Brie-i juhászkutya

8.73 értékelés alapján
Brie-i juhászkutya
Briard kutya
Brie-i juhászkutya
sportoló briard kutya
Kölyök Briard kutya
Pihenő édes Briard kutya
Kölyök briard kutya, Brie-i juhászkutya kölyök
Brie-i juhászkutya
Pastor de brie, Berger De Brie, Berger Briard, Briard
Franciaország

A Briard egy független, intelligens, szerető és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, szürke.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, terelés, katonai és rendőrségi munkák, keresési és mentési feladatok.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Brie-i juhászkutya eredete

származás: Franciaország
Különféle ősi fajták leszármazottja, valószínűleg az alaunté és a perzsa juhászkutyáé. A francia arisztokrácia vadász és őrzőkutyája volt és az 1789-es forradalom után a gazdaságok mindenese.

Feljegyzések szerint már Napóleon francia császárnak is volt briard típusú kutyája, de még az ő lemondását követelő La Fayette márki is e fajta szerelmese volt.
1785-ben Buffon 36 kötetes művében nemcsak leírja, de meg is nevezi a Chien de Brie-t, mely hosszúszőrű, legtöbbször fekete, nyájak őrzésére használt juhászkutya.
A Szajna és a Marne közötti vidéken, Brie környékén két szőrtípusú juhászkutyavolt ismert. Az egyiknek rövid szőre volt, a másiknak hosszabb, ún. kecskeszőre. 1896-ban, a Párizs környéki Villette vásárcsarnokában rendezett gyűlésen különítették el a két juhászkutya-változatot. A hosszúszőrű kutyákat, melyeknek a pofáját is hosszú szőr borította, Berger de Brie-nek nevezték el.
Ettől az évtől létezik tehát hivatalosan a briard mint fajta.
Az első standard 1897-ben született.
A fajta első tenyésztőjeként tartják számon Sauret marhakereskedőt (Du Berger kennel). Számára a jó terelőmunka mellett a szépség is fontos volt.
A másik tenyészvonalat egy Verlinde nevű belga kinológus indította, De la Hulpe kennelével.
Sokat tett a fajtáért Raoul-Duval asszony De Montjoie kennele is.
1909-ben megalakult az első briard klub is: a Les Amis du Briard.

A második világháborúban becsülettel szolgálta hazáját.

Megjelenés

Méret

Leírás

Testalkata kompakt és zömök, nagyon mutatós állat, erőst sugárzó teste mégsem nehézkes.  

Szakálla miatt arckifejezése nem éppen bizalomgerjesztő, koponyája szögletes, lapos, az arcorri része erős. Füle magasan tűzöt, háromszög alakú, hajlékony, ovális szeme sötét, közepes nagyságú, tekintete élénk.

Nyaka erős, izmos, folyamatosan szélesedik, a teste széles és rövid, erős, izmos, erős végtagokkal, háta és ágyéka vonala vízszintes, erős és feszes, háta rövid, mellkasa mély és széles, farkát általában kurtitják vagy anélkül születik.

Végtagjai hosszúak, izmosak, nehéz csontozatúak, mancsa rövid és kerek, ujjai feszesek, jól íveltek, talppárnái erősek.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: a bunda heti átkefélése ajánlott.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, sőt agresszíven lép fel a betolakodókkal szemben. Családját minden áron megvédi.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: alkalmas lakásban és kertben tartásra is. Teste a hideg és meleg időjárással is megbírkózik.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8 év feletti gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: hosszú

Hosszú, száraz, olyan mint a kecskeszőr. "Csupaszőr" szakállas, bajuszos kutya. leggyakoribb a fekete és a barnás-sárgás szőrzet, de a standard minden egységes színt megenged, bár a sötétebb árnyalatokat tartja kívánatosabbnak. A fekete szőrzet nem lehet vöröses árnyalatú.

Brie-i juhászkutya természete

Vidám, eleven kutya, aki rajong a családjáért, a gyerekekért, de nem szereti ha bosszantják.

Kiegyensúlyozott, nyílt jelleme révén a briard kiváló családi kutya, társa és őrzője gazdájának. Sohasem túl öreg játszani, s a gyerekeket még a szülői elnáspángolástól is képes megvédi.

Szeret dolgozni, szereti ha szükség van rá és emellett rendkívül fegyelmezett. Rajongással szeret, de elvárja, hogy gazdája is rajongással szeresse.

Jól kijön a macskákkal és egyéb háziállatokkal, más kutyákkal szemben azonban hatalmaskodó lehet.

Nagyon engedelmes, rögtön teljesíti a parancsot, de határozott fellépésre van szükség tanítása során. Kiváló házőrző. Gondolkodó, intelligens, alapos, módszeres kutya, így megfelelő tréning után minden terelési munkát képes elvégezni.

Egykoron a nyájőrzés volt a feladata, de mivel "munkalehetősége" fokozatosan csökkent házőrző, kísérő, testőr lett belőle. Rendkívül sokoldalú eb; számos fajta legjobb tulajdonságait egyesíti magában. Éppen ezért szinte bármilyen feladatra alkalmas: kiváló vakvezető és sportkutya, sőt, kedvencnek is bevált. Munkakedvéről legendákat mesélnek: tud és szeret is dolgozni. Könnyen fegyelmezhető, de ha kell, rámenős, kemény, harcias. Gazdájához gyengéd és végtelenül ragaszkodó.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a brie-i juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves brie-i juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Kifutóban való tartásra nem alkalmas. Nagyon jól alkalmazkodik, ezért kiváló vakvezető kutyának. Láncon való tartása agresszívvá teheti. Mozgásigénye nagy, nincs benne csavargási hajlam, ezért nyugodtan sétáltatható póráz nélkül. A Briard alkalmazkodik a városi és vidéki élethez is. Meglehetősen nyugodt fajta, ha naponta 30-60 percig edzést biztosítunk számára. Elegendő aktivitás nélkül a Briard unatkozhat, és az unalom bosszantó vagy romboló magatartáshoz vezethet.

Ápolás, tisztántartás

Hetente ajánlott alaposan kefélni, hogy bundája ne gubancolódjon össze. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell és tisztítani, valamint a szőrszálakat kivágni. A talppárnák között is ajánlott eltávolítani a szőrt. A fajta érdekessége a dupla farkasköröm a hátsó lábakon, melyeknek olyan közel kell lenniük a földhöz, amennyire csak lehet. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Fontos a helyes táplálkozás kölyökkortól kezdve. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges típus, de előfordulhat: csípő diszplázia, könyök diszplázia, hypothyreosis és a von Willebrand-betegség, rák, gyomorcsavarodás, progresszív retina atrófia.

Betegségek, amire hajlamos

Brie-i juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

8 - 10 db

Kölyök brie-i juhászkutya képek

Kölyök Briard kutyaPihenő édes Briard kutyaKölyök briard kutya, Brie-i juhászkutya kölyök

Az igazi tenyésztők csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak egymással! Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 6
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Kifejezetten család barát kutya

  10-14 átlag életkor kevés

  A briard vagy Berger de Brie nagytermetű, csupa szőr, csupa szív kutya. Elismerését jó munkabírásának, kiváló őrző- és terelőképességének köszönheti. Családszerető, a családtagokat végletekig védő, erős, intelligens, könnyen tanítható eb. Személyesen is megismerhető: Mátragyöngye-kennelben Info: Bonta Attila +36203355180

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Óriás mackó, aki játékos és szeret mozogni. GYerekeimet szereti és egyengeti az útjukat, mintha pótanyjuk lenne :D

  Le kell fárasztani, mert ha unatkozik, akkor hisztizni kezd. Azt pedig a papucsok bánják.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Nagyszerű csládtag kicsiknek és nagyoknak.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Brie-i juhászkutya tenyésztők

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.