Bolonka cvetna

101 értékelés alapján
Bolonka cvetna
Bolonka zwetna kölyök
Bolonka zwetna játék közben
Bolonka Zwetna kölyök
Felnőtt Bolonka
Bolonka cvetna
Russian Tsvetnaya Bolonka, Bolonka Zwetna, Bolonka, Russian Bolonka
Oroszország

A kis, bolyhos Bolonka egy nagyon aranyos családi kutya, amely Oroszországból származik.
Barátságos, kiegyensúlyozott, jó természetű fajta, sokan lakásban tartják.
Hűséges gazdáihoz, tanulékony és imádja a gyerekeket.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Egyedül hagyható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Bolonka cvetna eredete

származás: Oroszország
Ezt az eredetileg orosz kutyafajtát hazáján kívül nem nagyon ismerik.
Kialakulása a 18. század elejére nyúlik vissza, amikor XIV. Lajos ajándékként mutatta be a bolonkát az orosz nemességnek. Később az orosz Cvetnaya Bolonka ősei Napóleon seregével vándoroltak Oroszországba, és a francia Bolonka néven voltak ismertek.
Azonban Oroszországban nem kedvelték a játékkutyákat, sokkal inkább a gazdasági igény miatt a munkakutyák voltak elfogadottabbak. A kisebb fajtákat feleslegesnek tartották, amely a szovjet rezsim idején tovább erősödött. Ebben az időben nem importálták ezen kutyákat Oroszországba, de a kutya szerelmesei a már meglévő fajtákból tenyésztették ki.
Kisebb kutyákra hasonlított, mint például a Bichon, a Toy Poodle, a Shih Tzu, a pekingi és a francia bolognese.
1966 óta ismerik el Russian Tsvetnaya Bolonka-ként. Az érdeklődés a Bolonka sajátos fajtájára a vasfüggöny leomlása után újjáéledt.
Ezeket a kutyákat az 1950-es években kezdték komolyan venni, majd csak ezek után növekedett meg a népszerűségük.
A kutyák kivitele szigorúan szabályozott volt. A Fédération Cynologique Internationale nem ismeri el külön fajtaként a bolonka-t, de a fehér változatát a Bolonka Franzuska-t a VDH (német nemzeti kennel klub) elismerte a bolognai változatnak.
2013 januárjában a Nordic Kennel Union hivatalosan elfogadta a Russkaya Twvetnaya Bolonka-t és azóta részt vehet az NKU tagországokban: Dánia, Norvégia, Svédország és Finnországban.
Az Amerikai Kennel Klub 2015-ben az orosz Cvetnaya Bolonkát az Alapítványi Szolgálati Programhoz adta hozzá, és a fajcsoportot a Toy csoporthoz rendelte. A Bolonka-t a Bichon család ritkábbikaként tartják számon.

Megjelenés

Méret

Leírás

Feltehetően a bolonka franzuska színváltozataként fejlődött ki.

Feje szögletes, szeme barna, füle lelógó, tőben enyhén megemelkedik.

Orrtükre fekete vagy barna.

Teste kissé hosszabb, mint magassága, háta feszes, ágyéka rövid, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamosak.

Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete hosszú, selymes, hullámos vagy göndör. A fehér kivételével valamennyi elfogadott kutyaszínben előfordulhat.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Közepes szőrzetápolási igényű fajta: Hetente többször ajánlott átfésülni és ha szükséges akkor fürdetni is.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda heti kefélése segít az elhullott szőrszálak eltávolítását.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Magas alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

Szőrzet: hosszú

Bundája göndör vagy hullámos. Színe fekete, barna, szürke, piros vagy farkas-szürke lehet. Sűrű, puha és selymes tapintású.

Bolonka cvetna természete

Kedves, ragaszkodó és nyugodt természetű eb. Idegenekkel szemben bizalmatlan, de hamar potenciális játszótársakat vél felfedezni bennük.

Nagyon ragaszkodó, a vérében van hogy megvédje az embereket és a területet, ezért jó házőrző, de agresszív viselkedésre képtelen.

A Bolonka egy rendkívül szórakoztató, játékos és hangulatos kutya, aki mindenkitől elvárja, hogy játszópajtása legyen. Intelligens és szeretetteljes.

Gyorsan rááll a gazdi gondolkodásmódjára és elvárásaira. Imádja ha ölben ülhet és simogatják. Igazi társasági életet élő kutya.

A gyerekek és más kedvtelésből tartott állatok számára is kiváló társ lehet. Nagyszerű megfigyelő, így idegenek érkezését jelzi.

 

Legfőbb tulajdonságai: Nyugodt, jó természetű, gazdájához ragaszkodó, idegenekkel szemben bizalmatlan.
 
Alkalmazása: Lakásban és kertben egyaránt tartható kedvenc; hosszú szőrzetet rendszeres ápolást igényel.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bolonka cvetna korát emberi években!

Egy 1 éves bolonka cvetna emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban és kertben egyaránt tartható kedvenc. Napi egyszeri sétára van szüksége és sok játékot igényel. A fajta alkalmas mind a városi, mind a vidéki életre. A tervezett napi séta nagyon fontos ahhoz, hogy ez az energikus kutya le tudja vezetni fölös energiáit, és találkozhasson más élőlényekkel illetve helyzetekkel. Ha elzárva tartjuk megjelenhetnek nála magatartásbeli problémák. A legjobb számára, ha családjával együtt élhet. Jól tartható lakásban, de mozgásra van szüksége és lehetőséget kell neki biztosítani póráz nélküli futkosásra is. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű mozgás biztosítva számára, unatkozni kezd és rombolóvá válhat. Napi 30 perc séta elegendő számára.

Ápolás, tisztántartás

A bolonka kutyák az allergiás emberek számára is tökéletes választások, hiszen szőrük hipoallergén. Bundájuk sok törődést igényel. Hetente többször ajánlott átfésülni és ha szükséges akkor fürdetni is. Sampon, kondicionáló és utána alaposan szárazra törölni végül széles fogú fésűvel kifésülni. Minimális fúvásos szárítás lehetséges. Szeméből a szőrzetet masnival fel lehet kötni. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Tipikus betegségfajták: térdkalácsprobléma, csípő diszplázia, máj-, pajzsmirigy-, szív-, és szem problémák ezen belül is a glaukóma és a progresszív retina atrófia.

Betegségek, amire hajlamos

Bolonka cvetna tenyésztése

Várható élettartam

12 - 16 év

Átlagos alomszám

1 - 3 db

Kölyök bolonka cvetna képek

Bolonka zwetna kölyökBolonka zwetna játék közbenBolonka Zwetna kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Vidám, ölbenülő de játékos kutyus. Mindennél jobban szeretem, csak ajánlani tudom.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Bolonka cvetna tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bolonka cvetna tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bolonka cvetna tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.