Boxer

103 értékelés alapján
Boxer
Német boxer kölyök kutya
Boxer kutya
Német boxer kölyök kutyák
Német boxer felnőtt kutya
Boxer futás közben
Német boxer kölyök kutya
Boxer
Német boxer, Deutcher Boxer, German Boxer
Németország

A boxer egy éber, vidám, bátor, energikus, barátságos, intelligens, hűséges és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: sárga, csíkos, fakó, fehér.
Annak érdekében, hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: munkakutya, házőrző, családi kutya, engedelmességi versenyek, kereső és mentő kutya, rendőrségi kutya.
Imádja a gyerekeket, kiegyensúlyozott és magabiztos fajta.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Boxer eredete

származás: Németország
A boxer őseit nehéz meghatározni, de valószínű, hogy őse hatalmas dogszerű kutya lehetett, amely az egész dogcsalád őse lehetett, ez pedig a tibeti dog.
Ezt a kutyát a Kínai irodalom is említi, 1121-ben a kínai császár egy embervadászatra képzett kutyát kapott ajándékba, ez a kutya később elterjedt egész Kínában, Nepálban és Indiában is.
Időszámításunk elején római telepesek hozták ezeket a kutyákat Közép - és Nyugat-Európába.
Az ókori görög és itáliai művészi alkotásokon megtalálható a dogok őse. Később ezeket a kutyákat medve és vadkan elleni vadászatokra és bikával való küzdésre használták.
Amikor kiment a divatból a kutyaviaskodás, akkor az otthonok védelmezője lett.
A mai modern boxer kialakítása német tenyésztők érdeme, akik angol buldoggal keresztezték a müncheni boxert. Az első adat 1890-ból ered, mikor csíkos angol buldoggal keresztezték a müncheni boxert, majd kialakították a tiszta fehéret, hogy létrehozzák az őzbarnát és csíkosat.
1895-ben a müncheni kutyakiállításon Flocki nevű boxer, nagy feltűnést keltett és ő lett az első a fajta tenyészkönyvében.
Az első boxer klub 1896-ban jött létre.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Boxer egy sportos, előkelő megjelenésű kutya.

Feje harmonikusan illeszkedik a testéhez, koponya teteje boltozatos, pofaizmai jól fejlettek, arccorri része fele olyan hosszú, mint a koponyája, orrhegye magasabban van az orr tövénél, ettől kicsit turcsi van. Felső ajka rálóg az alsó ajkára, füle magasan tűzött és lelógnak, ha figyel akkor magasan hegyezi, előfordul, hogy megvágják.

Szemei értelmesek, sötétek, metszőfogai előre állnak, alul harap. Erős, atletikus felépítése, nyaka hosszú, izmos, elegánsan ívelt, háta egyenes, széles, lágyéka rövid, széles, fara széles, enyhén lejt, mellkasa mély, a könyökéig ér, bordái íveltek, hosszú és lejtős válla van, hasa kissé felhúzott, farka magasan tűzött, felemelve tartja, de ahol megengedett ott farkát kurtitják.

Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jól kirajzolódnak az izületek. Szőrzete rövid, csillogó, sűrű, színe őzbarna vagy csíkos.

A Tigriscsíkos kutyák alapszínén fekete csíkok húzodnak. Ha erős a csíkozat akkor szinte feketének látszódik a kutya. Mindkét színnél előfordulhatnak fehér jegyek és arcorri részén a maszk, mindig fekete, kontrasztot alkot a fej színével, de nem sötétíti el arckifejezését.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, csillogó, sűrű, színe őzbarna vagy csíkos. A Tigriscsíkos kutyák alapszínén fekete csíkok húzódnak. Ha erős a csíkozat akkor szinte feketének látszódik a kutya. Mindkét színnél előfordulhatnak fehér jegyek és arcorri részén a maszk, mindig fekete, kontrasztot alkot a fej színével, de nem sötétíti el arckifejezését.

Boxer természete

Napjaink boxere - bár nem annyira robusztus, mint ősei - megőrizte eredeti tulajdonságait; ezért ideális személy- és házőrző, de használják rendőrkutyának, és tartják puszta kedvtelésből is. Viszonylag későn érő fajta, nehezen komolyodik meg; kiképzése mégis megéri a vesződséget, mert szinte hihetetlen teljesítményekre képes.

A Boxer ugyan harci kutyának lett kitenyésztve, de ezen funkcióját már rég elvesztette. A boxer egy bátor, éber, magabiztos, nyugodt kutya, aki nem ismer félelmet.

Családjához hűséges, odaadó, de idegenekkel szemben bizalmatlan, de kiszámítható, nem alattomos.

Nagyon mozgékony, eleven, érzékeny a hangulatra. Kötődik a családjához, jól kijön a gyerekekkel, sőt fel tudja mérni saját erejét, ezért óvatos az egészen pici gyerekekkel is.

Megfelelő szocializáció esetén más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is jól kijön. A kanok időnként csibészebbek és keresik a kiskaput a szabályok megszegésére, de következetes nevelés esetén mindig tudja hol a helye a kutyának a családban.

Könnyen és gyorsan tanítható, kiváló őrzőkutya. Kutyás sportokban jól teljesít.

 

Legfőbb tulajdonságai: Rendkívül temperamentumos, bátor, ugyanakkor kedves, játékos, tanulékony, bár néha kissé makacs, önfejű.
 
Alkalmazása: Ősei az ókorban harci és viadorkutyaként szolgáltak. Napjainkban ideális személy- és házőrző, kiváló sportkutya.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a boxer korát emberi években!

Egy 1 éves boxer emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kiválóan tartható lakásban, illetve lakás és kert együttesében. Rövid orra és rövid szőrzete alkalmatlanná teszi őt a csak szabadban való életre. Nem ugat sokat, nyugodt, hamar megszokja a helyét, de mozgásigénye nagy. Szeret futni, játszani, labdázni, akár póráz nélkül is lehet engedni, mert vadászösztöne szinte teljesen kihalt. Agility vagy flyball kifejezetten ajánlott a fajtának.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég átfésülni, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Az egyik legegészségesebb bulldog típusú fajta, de előfordulhat nála szív és érrendszeri megbetegedés, gyomorcsavarodás, csípőízületi diszplázia és a rák különböző formái, de ezek ritkák. Hajlamos lehet még süketségre és epilepsziára. Szembetegségek közül jellemző: harmadik szemhéj mirigy előesés, szaruhártya fekély, ectropium.

Betegségek, amire hajlamos

Boxer tenyésztése

Várható élettartam

9 - 10 év

Átlagos alomszám

6 - 8 db

Kölyök boxer képek

Német boxer kölyök kutyaNémet boxer kölyök kutyákNémet boxer kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Tökéletes kertes házban mindennapi sporthoz játékos

  Nem tudnák rá roszat mondani

  Nagyon jó kutya alkalmas bármire portájára és családjára vigyázz erős és vidám ha megfelelő heje van akkor sokáig boldogítsa a családot játékos nekem 12 évet élt kertes házban mindennapi sétához nagyon jó én csak ijet fogok vásárolni ha tehetem.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Társank kiváló, egy ideig szeretett kiszökni a kertből, de mióta jártunk kutyasuliban, azóta elmúlt ez a gond

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 hónap, 2 hét ezelőtt

  Nincsen egyetlen fajta, melynek több pozitív tulajdonsága lenne.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Boxer tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Boxer tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Boxer tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.