Breton spániel

103 értékelés alapján
Breton spániel
Breton spániel kölykök
Breton spániel kutya
Breton spániel felnőtt kutya
Breton spániel kutya
Breton spániel kölyökkutya
Breton spániel kölyök kutya
Breton spániel
American Brittany, Epagneul Breton, Brittany spaniel, Brittany Wiegref, Britanny
Franciaország

A Breton spániel egy vidám, barátságos, hűséges, játékos és szociális kutyafajta enyhe makacssággal megáldva.
Leggyakoribb színek: fekete-fehér, vörös-fehér, fehér, narancs, gesztenye.
Annak érdekében, hogy az egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés, házőrzés, családi kutya

A Bretagne egy rendkívül sportos fajta, amely alig várja hogy a gazdival elmehessen futni. Gyors és kíváncsi, mindig keresi a madarak fészkelőhelyét. Egy igazi játékos futóbajnok. Független természet, de mégis nagyon szereti a gazdáját.
Kevés testmozgás esetén rombolásra hajlamos.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Breton spániel eredete

származás: Franciaország
A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető. Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható.
Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak.
De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat. A spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spániel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza. Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.

A Breton spánielt először az 1900-as párizsi kutyakiállításon mutatták be. Feltehetően Spanyolországból került Franciaországba, nevét a franciaországi Bretagne szigetéről kapta. Az AKC 1934-ben ismerte el hivatalos fajtaként.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Breton spániel egy közepes méretű, hosszú lábú kutya.

Kisebb, mint a szetterek, de nagyobbak, mint egy spániel. Csontozata erős, de nem nehéz, testalkata elegáns.

Koponyája közepes hosszúságú, kerekded. Szeme barna, élénk tekintetű. Füle inkább rövid, mint hosszú, hullámos szőr borítja, kevés rojttal.

Mellkasa mély, széles, háta rövid, ágyéka egyenes, erős. Fara enyhén lejt. Mellső lábai egyenesek, izmosak, combja széles, erőteljes.

Farkát csonkolják, egyenesen, illetve kissé lefelé tartja, kb. 10 cm hosszú, de lehet farkatlan is.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól alkalmazkodik a nyári melegekhez és a téli hidegekhez is. Kertben tartása javasolt.
 • Nagyon aktív: aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos, energikus, és szeretetteljesen bánik velük. 8 év fölötti gyermekeknek ajánlott rendkívüli mozgásigénye miatt.

Szőrzet: közepes

Színe lehet narancs-fehér, májszínű-fehér, feket-fehér, fekete tricolor, deres, lábain és pofáján lehet pettyes. Szőre enyhén tollas, sűrű, sima vagy hullámos, de nem göndör.

narancs-fehér tarka pöttyökkel

Breton spániel természete

Francia fajta, mely a világon egyedüli pointing, vagyis jelző spániel. A Breton spániel nem spániel, mert azok általában a vadász közelében dolgoznak, ott riasztják fel a vadat, míg például a szetterek és a pointerek felkutatják, megmutatják, sőt sakkban tartják a nagyobb távolságban rejtőzködő állatokat, amíg a vadász lőtávolba nem ér. Ez utóbbi csoportba tartozik a Breton spániel.

Élénk, vidám, optimista kutya. Kiváló nyomkereső kutya, kutyakiképzés ajánlott neki. Értelmes, általában készséges, de időnként megmakacsolja magát. Nagyon kitartó, jó apportírozó kutya, aktív és lelkes vadász.

Érzékeny természetű, érzékenyen reagál a lakásban uralkodó hangulatra. Nem ajánlott a kemény nevelési módszer. Családjához, gazdájához nagyon hűséges. Gyerekekkel és más állatokkal is jól kijön. Az idegenek érkezését jelzi, de aztán barátságos velük.

Brittany különösen feladatspecifikus. Nem hagyhatod otthon egész nap egyedül úgy, hogy hazaérkezésed után ne játssz vele. Egy napnyi energiát és szeretet fog rádzúdítani hazaérkezésed után, amit neked is nagy szeretettel kell viszonoznod.

Nem csak energikusak, okosak, hanem minden nap nagy terhelésre és mentális stimulációra van szükségük. Amikor képzésükről esik szó, a következetes nevelés náluk kulcsfontosságú, illetve a kemény nevelést nem bírja.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a breton spániel korát emberi években!

Egy 1 éves breton spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Rendkívüli mennyiségű energiája miatt fontos, hogy rengeteg edzést biztosítson számára. Mivel elsősorban vadászkutya, ezért gondoskodni kell mozgásigénye kielégítéséről. Nem elég a napi háromszori séta. Póráz nélkül engedni kell a szabadban kedvére futkározni. Ha kellőképpen kifutkározta magát akkor a lakásban már nyugodtan viselkedik. Nem alkalmas arra, hogy kennelben tartsák kint a kertben. Tartása inkább kertes házakban ajánlott. A labdajátékokat imádja, ügyességi játékokon is jó partner. A hideg, nedves körülményeket is jól viseli.

Ápolás, tisztántartás

Szőre nem igényel nagy törődést, elég hetente átfésülni. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Mivel hajlamos az elhízásra ezért étrendjét folyamatosan ellenőrizni kell. Fontos a helyes táplálása kölyökkortól kezdve. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Többnyire egészséges kutya, de hajlamos elhízásra. Csípő diszplázia, fülgyulladás, epilepszia, hypothyreosys, és szembetegség is előfordulhat. Szembetegségek közül jellemző: glaukóma, szárazszem-betegség, szürkehályog.

Betegségek, amire hajlamos

Breton spániel tenyésztése

Várható élettartam

12 - 13 év

Átlagos alomszám

1 - 11 db

Kölyök breton spániel képek

Breton spániel kölykökBreton spániel kölyökkutyaBreton spániel kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Szépséges fajta, óriási mozgásigénnyel. Csak olyanoknak ajánlom, akinek van ideje vele sokat játszani. Utál egyedül lenni. Kellett mellé egy társat vinnünk, már a két óra magány is megviselte.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 hónap, 1 hét ezelőtt
  Egy örök mozgó ugatos fajta. Utal egyedül lenni. Olaszországban gyakori fajta, mind a vadászok, mind a családok körében,kertes házban. Imádja a gyerekeket. Fizikailag és szellemileg is le kell farasztani.Nem az a fajta aki egész nap elfekszik a fuben. 2fele típusát tenyésztik.Az egyik könnyű csontozatu' kevésbé hullámos szőrrel, a másik, erős csontozatu' tömörebb és a szőre enyhén hullámos és valamivel sűrűbb is. Ez utóbbit inkább a vadászok használják.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Nagyon szép és aktív okos kutya!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Breton spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Breton spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Breton spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.