Billy

7.52 értékelés alapján
Billy
Billy kutya
Billy felnőtt kutya
Billy
Billy kölyök kutya
Billy
The Billy Hound, Chien de France-Comte
Franciaország

A Billy egy élénk, energikus, gyerekbarát, gyengéd, intelligens és bátor fajta.
Színük: fehér, sárga, kávé.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, családi kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:

Barátságos

 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Billy eredete

származás: Franciaország
A Billy a 19. századi Nyugat-Közép Franciaországból ered.

Nevét egy Poitiers mellett található várról kapta, ahol a fajta első tenyésztője Gaston Hublot de Rivault élt. Számos ma már kihalt kopófajta keresztezésével hozták létre őzek és vaddisznók vadászatára, és mai napig arra használják.

XIV. Lajos kenneljeiben is számos példány megtalálható volt .

1886-ban meghatározták a fajtaszabványt.

A második világháború után az egyedszám drasztikusan, 10 kutyára fogyatkozott.

Az FCI 1973-ban, az UKC pedig 1996-ban ismerte el a fajtát. Bár Franciaországon kívül ritka, mégis tiszteletben tartják vadászati ​​képességeik és kiváló általános temperamentumuk miatt.

Megjelenés

Méret

Leírás

Elegáns testalkatú, könnyű testfelépítésű, vizslaszerű kutya.

Feje közepesen hosszúkás, vékony, homloka enyhén domború, stopja határozott, szeme nagyon nyitott, sötét, füle közepes nagyságú, lelapuló és enyhén befelé fordul, harapása ollós.

Nyaka erős, közepes hosszúságú, háta széles, erős és enyhén domború, mellkasa mély és keskeny, bordái laposak, ágyéka széles és enhyén ívelt, fara lejt, farka hosszú, erős, időnként kissé tollas.

Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, mancsa kerek, zárt. Bundája rövid, kemény, érdes tapintású.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor, de nem védi meg a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól bírja a meleg és hideg időjárást, csak lakásban tartást nem bírja magas aktivitási szintje miatt.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, szűrű, testhez simuló, kemény és kissé durva tapintású. Bundája fehér vagy tejeskávészínű, fehér folttal, illetve citromsárga háttal.

fehér

Billy természete

A billy egy értelmes, tanulékony, könnyen kezelhető kutya.

Hangja kellemes, bár óriási lármát tud csapni. Kiváló szimatú, rendkívűl gyors, hatékony vadászkutya.

Más kutyákkal szemben agresszív lehet. Őrzőkutyának nem alkalmazható, mert idegenekkel szemben barátságos. Jól kijön a gyerekekkel, gazdájához pedig hűséges.

Macskákkal és egyéb kisebb háziállatokkal vadászösztöne miatt nem ajánlott tartani.

A terepen élénk, energikus és elszánt, nem jelent számára problémát, hogy hosszú mérföldeken át a vad nyomában maradjon.

Nagyon intelligens és fejlett hangjelzésekkel rendelkezik, amelyek hangerejét és frekvenciáját is képes megváltoztatni annak érdekében, hogy elmondja gazdájának mit talált. Ez az intelligencia néha problémákat okozhat a képzési folyamat során, mivel általában kissé makacs, főleg a korai időszakban.

Ezért türelmes, tapasztalt és követekezetes tulajdonost igényel, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat hozhassa ki belőle.
 

 

Legfőbb tulajdonságai: Könnyen kezelhető, tanulékony, jó szimatú, kellemes hangú eb.
 
Alkalmazása: A franciák szerint a szárnyasvadászat koronázatlan királya. Csalhatatlan biztonsággal, szívósan, árkon-bokron, hegyen-völgyön át követi a vadat.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a billy korát emberi években!

Egy 1 éves billy emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Magas aktivitási szinttel rendelkező kutya, így rendkívül fontos számára a napi testmozgás. Napi 70 perc séta vagy futás ajánlott, hogy testi és lelki egészsége megmaradjon. Nagyobb kertben ajánlott tartani, ahol közvetlen kapcsolatban maradhat gazdájával és igény esetén bemehessen a házba is. Fontos számára a közvetlen kutya-gazdi kapcsolat, ugyanis elzárva letargikus hangulatú lehet és rossz viselkedésformák megjelenéséhez vezethet. Kutyás sportokban megállja a helyét.

Ápolás, tisztántartás

Rövid bundája miatt a hidegre érzékeny lehet. Szőrzete kevés ápolást igényel, elég hetente egyszer átfésülni, fülét rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos, akkor erre gyártott készítménnyel ki kell törölni. Karmait röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. A napi fogmosás még jobb, ugyanis segít az ínybetegségek megelőzésében és a rossz lehelet kialakulásában. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de előfordulhat nála: hörghurut, szembetegségek, gyomorcsavarodás, diszplázia és fülgyulladás.

Betegségek, amire hajlamos

Billy tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök billy képek

Billy kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Szuperjó kutya, gyönyörű hangon beszél hozzánk. Temperamentuma páratlan, emberszerető. NEm való házőrzésre, mert nagyon barátságos mindenkivel.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 5
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt
  Tenyésztőt tud valaki ajánlani? Köszönöm.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Billy tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Billy tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Billy tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.