Brüsszeli griffon

103 értékelés alapján
Brüsszeli griffon
Kölyök Brüsszeli griffon
Felnőtt Brüsszeli griffon
Kölyök Brüsszeli griffon
Kölyök Brüsszeli griffon
Brüsszeli griffon
Felnőtt Brüsszeli griffon
Brüsszeli griffon
griffon bruxellois
Belgium

A Brüsszeli Griffon egy éber, játékos, intelligens, vidám és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, kék, barna és piros.
Pofázmánya majomszerű, már már emberi tekintetű.
A leggyakoribb színek: barna és piros.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Brüsszeli griffon eredete

származás: Belgium
A griffon kutyának három változata ismert, a belga, a brüsszeli és a barabancon griffon.
Mindhárom a Smousje néven ismert, kistestű kutya leszármazottai.

A ma ismert brüsszeli griffon több fajta keresztezéséből hozták létre. Az Affenpinscher-ből , a mopszból és az Angol toy spánielből. Az Affenpinschertől örökölte a méretét és a szőrzet textúráját, míg a Toy Spanieltől a nagy, kifejező szemeket. E három fajta keresztezésének eredménye lett egy nagyszerű patkány vadász, amely szinte emberi arcvonásokkal rendelkezik.

Ezek a keresztezések a 19. századra voltak jellemzőek.

Eredetileg istállókban alkalmazták őket őket, a rágcsálók távoltartása végett.
A griffon soha nem volt igazán népszerű, az 1950-es években volt egy kicsit divatban ugyan, de az érdeklődés hamar alábbhagyott iránta.

1899-ben regisztrálták az első brüsszeli griffokat az Amerikai Kennelklubban, és a Westminster Kennel Club kutyakiállításán mutatták be először. Az AKC 1900-ban hivatalosan is elismerte a fajtát.

Az USA-ban a "Lesz ez még így se" című filmben szerepelt és ekkor figyeltek fel rá.
A griffonok közül a belga és a brüsszeli durva szőrű, a brabancon rövidszőrű.

Brüsszeli griffonra emlékeztető kutyát - festményen - egy XVI. századi festő Jacopo du Empoli (1554-1640) alkotásán láthatunk először. A képen III. Henrik francia király egyik kedvenc törpéje és mellette néhány, különféle griffonokhoz hasonló kutya.

Az 1880-as években már a kor minden társadalmi rétegében megtaláljuk. Segít az istállók patkánytalanításában, de ugyanúgy megtaláljuk főúri kedvencként is. Ezekben az években került Angliába, ahol végül is rögzült és kialakult a fajta jellegzetes formája.

Korunkban a Brüsszeli Griffon klub (GBC) - a világ legrégibb aktív tenyésztési klubja - több mint 300 taggal rendelkezik. Tagjai vannak Svédországban, Norvégiában, Hollandiában, Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandban, Kanadában, Belgiumban, eredeti hazájában és Magyarországon.

FCI által elfogadott fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

A brüsszeli griffon egy erőteljes testfelépítésű, zömök, borzas kutya.

Feje szögletes, koponyája széles, ábrázata az emberéhet nagyon hasonló. Nagy kidülledő szemei vannak, füle felálló, hegyesre csonkolják vagy félig felálló és előre lefelé logó.

Nyaka elegánsan ívelt, közepes hosszúságú.

Teste szögletes, izmos, háta egyenes, rövid, ágyéka feszes és rövid, kissé ívelt, mellkasa széles és mély, bordái jól íveltek, fara széles. Magasan tűzött farkát, magasan is tartja vagy csonkolják.

Végtagjai egyenesek, rövidek. Bundája kétrétegű, fedőszőre durva és kissé hullámos,aljszörzete sima.

Fején szakállt és bajuszt képez, illetve szemöldöke is jelentős. 

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás, trimmelés szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nem képes kezelni az átlag feletti vagy alatti hőmérsékletet. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott fajta: komoly 12 év feletti gyermekeknek ajánlott

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Bundája kétrétegű, fedőszőre durva és kissé hullámos,aljszőrzete sima. Fején szakállt és bajuszt képez, illetve szemöldöke is jelentős. Színe rozsdavörös vagy vörösesbarna.

rozsdavörös

Brüsszeli griffon természete

A griffonok egy intelligens, éber, kiegyensúlyozott kutyusok. Nagyon vidám, játékos bár a gyerekeknek mégsem javasolt fajta. Nagyon értelmes, könnyen tanítható és szófogadó.

Nem megfelelő bánásmód esetén megbízhatatlanná, agresszívvé válhat. Jó házőrző kutyának, rögtön jelez ha valami különlegeset észlel.

Agility és engedelmességi versenyeken nagyon jól szerepel. Általában jól kijön más kutyákkal. Nagyon kedves és hajlamos a lehető legközelebbi távolságot tartani a gazdival.

Olyan tulajdonosra van szüksége, aki értékel egy olyan kutyát, amely szoros és személyes kontaktust igényel, és nem független.

Ha lakásban tartod, előfordulhat hogy hangos, folyamatosan jelez. Ezért ajánlott a "csend" szó megtanítása. A brüsszeli griffont ha figyelmen kívül hagynak, rossz viselkedési formákat vehet fel, hogy felhívja magára a figyelmet.

Nem kedveli az egyedüllétet, és megtalálja a módját, hogy a gazdit tájékoztassa elégedetlenségéről.

 

Legfőbb tulajdonságai: Élénk, vidám természetű, viszonylag könnyen tanítható, barátságos, bár olykor hajlamos az agresszivitásra.
 
Alkalmazása: A törpekutyák népes családjába tartozik. Ideális szobakutya, de kertben is tartható.
 
Profil: szobakutya.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a brüsszeli griffon korát emberi években!

Egy 1 éves brüsszeli griffon emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Jól elvan kert nélkül, egy igazi benti, lakásban tartható kutya, amely szeret az udvaron és a kertben is szaladgálni, de igazán ott érzi jól magát, ahol a gazdi van. Amire figyelnünk kell, az a napi rendszeres séta. Ez ugyanis elengedhetetlen számára. Ha nem mozog eleget, akkor a lakásban fog aktívan viselkedni. Az aktív viselkedés, ha unalommal párosul, akkor az nem kívánt magatartásformák felvételéhez vezethet. Mindenképp javasolt a napi (30perc) mozgás bevezetése/megtartása. Oktatása pozitív motivációs technikák segítségével lesz igazán célravezető.

Ápolás, tisztántartás

Szőre kozmetikázást igényel. Trimmelését bízzuk szakemberre. Nyírni nem szabad, ugyanis idővel elveszítheti szálkás minőségét, és a vörös kivilágosodik, szinte fehér lesz, a fekete pedig beszürkülhet. Füleit időnként ellenőrizni kell és ha szükséges akkor kitörölni. Szemeit is figyelni kell, és ha szükséges, akkor az erre a célra szánt készítménnyel át kell mosni. A karmait ajánlott röviden tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Etetése naponta 2 részletben ajánlott. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos szembetegségekre, szürkehályogra, syringomyeliara, hip-diszpláziára, patella ficamra, bőr allergiára és légzőszervi problémákra. Érzékeny a hőre.

Betegségek, amire hajlamos

Brüsszeli griffon tenyésztése

Várható élettartam

8 - 10 év

Átlagos alomszám

2 - 3 db

Kölyök brüsszeli griffon képek

Kölyök Brüsszeli griffonKölyök Brüsszeli griffonKölyök Brüsszeli griffon

A griffonokat nehéz tenyészteni. Gyakran császármetszésre van szükségük. Az alomszám jellemzően alacsony, és a kölykök halálozási aránya magas. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 10 hónap ezelőtt

  Rettenetesen nagy szeretetbombák

  Nehezebben viselik az egyedüllétet, kicsit önfejűek tudnak lenni

  Őszintén szólva keresve se lehetne szebb , okosabb, aranyosabb kutyafajtát találni. A jellemzők amik az oldalon szerepelnek, mondhatom hogy tükrözik a valóságot, de én bátram ajánlom gyermekes családnak. Nálunk a babát nagyon imádják! Játékosak, nagyon jó fejek, szeretetéhes kis energiabombák :) Aki ezt a fajtát választja társául, az soha többé nem lesz egyedül. Soha többé nem hagy magadra :) Tanulékonyak, isszák a gazdi minden szavát, néha önfejűek, de teljesen megbízható kiskutyák. :)

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Tényleg makacs, de levakarhatatlan szeretettel és imádattal van felém. Nem ismertem még ennyire csodás természetű kutyá!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 7 hónap, 3 hét ezelőtt

  A lakás legfontosabb tartozéka.

  Tényleg nincs

  Rendkívül kiváncsi, érdeklődő fajta. Bármi megtanítható neki, ha érzi, hogy ez neked öröm. Nem túlzás, hogy percek alatt. Megdöbbentő. Semmi más nem érdekli, csakhogy a gazdájával legyen, mindegy, hogy az ágyon, a fotelben, vagy csak melletted a teraszon, mindig megtalálja a módját, hogy hozzád bujjon vagy legalább a labadra hajtsa a fejet. Azelőtt májkrémzabáló, bugyuta, elkényeztetett vakkancsnak gondoltam az ölebeket. A brüsszeli griffon egy igazi kutya kis méretben. Egyszerűen imádnivaló.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Brüsszeli griffon tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Brüsszeli griffon tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Brüsszeli griffon tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.