Bolognai pincs

104 értékelés alapján
Bolognai pincs
Bolognai pincs
Bolognai pincs kölyök kutya
Bolognai pincs felnőtt kutya
Bolognese kölyök
Bolognai pincs
Botoli, bichon bolognese, Bolognese Toy Dog, Bolonka Zwetna, Bologneser, Bottolo, Bolognese
Olaszország

A bolognai pincs a "legkirályibb" ajándék.
Színük: fehér
A bolognai pincs egy tanulékony, társaságkedvelő, gyengéd, intelligens és hűséges fajta.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Bolognai pincs eredete

származás: Olaszország
A Bolognese a bichon család egyik tagja.

A máltaira rendkívül hasonlító, olasz származású bolognai a középkorban alakult ki, s bár az észak-olaszországi Bologna városa után nevezték el, valójában inkább dél-olasz bichonoktól származik.

A fajtáról 1200 óta vannak feljegyzések, amelyek előkelő, régi származását dokumentálják. Ezek bizonysága szerint a bolognai ugyanolyan szerepet töltött be az olasz reneszánsz uralkodók családjai és az arisztokrácia körében, mint a máltai, kiváltképpen a Mediciek, Gonzagák udvartartásában.

A bolognai nagyon hasonlít a máltai selyemkutyára. Dél olasz bichonokból alakították ki a középkorban.

Az évek múlásával és a háborúk miatt, hasonlóan sok más kutya fajtához a Bolognese iránti kereslet is jelentősen visszaesett. Az 1980-as évek végén elhivatott olasz tenyésztők felkarolták a maradék állományt és nekik köszönhetően megmenekült a fajta.

FCI által elismert fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

Rendkívül hasonlít a máltai selyemszőrű kutyára, csak kissé tömöttebb; négyzetes alakú, harmonikus felépítésű kutya.

A Bolgnai egy kis zömök, kompakt kutya, magassága és hossza azonos, tehát kocka alakú.

Fejének hossza nagyjából a magasság egyharmada, koponyája kissé lapos, pofája enyhén domború, szemei nagyok és kerekek, magasan tűzött füle lelogó, hosszú, mely a fültövénél elég merev, ettől eláll a koponyájától és szélesebbnek tűnik a feje.

Nyaka ugyanolyan hosszú, mint a feje, háta egyenes, mellkasa tágas, bordái íveltek, lágyéka enyhén ívelt, fara széles és lejtős. A far vonalában helyezkedik el a farka, végtagjai egyenesek, mancsai oválisak.

Szőre az egész testén hosszú, puha, sűrű pofáján rövidebb csak és elálló.

Színe tiszta fehér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul.
 • Nem házőrző fajta: de figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: nem alkalmas lakáson kívüli tartásra.
 • Mérsékelten aktív: közepes aktivitási szinttel rendelkezik, szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: hosszú

Farkát a hátára hajlítva viseli, melyet bőséges, dús szőr borít. Szőrzete hosszú, pelyhes, nagyon sűrű, egyformán fedi egész testét csupán az arcorri részén rövidebb. Színe hófehér, minden folt vagy árnyalat nélkül.

fehér

Bolognai pincs természete

A bolognai pincs egy nagyon jó természetű, kiegyensúlyozott, kedves kutya. Idegenekkel szemben tartózkodó.  Vérbeli társasági kutyaként minden élőlénnyel jól kijön, legyen az tengerimalac vagy akár bordeaux-i dog, sőt kifejezetten igényli a közösséget. A hosszantartó magányt, egyedüllétet nagyon nehezen viseli. Bár még ilyenkor sem szokott esztelen lakásrombolásba menekülni, de "sportszerűtlen" dolog kihasználni kulturált viselkedését, és 8-12 órán át magára hagyni.

Ha valamit észlel azt rögtön jelzi, de egyébként nem ugat sokat.

A Bolognese szórakoztató és kedves társ. Szeret a figyelem középpontjában lenni. Nagyon ragaszkodó, társaságkedvelő, nem szereti ha egyedül hagyják.

Könnyen és gyorsan tanítható, nagyon engedelmes. Nem különösebben aktív, de aktivitási szintjét képes a gazdi igényeire igazítani.

A bolognai rendkívül gazdacentrikus ebecske, ezért legfőbb helye természetesen a gazda mellett, családja körében van.

Egész életében az a célja, hogy sok időt töltsön a gazdival, és boldoggá tegye. Nagyszerű barát a gyerekeknek is, de méretének köszönhetően 9 évesnél idősebb gyermekekkel rendelkező családoknak ajánlott. Az idősebb gyermekek jobban tudnak róla gondoskodni, nem kapkodnak felé, és kiszámítható a viselkedésük, amelyet a kutya jól tud kezelni.

Nem szeret egyedül maradni. Ha mégis sokat van távol a gazdi, szeparációs szorongás alakulhat ki nála, amely miatt rossz viselkedési formák alakulhatnak ki. Ilyen lehet például a rágás, ugatás vagy a ház nem kívánt helyeinek körbepisilése.

 

Legfőbb tulajdonságai: Pajkos, játékos, vidám természetű, értelmes, könnyen kezelhető. Idegenekkel szemben kissé bizalmatlan. Nem nagyon ugatós.
 
Alkalmazása: Szobakutya. Állítólag jelzőkutyának is alkalmas.
 
Profil: Szobakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bolognai pincs korát emberi években!

Egy 1 éves bolognai pincs emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A bolognai pincs egy kiváló lakásban tartott kutya, nem ajánlott kifutóban vagy kertben tartani. Mozgásigénye nem túl nagy, de naponta egyszer ajánlott sétáltatni. Lakásban való tartása kifejezetten ajánlott mérete és személyisége miatt. Szeret játszani, labdázni, de nagyon jól alkalmazkodik, ezért mozgásigényét magának is ki tudja elégíteni. Ne hagyd hosszú ideig egyedül. Ha mégis ilyen körülmények között él, hajlamos lehet a szeparációs szorongásra.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetével sokat kell foglalkozni. Legalább hetente kétszer jól ki kell kefélni, fésülni. Ajánlott a szőrvégeit egy töredezésgátló oldattal kezelni. Talppárnái között rendszeresen ki kell vágni a szőrt. Szemeit és füleit rendszeresen ellenőrizni kell és ha muszáj akkor tisztítani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Alapvetően egészséges fajta, és leszámítva a kis testű kutyákat gyakorta sújtó térdkalácsficamot és a bolhaekcémára való érzékenységet, örökletes betegségtől nem terhelt. Előfordulhat náluk: patella ficam, hipoglikémia, Perthes-kór, szembetegségek és korai fogvesztés.

Betegségek, amire hajlamos

Bolognai pincs tenyésztése

Várható élettartam

9 - 14 év

Átlagos alomszám

2 - 4 db

Kölyök bolognai pincs képek

Bolognai pincs kölyök kutyaBolognese kölyökBolognai pincs kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Tanulékony. Hízelgő. Egy bohóc. Megnevettet. Játékos. Kistermetű. A szőre nem hullik és nyírás után göndör.

  Szeme könnyezik és elszineződik a szőr a szemkörnyéken. Napi ápolás mellett is könnyen.

  Sokáig kerestünk egy kis termetű kutyafajtát. Jó választás volt még a bischonok között is a bolognese. Idősebb barátainknak, ismerőseinknek is csak ezt a fajtát tudjuk ajánlani. Megszépíti az idősek napjait.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 6 hónap, 2 hét ezelőtt

  nincs negatívuma. Imádni való. Családtag.

  Nincs neki. Eszményi társa az embernek.

  BONBON már 15 éves, 2.87 kg-os kislány, nagyon szép. 1éve nem játszik már a játékaival, többet alszik, de még mindig vidám és eleven. Egygazdás: a férjemet választotta ki, ugrál, sikítozik és hangosan vinnyog örömében, amikor a férjem hazajön. Fiatalabb korában sokat ugatott, amikor el kellett mennünk dolgozni, de ez kb. 2 éve már nem jellemző rá. 1 hete csomót észlelt a doki a nyaka tövében... azóta imádkozik a család, hogy ne legyen komoly a baj.Isten segíts,hogy sokat legyünk még együtt!!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Hihetetlenül hüséges, ragastkodó,kedves, nagyon tud bajban vígaszt nyújtani!!!!!!!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Bóhóc, játékos angyali szőrpamacs.

  Engedelmességi képzést mindenkinek javaslom, hogy a kutyusával elvégezze. Utána sokkal jobban összecsiszolódtok.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Bolognai pincs tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bolognai pincs tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bolognai pincs tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.