Bullterrier

9.52 értékelés alapján
Bullterrier
Bullterrier
Bullterrier felnőtt kutyák
Bullterrier kutya
Bullterrier kölyök kutya
Bullterrier kölyök
Bullterrier kölyökkutya
Bullterrier
English Bull Terrier, Angol Bullterrier, Gladiator, Bull Terrier, Bully
Egyesült Királyság

A bullterrier egy agresszív, barátságos, játékos és védelmező fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, csíkos, barna, trikolor és fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: engedelmességi versenyek.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Bullterrier eredete

származás: Egyesült Királyság
A bulldogot különféle terrierek keresztezéséből hozták létre harcikutyának a 18. században.
Kialakításában részt vett az angol bulldog , a már kihalt fehér angol terrier, később az angol toy terrier és whippet bevonásával gyorsabbá és mozgékonyabbá tették, majd a dalmata bevonásával tovább finomították.
James Hinks tenyésztőt tartják a bullterrier atyjának, akinek célja egy teljesen fehér és stop-mentes egyed kialakítása volt. 1920 körül hozták létre a színes szőrű változatot, állítólag az örökletes megsüketülésre való hajlam kiküszöbölése miatt.
A bullterrierek közül sok háborús hős került ki. Például Napoleon spanyolországi hadjáratában harcolt egy Crib nevű egyed, aki egy francia uszkár felett győzedelmeskedett.
A bullterrierek patkányfogásban is jeleskedtek. 1865-ben egy Pincher nevű bullterrier 500 patkányt fogott meg kicsit több, mint fél óra alatt.
Kitenyésztői egykor ugyan küzdőkutyának, bika és medveviadalok szereplőinek szánták, de hamar családi kutyát faragtak belőle.

Megjelenés

Méret

Leírás

A bullterrier egy erős testfelépítésű, izmos, határozott, aktív kutya.

Koponyája felső vonala majdnem teljesen lapos, feje hosszú, erős, domború profillal, szemből nézve tojásdad alakú, oldalnézetből a feje lefelé enyhén görbül, egymáshoz közel tűzött fülei kicsik, vékonyak, sötét szeme háromszög alakú, ferde vágású és mélyen ülő, tekintete intelligens, orrnyílásai tágasak.

Harapása ollós, szorosan fedik egymást fogai.Nyaka izmos, hosszú, enyhén ívelt, háta rövid és erős, mellkasa mély és széles, bordái jól íveltek, ágyéka széles, farka elkeskenyedő, alacsonyan tűzött és vízszintesen tartja.

Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, izületei jól kirajzolódnak, mancsa kerek és tömör, ujjai szépen íveltek.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a szőrsimító kesztyű jó barát az elhalt szőrszálak gyors és egyszerű összegyűjtésére, amely segítségével távol tudjuk tartani a nemkívánatos szőrszálakat.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém hideg időjárást. Lakásban tartáskor javasoltak rendszeres séták. Legoptimálisabb számukra egy kis vagy közepes kertben tartani őket.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek 12 év fölött ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek, amennyiben tudnak vele bánni. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Szőrzete erős szálú, testhez simuló, fényes és durva tapintású. Télen kialakulhat puha aljszőrzet is. Színe lehet fehér, fehér fején foltokkal, őzbarna, rőt, fekete csíkos és háromszínű. A színes egyedeknél egy szín dominál.

Bullterrier természete

Valamikor bika- majd kutyaviadalok hőse volt. Manapság egyes országokban őrző-védő munkára használják, de főként kedvencként tartják. Eléggé ellentmondásos jelenség: külseje sokak számára visszariasztó, mások viszont éppen érdekes, nem mindennapos, tündéri megjelenése miatt látnak benne fantáziát. Gyors, éber, intelligens, bátor, kitartó, de kissé nehezen nevelhető, akaratos eb. Más kutyákkal is jól megfér, bár nem ismeri a félelmet.

A bullterriert véres sportokra, küzdő és harcikutyának tenyésztették, de hamar családi kutyává vált, aki megbízható, kedves, hűséges, ugyanakkor bizalmatlan az idegenekkel és harcias más kutyákkal szemben.

A gyerekekkel szemben viszont nagyon türelmes, toleráns, jól tűri a durvább játékokat is. Nagyobb gyerekeknek ajánlott, 12 év felett, ugyanis játéka erőteljesebb mint egy társasági kutyának. Megkülönböztetett módon szereti a gyerekeket.

Egyéb háziállatokkal is jól kijön, de ne hagyd velük egyedül. Értelmes és okos kutya, aki gyorsan tanul, de makacs és akaratos is tud lenni. Elsőkutyás gazdinak nem ajánlott fajta.

Elengedhetetlen a korai szocializáció és következetes képzés. Oktatása kezdetben nehézkes lehet, megmakacsolhatja magát, mindamellett intelligens, és amit megtanul az később is visszakérdezhető. Nagyon fontos, hogy tanítását fiatalkorban elkezdjük, mert felnőtt kutyaként már nem lehet hatni rá.

 

Legfőbb tulajdonságai: Előnytelen külsejét messzemenően ellensúlyozza rokonszenves lénye, kivételes bátorsága.
 
Alkalmazása: Nagy múltú gladiátorkutya. Egyes országokban őrző-védő munkára használják, de a legtöbb helyen már csak kedvencként tartják.
 
Profil: őrző-védő kutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a bullterrier korát emberi években!

Egy 1 éves bullterrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mozgásigénye nagy, szereti a hosszú sétákat, kirándulásokat. Szeret labdázni, úszni és felnőtt kutyaként a kerékpár mellett futni. Kölyökkutyaként nem ajánlott megerőltetni és kerékpárral futtatni. Ha megfelelően mozgott, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban, de tartható kertben is. Hosszú ideig nem hagyhatók egyedül, unalmukban rombolóvá válhatnak, rossz viselkedési formákat vehetnek fel. Bull Terrier nem alkalmas hideg és nedves éghajlaton tartásra. A meleg éghajlatot szereti. Télen tartsd melegen, adj rá kabátot vagy pulóvert. Naponta 30-60 perc edzésre, játékra és mentális stimulációra van szüksége.

Ápolás, tisztántartás

Elég hetente egyszer átfésülni egy puha sörtéjű kefével. Vedlési időszakban ajánlott kopókesztyűvel vagy gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. A fehér színű egyedeket időnként meg lehet fürdetni, de nem ajánlott gyakran. Füleit időnként ellenőrizni kell, és speciális fültisztítóval kitisztítani. Karmait röviden kell tartani és puha fekhelyet kell biztosítani neki. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Nem szabad túletetni, mert hajlamos az elhízásra. Naponta kétszeri etetés ajánlott. Friss víz mindig álljon előtte. Fajtára jellemző, ha nem is azonnal jelentkezik, a csirkeallergia. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos szívfejlődési rendellenességre, veseelégtelenségre, bőrallergiára, térdkalácsficamra. Hajlamos még süketségre és előfordulhat cinkhiány, mely végezetes lehet. Fajtára jellemző a csirkeallergia kialakulása.

Betegségek, amire hajlamos

Bullterrier tenyésztése

Várható élettartam

11 - 14 év

Átlagos alomszám

1 - 9 db

Kölyök bullterrier képek

Bullterrier kölyök kutyaBullterrier kölyökBullterrier kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 9
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Korrekt

  Harciasság kiemelése

  6 éve kutyázok, konkrétan bullozok. Szerintem a makacs viselkedést jobban előtérbe kell helyezni, mint a 'harci' múltját. A legtöbb, főleg a fehérek allergiásak. Csirke szinte mindegyiknél kihozza az allergiát idővel. Arra odakell figyelni. Nagy a fájdalomtürésük, szinte nem is éreznek semmit. Ezért a gladiátor név. Simán átfejelik a gipszkarton falat. Ez pozitivum gyerekre nézve mert tépheti,, viszont ha súlyos baja van a kutyának azt sokszor már túl későn lehet észrevenni rajta.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Erős, megbízható, jó társ, képezhető.

  Makacs és erőskezű, következetes gazdit igényel.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Bullterrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Bullterrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Bullterrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.