Bretagne-i cserszínű basset

101 értékelés alapján
Bretagne-i cserszínű basset
Cserszínű basset felnőtt
Kölyök Bretagne-i cserszínű basset
Felnőtt cserszínű basset
Kölyök bretagne-i cserszínű basset
Bretagne-i cserszínű basset
basset fauve de bretagne
Franciaország

A bretagne-i cserszínű bassetek nagyon szenvedélyes vadászkutyák, kiváló társak, akik kifejezetten barátságosak, érzelmesek, ám kiegyensúlyozottak is.
Rámenős, bátor, harcias, de nyugodt, jó idegzetű kutya. Szimatmunkája kiváló. Tanulékony, bár kissé makacs; a gyerekek hűséges barátja.

Nagyszerű vadász, elsősorban rókára és vaddisznóra vadásztak vele.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:
 • Energia szint:

Bretagne-i cserszínű basset eredete

származás: Franciaország
A grand griffon fauve de Bretagne és a basset griffon vendéen közötti többszöri keresztezés révén alakították ki.

A Basset Fauve de Bretagne egy kisebb kutyafajta, amely Franciaországból származik a mai Bretagne területéről.
Írásos emlékek az 1800-as évekre visszamenőleg mutatják a fajta útját.

Jelenlegi méretét és alakját a nagyobb méretű Griffon Fauve de Bretagne és Brittany Bassets keresztezésével sikerült elérni, és eredetileg vadászatra használták.

A fajta korábbi verziói valószínűleg jobban hasonlítottak a terrierekre, mint ma. Hazájuk mellett ma is nagy népszerűségnek örvend Nagy-Britanniában, ahol 1991-ben elismerték külön fajtának.

Megjelenés

Méret

Leírás

Formás, masszív, zömök eb.

Feje meglehetősen nagy, hasonlít a szálkás szőrű tacskóéra, koponyája meglehetősen hosszúkás, a nyakszírti kitüremkedés szemmel látható.  

Szeme sötétbarna. Füle feltűnően hosszú, lelóg, a szemekkel egy vonalban tűzöttek, a fülhegy ritkán ér el az orrhegyig.

A fülek végei hegyesek, befelé fordulók, rövidebb és puhább szőr borítja, mint a test többi részét.

Háta a bassetekéhez képest rövid, széles, nem lehet csapott hátú. Mellkasa mély, fara kissé csapott. Ágyéka széles és nagyon izmos, bordái meglehetősen tágasak, kerekdedek.

Végtagjai izmosak, párhuzamosak, szilárd állásúak. Farka vastag, viszonylag hosszú, a csánkja alá ér, enyhén sarló alakban tartja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: a bunda heti átfésülése javasolt, hogy az elhullot szőrszálakat kiszedhessük a szőrzetből.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Azonban makacssága miatt előfordulhat hogy falakba ütközünk. Mindezt következetes képzéssel és megfelelő higgadtsággal kompenzálhatjuk.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban tartható, de emberektetől nem lehet elzárni, nehezen viseli az egyedüllétet.
 • Aktív: elfoglalt gazdiknak nem megfelelő fajta. Sok testmozgásra van szüksége, hogy alakját és szellemi fittségét megőrizze.
 • Gyerekeknek ajánlott fajta: leginkább 6 év feletti gyerekeknek javasolt, vagy azoknak, ahol a kutya a kisgyermekkel együtt nő fel és megfelelő képzésben részesül.

 

Szőrzet: rövid

Nagyon durva tapintású, száraz, meglehetősen rövid. Színe őzbarna, az arany búzasárgától a téglavörösig, és a háton itt-ott egy kis fekete is megengedett. Szőrzete sűrű, kemény, rövid. Színe halványsárgás, barna, ill. a világossárgától a vörösesbarnáig különféle árnyalatú.

őzbarna

Bretagne-i cserszínű basset természete

Kiegyensúlyozott, vidám és barátságos természetű kutya. Független típus. Arra tenyésztették, hogy önállón kutassa fel és kövesse a zsákmányt. Jól fejlett vadászösztöne és kiemelkedően jó szaglása van.

Kissé akaratos, de engedelmes, értelmes. Jól kijön gyerekekkel, és békésen együtt tud élni más kutyákkal is. Macskák és egyéb háziállatokkal is problémamentes lehet a viselkedése megfelelő szocializáció esetén. Bár jelzi a hívatlan látogatókat, de mindenkivel nagyon barátságos.

Mivel kissé akaratos, ezért tanításához kitartásra és következetességre van szükség. A pozitív motivációs technikák a célravezetők oktatásánál, mint például a jutalmazás. Kissé makacs.

 

Legfőbb tulajdonságai: Rámenős, bátor, harcias, de nyugodt, jó idegzetű kutya. Szimatmunkája kiváló. Tanulékony, bár kissé makacs; a gyerekek hűséges barátja.
 
Alkalmazása: Nagyszerű kis vadászkutya; elsősorban a róka és a vaddisznó ádáz ellenfele.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bretagne-i cserszínű basset korát emberi években!

Egy 1 éves bretagne-i cserszínű basset emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A legideálisabb ha egy zárt kertben tartjuk, de nyugodtan viselkedik lakásban is, feltéve ha napi háromszor megsétáltatjuk. Pórázon való sétáltatása javasolt, ugyanis nagyszerű vadászkutya, amely ha zsákmányt szagol ki vagy lát meg, akkor képes azonnal a nyomába szegődni. Amennyiben nem kap megfelelő mennyiségű képzést, játékot és foglalkozást, az unatkozáshoz vezethet. Ha egy basset unatkozni kezd, az a romboló magatartás megjelenéséhez vezethet.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést. Elég hetente egyszer átfésülni és csak időnként ajánlatos fürdetni. Karmait röviden ajánlott tartani, ezért 1-2 havonta vágni szükséges. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Táplálékigény: 1100 g/nap Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincs örökletes betegsége, nem hajlamos betegségekre. Előfordulhat nála: szembetegség és fülfertőzés.

Betegségek, amire hajlamos

Bretagne-i cserszínű basset tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök bretagne-i cserszínű basset képek

Kölyök Bretagne-i cserszínű bassetKölyök bretagne-i cserszínű bassetBretagnei cserszínű basset cuki kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Kissé akaratos, de nagyon okos és sokat tanul. Vadászösztöne jól fejlett, szaglása pedig kiemelkedő. Vérbeli vadász.

  Jelzőkutyának jó, de őrzésre nem alkalmas. Makacs, de korrigálható képzéssel. Csak ezt senki se felejtse el!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Bretagne-i cserszínű basset tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bretagne-i cserszínű basset tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bretagne-i cserszínű basset tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.