berni pásztorkutyának nevezték a fajtát, mely gyorsan népszerűvé vált egész Svájcban és hamarosan a szomszédos Németországban is. Manapság a berni pásztorkutya attraktív, háromszínű külsejének és alkalmazkodóképességének köszönhetően világszerte ismert és kedvelt családi kutya.

FCI által elismert fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

A berni pásztorkutya egy nagytermetű, masszív kutya. Feje hatalmas, a bernáthegyiéhez hasonlít.

Feje testével arányos, erőteljes, mandulavágású szemei sötétbarnák, füle háromszög alakú, magasan tűzött, közepes nagyságú, felső fogsora szorasan fedi az alsót, harapása ollós.

Nyaka közepesen hosszú, izmos, háta egyenes, mellkasa mély és széles, bordái jól íveltek, ágyéka izmos, kissé szélesebb, kint mellkasa, farka közepesen hosszú, bozontos, ha figyel akkor felemeli.

Mellső végtagjai egyenesek, a hátsók izmosak, mancsa kerek és rövid, ujjai zártak.

Bundája hosszú, selymes, puha, élénk és enyhén hullámos.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Állandó vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, sőt ha kell meg is védi a családját az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: nem alkalmas lakásban tartásra Teste megfelelően kezeli a hideg időjárást, de a meleget nehezen viseli.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: hosszú

Farka lelóg, dús szőrzet borítja. Szőre lágy, sima, meglehetősen hosszú, kissé hullámos is lehet, de soha nem göndör; színe fekete-vörös-fehér (háromszínű), füle, nyakának felső része, törzse, farka szurokfekete, a lábakon, a pofák hátulsó részén és a szemek felett sárgás-vörös jegyekkel, ezenkívül jókora arányos fehér foltok teszik érdekessé egész megjelenését: mancsa fehér, a fején fehér orrcsík, a mellkasán pedig hatalmas fehér csillag található.

fekete fehér és barna foltokkal

Berni pásztorkutya természete

Egy magabiztos, vidám állat, sokoldalú munkakutya. Kiegyensúlyozott, bátor és nagyon engedelmes. Könnyen kezelhető és gyorsan tanul.

Csendes, nem ugatós, de ugyanakkor nagyon éber. Jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal. Idegenekkel szemben magabiztos és higgadt, gazdája mindig számíthat rá.

A Berni pásztor szereti családját. Hűséges hozzá, és kiváló játszópajtása a gyerekeknek, akiket védelmez is. Nem agresszív.

Nagy valószínűséggel bosszantó viselkedési formákat vesz fel, ha az emberektől és tevékenységüktől elzártan tartják. Ilyen viselkedés például a nem kívánt ugatás, ásás vagy a rágás.

Nagy mérete miatt fontos a korai képzése, hogy megtanulja, hogyan kell megfelelően viselkednie a házban és az emberekkel. Felnőtt méretét jóval hamarabb éri el, mint mentális érettségét.

Nem verekedős, ám nem ismeri a félelmet.

Ennek a kutyának van lelke, és a kutyagazda kapcsolat akkor lesz igazán harmonikus, ha berninket nem mint "csak egy kutyát" kezeljük, hanem rá mint társra, családtagra tekintünk.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kiegyensúlyozott, vidám természetű, szelíd, de félelmet nem ismerő, engedelmes.
 
Alkalmazása: ősei valamikor a római légiók ellátó vonalait és raktárait őrizték. Később fogathúzó kutya volt, s nyájakat őrzött a berni kantonban. Manapság őrző-védő eb, házőrző, vakvezető kutya.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a berni pásztorkutya korát emberi években!

Egy 1 éves berni pásztorkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagyon jó katonai kutya, őrkutya és pásztorkutya. Mozgásigénye nagy, ezért rendszeresen kell sétáltatni póráz nélkül futtatni. Nem hajlamos rá, hogy elcsavarogjon, mindig a gazdája mellett marad. Ha eleget mozgott, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban, de egy nagy udvaron érzi igazán jól magát. Nagy mozgásigénye miatt nem ajánlott lakásban tartani. A legjobb választás számára egy nagy, biztonságosan bekerített udvarral rendelkező otthon. Munkakutya révén sok energiája van. Az udvari játék mellett naponta legalább 30 perc erőteljes edzésre van szüksége. A Berni pásztor vastag, szép bundája kiváló védelmet nyújt hideg időjárás idején. Szeretnek a hóban játszani. Ezzel szemben a fekete szőrzetével és nagy méretével hajlamos a hőgutára. Nyáron ne tartson napközben edzéseket. Korlátozni kell a gyakorlatokat kora reggelre vagy késő estére, amikor hűvösebb van. Nyári időszakban hűvös helyen ajánlott tartani.

Ápolás, tisztántartás

Hetente egyszer ajánlott átfésülni, vedlési időszakban ajánlott naponta, kétnaponta eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Lábujjai közül a szőrt ki kell vágni, karmait röviden kell tartani. Ha körmei kopognak a padlón, akkor le kell vágni azokat. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Ajánlott naponta több kisebb étkezés számára, mint egy nagy, mert képes túlenni magát. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A Berni pásztorra sajnos számos egészségügyi probléma jellemző. Élettartama meglehetősen rövid, körülbelül 6-8 év. Bár az elmúlt években a várható élettartam tíz évre nőtt. Ennek oka lehet a felelősségteljes tenyésztés és a genetikai feltételek figyelembevétele. Hajlamos szemhéjbetegségre, különböző rákbetegségekre, csípő és könyökdiszpláziára, Von Willebrand-betegség, bélcsavarodás, PRA, panosteitis, Portosystemic Shunt (PSS).

Betegségek, amire hajlamos

Berni pásztorkutya tenyésztése

Várható élettartam

7 - 9 év

Átlagos alomszám

1 - 14 db

Kölyök berni pásztorkutya képek

Berni pásztorkutya kölyökBerni pásztorkutya kölyökKölyök Berni pásztorkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 9
  írta 2 év, 4 hónap ezelőtt

  Imádni való, kedves, barátságos, játékos, gyermek szerető, foglalkozást igénylő, vidám, rengeteg öröm, már csal ránézni is!

  Szökős - mert imádja a szabdságot, nagy testű, esetleg fellökhet, ha szökik

  Három bernink volt egymás után, 14,9,és 12 évet éltek. Egy olyan fajta, akire ha csak ránéz az ember jó kedve kerekedik! A picikre mindig vigyáztak, mi túl sokat nem foglalkoztunk velük, ezért voltak fegyelmezetlenségi problémák, de ez nem fajta probléma, hanem nevelés. Meg fajtán belül is különféle jellemmel rendelkeztek. Nagy testű, erős kutya. Nekem a berni a kutyak királya.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 5
  írta 2 év, 3 hónap ezelőtt

  Nagyon teszik ez az oldal

  Nekünk 13 éves a Ladykénk nyugodt kiegyensúlyozott kutya többször megmentette az életemet, mert cukorbeteg vagyok. Mikor éjjel lement a cukrom felkeltett és addig piszkált míg felébredtem . Nappal kint van a kertben, de éjjelre beengedem nagyon jó jelző és védő kutyus . Teljesen ráhangoldik az emberre , de a rossz energiákkal rendelkező embereket nagyon nem szereti és jelzi nekem , hogy vigyázzak. Szeretném , hogy nagyon sokáig velünk legyen. Anikó

  Hasznosnak találod ezt?

 • 9
  írta 2 év, 3 hónap ezelőtt

  intelligens, érzékeny, játékos,

  félős, hajlamos a displaziára,

  A mi kutyánk másfél éves, és egyenesen imádjuk. Nagyon jól választottunk fajtát. Hozzánk pont ő illik. Kertes házban élünk, nagy udvarral, de mégis el szoktuk vinni sétáltatni elég sűrűn, amit nagyon élvez. A vihart megérzi, ha közeledik és már jelzi, hogy be akar jönni az előszobába. Nagy maci, aki fél a vihartól. :-) A nézése olyan, mint egy emberé. Még ha rosszat is csinál, se lehet rá haragudni. Sajnos MÁR kiderült, hogy dislpaziás, tünete még nincs. Családtag.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 4 hónap ezelőtt

  Szeretni való,hüséges,mindig vidám lessz az ember akármilyen rossz kedve is van. Én ímádom,nekünk csak ez a fajta volt még. De nagyon tudom ajánlani,de csak kertes házba mert tényleg rengeteg mozgás kell neki.

  A szőre, ha vedlik nagy mennyiségben tud hullani rendszeresen fésülni kell de még így is képes rengeteget elhullajtani. Ezért nem jó lakásban.

  Ímádom,csak ez a fajta ami megnyerte tetszésünket. Már volt egy bernink de sajnos idén márciusban elhunyt. Most éreztük hogy itt az ídő egy ujjabb jövevénynek. Most volt három honapos. Imádjuk. Maci nevet kapta mert tényleg olyan mint egy nagy maci. 😘😉

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  A Berni pásztor nekem a minden,egy igazi szeretet bomba.Játékos,kedves.Imád sétálni.Nálunk a lakásba is van bejárása és imád bent lenni.Legjobb választás gyerekek mellé

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Berni pásztorkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Berni pásztorkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Berni pásztorkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.