Bordeauxi dog

8.36 értékelés alapján
Bordeauxi dog
Bordeauxi dog kölykök
Bordeauxi dog
Bordeauxi dog kölyök
Bordeauxi dog kölyök kutya
Bordeauxi dog
Mészáros szelindek, Bordeauxdog, Bordeaux Mastiff, Bordeaux-i dog, Dogue de Bordeaux Dog, Bordói dog, French Mastiff, Dogue de Bordeaux, Bordeauxdogge
Franciaország

A Bordeauxi dog egy éber, bátor, hűséges és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: egyszínű, a mahagónitól az izabella színig terjedő minden árnyalatban.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, rendőrségi munka, súlyhúzás, vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Könnyen ápolható:
 • Nyáladzás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Bordeauxi dog eredete

származás: Franciaország
Ősi fajta, melynek eredete ismeretlen. A tibeti dogtól származtatják, jóllehet az nem is annyira dog típusú, mint inkább hegyikutya. Őseit Kr. e. 200 esztendővel az asszírok harcikutyaként használták. Azt viszont már nem tudni, hogy előtte merre élt; de elterjedt más ókori népeknél is, így a babiloniaknál, az egyiptomiaknál, a görögöknél.
A rómaiak pugnaynak (harcias) nevezték és cirkuszi játékokban használták elődeit. A mai fajta külleme is elhiteti, hogy megállták helyüket minden ellenféllel szemben.
A középkorban a dogszerű kutyák két változatát ismerték. Az egyik a mészáros szelindek volt, ez lett a mai Bordeauxi dog őse; a másik, az agárral keresztezett típus; ez a német dogok elődjének számít. K
orabeli leírás szerint "a mészáros szelindek igen jó medvére és vaddisznóra, mert szerfölött kitartó, ám otromba, s ha megöli egy vaddisznó v. egy medve, nem túl nagy veszteség. . . "
Lehet, hogy ez a vélemény befolyásolta a vadászokat, mert később a Bordeauxi dog őseit már nem nagyon használták vadászatra, de annál gyakrabban lehetett látni házőrzőként, különösen a mészárosporták környékén.
A 18. sz. vége felé a Bordeauxi dog a gazdagok kutyája lett, a francia forradalom idején osztozni kényszerült gazdái sorsában. Igen sok ebet megöltek, a túlélők szétszóródtak, más fajtákkal kereszteződtek. A fajta degenerálódott, eltűnőben volt; de akadt még néhány példány Közép-Franciaországban, azokon a helyeken, ahol fennmaradt a cirkuszi játékok hagyománya.
Ez a viadalok kora; a bordeaux-i farkassal, oroszlánnal, bikával, medvével méri össze erejét, ügyességét; gyakran egymással is összeengedték őket, és halálig tartó küzdelmet vívtak. Az első világháború teljesen véget vetett a viadaloknak, és a Bordeauxi dogokkal mint szanitéckutyákkal találkozunk ismét.

A legősibb francia fajták közül, valószínűleg leszármazottja az Alans-nak és főként annak az alans vautre-nek, amelyről Gaston Phebus (vagy Febus), Főix grófja, a XIV. századi, Livre de Chasse című munkájában a következőket írta: "erősebben tartja a harapását, mint három agár".
A "dogue" szó a XIV. század vége óta létezik. A XIX. század közepén Aquitanián kívül alig ismerték ezeket az ősi dogokat. Nagyobb állatok, például vadkan vadászatra, harcra (gyakran törvényesen), házak és jószág őrzésére illetve hentesek mellett használták őket. Az első francia kutyakiállítást 1863-ban, Jardin d'Acclimatation-ban rendezték meg. A Dogue de Bordeaux jelenlegi nevén került bejegyzésre.
Különböző típusai voltak: a Toulouse-i, a Paris-i és Bordeaux-i típus, mely a jelenlegi dogok őse.

Megjelenés

Méret

Leírás

Inkább "talaj közeli" felépítésű, ami azt jelenti, hogy a szegycsont és a talaj távolsága valamivel kevesebb, mint a mellkas mélysége. Zömök, atlétikus, impozáns és nagyon tekintélyes külsejű.

Feje hatalmas, szögletes, széles, meglehetősen rövid, elölről és felülről nézve trapézformájú.

Mellső végtagjai erős csontozatúak és nagyon izmosak.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt rettenthetetlen agresszorként meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Jól illeszkedik a lakásban tartáshoz is.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8 év feletti gyermekeknek. Játékos, védelmező és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, finom sűrű. Színe a sárgásbarna különböző árnyalatai.

Bordeauxi dog természete

A bordeaux-i dog kiváló házőrző és családi kutya, nyugodt, kiegyensúlyozott, nagyon ragaszkodó és kedveskedő a családjához, idegenekkel szemben barátságtalan.

Kifogástalan társas viselkedésű, gyerekekkel jóindulatú, és többedmagával is jól tartható. Az érzékeny kolosszus a legjobban a szeretetteli, következetes nevelésre reagál, elég a hangfekvés, hogy megtanítsuk a kutyának, mit szabad és mit nem. A keménység csak elrontja.

A dogue de Bordeaux, ha egyszer megnevelték, engedelmes, nem hajlamos a csavargásra. Nem kimondottan futkosni szerető kutya, mozgásra és élettérre azonban szüksége van.

A bordeaux-i dog kitűnő őrző- és védőkutya, amely sohasem támad ok nélkül, és megbízható érzékkel rendelkezik a komoly fenyegetés észleléséhez. A család minden tagját szereti, igen ragaszkodó természetű, gyengéd és hűséges. Gyerekekkel szemben elnéző, azokat bátran védelmezi.

A háziállatokkal jól megfér, bár ehhez a megfelelő idejű szocializáció elengedhetetlen. Idegenekkel szemben eleinte bizalmatlan, de ha gazdája jelzi szívesen látott vendég, ő is azonnal elfogadja.

Fajtársaival szemben mindig dominánsan viselkedik, ezért erre feltétlen oda kell figyelni. Elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta.

Természetes hajlama van őrzésre, ám kevésbé mutat agressziót, mint sok más vadászati ​​és őrző-védő fajta. Általában jól viselkedik más háziállatokkal. Akkor a legjobb, ha teljes mértékben beilleszkedhet a családba.

Ezek a kutyák azonban rendkívül erősek, és a kisgyermekekkel és a fiatalabb gyermekekkel folytatott minden interakciót gondosan ellenőrizni kell. Mindemellett általában kevésbé heves, mint a legtöbb kutya.

Megfelelő figyelem, fegyelem és képzés nélkül egyenesen makacssá válhatnak. 
 

Legfőbb tulajdonságai: Napjainkban már nem annyira fékezhetetlen, agresszív, mint viadorőse volt. Hűséges kiegyensúlyozott természetű, jól kiképezhető. Mindazonáltal nem ajánlatos kikezdeni vele!
 
Alkalmazása: A középkorban medvére és vaddisznóra vadásztak vele, később házőrzőként szolgált. A 18. század vége felé véres kutyaviadalokon vett részt. Az I. világháborúban szanitéckutya volt.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bordeauxi dog korát emberi években!

Egy 1 éves bordeauxi dog emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kifutóban tartásra alkalmatlan. Mozgásigénye átlagos, napi néhány sétáltatással beéri. Ennek ellenére tartása elsősorban családi házban javasolt. Azonban ha nem kap elég időt fölös energiái ledolgozására, rombolóvá válhat, vagy más módot talál ezek levezetésére. Közepes mozgásigénnyel rendelkező fajta, naponta 60 perc mozgásra van szüksége.

Ápolás, tisztántartás

A szőrzetének ápolása egyszerű, vedlési időszakban gumikefével eltávolíthatók a kilazult szőrszálak. Karmait röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Javasolt naponta kétszer etetni és folyamatosan friss vizet biztosítani számára. Ha egy kutya hízni kezd, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló betegségek: csípő diszplázia, epilepszia, Hyperkeratosis, szívproblémák, elhízás.

Betegségek, amire hajlamos

Bordeauxi dog tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök bordeauxi dog képek

Bordeauxi dog kölykökBordeauxi dog kölyökBordeauxi dog kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Ehhez hasonlo kutyaval meg nem talalkoztam, 5 percenkent kepes annyira orulni a csaladjanak, mintha napokig nem latta volna oket, nagyon okos, rogton megjegyez mindent, nem lehet atverni 😀, kedves nagy macko

  Nagyon dominans

  Imadom ezt a fajtat, akinek egyszer egy ilyen kutyaja van, nem hiszem hogy utana masfelet akar.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Én jónak találom a leírást... Nagytestű, szépséges és irdalmatlan erővel rendelkezik.

  Azért annyira nem egy nőnek való fajta, megbírkózom vele, imádom, de ha még lesz kutyám egy picit talán kisebbet fogok választani ;)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Okos, intelligens, védelmező, gyengéd

  Egy ilyen kutyus mellett nőttem fel... Azóta se találkoztam hasonlóval. Több volt mint egy kutya,igazi családtag volt. Csak ajánlani tudom.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 6
  írta 10 hónap, 2 hét ezelőtt

  Nagyon okos, hűséges és rendszerető kutya

  Szíve gyenge

  Igorka 2014-ben került a családunkba. Nagyon okos és szófogadónak ismertem meg a fajtát. Kislányom gyakran játszott vele ilyenkor nagyon figyelt a kutya, hogy vigyázzon rá. Az udvarról nyitott kapu mellett sem jött ki soha. Jellemét tekintve mindenkinek ajánlom ezt a kutyát. Ami nagy negatívum viszont ennél a fajtánál az, hogy a szíve sok egyednek nagyon gyenge. A mi kutyánknak 5 éves korától szívgyógyszereket kapott mivel rosszul fejlődött ki a szíve.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Nagy, monumentális de mégis gyermekként szerethető fajta. De figyelni kell a falkasorrendre nála, mert azért a határokat szeretné átlépni, ha tehetné.

  Következetesség elengedhetetlen a nevelésében

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Bordeauxi dog tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bordeauxi dog tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bordeauxi dog tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.