Brazil masztiff

101 értékelés alapján
Brazil masztiff
Brazil masztiff
Brazil masztiff kölyök kutya
Brazil masztiff felnőtt kutya
Brazil masztiff kutya
Brazil masztiff
Brazilian Mastiff, Fila, Brazilian Molosser, Brazilian Guard Dog
Brazília

A Fila Brasileiro egy éber, bátor, engedelmes, védelmező és hűséges fajta.
A leggyakoribb színek: fakó, csíkos, fekete-cser, szürke, piros, ezüst és fekete.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: terelés, vadászat., őrző-védő, nyomkövetés

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Brazil masztiff eredete

származás: Brazília
A portugál filar szó annyit tesz: megragadni, megfogni. Kiválóan jelöli a fila brasileiro egykori tevékenységét, hiszen akár marhacsordák mellett, akár vadászaton használták a filát, nélkülözhetetlen volt hatalmas ereje, hogy egy vad bikát vagy egy jaguárt megragadhasson.
Régészeti leletek és feljegyzések bizonyítják, hogy Brazíliában már az indián ős lakosoknak is voltak kutyái. Von Stephanitz és William Pferd is leírt egy bizonyos patagóniai ebet, mely Brazília déli tartományaiban él. Az indiánok ezt a kutyát egy vadon élő lámafaj vadászatára használták.
Egészen véletlenül Darwin világ körüli útja során éppen a Santa Cruz folyó torkolatában állt meg vitorlását megjavíttatni. Kísérője, Philip King tengerész hadnagy a kényszerpihenő közben vázlatokat készített a tehuelcse indiánokról és kutyáikról. Ezek az 1834-ből származó rajzok az egyedüli képi bizonyítékai a patagóniai kutyalétezésének. később Robert Fitzroy kapitány is hírt ad ezekről a kutyákról. A kérdés csak az, milyen mértékben vettek részt ezek az őshonos kutyák a fila brasileiro kialakulásában. A brazil partvidéken elsőként letelepedő gyarmatosítók portugálok voltak.

1555 táján franciák érkeztek, 1630-tól holland telepesek is partra szálltak, majd jöttek a spanyol hódítók. A fila őseit az ő kutyáik között is kell keresni. Mindezek a kutyák Brazíliában már szabadon kereszteződhettek egymással, s mivel többségük hasonló típust képviselt, viszonylag egységes állomány jött létre. A nehéz körülményekhez alkalmazkodni képes egyedek fennmaradtak, szaporodtak egymás között, a gyengék elpusztultak. 1785 táján angol vérebek is érkeztek, lebernyeges bőrük és határozott tarkócsontjuk ma is felfedezhető a filákon.
Ebből az egyvelegből alakult ki lassacskán, főleg az ország déli részében, Minas Gerais államban a fila brasileiro első tenyésztési központja. A hatalmas birtokokon, ahol az állatállományt a jaguár tizedelte, nagy szükség volt megbízható, jó kutyákra. Egy jó fila képes volt arra, hogy orránál megragadva kezessé tegye a legvadabb bikát is, de kárt ne tegyen benne. Mozgékonynak és erősnek kellett lennie, hiszen vadászatokon ragadozó nagymacskákat kellett becserkésznie. A jó vadásztulajdonságokat tovább finomították foxhound, greyhound és pointer keresztezésekkel.
A fajta kialakítójaként dr. Paolo Santos-Cruzt tartják számon. Ő adott meghatározó irányvonalat a tenyésztésnek, létrehozva Brazília első hivatalos fajtáját. Az első tenyésztő, aki törzskönyvben nyilvántartott filákat tenyésztett, Juvenal Peioto volt. Sao Paulóban élt, da Vila Paulista kennel néven tenyésztett. S
antos-Cruz azonban elsősorban Minas Gerais farmereit kereste fel, a Mato Grosso fennsíkját utazta be, illetve Goias vidékén keresett kutyákat. A negyvenes években kezdett el maga is tenyészteni. 1950-ben a Brazil Kennel klub megbízásából fogalmazta meg a fajta első, hivatalos leírását. Ezt a standardet dolgozták át kismértékben és adták be 1984-ben az FCI-nek, mely jóvá is hagyta. 1949 óta dr. Procopio Valle is segítette munkájában Santos-Cruzt. Európába először Albert bajor herceg hozott fila brasileirót, 1954-ben: Dunga da Parnapuát, Santos-Cruz tenyészetéből.

Megjelenés

Méret

Leírás

Robosztus testű, az angol vérebre hasonlító kutya.

Feje szögletes, maszkja fekete, szeme sötétbarna. Fogazata ollós harapású. Füle nagy, lelóg, V alakú. Törzse izmos, mellkasa széles, hasa kissé felhúzott.

Végtagjai oszlopszerűek, izmosak, a hátulsók valamivel hosszabbak, mint a mellsők.

Farka a csánkig ér, tövénél nagyon vastag, majd hirtelen elvékonyodik és hegyben végződik. 

Bőre laza, vastag, a nyakán ráncokat alkot.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt rettenthetetlen módon meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget.
 • Aktív: sokat dolgozó gazdiknak nem jó választás magas mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8 év feletti gyermekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Brazil masztiff természete

Félelmet nem ismerő kutya. Mindig gazdája mellett van, és egyenesen a szemébe néz. Rendkívül magabiztos és nyugodt. Felségterületén belül ő az abszolút "uralkodó".

Egyetlen idegennek sem engedi meg, hogy átlépje ennek határát, hiszen természeténél fogva nagyon bizalmatlan az ismeretlenekkel szemben. Abban pedig, hogy kit tekint barátnak illetve ellenségnek, egyszerűen csak az ösztöneire hallgat.

Teljes mértékben csak a család tagjait és a mindennap látott személyeket fogadja el. Nem törődik túlságosan azzal, hogy mi is történik körülötte, egészen addig, amíg úgy nem érzi, hogy valami vagy valaki veszélyt jelent gazdája számára. Ekkor ugyanis drámaian megváltozik. A nyugodt, békés kutya egy "szörnyeteggé" válik, ami megtámadhat mindenkit és mindent, ami háborgatja őt vagy gazdáját. Ez pillanatok alatt megtörténhet! Ha elvisszük Filánkat sétálni, legyünk mindig nagyon figyelmesek. A békés kutyánk hirtelen vadállattá válhat!

A brazilok azt mondják, "Fiel como un Fila", ami azt jelenti: "Hűséges mint egy Fila".

A kölykök viszonylag korán, már új otthonukba való kerülésük után néhány nappal különbséget tesznek a családtagok és a "többiek", a kívülállók között. Az ő közeledésüket gyanakvóan fogadják, elhúzódnak előlük, sőt meg is morogják őket! Ahogyan növekednek, ilyen irányú ellenérzésük csak fokozódik, és idegenekkel szembeni bizalmatlanságuk egyre határozottabb módon jut kifejezésre.

Körülbelül egyéves korukra (ez nemtől, egyedtől függően korábban, illetve később is bekövetkezhet) ősi karakterük végleg felszínre tör: ettől kezdve minden kívülálló személynek nyílt és becsületes ellenségei lesznek saját birtokukon belül, de azon kívül is, ha szeretteiket veszélyeztetve érzik.

Családjuk felé a leghatározottabban mutatják másik oldalukat: engedelmes és szeretetéhes, alázatos és kedveskedő társak, akik különösképpen imádják gazdájuk gyerekeit.

 

Legfőbb tulajdonságai: Temperamentumát a bulldogtól örökölte; a család tagjaival barátságos, de jaj az idegennek!
 
Alkalmazása: A brazilok legnépszerűbb őrző-védő és pásztorkutyája. Eredetileg a konkvisztádorok hadikutyája volt. Arra képezték ki, hogy megtámadja és megölje az indiánokat. Később szökött rabszolgák üldözésére és elfogására használták.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a brazil masztiff korát emberi években!

Egy 1 éves brazil masztiff emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Filo Brasileiro egy közepesen aktív kutya, akinek mindennap szüksége van megfelelő mennyiségű mozgásra, hogy elégesse felesleges energiáit, és ezzel a lehető legjobb családtaggá váljon. A séta minden nap kötelező. Nagy kutya, és bár örömmel fedezi fel a hátsó udvart, mégis minden nap ki kell vinni és szocializálni kell, hogy temperamentuma kiegyensúlyozott legyen. Kölyökkutyákként ugyanolyan játékos, mint bármely más kutya, bár növekvő súlya és heves természete miatt leüthetnek a lábadról. Felnőtt kutyaként általában kevésbé aktív, de mindig éber és védelmező. Imádja a családi kirándulásokat, de séták alkalmával mindenképp pórázon javasolt tartani, mivel erős vadász​​ösztönnel rendelkezik, és bármikor elindulhat kisebb állatok után.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egészségügyi problémák: könyök és csípő diszplázia, térdkalács ficam, cryptorchidism, felfúvódás, elhízás, progresszív retina atrófia, és bőr allergia. Érzékeny a különböző allergiás bőrbetegségekre. Szőrtüszőatkásság sem ritka.

Betegségek, amire hajlamos

Brazil masztiff tenyésztése

Várható élettartam

9 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök brazil masztiff képek

Brazil masztiff kölyök kutyaBrazil masztiff kölyökBrazil masztiff kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 9 hónap, 1 hét ezelőtt

  Óriás, nyugodt nagy medve. Családszerető és a szabadban mozgékony.

  Hirtelen haragú.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Brazil masztiff tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Brazil masztiff tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Brazil masztiff tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.