Bichon Frise

101 értékelés alapján
Bichon Frise
Bichon Frise
Bichon Frise felnőtt kutya
Bichon Frise kölyök kutya
Bichon Frise kölyök
Bichon Frise kölyökkutya
Bichon Frise
Bichon Frise
Bichon á poil frisé, Purebred Bichon, Göndör Bichon, Gelockter Bichon, Bichon Tenerife, Tenerife Dog
Franciaország

A Bichon frise egy családi és társasági kutya, amely imádja a gyerekeket.
Szeretetteljes, vidám, kedves, és érzékeny fajta.
Annak érdekében, hogy az egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatóság: agility és engedelmességi versenyek.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Bichon Frise eredete

származás: Franciaország
a fajtát az uszkárral rokonítják, a Barbet-től vagy valamilyen más vízi spánieltől származtatják. A Barbet és a Caniche (uszkár) szavakból jöhetett létre a Brabichon elnevezés, melyből az előtag elkopott, és maradt a Bichon megjelölés.

Korábban a Bichon négy változatát különböztették meg: máltai, Bichon, bolognai Bichon, havannai Bichon és teneriffe-i Bichon. Mindannyian Európa mediterrán részéről származnak. Testalkatuknak köszönhetően már az antik világban is sokat utaztak a hajósokkal kontinensről kontinensre, elsősorban a cserekereskedelem alanyaiként.
Ennek köszönhető egyébként a Bichon Teneriffe elnevezés népszerűsége is. A kis fehér kutyák Spanyolországban is hamar sikert arattak, és általános vélekedés szerint spanyol hajósok által jutottak el Teneriffe-re, a Kanári-szigetekre. A Bichon Teneriffe elnevezés egzotikus hangzása növelte az amúgy egyre elterjedtebbé váló kutyák kereskedelmi értékét, így ez a fajtamegjelölés szinte napjainkig fennmaradt.
Az 1300-as években olasz hajósok ismét felfedezték a fajtát, és magukkal vitték Itáliába, ahol a kutyusok az olasz nemesek kedvenceivé váltak. A térség más társasági kutyáihoz hasonlóan, az olaszok szívesen nyírták a Bichont is oroszlános stílusban.
A Bichon fajtaazonos tenyésztése Franciaországban indult, mikor az első világháború után négy Bichon-rajongó megkezdte a fajta kontrollált tenyésztését, a tenyészvonalak kialakítását. 1933. március 5-én megszületett a hivatalos fajtaleírás, melyet a Toy Club of France akkori elnöke írt a Friends of the Belgian Breeds tagjainak együttműködve; ezt fogadta el a Francia Kennel klub is. Ekkor a fajtát még két néven ismerték: Teneriffe és Bichon. Az FCI akkori elnöke, Madame Nizet de Leemans úgy döntött, hogy a kutya jellegzetes megjelenésére vonatkozó nevet keres, ez lett a "Bichon Frise". A Frise szó a kutya puha, göndör szőrére utal. 1934. október 18-án a Bichon frise-t felvették a Francia Kennel klub törzskönyvébe, és az FCI is elismerte, mint francia-belga fajtát.

Az Egyesült Államokba 1956-ban, Mr. and Mrs. Francois Picault társaságában érkeztek az első Bichonok. A házaspár az USA közép-nyugati részén telepedett le, ahol Etoile de Steren Vor és Eddie White de Steren Ver párosításából megszületett az első amerikai Bichon alom. 1959-ben és 1960-ban két másik tenyésztő is szert tett néhány Bichonra, az USA két különböző pontján, így elkezdődhetett a fajta újvilági történetének megalapozása. Az AKC ideiglenes csoportjába (Miscellaneous Class) 1971. szeptember 1-én vették fel a fajtát, az AKC törzskönyvében pedig 1972. októberétől regisztrálták, végül 1973. április 4-től vált teljesjogú fajtává az Államokban.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Bichon frisé egy különleges szépségű kutya, első ránézésre olyanak tűnik, mint a gyeremekláncfű fehér bóbitája.

Koponyája lapos, de a szőrzetétől kereknek tűnik, arcorri része hosszú, de rövidebb, mint a koponya. Ajkai vékonyak, állkapcsa lapos, nagy kerek, sötét szemei vannak, melyben a fehér rész nem látható, fülei lelógóak és hosszú szőrrel borítottak.

Harapása ollós.

Nyaka hosszú, ívelt, háta egyenes, ágyéka széles és izmos és kissé ívelt, fara enyhén lekerekedő, mellkasa széles, bordáí mérsékelten íveltek, farkát magasan, a hátára emeli, de nem kunkorítja.

Végtagjai egyenesek és távol állnak egymástól.

Bundája finom, puha, selymes, ha nincs kifésülve akkor dugóhúzó kinézetben göndörödik. Színe kizárólag fehér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Kissé aktív: elfoglalt gazdiknak is megfelelő fajta. Nem sok testmozgásra van szüksége, hogy alakját megőrizze.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Bundája finom, puha, selymes, ha nincs kifésülve akkor dugóhúzó kinézetben göndörödik, aljszőrzete nincs. Színe kizárólag fehér.

fehér

Bichon Frise természete

Ha egy csodálatos családi kisállatot keres, érdemes megnézni a Bichont. Ez a kutya szeret játszani. Mindig boldog (kivéve, ha hosszú ideig egyedül marad), viselkedése szeretetteljes és szelíd. Társaságkedvelő, alkalmazkodó és egyáltalán nem agresszív. Szeparációs szorongással küzdenek, ha hosszú időn keresztül egyedül kell maradniuk. A bichonok nemcsak a családjukkal szeretnek lenni, hanem azzal kell lenniük. Jól és gyorsan alkalmazkodnak a különböző emberi életmódokhoz, csak egyedül ne kelljen maradniuk. A bichon frisé egy nagyon intelligens, értelmes, eleven és energikus kutya. Nagyon jól megfér más kutyákkal és egyéb háziállatokkal csak az egyedüllétet nem kedveli. A gyerekekkel is nagyszerűen bánik. Az idegenek érkezését jelzi, de barátságosan üdvözli őket. Könnyű tanítani, mert szeret gazdája kedvében járni. Ügyességi és engedelmességi próbákon is jól szerepelhet. Szeret trükköket tanulni, nagyon jól képezhető. A képzés során a gazdinak következetesnek, de gyengédnek kell maradnia. A durva kommunikáció megszakítja a Bichon szívét. Terápiás kutyaként is alkalmazzák, ugyanis szelíd és tünemény kinézete mosolyt csal mindenki arcára. Így otthonokban és a kórházakban is használható.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kedves, értelmes, hűséges, játékos, élénk, figyelmes.
 
Alkalmazása: Kedvtelésből tartott eb. Eredetileg is erre a célra tenyésztették ki, tulajdonosai dédelgették, simogatták. Innen kapta a nevét: bichoner = cirógatni.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bichon frise korát emberi években!

Egy 1 éves bichon frise emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban való tartása kifejezetten ajánlott mérete és személyisége miatt. Szeret játszani, labdázni, de nagyon jól alkalmazkodik, ezért mozgásigényét magának is ki tudja elégíteni. Ne hagyd hosszú ideig egyedül a bichont, mert nem bírja a magányt. Közepes aktivitási szinttel rendelkező fajta. A felnőtteknek naponta két vagy három, 20-30 perces sétára vagy játékidőre van szüksége. Kölyökkorban két vagy három 10-15 perces sétával ajánlott kezdeni, amelyet fokozatosan lehet növelni. Oktatása pozitív motivációs technikák bevezetésével nagyon hatékony.

Ápolás, tisztántartás

A Bichon szőrét rendszeresen kell ápolni, ami legalább heti egy alapos átkefélést-átfésülést jelent, de az az ideális, ha ezt naponta elvégezzük. utóbbi esetben ez napi 15 percet vesz igénybe, így megelőzhetjük a szőr összecsomósodását, ami számtalan probléma, akár bőrgyulladás vagy különböző bőrbetegségek okozója is lehet. A kedvencként tartott Bichont 6-8 hetente, a hosszabb szőrű kiállítási kutyákat havonta, vagy még gyakrabban kell kozmetikushoz vinni. De mindkét esetben otthoni fürdetésre is szükség van, vagy emiatt is a kozmetikus segítségét kell igénybe venni. Fürdetés előtt alaposan keféljük át és fésüljük ki a Bichon szőrét, ugyanis a vizes szőrcsomókat már lehetetlen kibontani. Fürdetés után folyamatos fésüléssel szárítsuk meg a kutya szőrét. Kifésüléssel és szárítással együtt a fürdetés másfél-két órát vesz igénybe, mely időtartam még nem tartalmazza a heti körömvágást és a belső fülszőrzet eltávolítását. A talppárnák közti szőrt is ki kell vágni. Érdemes karmait röviden tartani és füleit is időnként kitörölni. Ha körmei kopognak a padlón, akkor le kell vágni azokat. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Mint sok kistestű fajta, a Bichon is hajlamos húgyuti kövek kialakulására. Ezért az étrend rendkívül fontos része a kutya állapotának kezelésében. A terápiás étrend és a megnövekedett vízfelvétel segíthet a megelőzésben. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos fül és szembetegségekre, szürkehályogra, csípő diszpláziára, húgyhólyag kövek kialakulására, húgyhólyag fertőzésekre, térdficamra és epilepsziára is. Bolhacsípésre is érzékenyen reagálhat. A bichonok hajlamosak a bőrproblémákra és allergiákra.

Betegségek, amire hajlamos

Bichon Frise tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

3 - 4 db

Kölyök bichon frise képek

Bichon FriseBichon Frise kölyök kutyaBichon Frise kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 8 hónap ezelőtt

  Okos, tüneményes és imádja a velem töltött időt. Én is imádom :)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Bichon Frise tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bichon Frise tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bichon Frise tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.